Thursday, September 21, 2017

MALDIVES ... Syurga Dunia 09 : Baros - Syurga Yang Di Impikan

Dalam kepala otak macam macam benda yang indah indah ada. Dalam hati melonjak keriangan ! Excited rasa macam nak bagitau satu dunia. 

Kejap aku pandang IH. Kejap pandang BW. Dia orang macam ada benda terbuku tapi tak leh nak diluahkan lagi.

Semuanya terpaksa di pendam dalam diam. 

Composure ! Composure !

Nampak iconic piano deck ni dah buat aku teruja gila. Sebelum ni nampak dalam gambar di internet je kini dah di depan mata.

Belum cerita pasal air lautnya. 

Pasir memutih yang rasa macam nak terjun dan berguling guling di sana.

Speedbot yang membawa kami mula menghampiri jetty.

Rupanya rupanya kehadiran kami ada yang menanti

Dan kami di sambut oleh staff di sini. Ada Guest Relationship Manager dan beberapa staff resort yang lain. Semuanya muka excited menerima kunjungan kami.

"Lakonan je dia orang ni semua !"

Gossip sesama sendiri.

Dan ketibaan kami di sambut mesra.

Bot bot mewah tersedia

Jetty tempat kami tiba

Restaurant

Welcome to Baros, Maldives

Dari jetty kami di bawa terus ke reception area. Sambil sambil tu berjalan dengan staff staff yang menyambut kami mesra tadi sambil cuba cuba berbual bual.

Ada some part borak borak tu, minah Salleh tu tanya aku pasal trip Maldives ni mana kami pegi sebelum sampai di Baros ni. Dan aku bagitau dia, kita orang stayed kat Villingili... Tapi masa tu mungkin dia dengar aku sebut Gili je terus dia cas aku stay kat Gili Lankanfushi. Gili Lankanfushi ni sebenarnya adalah resort mewah yang turut menjadi pesaing hebat Baros Resort ni. So dia dah ingat kita orang memang kaya raya. Satu malam tidur di Gili Langkanfushi. Pastu gi Baros pulak, sambung bermewah mewahan.

Ahaks.

Aku tak sengaja. Bukan niat aku nak menipu dia !

Dia cakap patutnya bagitau je suruh pick up kat Gili Lankanfushi. Tak perlu susah-susah datang Hulhumale.

Eh, mana boleh ! Pecah la rahsia kami nanti. Hahaha

Kami di bawa ke bangunan reception untuk urusan check in.

Welcome drink ! Masa memula dah rasa.. Sedap. Nak teguk abis takut di tuduh pelahap. Bila minah tu blah baru aku teguk habis habisan !

Lobby

Check in di sini, pastu dia briefing sikit dan dia orang aturkan lawatan singkat untuk tahu facilities dan lokasi tempat tempat di resort ni.

Masa menunggu kat reception area ni lah, kami di beri sorang Host yang akan menjaga segala urusan berkaitan resort ni. Mamat tu local Maldivian, namanya Hamid. So Hamid di tugaskan menjadi host untuk kami sepanjang kami menginap di resort ni. Apa apa yang kami perlu ke apa, kami akan contact Hamid ni direct 24 hours. Mintak lah apa saja ! Bulan bintang.... Mak dengan ayah je tak der !!!

Dan masa kat situ jugak, time sorang mamat French ni dok briefing pasal kami punya booking dan water villa kami, tetiba aku ringan mulut tanya.

"Is there any possibility we can get upgraded to a water villa with pool?"

Macam spontan je rasa. Tapi sempat pandang BW dengan IH, dia orang macam terkejut badak. Pastu mamat tu cakap.

"Hmm, let me check, what I can do" 

Pastu dia berlalu masuk ke area office. 

"Apa?"

Aku jerkah BW dengan IH. Dia orang siap cerlong cerlong.

Tak salah mencuba. Kita bayar mahal. Mana tau dia bagi upgrade, sapa yang seronok??????? Kita jugak !!!!

Dia orang pasrah ! Lagipun apa nak malu? Bukan mampu nak datang sini hari hari pun. Setahun sekali pun belum tentu !!

Then tak lama lepas tu mamat tu datang balik dan bersuara.

"For now, there is no water villa with pool available. We will upgrade your room but you have to wait till 4 pm when the villa is ready"

Masa tu....................................  rasa nak melompat sampai ke langit ! Yabedabedoooooooo......

Tetiba rasa nak gi peluk penuh kasih sayang mamat tu sebab dia baik hati upgrade kan villa kami ! Oh ye, nama mamat French tu Gio.

