Saturday, October 3, 2015

Postcard from USA - 06 - California (CA) - Part I

Dalam banyak banyak states di US ni, California aku anggap macam kampung halaman aku juga.

* matilah berangan padahal pendatang jer

Tapi aci je kan nak claim macam tu ? Macam geng geng Bangla kat Malaysia ni.

Aku spent masa agak lama di Los Angeles jadi aku agak familiar jugak la dengan kawasan kawasan di negeri sebelah barat Amerika ni.

Dan atas sebab aku rasa CA adalah negeri paling happening dan banyak tempat menarik, aku separate kan entry untuk California ni kepada beberapa bahagian dan aku share mana tempat yang aku rasa menarik untuk di lawati bagi sesiapa yang berkunjung ke sana nanti.

California itself merupakan sebuah negeri di sebelah West Coast USA dan panjangnya dari utara ke selatan lagi jauh jaraknya mengalahkan jarak dari JB ke Padang Besar di Semenanjung Malaysia. Dan sudah semestinya terdapat banyak tempat tempat menarik dan bandar bandar popular seperti San Diego, Los Angeles, San Francisco dan lain lain di negeri California ini.

California juga dikenali dengan nickname Sunny State sebab sinar mentari yang sentiasa menyinari.

Salah satu bandar besar yang terletak di bahagian paling selatan sekali bersempadan dengan negara Mexico adalah San Diego.

Aku suka bandar dia sebab tepi laut dan agak breezy. Walaupun San Diego merupakan bandar ke 2 terbesar di CA ni tapi suasananya tak de la busy dengan hiruk pikuk kenderaaan dan manusia.

Masih ada kedamaian lite lite di sini.

Coronado Bridge yang menjadi icon bandaraya San Diego ini

Skyline San Diego

Bandaraya San Diego menjelang malam

San Diego Zoo merupakan antara zoo terbaik di dunia. Ada harimau dari Malaysia kat sini tapi rimau tu tengok aku macam dah tak kenal sedara mara jer. Sombonglah tu mentang mentang dah duduk US lama.

Downtown San Diego

Selain daripada Zoo San Deigo yang hebat tu, salah satu tempat yang popular di sini adalah Sea World. Aku pernah buat side trip semata mata untuk ke Seaworld San Diego di sini. Agak bosan tempat ni.

Bagi aku San Diego boleh singgah tapi tak sampai tahap wajib lagi.

Pantai pantai pun banyak kalau nak bersantai. Rasakan angin bayu lautnya menerjah ke muka dengan mulus.

Postcards San Diego.


Available

Available

Tak jauh dari San Diego terdapat satu bandar gurun yang dikenali sebagai Palm Springs.

Tempat ni dibangunkan dengan resort percutian dan menjadi destinasi istirehat dan tarikan pelancongan kerana mempunyai keindahan landscapenya yang tersendiri.

Palm Springs, CA

Padang golf

Landscape Palm Springs

Kawasan gurun 

Map CA

Palm Springs ni boleh di jadikan destinasi tambahan kalau ada masa. Boleh santai santai dan relax tanpa perlu rushing rushing. Boleh juga memberi ketenangan dan melupakan sekejap masalah dunia.

Kekanda Paula Abdul penyanyi Rush Rush berasal dari San Fernando, CA.

pic from internet. postcards are mine.



Ooh, na na na, na na na
Ooh, na na na

You're the whisper of a summer breeze
You're the kiss that puts my soul at ease
What I'm saying is I'm into you

Here's my story and the story goes
You give love, you get love
And more than heaven knows

You're gonna see
I'm gonna run, I'm gonna try
I'm gonna take this love right to ya
All my heart, all the joy
Oh, baby, baby, please

Rush, rush
Hurry, hurry lover, come to me
Rush, rush
I wanna see, I wanna see ya get free with me

Rush, rush
I can feel it, I can feel you all through me
Rush, rush
Ooh, what you do to me

And all I want from you is what you are
And even if you're right next to me
You're still too far away

If I'm not inside your arms
I get dramatic, baby, yes I know
But I need you, I want you, oh man, I love you so

You're gonna see
I'm gonna run, I'm gonna try
I'm gonna take this love right to ya
All my heart, all the joy
Oh, baby, baby, please

Rush, rush
Hurry, hurry lover, come to me
Rush, rush
I wanna see, I wanna see ya get free with me

Rush, rush
I can feel it, I can feel you all through me
Rush, rush
Ooh, what you do to me

Rush, rush
Hurry, hurry lover, come to me
Rush, rush
I wanna see, I wanna see ya get free with me

Rush, rush
I can feel it, I can feel you all through me
Rush, rush
Ooh, what you do to me

When you kiss me up and down
Turn my senses all around
Oh, baby, oh, baby

I don't know just how or why
But no one else has touched me
So deep, so deep, so deep inside

You're gonna see
I'm gonna run, I'm gonna try
I'm gonna take this love
Right to ya, all my heart, all the joy
Oh, baby, baby, please

Rush, rush
Hurry, hurry lover, come to me
Rush, rush
I wanna see, I wanna see ya get free with me

Rush, rush
I can feel it, I can feel you all through me
Rush, rush
Ooh, what you do to me

Rush, rush
Hurry, hurry lover, come to me
Rush, rush
I wanna see, I wanna see ya get free with me

Rush, rush
I can feel it, I can feel you all through me
Rush, rush
Ooh, what you do to me

Rush, rush
Na na, na na
Na na na na
Rush, rush
Na na, na na
Na na na na

Rush, rush
Na na, na na
Na na na na
Rush, rush
Na na, na na
Na na na na

Rush, rush
Hurry, hurry lover, come to me
Rush, rush
Na na, na na

12 comments :

  1. Cantiknya palm spring tu uncle meng. Hehehe

    ReplyDelete
  2. Welcome to the hotel california...such a lovely place *tetiba hahaha

    P/s: nk poskad san diego tue meng..maceh! ;

    ReplyDelete
    Replies
    1. patut la jerebu teruk. ada org menyanyi rupanya. hiks.

      nanti email kan address utk tujuan pengeposan oke.

      * mati laa yang lepas lepas pun x pos lagi

      Delete
    2. Email done! Hehe *matilar meng nk layan peminat haha

      Delete
    3. Okey. Sabarlah menanti !! HEhehee

      Delete
  3. Waahhh..... Cantiknya poskad2 tu uncle... Suka suka.

    ReplyDelete
  4. Meng

    OTW to Vegas, bermalam kat Hilton Inn Palm Spring, aku rasa palm spring ni aman rukun damai tenang je, sesuai utk org pencen.

    Aku kalau dah pencen toreh getah, aku nak duduk kat palm spring hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingat En Rezeki duduk Hard Rock Hotel sana. hehehe.

      Jauh benar nak gi duduk lepas pencen tu. Malaysia ni pun aman damai juga.

      * kibar kibarkan bendera

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...