Sunday, April 16, 2017

EUROPE | COPENHAGEN - 01 : Copenhagen Is Calling

Leg ke 3 untuk trip ni yang dah hampir menjangkau setahun yang dulu.

* mati la entry basi.

Tapi aku share gambar je, harap tak basi lagi.

Trip ni aku berdua je yang pegi sebab yang lain nak stay London sebab ada agenda tersendiri....

Trip ke Copenhagen ni kira side trip yang aku buat dari London sebab aku rasa London agak membosankan nak stay lama lama. So sehari sebelum departure ke benua Eropah ni, aku check skyscanner tiket flight paling murah dari London maka keluarlah nama Copenhagen. Flight tiket RM300 return dari London.

Tu lah sejarah cemana aku buleh sampai ke bumi Denmark ni. Cue lagu Tomok ; Sejarah mungkin berulang tayang.

 Highlights of Europe Trip 2016 : 03 - Copenhagen, Denmark

Denmark is calling !


Trip ni memang 1 hari je. Flight pukul 7 pagi, so pukul 3 aku dah keluar dar hotel di Kensington untuk ke airport.


Sebab flight kat Luton Airport. Agak jauh skit la dari London. Malam tu tanya teksi dia nak 100 GBP !!! Bongok mahal. Last sekali kita orang guna Uber.. baru GBP 25.


Awal pagi sampai airport. Tukar duit. Untuk pengetahuan Denmark pakai duit dia sendiri... iaitu Danish Krone

Luton Airport ni memang agak kodi. Macam LCCT yang lama tu jer

Semua urusan mengikut jadual. Flight pun on time.

EasyJet

Flight 1 jam 50 minit. Start take off, aku membuta jer.... Ngantuk !

Sedar sedar dah sampai.... urusan immigration semua smooth je. Tak sangka aku dapat jejak bumi Denmark tahun ni

Kat airport singgah beli kopi dengan air mineral.... Main beli je.. bila bayar baru sedar harga 2 kopi dan 2 air mineral dekat RM 70 !!! Gila mahal !

Welcome to Copenhagen

Copenhagen Airport, Kastrup atau lebih dikenali dengan Copenhagen Airport

Airport terbesar di Nordic Countries dengan jumlah 29 juta penumpang ( 2016). Antara airport tertua di Eropah dan merupakan airport ke 3 paling busy di Northern Europe and paling sibuk untuk penerbangan antarabangsa bagi seluruh Scandinavia.

Teksi airport Mercedes....

Lepak smoking jap kat luar airport...... sambil minum kopi mahal yang di beli tadi. Cuaca leh tahan sejuk time ni

Fountains luar airport

Dari airport, naik metro ke bandar Copenhagen. Tiket 24 Kr ( RM 11.90). Tak jauh mana. Dan aku turun di Nørreport Station

Norreport Station

Keluar dari station tak tau nak tuju mana. Map pun tak der.

Usha usha kawasan di luar station. Kawasan ni bersebelahan dengan  University of Copenhagen

50% of Copenhageners pegi keje atau kolej dengan menaiki basikal - Hujan atau panas !   Di Copenhagen, Denmark, basikal memang lebih banyak pada orang !!!

Kita orang tak tau nak tuju mana sebenarnya masa sampai tu. Blur blur kejap.

Usha usha kawasan

Perut pun lapar. So cari tempat nak breakfast dulu

Ada pasar pagi

Jual bunga

Amende ntah ni

Jumpa kawasan banyak cafe dan tempat makan

Makan Danish Pastry yang lazat sambil minum kopi. Nikmat !

Lepas breakfast baru la otak ligat bergerak. 

Jalan kaki menuju destinasi pertama di kota Copenhagen ni

Panggung wayang

Bandar dia tak sibuk mana... relax jer

Jalan jalan di tengah kota

Kenderaan pun tak banyak

Bangunan bangunan senibina Eropah

Hotels

Scandic Palace Hotel

Clock tower di Copenhagen City Hall

Dah dekat nak sampai ke destinasi pertama. Tapi di mana? 

Hari masih pagi ni............ 