Dan lepas tu kami di bawa melawat oleh Hamid ke tempat tempat penting di pulau ni supaya nanti tau kedudukan dan tempat tempat tu semua.

Iconic Lighthouse Restaurant di Baros

Jalan jalan pusing pusing resort. Sebenarnya aku dah tak sabar nak masuk bilik ! nak tengok cemana lah bilik kami yang mewah berganda ganda tu.

Pegi ke restaurant dulu. Ni tempat breakfast

Pool

Infinity

Kawasan jetty tempat kami tiba tadi

Ni bar tempat santai santai. Banyak kerusi kerusi rehat di sediakan. Malam ada live band kat sini.

SPA

Gym pun ada. Tetiba rasa bersemangat nak bersukan 

Ada lagi lah few tempat yang di bawa. Tak sabar nak pegi ke bilik dah. Akhirnya, Hamid bawak kami menuju ke villa tempat penginapan kami di Baros ni.

Kawasan sekitar pulau ni penuh dengan pokok pokok hijau. Tak rasa panas pun. Kawasan pun di jaga rapi dan bersih.

Jalan jalan tepi pantai usha kawasan sekitar

Facilities nampak banyak dan macam macam walhal tak de nampak ramai pelancong pun kat sini.

Aku dah nampak aku kat situ bersantai santai feeling feeling sotong kering berjemur !

Dia punya excited tu Tuhan saja yang tau

Mula naik jambatan nak menuju ke villa tu hati semakin berdebar debar. Fuh !! Kecantikkan tempat ni memang sangat luar biasa lah, tapi kami still cover cover lagi tak nak tunjuk excitement depan si Hamid. Kang saja kena cerca !

Dan kami di bawa terus ke villa villa terapung

Deretan Water villa yang ada

Follow je sambil berteka teka mana satu kah villa kami ni !

Jeng Jeng Jeng.. akhirnya sampai juga !

Masuk dalam villa, si Hamid ni sibuk pulak nak briefing tunjuk itu ini satu persatu. Kita orang dah excited terlebih dah ni, mamat ni pulak macam macam pesanan dia pesan. Itu ini begitu begini.

"Just use anything you like in here, later at 4 pm. I will come and we will move to your new villa. We have upgraded your villa. Dont worry, it is on us"

Fuh !

Dalam hati... cepat la berambus mamat ni.......... ke sana ! ke sana kamu !

Tapi tak pegi pegi jugak. Dia started ambik details kita orang, pastu mintak tiket flight esoknya dan capture apa semua macam urusan check in je. Rengsa.

Dan sebaik saja Hamid blah, kita orang pun mula lah rasukan nak ambik gambar dari setiap sudut.

"Wait ! Dont talk to me..... I feel so rich"

Pastu ada yang kena menyorok sebab tak leh masuk dalam gambar. Pastu sorang ke bilik air, sorang kat luar dan yang lainnya di bahagian lain yang ada di villa ni. Agak jakun jugak lah.

Jom tour dulu.....

Pass key

Welcome note

Ruang utama. Ada king size bed. Sebab kami bertiga di sediakan extra bed di hujung sana. Nasiblah dapat tilam kurang empuk ! Hehehe

Kamar beradu di villa

TV yang boleh di convert jadi sofa bed. 

Tuala memang banyak di setiap ceruk dalam villa tu.

Haruman dalam villa. Memang semerbak baunya

Ni bahagian pantry aka dapur sekali dengan walking closet tempat simpan barang.  Fridge ada 2 satu yang sofa soda pastu ada yang alcohol. Mesin coffeee, air mineral semua ada. Kalau tak cukup, call je si Hamid tu nanti dan mintak !

Jajan dan kudapan. Tapi bukan FOC. Kena bayar. Mahal lak tu.

Welcome fruits platter

Bilik air dia. Luas ! Standing shower boleh tengok ke luar

Sinki dan cermin dalam bilik air

Toiletries. Wangi wangian.. tapi duduk dalam bekas dia tak leh nak paw

Ada bath tub

Siap ada 3 pasang selipar untuk kami. Sah sah la paw dulu.

Dan yang paling menarik...


Balkoni di bahagian luar overlooking laut lepas.

Boleh santai santai

Dan kalau nak snorkelling buleh turun snorkel di bawah villa.

So, ni water villa tanpa pool yang asalnya kami book dan bayar mahal tu ! 

Bilik ni pun dah rasa bayar mahal, apatah lagi yang ada pool tu. Memang tak de bajet nak stay situ ! Tapi rezeki lah dia bagi kami tumpang merasa secara percuma.

