Monday, April 24, 2017

EUROPE | ISTANBUL - 01 : Istanbul Aku Datang !

Masuk ke edisi seterusnya untuk trip Europe ni. Leg terakhir dalam perjalanan ini yang mana aku berkesempatan untuk singgah di Istanbul !

* Cue lagu Tomok. Aku datang............


Bercerita pasal cemana aku buleh sampai Istanbul ni memang panjang ceritanya. Tapi bila mana aku dapat tau aku ada trip ke Europe ni, aku memang bercadang nak ambik Turkish Airlines sebab aku nak singgah di Istanbul. Pernah terbaca pasal Istanbul Tours ni bagi yang transit di Istanbul sekiranya menaiki penerbangan Turkish Airlines.

Terima kasih Turkish Airlines kerana memberi peluang untuk aku sampai di bumi Istanbul ni.

Tapi cadangan aku ni memang mendapat bantahan dari opis sebab pergolakan dan hal hal yang berlaku di Turkey dan Istanbul ini sendiri. Tapi sebab aku degil............ dan geng geng lain pun sepakat. Jadi............... aci je melawan kata !

Dan aku memang reserve nak singgah Istanbul ni masa on the way balik dari London. Jenuh jugak la menyusuh flight sebab ada term and conditions yang perlu di patuhi sebelum kita dibenarkan untuk ambik Free Istanbul Tour tu.

Cakap banyak tak guna. Dari London, aku dah excited dan tak sabar sabar nak singgah di Istanbul !

Pesawat Turkish Airlines berlepas dari Lapangan Terbang Heathrow di London

Penerbangan selama 4 jam dari London ke Istanbul agak smooth.  Dalam flight siap ada chef... bukan stewardess tau....

Makanan dia OK lah... sebab malam, tak makan mana. Tapi rengsa sebab aku tak leh nak tidur.


Selamat mendarat

Akhirnya pesawat mendarat di Istanbul Atatürk Airport lebih kurang jam 4 pagi.

Kemudian kami keluar ke ketibaan melalui imigration apa semua. Flight balik ke KL petang jam 6 nanti. Memang kami spare lebih masa supaya dapat join tour Istanbul ni.

Keluar dari airport terus ke kiosk Turkish Airlines untuk register tour tu. Tour cuma start pukul 8 pagi nanti. So ada banyak masa, tak tau nak buat apa. Terbongkang tidur merata rata.... 

Dan lah security airport Istanbul ni ketat gila. Nak keluar hisap rokok nak kena scan, nak masuk kang kena scan lagi.... penat bukak tali pinggang.


Dah sampai Turkey ni, kena ambik tau serba sikit pasal fakta negara ini..

01 : The official name of Turkey is the Republic of Turkey.
02 : Geographically, Turkey sits in two continents, Europe and Asia, although around 97% of it's land area is on the Asian side.
03 : There are eight countries that share a border with Turkey including Armenia, Azerbaijan, Iran, Iraq, Syria, Bulgaria, Greece, and Georgia.
04 : Just over 80 million people live in Turkey (80,694,485) as of July 2013.
05 : Istanbul is the largest city in Turkey and is the third most populous urban area in Europe. But it is not the capital, Ankara is in fact the capital of Turkey.
06 : The highest point in Turkey is Mount Ararat 5137 m (16,854 ft).
07 : Modern day Turkey was formed in 1923 following the fall of the Ottoman Empire.
08 : The most famous of Turks is Mustafa Kemal who was adorned with the title 'Ataturk' or 'Father of the Turks' after his contributions to the country's independence.
09 : The currency used in the country is called the Turkish Lira.
10 : Many famous ethnic foods come from Turkey such as manti, kebab, Lokum (Turkish delight), baklava, kadayif and more.
11 : Turkey is a popular tourist destination and home to over ten World Heritage Sites.

Bahasa Turki. Kat airport ni jugak tukar duit Lira sikit untuk belanja di Istanbul hari ni. Tak tukar banyak pun.

Sinar mentari di Istanbul

Tepat jam 8 pagi seperti yang di janjikan, kami berkumpul semula kat kiosk tadi. Memang ramai orang yang mengambik kesempatan nak join free tour Istanbul ni. Free kan, sapa tak nak?

Sebab ramai, kami di bahagikan kepada 1 bas dan 2 van. Itu la ahli rombongan untuk hari ni. Tapi jadual tour pun ada 2 jugak, Ada yang mula kul 8 sampai 6 petang. Macam aku start kul 8 abis pukul 3 petang sebab flight pukul 6 petang. Tak dan nak ambik yang tour lama sikit tu.

