Tuesday, September 30, 2014

Jom Makan : River View, Pasir Penambang

Makan seafood di Kuala Selangor.

Hari tu terasa nak makan ketam ketaman jadi lokasi makan ketam yang enak pastinya di River View, Pasir Penambang di Kuala Selangor. Lepas abis lepak di Pantai Remis tu memula macam nak makan kat Pantai Jeram jer tapi memikirkan servis yang maha lembab kat situ dan tengok waze jalan ke Pasir Penambang tak jem, jadi kami decide ke River View je sebab tau ketam ketam gedik lagi inzal menanti di sana !

Ketam. Mu tunggu aku datang !

Sign resto dia.... macam dah berubah dari last aku pegi dulu

Macam biasa.. masa sampai tak ramai. Bila duduk je pastu berduyooon tiba... * sekali lagi tolak Banos jatuh sungai

Dalam resto....

Ambik buku menu

Order apa yang patut...

Ketam yang menjadi idaman

Tu resto sebelah. Ada jugak orang memancing di jeti tepi resto

Bawang putih dengan cili... kalau makan abis ni mesti terjungkit dalam jamban berjam jam

Ini bot orang pegi tengok kunang kunang

Salah satu sebab aku suka tempat ni adalah makanan dia cepat ! Tak lama menanti.. akhirnya makanan pun sampai.

Nasi goreng Cina.... tapi orang Melayu pun suka makan.

Minuman sensasi..... tembikai dengan cincau dan laichi

Ketam pertama tiba. Ini Ketam Dengan Telur Masin.... rasanya agak kering. Kureng sikit

Mantou.. Enak. kalau di Italy orang cakap rasa dia macam Kayu Keramat

Ketam kedua muncul. Masakan yang menjadi favourite di sini. Milk Crab. Memang asyik !

Udang sebagai sampingan jer... Tak sedap mana

Sotong goreng tepung. OK laaa

Sayur bean apa benda ntah. Asparagus kot.. tapi bukan Mr Bean. Sedap dan rangup

Langsai.... Nampak tu tetiba ada Laila. Lala tu anak dara aku nak, tapi sampai lambat sebab order kendian, nak ambik gambar tangan comot. Dah selesai baru masuk dalam ini gambar.

Ini adalah kunjungan ke 3 kot rasanya aku ke tempat ni. Still.. Milk Crab adalah hidangan paling lazat untuk ketam seantero dunia yang aku pernah makan. Yang lain lain tu biasa biasa je dah. Kureng skit masa ni.

So, kalau nak makan Milk Crab... boleh datang sini lagi. Kalau nak makan seafood hat lain lain..... boleh pegi riki kedai kat lain pulak.

Alhamdulillah. Kenyang.

Cost pemakanan.. RM 168 which aku rasa murah gak considering ketam adalah 2 jenis.

Balik dengan perut kembung dan mata yang redup kerinduan pada katil dan bantal. Driving kena waspada sebab laluan yang gelap tanpa lampu jalan sampai lah masuk highway LATAR.

Sekian laporan saya.

10 comments :

  1. Milk crab tu memang nampak sedap...tapi jauh sgt tmpatnya, di K Selangor..

    ReplyDelete
  2. lama tak makan ketam jenis tu....

    ReplyDelete
  3. Aduyaaiiiii ketaammmm... buat aku inzal tak pasal-pasal (mimpi peluk ketam). Meng, boleh tak lepas ni ko buat entri pasal ketam banyak-banyak! Ini arahan ni, ko jangan engkar! (Sambil telan air liur)

    *tolak Juliana Banos dalam bubu ketam!

    ReplyDelete
  4. X pernah rasa milk crab. One day nak pegi sini confirm order yg tu.

    Btw, kami 3 sekawan baru je launch travel blog. Kalau nana ada masa singgahlah, nak jugak dapat feedback dari blogger fames ni hehe entry 1st kami psl backpacking di New Zealand. Kalau dapat exchange link pun ok jugak..

    blog kami www.thetravelling3o.com

    Terima kasih!

    ReplyDelete
  5. ciku ssgt suka soft shell crab.nnt nak ajak TL g sini gak la.Penah makan soft shell crab kat cyberjaya kayu manis..sedap gak.

    ReplyDelete
  6. Nohas : Agak jauh la.. cuma kalau kebetulan ke sana or time cuti leh la gi terjah..


    MKL : ketam sedap. cuma x leh makan selalu...


    Amizza : apa lagaaaaaaa

    ReplyDelete
  7. ali : sekali sekala boleh la. kalau selalu selalu jadi mcm ketam lak nanti.. gedik gedik kegatalan...


    TT3 : kau mesti choba.

    thanks for the link.


    Ciku : mana tu? soft shell crab sedap tapi mahaiiii


    ReplyDelete
  8. Klau lah ada jejaka yg boleh temankan Jm ke sana, klau nk pegi sorang rasanya x kot. Arggh asyik kuar entri mkn sana sini buat terliur jek

    ReplyDelete
  9. JM : JM kena cari bf yang kaki merayap jugak la. baru senang nak hunggah ke hulu ke hilir...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...