Dah abis berposing di setiap sudut dalam villa tu. Lepas belah luar dan jugak belah dalam. Masing masing dah update socmed berkongsi apa yang kami nampak.

Tapi benarlah kata orang, duduk tempat mahal belum tentu boleh buat perut kenyang !  

Masa untuk keluarkan bekalan makanan yang di bawa. Awas ! Jangan sampai bau serunding dan sambal bilik menerawang ke villa villa lain di Baros ni. Nanti di keji orang.

Masa untuk mengisi perut. Alhamdulillah kenyang. 

Duduk tempat mewah tapi makan ala kadar.... Haks.  Nasib orang yang mewah lite lite macam ni lah !

Apa yang penting.................. kami happy dan kami sedang menikmatinya........... !



Sedikit pun ku tak merasa malu
Tanpa ada kekasih di hatiku
Bukan berarti ku tak punya rasa
Untuk menjalin cinta

Ku tak pernah merasa kesepian
Atau mengangap sebuah cobaan
Hidup ku ini penuh dengan cinta
Dan ku sangat bahagia

Jomblo happy
Memang pilihan hati
Bukan karna tak mampu
Untuk cari kekasih

Jomblo happy
Memang pilihan hati
Biar ku bisa bebas
Terbang kesana sini

Aku masih ingin terbang ke bulan
Dan memeluk semua bintang-bintang
Aku masih ingin terus berjalan
Tanpa ada ikatan

Tak kan ku biarkan rasa kecewa
Membuat ku diam dan tak bersuara
Ku yakin di suatu saat nanti
Ada cinta abadi

Jomblo happy
Memang pilihan hati
Bukan karna tak mampu
Untuk cari kekasih

Jomblo happy
Memang pilihan hati
Biar ku bisa bebas
Terbang kesana sini

Jomblo happy
Memang pilihan hati
Bukan karna tak mampu
Untuk cari kekasih

Jomblo happy
Memang pilihan hati
Biar ku bisa bebas
Terbang kesana sini

Jomblo happy
Memang pilihan hati
Bukan karna tak mampu
Untuk cari kekasih

Jomblo happy
Memang pilihan hati
Biar ku bisa bebas
Terbang kesana sini
Jomblo happy

bersambung..................

Wednesday, September 20, 2017

MALDIVES ... Syurga Dunia 08 : Male

Dah sampai Male.


Kami berkira kira nak ke jetty satu lagi tu jalan kaki atau naik teksi saja.

Sebagai golongan golongan mewah dan telah layak untuk menginap di resort mewah seharusnya kami mengelak daripada keadaan muka berpeluh peluh dek kerana berjalan kaki !

Apa kata orang kalau tengok kami kelihatan seperti gelandangan? 

Muka berpeluh. Leher berdaki. Rona rona wajah tampak kusam berkerak dan tidak bermaya !

Jadi............... kami decided untuk naik teksi. Sesuai dengan taraf kami hari ni !!!

Tahan teksi dan suruh dia hantar kami ke jetty Male nak menuju ke Hulumale. Murah je teksi tu pun.

Bangunan di ibunegara Maldives.

Suasana jalanraya

Banyak hotel dan bangunan pejabat

Tak sempat nak usha usha pun

Dalam pembinaan.

Sedikit mengenai Male dan Maldives.

Kepulauan Maldives terdiri daripada 1,190 buah pulau. Ia terletak di selatan India dan berhampiran Sri Lanka. Kepulauan peranginan ini ialah sebuah negara republik yang ditadbir oleh seorang presiden dan beberapa menteri. Maldives mempunyai keluasan keseluruhan hampir 90,000 kilometer (km) persegi yang dibahagikan kepada 19 daerah atau negeri pentadbiran. Kepulauan ini mempunyai penduduk seramai kira-kira 300,000 orang yang tinggal di 200 buah pulau. Yang menariknya, hanya lebih kurang 300 buah pulau telah diterokai, termasuk 100 daripadanya yang telah diusahakan sebagai tempat peranginan dan spa, sedangkan yang lain masih belum diterokai sepenuhnya.

