Saturday, January 19, 2019

Malam @ Masjid Besi, PUTRAJAYA

Salah satu tempat kunjungan sewaktu Mak Bonda datang melawat Putrajaya adalah Masjid Besi.

Sebenarnya lepas makan kat Umai Cafe, terus kami ke masjid ni untuk solat maghrib dan Isyak. Lagipun mak aku tak pernah sampai masjid Besi ni. Masjid Putra dah pernah bawak.

Sambil sambil singgah tu, skodeng juga. Usha Masjid Besi di malam hari !























Mak aku kata masjid ni terlalu besar untuk dia. Escalator lak rosak, terpaksa naik tangga. Lutut tak kuat katanya.

Sempat skodeng kawasan tasik bersebelahan sebelum bergerak meninggalkan masjid.







Carilah ketenangan dalam diri sendiri dengan sujud dan berdoalah mohon hidayah serta bersyukur selalu !

Luhurkanlah batin, sempurnakan jiwa, teguhkan iman dan sucikan hati. 

(.......................kena register benda benda ni dalam kepala agar tidak lupa)



Rabbul Alamin Awallul Kalam
Suci Wajah (Yayadan) sepanjang hayat
Singkap dingin (Yayadan) tabir malam (Yayadan)
Sujud dan berdoalah mohon hidayah

Kita Khalifah punya amanah
Luhur batin (Yayadan) sempurna jiwa
Bukan mudah (Yayadan) rindu jannah (Yayadan)
Jika janji diizin ketemu jua

Biar nadi seribu tahun
Esok pulang di dalam iman
Dosa hati ampunNya dipohon
Di akhirat jua yang berkekalan

Carilah ketenangan dalam diri sendiri
Munajat di sepertiga malam
Temulah keagungan Tika alam berseri
Hakikat indah mengutus salam
Segala puji hanya padaMu
(Yayadan Yayadan) Syukur selalu

Teguhlah Iman di dalam diri
Suci hati (Yayadan) hidup berseri
Ketaqwaan (Yayadan) keredhaan (Yayadan)
Sinar penyuluh jiwa dikegelapan

Kurniakanku kasih sayangMu
Perjalanan penuh berliku
Dunia ini hanya persinggahan
Di Akhirat jua yang berkekalan

Friday, January 18, 2019

Melayan Senja @ UMAI Cafe, Putrajaya

Cafe Umai ni memang tak begitu asing untuk warga Putrajaya. Rata rata ramai yang tau tempat ni. Aku pun dah banyak kali jugak makan di sini walaupun aku bukan warga sana.

Lokasinya molek di tepi tasik dekat dengan masjid besi dan tak jauh dari McD. Menu dia pun sedap sedap belaka. Memang menjadi pujaan 10 Nescafe shake.

Dan masa kehadiran bonda aku aka Makcik Ramona ke kota, aku bawak la beliau makan di sini. Mak aku ni susah sikit bab makan kat kedai ni, jadi aku kena cari tempat yang betul betul memenuhi piawaian dia.

Dipersilakan Mak. Harap Mak suka.

* dup dap dup dap

Umai Cafe. Umai bermaksud Sedap dalam bahasa Jepun. Owner dia pernah duk Jepun kot.

Umai cafe kini beroperasi di Bangunan Anjung Alaf Baru, presint 2, 62520 Putrajaya. Bangunan ini terletak diantara Masjid Sultan Mizan (Masjid Besi) dan Monumen Alaf Baru.

Umai menyediakan pelbagai jenis masakan panas seperti masakan thai, masakan melayu , mee rebus Umai, laksa utara, bihun sup utara,nasi lemak, western, pelbagai jenis bubur dan yang paling menjadi kegemaran pelanggan umai cafe adalah jemput pisang, cucur udang, lempeng kelapa dan pisang.

Umai cafe menjanjikan makanan yang bersih, halal dan sedap untuk semua pelanggan disamping memberikan harga yang berpatutan.

Sebab lokasinya di tepi tasik. Usha kawasan tasik dan persekitarannya dulu. Lagipun masa aku sampai hari tu orang agak ramai, seat penuh. Jadi gi merayap rayap jap. Usha kawasan.










Dah usha tapi tak berapa menarik. Nak naik belon tu tak de geng pulak. Jadi patah balik ke Umai dengan harapan ada meja kosong.




Alhamdulillah ada. Orang agak ramai. Baik di luar mahupun di dalam. Tapi tu pemandangan biasa untuk cafe ni. Memang selalu je ramai orang kecuali waktu dia tutup !

Belah luar

Belah dalam.

Usha menu yang ada. Makanan sini adalah makanan gorengan dan hidangan Melayu. Banyak juga kudapan petang untuk santai santai.

Yang tak Melayu pun ada.

Makanan

Minuman.

Menunggu menu hidangan tiba.

Menunggu makanan sampai. Satu satu di bawa ke meja untuk santapan.

Biasa lah budak budak makanan yang di minta pelik pelik belaka.

Roti Jala. Sedap juga di sini. 

Cucur dia pun menarik aku pernah cuba.

Satay pun ada.

Nasi ayam penyek. Memang mendapat sambutan pulak semua order makanan ni.

Sambil sambil makan, layan tengok sunset yang siap sedia menghilangkan diri.



Sinar suria menerangi siang
Sang rambulan menyinari malam
Begitulah yang aku rasakan
Cintaku tak terpendam

Bunga mawar yang aku sayangi
Bila layu kusemat dihati
Tiada lain yang akan kucari
Kau yang pertama dan terakhir

Dalam lagu kucurah perasaan
Setulus hatiku menyampaikan
Kaulah satu yang sangat kuharapkan
Sebagai lambang kesucian








Highly recommended kalau berada di Putrajaya. Harga pun berpatutan. Parking pun senang. Now ada area foodtruck di buka di kawasan parking berhampiran.

UMAI CAFE
Precint 2, 
Putrajaya

Waktu operasi : 9 am - 11 pm setiap hari
Fb : Umai Cafe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...