Dan dari airport kami di bawa ke kota Istanbul

Cuaca agak cerah dan menarik

Bangunan bangunan di pinggir jalan dari airport menuju ke kota Istanbul

Kapal kapal di lautan. Istanbul terkenal dengan pelabuhannya

di Istanbul pun ada Big Bus

Penanda arah ke tempat tempat tarikan

Lokasi pertama kami di bawa pagi tu adalah ke sebuah tempat makan.

Dan di sini kami di sediakan breakfast ala Turkish..... 

OK jugak breakfast dia. Tapi sebab ahli rombongan ramai, so kena duduk ikut kekosongan meja. Aku duduk dengan couple Russian ni dan borak punya borak, rupanya dia ada rumah di Sabah di bawah skim Malaysian Second Home. Dari gaya memang kaya gila la pakcik tu. Dia siap offer aku kalau gi Egypt boleh stay rumah dia... Erkk... tak de la aku nak beramah mesra mana so tak ambik contact number pun.

Lepas tu kami bersiap sedia untuk mengikut ketua rombongan.....

Dia bawak kami semua berjalan di area Sultanahmet Istanbul ni

Kawasan ni kiranya macam Old Istanbul

Bangunan bangunan pun agak lama

Terdapat juga banyak hotel hotel di kawasan ni

Kawasan yang mempunyai banyak kawasan tarikan pelancongan

Termasuk lah  Masjid Sultanahmet / Blue Mosque. Masjid paling gah yang menjadi antara mercutanda Istanbul. 

Sabar ! Sabar !

Nanti kita sambung perjalanan ke sana....................

Aku pun macam tak percaya, kini kota Istanbul ini berjaya aku jejaki.............



Dualar eder insan
Mutlu bir ömür için
Sen varsan her yer huzur
Huzurla yanar içim

Dualar eder insan
Mutlu bir ömür için
Sen varsan her yer huzur
Huzurla yanar içim

Çok şükür bin şükür seni bana verene
Yazmasın tek günümü sensiz kadere
Ellerimiz bir, gönüllerimiz bir
Ne dağlar, denizler engeldir sevene

Bu şarkı kalbimin tek sahibine
Ömürlük yârime, gönül eşime
Bahar sensin bana gülüşün cennet
Melekler nur saçmış aşkım yüzüne

Dualar eder insan
Mutlu bir ömür için
Sen varsan her yer huzur
Huzurla yanar içim

Çok şükür bin şükür seni bana verene
Yazmasın tek günümü sensiz kadere
Ellerimiz bir, gönüllerimiz bir
Ne dağlar, denizler engeldir sevene

Bu şarkı kalbimin tek sahibine
Ömürlük yârime gönül eşime
Bahar sensin bana gülüşün cennet
Melekler nur saçmış aşkım yüzüne

Bu şarkı kalbimin tek sahibine
Ömürlük yârime gönül eşime
Bahar sensin bana gülüşün cennet
Melekler nur saçmış aşkım yüzüne
Melekler nur saçmış aşkım yüzüne

bersambung.................

10 comments :

  1. breakfast tu pun free jg ke..ooo, bestla...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.... dah la makan kat restoran bertaraf tinggi.. di layan baek punyaaa

      Delete
  2. Seronok laa dpt jejak istanbul.. Tempat dia cantik

    ReplyDelete
  3. Meng;

    Instanbul memang seronok kann .... orang orang Turkey rata rata peramah and baik baik belaka terhadap tourist ... itu yg suka tuh !!!

    Turkish Airlines katanya memang bagus , walaupun di bagaian eckonomi.

    Eh Meng biz trip tak kan naik Ekonomi????

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tak berkepentingan biasanya baik. tapi kalau tourism related ada je yang cuba cuba cari peluang nak scam pelancong... tapi mostly very welcoming lah.

      turkish airlines not bad. first time naik. sebab nak tour istanbul terpaksa naik turkish. kalau nak business kena naik etihad. tapi timing tak best.

      Delete
  4. breakfast tu pun free ke Meng ???
    eh taktau lak ada benda perchomah yg indah dari Turkish Airlines...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bfast dan lunch free. entrance fee pun dia cover. transport dia bagi... pegi dan balik. tapi................ kena jalan ikut group la.. follow abam yang bawak bendera.. hahaha

      mcm rombongan cik kiah pun ader.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...