Maldives, nama rasminya Republik Maldives. Nama negara ini berasal daripada perkataan " Kepulauan Bergunung-ganang" (malai di dalam bahasa Tamil, bermaksud "gunung" dan teevu di dalam bahasa Tamil bermaksud "pulau") ia juga mungkin bermaksud "seribu pulau". Beberapa sarjana percaya bahawa nama "Maldives" diambil daripada perkataan Sanskrit maladvipa, bermaksud "susunan pulau-pulau", atau daripada "mahila dvipa", bermaksud "pulau wanita". Ada juga yang mempercayai nama tersebut bermaksud "istana" (daripada perkataan Mahal di dalam bahasa Arab) berikutan pengenalan Islam pada 1153, pulau ini kemudiannya menjadi sebahagian daripada Portugis (1558), Belanda (1654) dan hak milik penjajah British (1887). Pada tahun 1965, Maldives mengisytiharkan kemerdekaannya daripada Britain, dan pada 1968, sistem Kesultanan telah digantikan dengan sebuah Republik.

Pulau Male agak padat  

Saiznya agak kecil dan boleh pusing pusing jalan kaki je

Male dikenali sebagai bandar perikanan dan menjadi hasil eksport utama Maldives terutamanya ke Jepun.  

Banyak restoran halal di Male. Bandar yang mempunyai lebih kurang 100,000 orang penduduk ini menjadi tumpuan kerana jentera pentadbiran kerajaan Maldives berpusat di sini. Antara tempat menarik yang dapat dikunjungi di bandar ini termasuklah rumah presiden, Masjid Hukuru Miskiiy, Mulee-aage atau istana lama Sultan Shamsuddeen III, pusat Islam, muzium dan pasar ikan. 

Tidak ketinggalan juga kedai cenderamata di Chaadhanee Magu yang menjual pelbagai bentuk cenderamata terutamanya hasil laut seperti kulit siput serta hasil kraftangan penduduk Maldives.

Tapi sebab kami dah malas dan tak sabar sabar nak mengecapi kemewahan hidup di alam fantasi ni, jadi kami skip nak melawat tempat tempat tu semua.

Misi kami nak ambik ferry untuk ke airport

Beli tiket

Naik ferry

Dalam ferry

Meninggalkan jetty di Male

Bye Male... sorry Male, tak dapat nak cemolot sangat

Jambatan yang sedang di bina bagi menghubungkan pulau Male dan Hulumale ( airport )

Bandar Male dari kejauhan

Male

Tak sampai 20 minit kami tiba di Pulau Hulumale. 

Jetty di sebelah airport


Airport di Hulumale

Masanya telah tiba ! Kini segalanya bakal bermula... Buang semua rasa kemiskinan dalam jiwa. Lupakan kesedihan selama ini. Kali ini ayuh kita kecapi bahagia. Nikmat dunia !

"Agak agak bot kita cemana?"
"Mesti lah bot mewah kot. Takkan la cikai nak naik kapal sayur?"

Haks... Masing masing dah sibuk imagine macam macam. Berangan lah best. Macam macam dalam otak. Buat kami lebih excited dan tak sabar sabar.

Of chos bukan ferry macam ni. Ni bukan level level kita orang !

Kurang kurang macam ni.... !

Turun dari ferry, masing masing di landa rasa berdebar debar.

"Eh.. OK ke kita ni? Nampak mewah tak?"
"Tak sangat !"

Erkkk...

"Jom jom. Kita gi toilet. Menghias diri !"

Padahal gi kencing. Tapi dalam toilet dok pose pose depan cermin bagi memastikan kami nampak seperti orang have have walaupun no have !

Seperti yang telah dimaklumkan, di airport ni kami akan ke kiosk Baros dan di sini kami akan berjumpa dengan wakil dari resort tu yang akan bawak kami ke pulau persendirian tersebut.

Melilau lilau cari kiosk yang dimaksudkan.

Kita orang dah bagitau, kami akan sampai dalam pukul 10 pagi. Cas cas baru turun dari flight dan terus ke resort mewah. Walhal dia orang tak tau kita orang dah 2 hari kat sini dan menjalani kehidupan seperti pelancong bertaraf miskin !

Lagi buruk perangai, dia orang dok tanya flight arrival time, lagi kami buat diam tak mau bagitau !

Eh ! Orang kaya haruslah naik private jet ! Korang apa tau????? 

"Mana satu eh?"

Masing masing melilau mencari kiosk yang di maksudkan. 

"OK ke kita ni? Rupa mewah ke tak? Eh beg plastik tu sorok ! Ermmm..  Jangan bagi dia angkat beg ni sebab dalam ni banyak makanan ! Kang kantoi kita datang bawak makanan sendiri !!!"

Macam macam la benda benda checklist yang muncul. Mengarut je lebih.

Dan sewaktu kami sampai di kiosk tu, dah ada staff dia menunggu. 

"Sir.... welcome to Baros"

Dia dengan senang hati menerima ketibaan kami. Dia ambik beg satu persatu.

