Monday, October 5, 2015

Taiwan - The Highlights

The use of traveling is to regulate imagination with reality, and instead of thinking of how things may be, see them as they are.” – Samuel Johnson


Ramai yang suka travel. Pegi keluar dan tengok tempat orang. Melihat keindahan. Mencari pengalaman. Mencuba sesuatu yang diluar ruang keselesaan.

Tapi tak semua pengembaraan itu mudah dan seindah yang di sangka. Kadang kadang ada perkara yang berlaku akan membuatkan kita merenung kehidupan dengan perspektif berbeza.

Bayangkan............

Time time tengah travel tu tetiba bencana alam berlaku !

Sorang sorang diri. Tiada member atau sedara mara kat situ !

Stranded di sebuah pekan kecil dan jauh dari pusat kota !

Semua hubungan terputus. Train dan bas services semua suspended !

Dan itu lah antara apa yang terjadi sewaktu trip aku ke Taiwan ni.

Kesannya, terpaksa bermalam di pekan sehelai sepinggang ! Barang barang semua tertinggal kat hostel di Taipei termasuk lah pakaian, maggie cup dan handphone charger ! Hostel tak terima card. Cash sahaja dan cash memang sangat limited. Lebih parah lagi semua bank dan money changer tutup !

Cuaca terus memburuk dan taufan datang melanda. Lagi sadis time tengah berlindung, papan tanda kedai jatuh dan hampir mengenai kepala. Angin yang kuat berterusan melanda membinasakan semua benda di depan mata ! Maka terperangkaplah lebih daripada 24 jam di situ dengan perut yang lapar dan emosi tak menentu hala.

Dan kegusaran itu tidak berakhir semudah itu.

Perjalanan pulang ke kota tidak dapat di sambung kerana kerosakan jalanraya dan rail track dan memakan masa untuk diperbetulkan.

Tukar train tiket 3 kali dalam sehari dan kena beratur yang lama setiap kali nak tukar time.

Dan paling menyakitkan bila kena tinggal flight balik Malaysia sebab tak dapat balik ke Taipei dan pegi ke airport sebelum penerbangan. Kena beli tiket balik baru yang lagi mahal daripada return ticket asal !

Banyak kegusaran dan kesedihan. Ada rasa ketakutan, kemurungan, kegelisahan serta kepiluan yang hampir hampir menitiskan airmata jantan. Tapi tetap kena tabah, sabar dan kuat untuk terus menempuh segala galanya kerana itulah jalan yang dipilih !

Itulah jalan yang aku pilih !

Gambar gambar secara random dari Taiwan buat mengubat kepiluan.
































Alhamdulillah, dapat pulang dengan selamat.

Lari dari taufan kena pulak jerebu. Bersyukur je lah.

Pasti ada hikmah di sebalik apa yang berlaku. Sebagai manusia aku pasrah dah redha dengan Qada dan Qadar dan menerimanya dengan hati yang terbuka.

Apa apa pun, semangat untuk terus mengembara melihat dunia tak pernah runtuh. Ia tetap membara, bersemi dalam jiwa dan tetap utuh. Keterujaan mengorak langkah kaki tidak akan luntur. Azam dan tekad terus terpasak kukuh.

* julang trophy menang pertandingan congkak anjuran kampung.

Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.” – Ibn Battuta

Insya Allah. One fine day !



Where is the moment we needed the most
You kick up the leaves and the magic is lost
They tell me your blue skies fade to grey
They tell me your passion's gone away
And I don't need no carryin' on

You stand in the line just to hit a new low
You're faking a smile with the coffee to go
You tell me your life's been way off line
You're falling to pieces every time
And I don't need no carryin' on

Cause you had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
The camera don't lie
You're coming back down and you really don't mind
You had a bad day
You had a bad day

Well you need a blue sky holiday
The point is they laugh at what you say
And I don't need no carryin' on

You had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
The camera don't lie
You're coming back down and you really don't mind
You had a bad day

(Oh, on a holiday)

Sometimes the system goes on the blink
And the whole thing turns out wrong
You might not make it back and you know
That you could be well oh that strong
And I'm not wrong

(Yeah,yeah,yeah,yeah)

So where is the passion when you need it the most
Oh you and I
You kick up the leaves and the magic is lost

Cause you had a bad day
You're taking one down
You sing a sad song just to turn it around
You say you don't know
You tell me don't lie
You work at a smile and you go for a ride
You had a bad day
You've seen what you like
And how does it feel for one more time
You had a bad day
You had a bad day

Had a bad day
Had a bad day
Had a bad day
Had a bad day
Had a bad day

36 comments :

  1. Superb pictures... Naik x Taipei 101?

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah semuanya selamat...

    tak sabar nk tunggu entry seterusnya..nak tau pasal Taroko tu hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Tak de apa apa yang buruk la kecuali kena tinggal kapal terbang. Duit je la yang parah.

