Tuesday, September 26, 2017

MALDIVES ... Syurga Dunia 11 : Baros - Tersuka Tanpa Sengaja

Hari dah makin petang. Mandi pool sudah. Beraksi berahi pose pose mewah pun sudah walaupun tak de orang pandang !

Perut pun dah di isi dengan bekalan maggie ! BW paksa kami makan dan habiskan stock ration yang di bawa. Buang karen je kalau terpaksa bawak balik makanan tu semua.

Aktiviti seterusnya menjelang petang sebegini kami nak gi melawat keseluruhan pulau Baros dan resort ni sambil menanti senja yang bakal menjelang.

Kawasan overwater villa

Sebab nak merayap kami usha kawasan pulau pulak

Ada jugak deck di kawasan ni untuk istirehat. Tapi tak nampak orang berjemur pun

Villa villa

Laluan di darat

Kami jengah kawasan pantai

Usha usha kawasan

Banyak tempat tempat santai macam ni untuk melepak. Tapi memang kurang pelancong yang ke sini jadi kurang nampak orang orang bersantai

Mentari sudah mula menyongsang untuk terbenam

Di celah celah pokok pokok dan pohon kelapa ada beach villa. Masing masing di lengkap dengan payung santai dengan kerusi khas untuk mereka yang terletak beberapa langkah je dari vila masing masing. Memang privacy

Pepohon mendamaikan suasana di persekitarannya

Ni salah satu beach villa yang sempat kami usha. Tapi tak de penghuni

Tempat lain di pesisiran

Deck. Boleh layan sunset jugak di sini dengan suasana romantik

Ni makcik yang naik bot sama dengan kami tadi. Nampak hitam hitam tu adalah ikan ikan yang berenang riang

Mentari menyinari

Jalan jalan pusing kawasan pulau membawa kami ke kawasan restoran yang di namakan Sail Bar.

The Sails Bar is situated in the heart of the island, in The Palm Garden, shaded by venerable palm trees creating a unique tropical atmosphere. There are daybeds and hammocks for relaxing while enjoying the lagoon view and partaking of high tea or sipping signature cocktails, freshly-squeezed juices or premium beverages as time drifts by.

In the evening, the romantically-lit open-sided cocktail bar has a wide choice of aperitifs, spirits, wine, liqueurs and digestives. Twice a week local bands play music for easy listening.

Salah satu restoran di pinggir pantai yang menyediakan makan malam secara romantik

Setting

Meja meja di susun dengan suasana romantik sesuai untuk yang berhoneymoon di sini

Ni area Palm Garden yang ada live band. Ada jugak dinner secara buffet di sediakan dan live band untuk yang nak melepak lepak di waktu malam

Bar

Ni restoran lain pulak nama dia nama Cayenne Grill

Khas untuk BBQ dan Grill 

With palm thatched gazebos for dining above the lagoon, the Cayenne Grill is the place for a light lunch from a wood-fired pizza oven as well as salads, wraps, paninis, and for combination platters of grills of the world: Teppanyaki and Tandoori.

The Cayenne Grill features prime quality meat as well as fish freshly caught by local fishermen, all cooked to perfection by master chefs in the open kitchen.

Boleh lepak santia dan dinner secara berkumpulan

Tidak cukup dengan itu ada satu lagi restoran lain yang cukup iconic di sini iaitu Lighthouse Lounge.

The Lighthouse Restaurant is the hallmark of Baros Maldives, an over-water pavilion with a white sail pinnacle roof that serves as an iconic beacon visible long before the island comes into view. It has been acclaimed as one of the best restaurants in the whole of the Maldives.

For guests it is a wonderful experience to sit on The Lighthouse Deck above the Indian Ocean while rays and fishes swim below, enjoying the memorable moments of a gourmet dinner. At The Lighthouse, every meal is one to remember.

Good food is complemented by fine wine selected from the sommelier’s inspired choice of wines from the restaurant’s glass walled, walk-in, temperature controlled wine cellar.

The lighthouse restaurant and lounge

Kalau nak lepak sini memang kena buat reservation

Kami masuk dan usha usha kawasan

Ada yang melepak sambil layan sunset

Di bahagian atas pula terletaknya The Lounge

The Lounge on the gallery above the Lighthouse Restaurant is best place on Baros Maldives for a sun downer in an atmosphere of elegance. The view from the gallery over the lagoon, where rays and baby sharks glide past as the sun sets and stars appear, is complemented by seamless service of drinks and snacks.

There is a wide choice of champagnes and cocktails, served with canapés, and the finest wines. Every Friday the Lighthouse Lounge features a dazzling evening of smooth Jazz and Blues by a talented band of Maldivian musicians.

Agak menarik jugak la tempat dia tapi harga memang mencanak canak. Ada banyak pilihan wine dengan fine dining di sini.

Di restauran ni lah aku di tegur oleh sorang minah ni. Rupanya dia berasal dari Indonesia. Sempat lah borak borak kosong dengan dia.

Sempat kami layan ambik gambar beberapa keping sunset dari restaurant ni.



 

Dan penjelajahan kami di resort ni masih belum berakhir.

Dari restaurant lighthouse tadi kami ke satu lagi restaurant yang ada iaitu Lime Restaurant

Located right by the lagoon, the contemporarily styled Lime Restaurant offers Asian influenced cuisine served to guests relaxing at tables on a spacious deck above the waves.

