Kadang kadang mood nak makan ketam adalah memuncak !
Tapi tak leh selalu. Walaupun suka dan sedap tapi kena tahan diri.
Kisah ni berlaku sebelum puasa lagi. Jadi satu hari tu, kemuncak perasaan telah berada di tahap awan awangan.
"Yang. Jom gi makan ketam !"
Aku ajak OR. Dia tak membantah. Budak budak je kalau bab bab seafood ni bukan suka sangat. Sebab tak nak makan..
Tinggal je dia orang. Biar Papa yang berperang dengan species berkaki banyak dan panjang ni. Lagipun kalau bawak dia orang kedai kedai macam ni, makan nanti aku tak aman.
Teringin nak try kat sini
Sebelum ni tengok je. Macam tak berani nak masuk. Takut mahal sebab kedai dia bukan korok korok punya.
The best part, kita boleh pilih apa yang kita nak makan, live dari akuarium !!!
Hambik. Masing masing cas cas lawa menunggu untuk di jadikan hidangan
Sebab aku memang niat nak makan ketam. So aku riki riki martin ketam ketam yang tampak jelita di dalam akuarium dan juga di pinggan nanti.
Tapi tengok harga adalah semacam nak pitam. Sekilo RM300?
Oh. Sesungguhnya diiri kau begitu berharga.... walaupun rupa mu buruk
Mahalnya ketam. Tengok udang pun lebih kurang jer. Padahal sama sama je tak jelita mana
Ini macam tampan. No? Tapi macam seram lak dah nak makan
Ada waiter tu bersungguh sungguh suruh aku try yang Snow Crab tu.
"No.. Too scary"
"This one? Alaskan Spider Crab?"
"Hmmmm I dont like the idea of eating an alien.... Let's get some familiar faces dan perhaps cheaper"
Dia tak leh membantah. Aku adalah pelanggan !
Tapi aku syak dia keji aku dalam hati.
Tapi aku syak dia keji aku dalam hati.
We settled down with this one. Murah sikit lah. Dan muka tak ngeri sangat. Still... hmmmmm
Tu baru set set ketam.
Kalau tengok binatang lain.
Model model sedang memperagakan tubuh. Ikan yang bawah tu adalah tak hensem langsung dengan busana macam alas meja tu. Tapi tetap la mahal.
Geoduck? Anyone?
Setelah membuat pilihan. Duduk di meja dulu dan tarik nafas. Hembus.
Fuh Fuh Fuh.
Setting dalam kedai
Tak berapa ramai customer. Tapi waiter dia mostly abang abang Neps belaka.
Menu book
Menu yang ada
Menanti
Di hidangkan dulu dengan kacang parang ni.
Aku minum air kelapa. Tak ingat berapa harga air kelapa. Tapi fresh dan banyak isinya
Fresh Orange OR punya. RM 6
Order Nasi Goreng Cina untuk kami berdua. Big plate RM 20. Just enough.
Oh. Ada isu sikit. Ada barang barang tak bersih. Masih ada cili melekat.
"Tolong tukar. Kalau boleh tukar dengan alas meja sekali. Kalau boleh lagi.. tukar semua perabut yang ada di kedai ni. Kalau boleh jugak, tukar je lokasi !"
Aci cakap macam tu?
Mau aku kena halau keluar.
Ketam besar di dinding sedang memerhati
Makan nasi goreng dengan kicap dan cili. Sedap !
Dan ini la bintang malam ini.
Artis istimewa yang di nanti nanti......
Ketam masak cili !!! Dengan mantou
Basuh tangan dulu. Makan dengan sopan tak jalan. Kena belasah dengan tangan
Habuan !.. Enak tak terperi.
Ketam sangat fresh !
Besar dan banyak isi.
Kuah masak cili tu sangat lazat. Rasa macam nak jilat pinggan. OR yang jarang nak puji makanan kat luar pun bertambah tambah. Aku tumpang seronok kalau dia jumpa makanan yang sedap.
Memang dia kata sedap. Aku pun setuju.
Berakhirla riwayat sang ketam
"Sedap Yang ketam dia. Nanti kita boleh makan lagi. Try yang telur masin pulak"
"Hmmm mahal. Setahun sekali buleh lah"
Hahaha. Potong !
Hahaha. Potong !
Dan ni lokasi Unique Seafood.
Lokasi
Cer teka harga semua?
RM 100?
RM 150?
RM 200 ?
Tettttttttttttt
Jawapannya.
Confirm tak leh makan selalu
Pork Free
Unique Seafood
Alhamdulillah.
Kenyang.
Recommended? Yes. Kena dengan tekak aku. Try la sekali seumur hidup.
selalu usha je kedai ni dari Chawan..
