Saturday, October 31, 2015

Postcard from USA - 07 - Oregon (OR)

Further north from California adalah Oregon.

Oregon ni bagi aku negeri yang sangat laidback dan ramai orang orang tua. Rasanya ramai yang pencen dan tinggal di Oregon ni. Kalau tempat lain station minyak isi sendiri tapi kat Oregon, ada je pekerja pekerja dia yang pakcik makcik tua tua ni yang tolong isikan.

Bagus jugak, at least golongan warga emas di sini ada keje boleh di lakukan.

Negeri dia tak de la happening mana tapi ada few places yang aku pernah jejak juga dan aku rasa menarik untuk di kunjungi.

Portland Oregon. Bandar terbesar di Oregon

Portland dengan Mt Hood di kejauhan

Portland at twilight

Mount Hood yang menjadi simbol Oregon terletak 80 KM dari Portland. Aku tak pernah gi dekat pun, tengok dari jauh jer

Pernah jugak lepak di Eugene melawat kawan kawan di sana. Bandar university yang sangat relax dan permai. Terkenal dengan sport team mereka Oregon Ducks !

Home of Ducks

Bandar bandar di Oregon ni biasa biasa je, tapi kawasan paling menarik adalah dia punya ocean coast.

Ocean coast di Oregon memang mengadap Pacific Ocean dan mempunyai muka bumi yang lawa dan menarik

Oregon Coast

Masa kat Eugene adalah dua tiga kali aku ke tepi laut lepak lepak usha kawasan.

Yang menariknya banyak sea lion kat tepi tepi pantai dia

Oregon Pacific Coast

Dan layan sunset dia adalah terbaik !

Beach side

Oregon Coast

Multnomah Falls yang terletak tak jauh dari Portland. Masa aku pegi musim sejuk so tak berapa cantik view dia. 

Rasanya kat sini shooting citer Twilight the Movie

Oregon ni bagi aku adalah tempat untuk orang orang yang minat nature. 

Cities memang tak gempak mana tapi belah laut dan hutan belantara dia memang cantik.  

Available

Available

Not available

Map OR

Postcard are mine, pic from internet



I was a quick-wet boy
Diving too deep for coins
All of your street light eyes
Wide on my plastic toys
Then when the cops closed the fair
I cut my long baby hair
Stole me a dog-eared map
And called for you everywhere

Have I found you?
Flightless bird, jealous, weeping
Or lost you?
American mouth
Big pill looming

Now I'm a fat house cat
Nursing my sore blunt tongue
Watching the warm poison rats
Curl through the wide fence cracks
Pissing on magazine photos
Those fishing lures
Thrown in the cold and clean
Blood of Christ mountain stream

Have I found you?
Flightless bird, grounded, bleeding
Or lost you?
American mouth
Big pill stuck going down

10 comments :



  1. i came here for the song ^ ^. indah tapi lirik memang lost lobos dalam pemahaman aku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah lagu yang tak tau maksud. lagu omputih ni kang kdg kdg mengarut lirik nya..

      Delete
  2. Meng ...

    Memang cantik Oregon nih ... dan kalau di sini, orang orang lama sewaktu muslim panas, akan membawa RV mereka ke lingkaran ini ...

    And one day, Insya Allah, I pun akan bawak RV and akan pusing sini gak hehehhehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya ada RV !

      Jangan lupa bawak kita org tumpang !!!

      Delete
  3. lama betul x singgah sini rindu plak sama blog ni ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. org busy la katakan... berjalan sakan jer

      Delete
  4. nah!!! semua gambar sangat memukau...tempat ni mmg sgt sesuai ngan jiwa JM bcoz i'm fall in love with nature tetapi mampu tgk gambar je lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe. memula tengok gambar je dulu. nanti ada rezeki lebih boleh la plan.

      siapa tau.. silap2 JM berjaya jejakkan kaki nanti di USA tu

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...