Friday, July 11, 2014

Japan 2014 : Lake Kawaguchiko

Lake Kawaguchiko adalah salah satu daripada Fuji Five Lakes yang mana menjadi tumpuan pelancong untuk melihat lebih dekat Mt Fuji. Terletak di kawasan bernama FujiKawaguchiko kira kira 100 KM dari Bandaraya Tokyo.

Aku memang memilih Kawaguchiko berbanding Hakone memandangkan, dari sini memang lebih dekat dan orang kata viewnya lebih cantik.

Cantik ke tak, meh usha ! Scroll selow selow.

First glimpse of Fuji atas train menuju ke Fujikawaguchiko !

Fuji Q Highland. Theme park di Fujikawaguchiko

Fujikyu Line

Mt Fuji dari Kawaguchiko

Pink Moss dan Mt Fuji. Credit Google. Masa aku sampai, garden ni belum di buka.

Lake Kawaguchiko

Pokok apa ntah ni

Sakura dan Fujiyama

Satu satunya Cherry Blossom tree yang sedang ranum di Lake Kawaguchiko

Hotel hotel di pinggir Lake Kawaguchiko

Mt Fuji

Puncak nya

Lake Kawaguchiko

Lake Kawaguchiko dan Mt Fuji

Pokok purple yang belum berwarna

Lalang lalang di Lake Kawaguchiko

Pokok purple ( Tak tau nama )

Lake Kawaguchiko

Lake Kawaguchiko

Sakura mekar

Mt Fuji dan pekan Kawaguchiko

Lake Kawaguchiko

Senja di Lake Kawaguchiko

Mt Fuji dan Lake Kawaguchiko

Lake Kawaguchiko

Sunrise

Lake Kawaguchiko

Lake Kawaguchiko

Lake Kawaguchiko

Lake Kawaguchiko

Mt Fuji

Amacam?

Once dah nampak Mount Fuji tu. Kaki terpaku, mata tak berkelip, hati akan terus bersetuju dan pastinya terus tertawan !



Kini hatiku telah tertawan
Oleh seorang satria pahlawan
Terpikat dari tinggi baktinya
Yang tak dapat kunilaikan

Sayang sayang seribu kali sayang
Oh sungguh jauh di perbatasan
Wajahmu belum dapat kupandang
Cuma tahukan namanya

Hasrat hatiku ingin bertemu
Menghadiah kalungan bunga
Tapi hatiku tersangat malu
Bimbang tak sudi hatinya

Kini hatiku telah tertawa
Godaanmu bagaikan sembilu
Kasihani hambamu oh tuhan
Tak sanggup menanggung rindu

Mount Fuji atau Fujisan telah diwartakan sebagai salah satu UNESCO World Heritage Site pada Sept 11, 2013. In term of view Mt Fuji, memang undoubtly cantik. 

Begitu lah juga Lake Kawaguchiko memang beautiful. Nak nak, bila nampak clear Mt Fuji ni. Tapi Mt Fuji ni pun bukan selalunya kelihatan. Biasanya pagi cuaca menarik baru la clear, dan waktu lain lain memang mendung dan berawan.

Walaupun ada 5 lakes kat sini, tapi view dari Lake Kawaguchiko ni lah yang paling cun untuk tengok Mt Fuji.

Masa aku sampai di Kawaguchiko ni agak terlalu awal. Cuaca masih sejuk. Cherry Blossom masih belum di tahap betul betul berbunga, dan flower garden festival belum lagi bermula. Tapi tu lah rezeki yang ada which boleh di katakan OK jugak lah.

Cemana cara nak ke Lake Kawaguchiko ni?

By bus from Tokyo Station

Fujikyu and JR Kanto Bus operate about half a dozen direct buses per day from Tokyo Station (Yaesu South Exit) to Kawaguchiko Station in the Fuji Five Lakes region. The one way trip takes about three hours and costs 1750 yen. The buses stop at Lake Yamanakako along the way (2.5 hours, 1750 yen). The Japan Rail Pass is not valid on these buses.

By train

Take the JR Chuo Line from Tokyo's Shinjuku Station to Otsuki Station (70 minutes, about 2500 yen by direct limited express train or 100 minutes, 1320 yen by local trains with usually one transfer along the way). From Otsuki, take the Fujikyu Railway Line to Kawaguchiko Station (55 minutes, 1140 yen one way). The JR Kanto Area Pass covers the entire journey (except panorama seats on limited express trains); however, the Japan Rail Pass and JR East Pass are not valid between Otsuki and Kawaguchiko.

