Friday, April 21, 2017

EUROPE | COPENHAGEN - 06 : Farvel København

Entry terakhir untuk trip express ke Copenhagen, Denmark.

Entry terakhir trip singkat ke Kobenhavn 

Sebab entry terakhir kiranya fakta pun kira siri terakhir untuk negara Denmark.

01. Practically all Danes know how to swim, and swimming lessons are part of the compulsory curriculum in all state schools.
02. In Denmark, pornography can be purchased at the local petrol station
03. No mountains in Denmark and no place in Denmark is more than 30 miles (50 km) from the sea.
04. According to the WHO (2002 stats), Danish women have the lowest incidence of obesity in the EU.
05. Denmark has more pigs than people.

Yang nombor 05 tu, ayuh kita sama sama pengsan. Aku musykil gak, tapi aku nampak ni....

Apakah maksud semua ini????


Sebab buntu tak de jawapan, jadi kita masuk kedai cenderamata untuk shopping lagi. Habiskan duit duit syiling yang ada...


Ada kedai arab lagi di kawasan ni..... banyak jugak pilihan untuk mencari makanan

So selain daripada shopping, area Stroget ni memang banyak kemudahan mengisi perut yang kelaparan selepas shopping

Gammeltorv - Gammeltorv is the oldest square in Copenhagen, Denmark. With adjoining Nytorv it forms a common space along the Strøget pedestrian zone.

Ramai jugak yang melepak di sini dan banyak cafe cafe terbuka

Dah hampir ke garisan penamat Stroget. Jauh jugak menapak hari ni. Yang penting dapat mengawal diri dari bershoppingan tanpa haluan. Barang barang dia nampak macam tak memenuhi minat jer..(padahal duit tak de)

Dan akhir sekali muncul semula di kawasan City Hall Copenhagen dekat dengan HRC.

Bye bye City Hall and clock tower

Singgah Hard Rock sekali lagi....

Santai santai minum hilangkan dahaga penat berjalan. Sebenarnya saja minum sebab nak gelas tu. Kalau minum air non alcoholic kat Hard Rock ni, glass tu dapat as souvenir.

Abis melepak kat Hard Rock Cafe, berjalan menuju ke station Norreport semula.

Church of Our Lady - the cathedral of Copenhagen.

Masuk area ramai orang naik basikal ke hulu ke hilir

Rupanya dah kawasan University of Copenhagen. The University of Copenhagen (Københavns Universitet) is the oldest university and research institution in Denmark. Founded in 1479

Feeling feeling jadi student jap

University Main Building, Frue Plads.

The 2016 Academic Ranking of World Universities ranks the University of Copenhagen as the best university in Scandinavia and 30th in the world

Tepi tepi jalan kat area University tu banyak paparan iklan sebegini. Aku tak abis abis beristighfar.... Astaga... apa nak jadi dengan pelajar pelajar di sini ni ! * betul betulkan serban sambil tala kamera nak snappy....

The Rundetårn (round tower) was used in the 17th century as an observatory by Ole Rømer. Memula macam nak gi usha tapi malas nak jalan terus.... 

Ikut short cut dan sampai di Norreport Station

Ambik metro kat sini dan terus ke Airport

Dalam station Metro Norreport

Ambik train sampai ke airport

Sebelum check in, isap rokok lu...... cuaca sejuk gila petang tu. Nampak tak makcik tu hisap rokok? 

Airport Kobenhavn

Airport dia agak lawa

And security ketat gila. No wonder, Copenhagen Airport has the world's best security processing

Duty Free shop dia agak best juga


Facilities pun agak bagus... one of the best airport lah aku rasa

Lepak lepak sementara tunggu flight

Pekena Danish pastry segar dari negara Denmark sendiri

Smoking area kat dalam terminal building berkonsepkan terbuka...

 SAS ( Scandinavian Airlines, ) is the flag carrier of Sweden, Norway and Denmark, and the largest airline in Scandinavia.

Ready untuk departure

Tapi aku tak naik premium airline... naik flight tambang murah sajork

2 jam perjalanan. Membuta sepanjang flight. Baru terasa letih dan lenguh lenguh badan.

Sampai Luton Airport... lama gila queue lepas immigration

Keluar airport cari transport nak balik ke London City. Dah malam sangat, bas penuh. Nasib baik la buat muka kesian dan berjaya dapat seat. Beli dengan driver je. GBP 10 per pax. Dan turun kat Victoria Station.

Sampai Victoria Station, ambik teksi balik ke hotel penginapan.

Alhamdulillah. Berjaya sampai hotel semula

Sampai bilik, mandi.... buat apa yang patut dan terus rebah dan pengsan... Letih. 

Tapi puas hati berjaya jejak kaki ke Copenhagen dan menggunakan masa yang sangat limited hari ni untuk melihat tempat orang....  Untuk cover Copenhagen rasanya 1 hari doable tapi kalau nak lagi cun, 3 hari 2 malam pun OK. Banyak lagi tempat boleh usha yang aku tak sempat nak pegi.

Aku rasa aku suka Copenhagen, cuma barang mahal sikit and that is why.. I have to go away and cannot stay.................... !



Baby won't you tell me why there is sadness in your eyes
I don't wanna say goodbye to you
Love is one big illusion I should try to forget
But there is something left in my head

You're the one who set it up
Now you're the one to make it stop
I'm the one who's feeling lost right now
Now you want me to forget every little thing you said
But there is something left in my head

I won't forget the way you're kissing
The feelings so strong were lasting for so long
But I'm not the man your heart is missing
That's why you go away I know

You were never satisfied no matter how I tried
Now you wanna say goodbye to me
Love is one big illusion I should try to forget
But there is something left in my head

I won't forget the way you're kissing
The feelings so strong were lasting for so long
But I'm not the man your heart is missing
That's why you go away I know

Sitting here all alone in the middle of nowhere
Don't know which way to go
There ain't so much to say now between us
There ain't so much for you
There ain't so much for me anymore

I won't forget the way you're kissing
The feelings so strong were lasting for so long
But I'm not the man your heart is missing
That's why you go away I know
That's why you go away I know......

bersambung..............

2 comments :

  1. Meng ...

    Alhamdullilah ... kita pun dah pernah gi Copenhagen di atas urusan kerja ... duduk nak dekat dua minggu gak kat sini ... seronok ...

    Paling kita suka sini, makanan seafood dia , banyak choices ... macam org sini suka makan ikan .... macam macam ikan ada ... tapi sehari dua jer ... pass tuh naik muak sebab dia orang masak pakai cream ...

    Biasa ler orang melayu, pass tuh, kita org main masak masak ikan kari pelbagai ... naik balik selera !!! Hahahhahaa

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...