"It is OK"
"I can keep that for you"
"No ! Not this one. Not this one"

Ada adegan tarik tarik beg. Bagus lakonan BW. Nasib baik tak terbarai keluar sambal dan serunding dari beg tu, 

Mamat tu pasang tag dan brief kami tentang waktu ferry nak bertolak. Dia kata ada lagi 2 orang yang akan turut serta.

Tapi sebenarnya kami lapar ! So kita orang gi melilau cari restoran kat airport tu.

Nak order Burger King ni tapi mahal harga nya. 

Tengah berkira kira duit nak beli tetiba mamat tadi tu datang cari kita orang ! Cheh jumpa pulak dia cari. Nasib time tu time bukan kita orang tengah kira duit syiling !

Kalau kantoi... malu !!!!!!!!!!!!

Mamat tu cakap, dia orang dah ready nak berlepas. So kami follow terus dia menuju ke bot. Lenggang kangkung, baru terasa mewah sebab beg semua dia orang bawakkan !

Jalan menuju ke bot. Ada sorang amoi dengan mak dia turut sama dengan kita orang.

"Alah.. Amoi ni pun saja je tunjuk mewah. Ntah ntah sama dengan kita. Mampu duduk satu malam je"

Hahahah. Sesi mengumpat bermula !

Bye bye buat sementara

Dan kami di bawa ke bot yang sudah bersedia untuk membawa kami ke pulau syurga.

Wow... not bad ! Baru la rasa macam David Beckham

Tengok dalam bot, rasa mewah gila. Tetiba rasa nak ambik bantal dan menangis tutup muka. Terharu ! Tak sangka ! Banyak duit aku habis untuk ini semua !!!

Dalam speedbot tu ada driver dan staff lain juga. Kami feeling feeling duduk dengan sopan. Maklumlah ambik mood gaya orang kaya kaya.

Belum apa apa dah di hidangkan dengan welcome drink.

Ada macam macam air. Boleh pulak si BW mintak air mineral je. Tak kelas langsung ! Aku dengan IH mintak air juice. Apple dan Orange. Baru la mewah ! Kan?

Pastu konon konon baru nak laga laga botol. bot bergerak. Nasib air tak tumpah ! kalau tak terus kantoi sebenarnya kami adalah orang miskin yang jakun !

Awek Amoi dengan mak dia tu dah macam labah labah dah dalam bot tu terlentang, meniarap, selfie apa semua dah. Kita orang still compose lagi. 

"Behave OK. Behave !"

Speed boat bergerak dan kami meninnggalkan pulau Hulumale

Speed boat bergerak laju membelah samudera. 

Membelah lautan

Tapi bot memang comfortable gila.  Dan memang terasa kemewahannya.

Dan 20 minit perjalanan dengan bot, kami mula menghampiri pulau yang semakin jelas kelihatan. Semakin jelas struktur-struktur bangunan yang selama ini kami dok tengok dalam google.

Tetiba rasa macam nak menjerit excited ! Tapi orang kaya kaya mana tunjuk excitement dia orang kan? Like benda ni biasa je. Normal. Memang level kita orang tengok view macam ni hari hari. Air laut pun macam longkang belakang rumah kami jer. Biru biru turquoise.

Hahahaha

Hampir tiba di destinasinya


Oh. Tak sabar nya..........


Selamat sampai ke syurga dunia...........

Kami yakin, ini lah syurga yang dirindukan.  Ini lah tempat yang mengempiskan wallet dan memberi kesan kepada perbankkan.

Apa yang kami imagine kini semuanya di depan mata. Semua persoalan yang ada, bakal kami temui jawapannya.



Begini lama kita berkasih dan sayang
Cinta pun kian bersemi
Senyum pertamamu mencurigai rasa
Menggamit hatiku
Mendekatimu

Bukanlah lagi hanyalah impian
Kasih cinta kita berdua
Saat ini telah pun ternyata sayang
Rasa cinta dariku untukmu kasih
Telah pun sama saling memahami ho!
Indahnya

Hadirku kini
Hanya untukmu
Semoga dapat di pastikan
Ada yang indah
Sedang menanti
Manisku

Tak mungkin ku mungkiri
Apa dijanji
Walau ada rintangannya

Kini terjawab sudah
Semuanya
Kau dan aku
Pun tahu

Sambutlah sayang
Salam cintaku ini
Untuk mu sayang
Demi kasihku ini
Kasih dan sayang
Terus bersemi

Harapnya pelaburan kami berbaloi. Tapi tengok pada persekitaran... kami macam dah jatuh cinta.

Baros.... kami datang !!!!!

bersambung.......................

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...