Saturday, October 24, 2015

Postcard from USA - 06 - California (CA) - Part IV

Salah satu tempat di California yang aku rasa wajib di lawati adalah Yosemite National Park.


Baca di sini je lah. Malas nak translate.

Yosemite National Park is a United States National Park and a UNESCO World Heritage Site located in the Sierra Nevada mountains in east-central California. Yosemite is internationally recognized for its spectacular granite cliffs, waterfalls, clear streams, giant sequoia groves, and biological diversity. The 750,000-acre, 1,200 square-mile park contains thousands of lakes and ponds, 1600 miles of streams, 800 miles of hiking trails, and 350 miles of roads. It is currently the third most visited national park in the United States, with an annual visitation of nearly 4 million.

The park is celebrating its 125th anniversary in 2015.

Bagi aku tempat ni memang sangat lawa dan landscape nya berubah setiap kali musim bertukar. Listed as one of the UNESCO World Heritage Site in USA.

Layan gambar je lah bagi segarkan mata !









Memang cun. Aku pergi pun sekali jer masa musim Spring. Memang tenang dan damai tapi nak gi tu pun macam jauh jugak la.

Banyak aktiviti yang boleh di lakukan di sini termasuk la camping.

Aku dulu pegi camping je 2 malam. Selain daripada suasana dan persekitaran yang menarik, ada kisah yang lebih menarik berlaku waktu aku camping tu.

BUDAK BUDAK SILA TUTUP MATA ATAU SKIP SEKARANG !

Aku dengan few friends camping di sini. Siang tu kami mandi sungai, then ber BBQ dan bercamping di kawasan yang dah di sediakan.

Malam tu lepak lepak borak borak then dah jauh malam tu masing masing masuk khemah untuk membuta.

Baru nak membuta, tetiba kami telah di ganggu dengan bunyi yang kurang enak.

Rupa rupanya, atas pick up kat sebelah khemah kami ada orang tengah projek !!! Dah la projek di tempat terbuka, pastu sound tak leh blah.

Cilakak betul !

Kita orang dok gelak gelak la sambil imagine muka pasangan tu. Puas imagine sampai semuanya tertido selepas tayangan samar samar tu tamat.

Esok bangun pagi pagi nak usha merpati 2 sejoli yang berkelakuan tak senonoh ni. 

Alangkah luluh rasa di hati dan limpa. Rupa rupanya pasangan yang projek tu adalah orang tua ! Dah la tua, muka buruk la tu. Stock pecah tanah.

Rasa nak termuntah pun ada terlebih imagine semalam. 

Terus masing masing dilanda kemurungan dan hilang selera nak breakfast !

Anyway, Yosemite National Park di CA ni wajib pegi kalau berada di CA ni ! 

Tak sure lak ada binatang buas ke tak.. tapi Skunk yang busuk tu berlambak lambak dan banyak.

Selain daripada Yosemite National Park ni ada beberapa lagi National Park yang menarik dan boleh di kunjungi di CA ni.

Aku sendiri pun tak abis pegi. Tapi kalau sesapa yang ke sana, boleh usha tempat tempat ni dan kongsikan dengan aku pulak.

Death Valley National Park

Devils Postpile National Monuments for rock sculpture

Joshua Tree National Park for trees and rock formations

King Range Natinal Conservation Area for wild beach

Lessen Volcanic National Park boarder CA/WY famous for volcanic features.

Pinnacles National Park for spires and sheer canyons

Point Reyes National Shores for its beautiful wild beaches

Redwood National Park for the tallest tree in the world

Sequoia and Kings Canyon National Park for the largest tree in the world

Map CA

Tak de postcard untuk entry ni. All pix from internet.  

Akak Katy Perry Perry Chicken was born in Santa Barbara, California !

Roar !!!!!!!!!!!!!!!!!



I used to bite my tongue and hold my breath
Scared to rock the boat and make a mess
So I sat quietly, agree politely
I guess that I forgot I had a choice
I let you push me past the breaking point
I stood for nothing, so I fell for everything

You held me down, but I got up (HEY!)
Already brushing off the dust
You hear my voice, you hear that sound
Like thunder gonna shake the ground
You held me down, but I got up (HEY!)
Get ready 'cause I've had enough
I see it all, I see it now

I got the eye of the tiger, a fighter, dancing through the fire
'Cause I am a champion and you're gonna hear me roar
Louder, louder than a lion
'Cause I am a champion and you're gonna hear me roar
Oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh
You're gonna hear me roar

Now I'm floating like a butterfly
Stinging like a bee I earned my stripes
I went from zero, to my own hero

You held me down, but I got up (HEY!)
Already brushing off the dust
You hear my voice, you hear that sound
Like thunder gonna shake the ground
You held me down, but I got up (HEY!)
Get ready 'cause I've had enough
I see it all, I see it now

I got the eye of the tiger, a fighter, dancing through the fire
'Cause I am a champion and you're gonna hear me roar
Louder, louder than a lion
'Cause I am a champion and you're gonna hear me roar
Oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh
(You're gonna hear me roar)
Oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh
(You'll hear me roar)
Oh oh oh oh oh oh oh
You're gonna hear me roar...

Ro-oar, ro-oar, ro-oar, ro-oar, ro-oar

I got the eye of the tiger, a fighter, dancing through the fire
'Cause I am a champion and you're gonna hear me roar
Louder, louder than a lion
'Cause I am a champion and you're gonna hear me roar
Oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh
(You're gonna hear me roar)
Oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh
(You'll hear me roar)
Oh oh oh oh oh oh oh
You're gonna hear me roar...

10 comments :

  1. Replies
    1. Kurniaan Tuhan. Kena di jaga sentiasa supaya cantiknya tak hilang

      Delete
  2. Replies
    1. Simpan niat dulu. Nanti Tuhan kabulkan la tu.. bagi rezeki untuk jejak kaki ke sana.

      Delete
  3. Replies
    1. Dah balik dah. Nak tumpang cemana lagi nya

      Delete
  4. subhanallah..indahnya ciptaan tuhan..Lawa negara Uncle Sam ni ghupanyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lawa sebenarnya.. sebab negaranya luas dan besar. Banyak benda boleh di tengok

      Delete
  5. redwood forest tu cun !!!!!!!
    (sukanya kat pokok besar-besar!!!!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maghrrib2 jangan buat main kat area mcm ni.. nanti kena sorok Kak Anash !

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...