Saturday, February 23, 2019

Trip JDT Luaskan Kuasa : 04 - KLUANG

 Bandar Kluang terletak di daerah Kluang !

* krik krik krik

Hey ! Jangan lari. Tu fakta bukan auta.

Daerah Kluang adalah sebuah daerah di Johor , Malaysia . Bandarnya di kenali sebagai Bandar Kluang . Daerah Kluang adalah salah satu daripada dua daerah yang terkurung di Johor, sama seperti daerah Segamat.

Daerah Kluang seluas 2,851.64 km 2.

Dulu dulu aku tau Kluang ni sebab ada Sekolah Sains Johor jer......  Now sebab lalu kawasan jajahan, kita usha skit daerah Kluang dan bandar Kluang ni. Apa yang ada di sini !





Daerah Kluang bersempadan dengan Segamat di utara, Batu Pahat di barat dan Mersing di timur. Perbatasan selatan daerah Kluang bertemu dengan daerah daerah lain seperti Pontian, Kulai dan Kota Tinggi. Kerana kedudukannya di tengah tengah negeri Johor, maka ia bersempadan dengan kebanyakan daerah daerah lain.

Dan usha sikit bandar Kluang ni.












Pekan dia agak besar dan busy jugak. Dah few times sebenarnya aku lalu dan singgah di Kluang ni tapi memang tak pernah abis explore. Selain daripada tak de saudara mara, tak tau jugak nak pegi ke mana. 

Pernah lah singgah few times dekat Rail Coffee Kluang tu pekena roti bakar dia yang famous di sini.





















Sehingga tahun 2010, jumlah penduduk Daerah Kluang seramai 319,629 orang. Pada tahun 2000, pertumbuhan penduduknya adalah 1.48%.

Aktiviti ekonomi utama di daerah adalah pertanian dan ekopelancongan. Kawasan perindustrian utama terletak di Bandar Kluang, Paloh , Renggam , Simpang Renggam , Machap , Kahang , Ulu Benut dan Layang-Layang.

Daerah Kluang mempunyai 28 sekolah rendah, 21 sekolah Cina, 17 sekolah Tamil, dan 20 sekolah menengah untuk sejumlah 86 buah sekolah. Pada tahun 2014, terdapat lebih daripada 38,000 pelajar dan 3,300 guru. 

Ia turut menempatkan kampus INTAN Wilayah Selatan yang turut di kenali sebagai IKHWAS. 

Antara tempat yang boleh di lawati di Kluang ni adalah Hutan Lipur Gunung Lambak.



Kat Kluang ada McD jadi ianya sebuah bandar yang boleh di consider membangun dan tidak jauh ketinggalan. Mall je macam tak de yang hebat lagi tapi ada beberapa pasaraya besar untuk cater orang ramai bershoppingan.

Antara artis yang berasal dari Kluang ini adalah Selena Gomez. Eh bukan eh?

Oh ya. Noraniza Idris.

Kak Ani ! Jangan malukan orang Kluang. Dipersilakan mewakili daerah Kluang untuk menghiburkan rakyat jelata ..................

* pass micropon



Di kedinginan malam ini
Ku melerai rindu dalam hati
Agar terubat resah rindu
Yang menyentuh kalbu

Mungkin kau tiada menyedari
Apa yang ku simpan di hati
Mungkin kau memahami
Segala yang terjadi

Ingin kuturuti jejak langkahmu
Walau ke mana saja kau pergi
Ingin aku menghambakan diri
Untuk engaku mengasihi

Sedalam mana lautan api
Pasti aku cuba mengharungi
Itulah ketulusan hatiku
Moga kau kan mengerti

Semakin aku megingati
Semakin tebal rindu ini
Aku hanya mengemis rindu
Dari hati kecilmu

Friday, February 22, 2019

Trip JDT Luaskan Kuasa : 03 - Masjid Jamek BANDAR KLUANG

Singgah menumpang untuk solat di Masjid Jamek Bandar Kluang.

Hujan lebat mencurah curah

Sebab hujan kena cakap omputeh......

Masjid Jamek Kluang is an old mosque built in 1940. It is the main local mosque strategically located on a hill surrounded by government residential areas, schools and the police station. Masjid Jamek is popular among the Muslims where they gather for prayers. 

The mosque is spacious, spreading over 27,000 sq ft and is capable of accommodating up to 1,000 people at a time.

* mati lah padahal malas nak translate




Masjid Jamek Bandar Kluang yang menjadi kebanggaan dan dimuliakan oleh umat Islam di daerah Kluang ini mula digunakan sepenuhnya pada 28hb Mac 1941 bersamaan 29hb. Safar, 1360 Hijrah.

Sebelum itu Masjid Jamek Bandar Kluang yang terletak di batu 1, Jalan Mersing ini lebih dikenali sebagai Surau India Muslim yang dibina sejak pada tahun 1933 lagi. Kerana pertambahan dan kepadatan penduduk Islam daerah Kluang, masjid yang lebih besar dibina di atas tapak yang sama menjadi Masjid Jamek Bandar Kluang berkeluasan 10,600 kaki persegi pada tahun 1940 dengan kos berjumlah RM 150,000.

Pembinaan tambahan berlaku sebanyak 2 kali iaitu pada tahun 1970 dengan keluasan tambahan 6,802 kaki persegi dan kos perbelanjaan RM 175,000.00 dan sekali lagi pada tahun 1977 dengan keluasan sebanyak 10,970 kaki persegi dan kos RM230,000.00.

Masjid Jamek Bandar Kluang terletak di atas bukit dikelilingi rumah rumah kerajaan, sekolah dan juga Balai Polis Daerah Kluang.

Parkir

Kubah

Dinding tempat wuduk lelaki

Tempat wuduk dan tandas

Ruangan yang telah diperluaskan

Ruang solat tambahan

Dewan solat utama

Karpet

Dewan solat utama lelaki

Kubah

Mimbar dan mihrab

Binaan dalaman masjid masih mengekalkan kayu kayu lama dan pencahayaan sedikit suram kerana ruang yang terlindung. Kemudahan kipas angin dan aircond turut tersedia bagi memberi keselesaan kepada jemaah.






Ruang solat agak luas tapi disebabkan banyak perluasan dan pembinaan tambahan dilaksanakan, struktur asal agak sukar di kesan pasti dan ruangan tambahannya agak terbatas.

Tapi masjid selesa.



Seperti masjid-masjid jamek daerah, Masjid Jamek bandar Kluang mempunyai kemudahan-kemudahan asas yang diperlukan.

Banyak kegiatan turut dilaksanakan termasuk sambutan sambutan dan majlis-majlis kebesaran agama di masjid ini. 

Terdapat sebuah lagi masjid Jamek yang lebih baru dan terancang binaannya di Kg Melayu Kluang dibina bagi menampung kepadatan penduduk dan jemaah Islam di daerah Kluang ini.

bersambung............

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...