Saturday, August 13, 2011

Tugasan Ramadhan 2011 - Resipi BlueBerry Cheese Tart oleh Adeq


Blueberry cheese tart.

Resipi ni aku minta dengan sorang staff aku yang stay kat new town bangi.Dia ni rajin buat pastry, so aku ni yang peringkat novice dalam bahagian dapur pun bertanya lah resipi.

1st, aku kena minta izin nak mengkucar kacir kan dapur in-law aku nih.Maklumlah menantu yang sopan santun gitu.So bila dah dapat greenlight zasss...aku dengan bersemangat red warrior turun dapur uols pagi ahad tu.ahha....mula2 sediakan bahan2 la dulu kan...

Untuk pastry dia;

250g butter( seketul butter ye)
125g icing sugar
1 'B' egg
440g plain flour+gram sket+esen vanilla

okey.untuk filling pulak

250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1'B' egg

Blueberry or strawberry filling(beli kat kedai kek tapi takmau amik yang jem punye sbb tade ketul2 gitu,so amik yang fruit ok).

Di bawah adalah sedikit gambar bahan-bahan ye nak..aku kan peringkat novice, so sukatan nye aku ikut betul2 dacing tuh. Ade korang guna perkataan dacing dalam bahasa masakan??


 

*gambar butter seketul je dalam mangkuk tu adalah sejam dia bertapa di dalamnya. Tunggu tukang pembeli icing sugar tak sampai-sampai. Natijahnya, in-law aku turun nak masak dishes berbuka, aku tak habis baker lagi tart ituh…see..aku lah snail original ituh..*ngengsot ke tepi ketiak cikdu.

Okeh, mari kita mula sekarang yawww…

instruction;

1. Pukul butter dengan icing sugar sampai kembang.
2. Masukkan telur,pukul sampai sebati.
3. Masuk tepung, gaul hingga rata.
4. Cubit sikit dan tekan dalam tart mould yang telah digris. Tekan dalam mould dengan fork. (jgn kasi kembung)
5. Bakar 180C untuk 10-12 minit (3/4 masak). Keluar dan ketepikan

Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg. Picitkan cream cheese di dlm tat shell & kemudian bubuhkan 1/2 sudu kecil blueberry keatasnya.

Nota:

Pastry tu biar nipis pasal bila bakar ia kembang (tebal), tak sedap pasal tak crunchy.
Utk decoration bubuh sikit filling atas cheese dan swirlkan dengan lidi sebelum bakar.
Selalunya I buat banyak dan simpan dalam air tight container, tahan 1 bulan.
Banyak mana blueberry tu actually ikut citarasa masing2.Blueberry boleh diganti dengan strawberry atau kiwi filling.

Nota: bila dah masuk filling, guna api bawah jer, baru nampak smooth jer chis tu, jangan lama sangat nanti chis tu berkerepot jer.. Resepi di atas dapat banyak, buat setengah adunan dapat <> 40 ketui.

Dan…..korang nak tahu apa rupanya benda alah tu…..

Jeng jeng jeng…..


Sedap kan…. Macam mana blueberry cheese tart jadi blueberry cheese cake? Mesti uols terkezut ah ding dong!!

Jangan tertipu uols…Itu cake beli punya…rasa dia…subhanallah..sedapnya…hehehe Mesti meleleh air liur masing-masing kan… Sabar…sabar…ni kan bulan Romadhoooon..

Yang sebenarnya,

Bahan-bahan tadi sudah di translate menjadi seperti ini…..


Apa????!!! Air liur korang tersedut balik?!!!

Kejih.

Orait, orait…aku tahu rupanya buruksss…. Lepas nih aku buat yang lebih cantik. Apa???pastry die tebal? Memang betul pun nyah, nanti korang buat nipis-nipis ye…baru crunchy.

Ada nota lagi…akibat kerana sebab sangat berhati-hati,jari yang kucilmulus ni pun menjadi mangsa ya aww aww…


Korang nampak ke tak tu?

Kalau tak nampak aku translate kan kepada.

“BEST BRO”…(merujuk kepada nabil raja lawak)

Apa, tak paham jugak? Ikut korang la…hahahaha

Anyway, Selamat Mencuba Ye Uols..

3 comments :

  1. sedapnya>>>>>

    cik du lepas nih sape lg tunjuk menu ?? huhu ..x tau pun ada tugasan... ye lah kami org terpinggir uhuk uhuk :(.....

    ReplyDelete
  2. uols org baik baik. kami org nakal nakal...

    ReplyDelete
  3. sedapnyee...nk g carik blueberry tart lah ptg ni hoho

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...