      Oh. taroko tu wajib pegi !

      Delete
  3. Gambar ko sikit pun xgambarkan cerita ko kat atas tu wei...cunngggg...

    Ok now aku rasa bersalah tag ko gmbo megi ketam...huhu sorry meng!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik la gambar aku dapat yang oke oke. kalau sendu macam cuaca.. mau menangis 4 hari 4 malam.

      Lagi tambah nanges tengok megi ketam tu. Huhuhuhuhu

      Delete
  4. Kisah benar ke Meng?? suspen dh mcm baca thriller novel..

    x sabar nk tunggu full entry.

    Gambaq lawaaaaa..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya.. Betul belaka...

      Full entry tu mcm lambat lagi je la.. Silap2 tahun depan baru rajin. Hehehe

      Delete
  5. macam biasa semua gambar mmg cantik!=)

    ReplyDelete
  6. Betui ka taufan bang meng?tgk gambaq indah belaka ja.hihi.Taiwan dlm wishlist..InsyaAllah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya.. Gambar indah tu time taufan tak melanda. Time taufan nak pegang kamera pun tak boleh. Nak selamatkan rambut palsu lagi !

      Delete
    2. Hahaha dan lagi berambut pelsu bagai.serius x sabar tggu next entry ☺️

      Delete
    3. lama lagi... slow slow kayuh nanti

      Delete
  7. Alhamdulillah semuanya selamat, rest well!

    ReplyDelete
  8. stranded kt negara orang memang menakutkan, kalau kena hospitalised, lagi parah...tapi Alhamdulillah, selamat kembali ke tanahair..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah. Nasib la tak sampai ke tahap tu.

      Kena perintah berkurung jer...

      Delete
  9. mak ai takotnya tersadai sorg2 kat tmpt org. Agaknya bila full story? :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lambat la Jea oi... Aku pun tak tau bila nak rajin. Nanti nanti la.. slow slow.

      Takut kang menetes airmata bila nak buat entry terkenang kisah pilu

      Delete
  10. Meng, anggap lah ko insan terpilih yang diuji sebegitu rupa, bukan calang calang orang yang dapat melaluinya...dan menjadikan ko makin kebal..eh..bukan..maksud aku makin matang dalam menempuh apa jua cabaran hidup..giteww...btw, gambo pemandangan kat sana adalah super ohsem :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya.. Aku insan terpilih.

      Aku redha dan pasrah.

      Delete
  11. Alhamdulillah dapat pulang ke pangkuan keluarga tersayang dengan selamatnya...

    p/s: menantikan coretan pengembaraan supermeng yang super seterusnya...

    ReplyDelete
  12. Fuhhhhh....x sabar aku nak baca meng...alamak terpakai ID lain plak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya la Sazali. Nanti aku share cerita duka pilu aku ni... bila bila dah reda kesedihan di hati.

      Ahaks

      Delete
  13. Same experience i had on Boracay recently - typhoon. Before that in Lombok - theft. But it doesn't stop me from traveling far and farther!






    ReplyDelete
    Replies
    1. yezza..
      that is the spirit !!!!

      cuma kena lebih hati hati dan selalu alert la

      Delete
  14. Alhamdulillah abam meng dapat pulang ngan selamat...takotnya kalo ada dlm situasi cmtu kan...

    Pic sume cun banget..tambah tambah pic no15..unik sangat!

    Tak sabar tunggu entry trip Taiwan ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe entry taiwan ni tahun depan baru muncul agaknya... banyak lagi yang lain yang tertunggak

      Delete
  15. alhamdulillah kau selamat ..

    kembara tanpa drama bukan Supermang lah kann..?!
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau tak per..

      ni dah tahan drama telenovella ni. ada adegan kejar mengejar kalau polis evo

      Delete
  16. lamanya aku tak mengomen kat blog glemer ko ni Meang... bilanya ko gi Taiwan ni? Asal gi tak nengok time typhoon nak melanda tu? byk tul soalan...p/s aku dah lama nak gi Taiwan tapi taufan tu la salah satu sebab aku takut nak gi plus aku baca mcm susah nak ke city dari airport naik bas...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la. lama kau menghilang. gi haji ke??

      dah balik dah taiwan tu... entry je tak siap siap lagi

      Delete
    2. moga2 la aku dpt gi haji tu...tak pun gi umrah ke...amin...

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...