Tapi kota Copenhagen ni memang tenang je rasa. Even jalan kaki tak rasa penat mana. Lagi lagi cuaca pun sejuk sejuk terasa.

Memang best lah Copenhagen. Rasa happy je kat sini. Patut la rasa terpanggil nak datang sini... dan kini dah berjaya jejak kaki ! 

Kobenhavn is calling you ... eh calling me !



I'm callin' U
When all my goals, my very soul
Ain't fallin' through
I'm in need of U
The trust in my faith
My tears and my ways is drowning so
I cannot always show it
But don't doubt my love

I'm callin' U
With all my time and all my fights
In search for the truth
Tryin' to reach U

See the worth of my sweat
My house and my bed
Am lost in sleep
I will not be false in who I am
As long as I breathe

Oh, no, no
I don't need nobody
& I don't fear nobody
I don't call nobody but U
My One & Only

I don't need nobody
& I don't fear nobody
I don't call nobody but U
U all I need in my life

I'm callin' U
When all my joy
And all my love is feelin' good
Cuz it's due to U

See the time of my life
My days and my nights
Oh, it's alright
Cuz at the end of the day
I still got enough for me and my

I'm callin' U
When all my keys
And all my bizz
Runs all so smooth
I'm thankin' U
See the halves in my life
My patience, my wife
With all that I know
Oh, take no more than I deserve
Still need to learn more

Oh, no, no
I don't need nobody
& I don't fear nobody
I don't call nobody but U
My One & Only

I don't need nobody
& I don't fear nobody
I don't call nobody but U
U all I need in my life

Our relationship, so complex
Found U while I was headed straight for hell in quest
You have no one to compare to
'Cause when I lie to myself nothings hidden from U
I guess I'm thankful
Word on the street is U changed me
It shows in my behaviour
Past present future
Lay it all out
Found my call in your house
And let the whole world know what this love is about

Yo te quiero, te extraño, te olvido
Aunque nunca me has faltado, siempre estas conmigo
Por las veces que he fallado y las heridas tan profundas
Mejor tarde que nunca para pedirte mil disculpas
Estoy gritando callado yo te llamo, te escucho, lo intento
De ti yo me alimento
Cuando el aire que respiro es violento y turbulento
Yo te olvido, te llamo, te siento

I love you, I miss you, I forget you
Even though you never let me down and always are by my side
For all the times I've failed and hurt you deeply
Better later than never to give you a 1000 apologies
I'm shouting silently, callin' you, I'm listening to you, I'm tryin'
You nourish me
When the air that I breathe is violent and turbulent
I'm forgettin' you, I'm callin' you, I'm feelin' you

Oh, no, no
I don't need nobody
& I don't fear nobody
I don't call nobody but U
My One & Only

I don't need nobody
& I don't fear nobody
I don't call nobody but U...

p/s Outlandish is a hip-hop music group based in Denmark. Dayang pun pernah nyanyi lagu ni.


Sambil sambil tu ambik maklum sikit mengenai Negara Denmark ini.

01 - The official name of Denmark is the Kingdom of Denmark. Denmark most likely means “Land of the Danes"

02 - Denmark shares a land border with Germany and is connected to Sweden by a bridge.

03 - The official language of Denmark is Dannish which is a language similar to Norwegian and Swedish.

04 - Denmark has a population of just over 5.5 million people (5,556,452) as of July 2013.

05 -  The capital city of Denmark is Copenhagen, located on the island of Zealand. Copenhagen di sebut sebagai København dalam bahasa Dannish.

Nanti aku share lagi interesting facts mengenai Denmark ni.

bersambung.......................

5 comments :

  1. Hehehe kan! I pun suka copenhagen sbb penuh orang tua. haha tenang. Tapi abg meng, Luton airport ok lagi tau, yg paling hauk is London Southend airport. jauh nammaateyyy omg! Haha. So kalau rindu copenhagen, sila la terjah KOPENHAGEN kafe mont kiara nun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tengok cafe tu kat IG sapa ntah hari tu. nanti nak check out. ambik feel.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...