Sunday, July 13, 2014

Japan 2014 : Shimoyoshida

Shimoyoshida adalah sebuah station perhentian keretapi Fujikyu Line di antara Otsuki dan Kawaguchiko.

Tak de apa yang boleh digebangkan tentang tempat ni kecuali ada satu port viewpoint yang sangat menarik yang mana digambarkan seolah olah..

..........sebuah pagoda terapung di lautan sakura berlatar belakangkan Fujiyama !

Hah ! Tak hagak hagak.

Plan aku nak datang ke sini adalah last minit. Aku decided nak ke sini sebelum aku naik train dari Kawaguchiko Station balik ke Otsuki.

Layan gambar gambar.

Shimoyoshida Station

Jalan 10 minit dari station keretapi dan naik anak anak tangga ni

Tori Gate

Tori Gate dan Fuji

Fujiyama dan Shimoyoshida area

Mt Fuji

Mt Fuji

Pagoda

Pagoda terapung di lautan sakura.....

Pagoda dan Fuji

Sakura

Viewpoint area

Tangga ke atas

Moshi Moshi

Mini

Tori Gate

Tangga turun

Sakura

Bunga

Kembali ke Shimoyoshida Station

Agak malang sebab langit tak biru. Gagal menyerlahkan keseksian Mt Fuji. Tapi memang dari sini Mt Fuji kelihatan sangat dekat. Dan dengan mekarnya bunga bunga sakura menjadikan suasananya lebih indah dan melekat di jiwa.



Dekatlah padaku
Bila kerisauan
Oh kasihku sayang
Ku kan menghiburmu

Lembut renung matamu
Menikam kalbuku
Oh sayang kau senyum
Kutahu kau riang

Daku tetap di sampingmu
Memberi sepenuh kasih sayang
Ku ingin sayang merasa senang
Bila berdamping denganku

Oh sungguh bahagia
Hidup yang begini
Penuh kasih mesra
Di setiap masa

Tiap petang ku selalu berdua
Ku berjalan berpelukan mesra
Tanganku yang lembut dipimpinnya
Berbual bergurau mesra

Kau sungguh istimewa
Manjakan diriku
Ku ingin selalu

Dekatlah padaku
Dekatlah padaku
Dekatlah padaku
Dekatlah padaku

Cemana nak pegi?

Kalau ambik train Fujikyu Line dari Kawaguchiko balik ke Otsuki ( untuk ke Tokyo etc ), stop di perhentian ke 5 dari Kawaguchiko Station. Jarak perjalanan train dalam 10 minit.

Tambang 300 Yen.

Keluar dari station then jalan 15 minit ke arah bukit. Kena cross rail track. Kalau tanya makcik station tu pun dia akan tunjuk arah ke pagoda. Jalan ikut rumah rumah orang. Dari station pun boleh nampak pagoda tu. Nak panjat tu terpongeh la sikit, tapi view dari atas memang lawa.

Recommended during cherry blossom season. Kalau tak de cherry blossom pun, view dari atas tu memang cukup lawa. Maybe time autumn pun menarik..

Abis tu, balik ke station dan beli tiket lain untuk sambung perjalanan seterusnya ke Otsuki dengan tambang 960 Yen.

Meng kata : Time cherry blossom kena pegi sini kalau kebetulan berada di Lake Kawaguchiko.

16 comments :

  1. view yg cantik..sakura, pagoda & fujiyama..

    ReplyDelete
  2. Cantiknya picture macam dlm poskad. Nohas, ada masuk dlm list x tpt ni?

    ReplyDelete
  3. Meng kata! Aku lebih fokus kat si Fuji tu rather than pagoda. Subhanallah. Lawa sangat! Ni bila ntah nak memview wisteria pula.

    ReplyDelete
  4. Lawa sangat....kena ambil aura pi Japan pula tengok gunung depa.

    ReplyDelete
  5. Mmg rugi hari tu x pegi sini arghhh nyesal x sudah
    Okeh sbb habang kata view cantik time autumn or sakura so Jm akan repeat lg in sha allah tp klau org lain yg kata maybe Jm x percaya kot. Tgk tu im believe u tau

    I believe i can fly...tul x habang meng :-)

    ReplyDelete
  6. Cantik.. Gigih ko bro. Aku last time walaupun satu jalan balik tapi terpaksa skipped tempat nie sebab masa limited.. Nie la akibatnya terlebih rajin g jogging Kawaguchiko smpai 3 jam..

    ReplyDelete
  7. Adehhh byk tpt nak kena pegi ni...
    Serius cantik....arghhhhh

    ReplyDelete
  8. tazzabar nak pi jepanggggggg! *urut dada ixora*

    ReplyDelete
  9. Nohas : sayangnya langit tak biru !


    NL : oh.. nak gi jepun dengan Nohas ya.. good good. masukkan dlm iti..


    BK : ko tak abis abis dgn wisteria... wisteria tu kena ikut musim kan. ko pi jepun nanti usha wisteria utk aku..

    ReplyDelete
  10. MKL : fuji ni wajib pegi usha dekat2..


    JM : kalau terlepas tu maksudnya kena repeat.tapi nanti kalau nak pegi kena cari geng2 yang havoc je. kang buat plan on the spot ramai yang tarik muncung. kesian JM tak puas berjalan..

    I believe i can fly.. tapi x fly fly jugak..

    macam dah lama tak naik kapal terbang ni .. heh..

    ReplyDelete
  11. DZ : actually sejam dua pun cukup tempat ni. x perlu lama lama. x pe la nanti kau buleh la pegi lagi.

    cuba jogging dari kawaguchiko sampai ke sini.. x sampai kol 3 jam..


    Liza : kena pegi.. bila nak pegi?? try gi autumn la. pastu share gambo ok.


    Biq : mak esah dah nak gi berjalan?????

    * urut dada sendiri.........

    ReplyDelete
  12. sorry meng bertanye kat entry berbulan2 sudah ... kat shimoyoshida station tu ade locker tempat letak beg tak?

    ReplyDelete
  13. Azra : Ada !!

    Tapi aku hari tu cheapskate. heheh 400 Yen kot rasanya

    ReplyDelete
  14. Blog saudara memudahkan traveler dari Malaysia untuk travel ke oversea with budget expenses..keep blogging..untuk tolong orang..Insya Allah..Allah akan balas jasa baik tuan..:)

    ReplyDelete
  15. Yuyu : terima kasih. Insya Allah.. tu la purposenya..

    tak pe. sharing and caring.

    amin for doa tu. moga beroleh rezeki utk travel lagi dan lagi

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...