Lime is open for a superb buffet breakfast with action stations and sparkling wine, and for salads, snacks, tea, lunch, dinner and family favourites throughout the day.

Light and healthy snacks and beverages are served beside the infinity swimming pool set in a wooden deck over the lagoon at Lime, with an impressive view over the blue lagoon of spectacular Maldivian sun sets.

Lime Restaurant

Di sini lah tempat all day dining termasuk breakfast

Dan ada jugak infinity pool untuk bermandi manda

Boleh mandi

Dan kami lepak lepak di sini untuk tunggu sunset. Masa lepak sempat ada staff datang offer air mineral. 

Best jugak santai santai dan hilangkan dahaga.

Dan di sini la kami melepak dan menunggu senja berlabuh hingga hilang dari kaki langitnya.






Senja berakhir. Masa untuk bergerak dari kawasan sini. 

Restaurant tadi

Memula nak usha live band. Tapi lambat sangat nak tunggu

Lalu depan reception area. Ada je yang menegur

Then kami decided nak pegi ke SPA dia nak claim kami punya complimentary massage yang di bagi tu. Sebenarnya kami dah book jam 8, tapi sebab dah tak tau nak buat apa kami try je tuju ke situ dan mencuba nasib kot dapat buat time tu.

Ayuh kita ke SPA.

Baros SPA

Kedatangan kami di sambut mesra gadis gadis yang bertugas di situ.

Sampai ke kami di suruh duduk dan menunggu

Tempat SPA

Ramuan ramuan

Then keluarlah 3 orang gadis yang akan massage kami. Sorang dari Bali. Thailand dan Bhutan. Semua kecik kecik comel comel belaka.

Dari situ kami di bawa ke bilik masaage untuk sesi massage.

Bilik massage. Aku dengan IH satu bilik. BW bilik lain.

Dari Siam yang akan urut aku. Kecil molek je orangnya.

Tapi bila dia start urut tu memang berasa. Kecik kecik pun dia main panjat belakang aku dan siku sikut sesuka hati dia je. Tapi memang sedap betul rasanya. 

Yang kelakarnya bila kena urut aku rasa nak kentut. Nak mintak dia turun macam segan pulak. Nak kentut terus lagi segan. Nak tolak dia,,, mau cedera pulak dia terpelanting ke bawah. 

Tahan je la sampai abis. Tapi memang best massage dia. Memang terasa dan sedap badan jadi ringan.

Aku rasa banyak banyak aku massage sebelum ni, kat sini paling best rasanya. Memang dia cari tukang urut yang terbaik dari seluruh dunia kot untuk keje di sini.

Boleh berendam dan mandi mandi bunga.. Malas lak rasa

Di hidangkan air halia dulu. Sedap pulak. Rasa macam nak mintak tambah.


Buku menu SPA


Dan harga kalau nak kena bayar sendiri

Dah letih badan kena urut kami pun balik ke villa.


Sampai villa ada kudapan di hantar. Siap dengan cenderamata FM berupa sekor penyu untuk setiap seorang

Sekali dengan surat bagitau, speed boat akan hantar kami terus ke airport jam 6.45 petang esok ! Yahooo.................... jadinya kami ada lebih masa nak sambung bermanja manja di tempat mewah ni.

Happy dah seronok ! Rasa nak terjun laut je malam malam ni tanda riang ria !


Pastu malam malam mandi kolam


Berendam sampai kembang


Pastu lapar. Siap candle light dinner malam tu. Makanan yang di bawak sendiri. Tak de lah makan sedap mana pun. Nasi. Serunding dan juga maggie.

Janji kenyang. Nak usha usha layan milkyway tapi tak berapa nak ada.

Puas hati dengan semua aktiviti dan nikmat yang di kecapi hari ni. Esok ada masa lagi nak menikmati kemewahan syurgawi di sini.

Memang tak di sangkal lagi.. Baros adalah pilihan percutian kami yang sangat menarik. Terus rasa tersuka tanpa sengaja !

Malam tu tidur dalam senyuman gembira beralaskan tilam empuk. So kali ni tidur ada lain skit. Gaya dan posisi lebih mewah berganda..... :-)



Ku gembira di samping mu
Tiap waktu disayangi
Ku dibelai dan dimanja
Dengan kasih mu yang murni

Kau membuat ku terharu
Cinta mu setulus hati
Bukan pujuk dan rayuan
Kata-kata mu yang suci

Pabila di sisi mu
Terlena bagai mimpi
Hanya kau di hati ku
Milik ku yang abadi

Ku gembira di samping mu
Yang memberi kepastian
Hari esok kan ku nanti
Kita akan bersama

bersambung..............

6 comments :

  1. Replies
    1. kalau terlepas lagi seksa..

      seska menanggung malu!

      Delete
  2. curlasss ko Meng...huntung la...ni yg semangat nih nak kumpul duit...nak gak duk Baros

    ReplyDelete
  3. Bang Meng.Soneva Jani dekat2 situ gak ke?klu nk duk Baros,dah xleh boros ni.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soneva Jani tu jauh.. kena naik seaplane. harga seaplane je sah sah sama mahal dgn harga bilik kat sana.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...