Aku naik train, dan train tu partially covered by JR Pass. Cuma dari Otsuki Station sampai ke Kawaguchiko kena bayar sendiri tapi berbaloi. Train ride pun best sebab view lawa !

Getting around Kawaguchiko and lakes tu boleh ambik bus. Ada day pass boleh beli untuk pusing pusing kawasan ni. Hotel agak mahal kalau last minit, sebaiknya book awal awal.

Aku menginap satu malam di FujiKawaguchiko ni dan aku rasa berbaloi sebab aku boleh tengok Fuji puas puas. Memang lawa. Cuma sebab last minit, tak de hotel available. Terpaksa duduk ryokan. OK lah. Cuma mahal sikit. Sebaiknya hotel kena book awal awal di kawasan ni sebab cepat penuh.

Tak banyak aktiviti boleh di lakukan di sini, tapi sekadar nak melayan view dan menyaksikan Mt Fuji dari dekat, adalah sangat berbaloi ke sini  Tapi kalau berminat nak hiking, boleh lah ke 5th Station untuk ke puncak Fuji.

Lake Kawaguchiko adalah Highly recommended !!!

Kalau nak usha cemana nak ke Lake Fujikawaguchiko naik bas dari Tokyo dan cemana nak pusing pusing area Fuji Five Lakes ni, boleh refer blog Azra - Life of A Traveller.

Silakan Azra di Sri Pentas. Keh Keh Keh

16 comments :

  1. Cantiknya gambar.....byk blh wat poskad dan kad raya ni...ehh?

    Nampak tenang dan tenteram...suka suka suka

    ReplyDelete
  2. Mmg betul view dari sini better than Hakone nampak lebih jelas dan leh tatap lama2 sampai puas. tapi d hakone boleh tgk view from different angle dan boleh shopping d factory outlet :-)

    Psttt: lambat lg ke nk kuar entri asyik teaser je Jm d x sabor ni

    ReplyDelete
  3. ape name ryokan tu abg meng? mahal dok?

    ReplyDelete
  4. Memang cantik hingga tak terkata..awesome..

    ReplyDelete
  5. Subhanallah indahnya... buat hati ni nak ke jepun lagi...

    ReplyDelete
  6. Amsyar kata.. "あなたのおじさん孟に感謝"

    ReplyDelete
  7. Subhanallah..cantiknya...pink moss tu buka all year round ke? ke spring time saja..kena google ni..

    ReplyDelete
  8. Subhanallah cantiknya...gambar yang diambil pun cun-cun belaka. Geram tengok. Pandainya orang yang menangkap gambar ni. Kamera apa pakai?

    ReplyDelete
  9. apesal gambau kau lawa-lawa nho ni Meng!!!

    bunga purple bernama hyacinth ..
    [ selingan ] nama professor saya dulu.. seorang lelaki .. maka dia malu bernama seperti bunga .. suruh orang panggil Prof Hy sahaja..

    ReplyDelete
  10. mencik la gambar ko yg fujisan tu...mencikkkkk! mencikkkkk!

    ReplyDelete
  11. Liza : kad raya tak sesuai kot.. kang org ingat apa pulak.


    JM : betul tu. hakone tu sebab ada tori gate atas air tu kan.. cun jugak.

    next time la pegi usha ikut situ pulak.

    oh ada factory outlet ke? patut la Jm suka...


    Azra : Nama dia Nashimiya Onsen.. mahal gak la dekat rm300..

    tapi x menyesal sebab buleh feel2.. hahahaa

    ReplyDelete
  12. MKL : terima kasih. cuaca kalau ok lagi mesti lagi best ambik gambar.


    JJ : thanks. U shud go.


    PM : kau kena pegi... kemas beg skrg...


    SAR : tak faham.. apa benda tu? nanti aku tanya OR..

    salam utk amysar


    ReplyDelete
  13. Nohas : pink moss tu bukak 2 minggu jer... late april tu early may !! jangan lambat. bajet time tepat2..


    NA : prof saya pakai kamera lama jer.

    Canon 550D. Belum tukar camera lagi. x de bajet.



    DRS : tu ke nama bunga dia? macam hancing jer. hahahaha..

    gambar ni kena praktis.. ambik banyak2 lama lama kita tau sendiri gambar tu ok ke atau tak ok..

    i think u are on the rite track !

    ReplyDelete
  14. Biq : mak esah eii...

    nanti kau pegi sini tau. bawak ixora tu pose pose dekat pink moss..

    jangan pakai baju pink lak. nanti overshadowed pokok.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...