ReplyDeleteI ingat non halal..(padahal nak lalu tengok pun takuttt sebab muka I rakyat marhaen sangat)
geoduck tu hamende? macam alien betoi
oh... macam best, harga standard la macam tu, tapi... malangnya gua tak suka ketam, remeh dan messy... mungkin akan order oyster atau lobster kalau ke sini nanti, mungkin ;3
ReplyDeletepitam nengok ketam2 tu semua.
ReplyDeletenengok rupa paras pitam. tengok harga pitam kali ke 2.
Huwwaaaaa x mampu tgk je lah sambil telan air liur sebaldi
ReplyDeleteService charge 5%? Ayokkkkk sudu pun cuci x bersih
hoishhhh..ok la tu rege tu abam meng..hahahhah..tp i is x suka ketam sgt..pyh nk makan loh..kalo ada org kuarkan isi baru la mkn..kehkehkeh..jgn kata MJ mengada okeh..wakakakka :))
ReplyDeleteAbang-abang Neps...? Maksudnya.
ReplyDeleteMaksudnya Abang-abang dari Nepal... Lol
Deleteheheheh bijak !
Deletebrpa eko ketam ko rembat?
ReplyDeletedari kemerahan cili tu ternyata digoreng hingga terbit minyak...menandakan kuah ialah sedap tanpa syak wasangka lagi !
Dulu pun order ketam yg sama tp masak susu + kunyit tu... Trus nyesal x order chili crab cam ko ordertu...
ReplyDeleteaduhh terliur...apesal ko tak try king crab tu...muka memang scary, tapi sedap oi....ni rasa nak terbang pi korea skng gak ni...hahaha aku pernah makan king crab tu 1kg=rm60 je kat korea...kat sini smpi 5x gnda??choi punya harga...hahaha
ReplyDeleteketam masak merah memang tempting...tp ketam telur masin tuu lagiiii tempting...lapar aku wei....
Aku kalo tengok rega dia bukan pengsan je, silap-silap buleh koma terus. Aku memang suka makan ketam, tengok gambar pun dah rasa nak jilat pinggan kat dapur... huhuhu
ReplyDeleteDzn : Geoduck tu rasanya mcm species2 kepah tapi tak de hidup kat malaysia ni kot. dan org malaysia jrg makan.
ReplyDeletentah aku pun x pasti. selalu tgok orang putih je makan..
Plain : kau ode cheese oyster tu. mcm menarik je. nanti khabaq aku sedap ke tak.
Mya : tu la.. mahal sgt. beli kat pasar murah lagi kot. tapi masakan dia tu yang menarik tekak nak jamah...
ternyata tak menyesal
JM : beli ketam kat pasar je pastu masak sendiri.
ReplyDeleteeh JM pandai ke masak?
hahahaha
soalan cepu gangsa.
MJ : kau memang nak kena kepit dgn penyepit ketam..
tapi aku faham. sama la jugak mcm kalau makan durian tapi tak reti kopek durian.. ye dok?
MKL : abang neps adalah abang abang nepal
NanaT : sekor je nyah. tu pun mahal. kalau aku ambik 2 ekor.. mahai lagi laaa
ReplyDeleteAmir : masak susu kunyit tu cemana? jadi masak kari kot..
aku nak try telur masin tu lepas ni..
tak tau la bila..
DJ : mahal sgt la. takut tak sedap kang menyesal je. hahaha..
Ali : jilat dapur la kasik bersih.....
habuk habuk buat kuih tu bersepah...
abam meng,sakit ooo kena kepit ng ketam..hahhaaha
ReplyDeleteeh abam meng jgn x pcya okeh,durian my peberet so walau duri cmne pun i gigih tau kopek sendiri nak makn..hahhaha...terer dh kopek durian tuh =))
MJ : kalau pompuan pandai kopek durian tu kita terror la tu.
ReplyDeleteeh kau pompuan kan?
hahahaha
senget abam meng..kompom la i pompuan..kalo jantan x de la letak nama mak jemah..dh tentu jd pak ali tau x..hahhahah..
ReplyDeletesbb bende yg kita suka tu usaha kena lebih kan..hahhaha
MJ : btol btol btol. selamat hari raya Jemah
ReplyDeletestiap thun annual dinner mkn sini...boleh try ketam msk telur masin, sedap giler...oyster cheese pun sedap giler..aduss...trliur la plak...hehe...
ReplyDelete(silent reader)
Nani : tu la nak makan ketam telur masin jugak..
ReplyDeletenanti la aku cuba semula....
oyster aku tak makan. takut nak makan....
Kalau nak makan ketam yg lain ok lagi kut. Tapi hati2 dgn ketam telor masin. Pernah kena di kemaman terengganu. Kulit ketam tu dia org recycle. Terkantoi masa otw nakgi tandas. Taubat nasuha x pergi lagi kedai tu
ReplyDeleteuish bahaya tu...
Deletelepas ni kalau beli pastikan ketam tu hidup dlm akuarium. so dia ambik depan mata....
Supermeng..halal ke x?
ReplyDeletepork free... fork pun free...
Deleteup to u lah.