Saturday, July 26, 2014

Japan 2014 : Hitachi Seaside Park, Ibaraki

Satu lagi tempat yang sempat aku lawati masa trip ke Jepun ni adalah Ibaraki Seaside Park.

Plan ni pun datang last minit. 

Memang tema trip ke Jepun kali ni adalah taman dan bunga bungaan. 

* mood dalam hati ada taman bunga dan rumput lalang !

Kalau dulu, trip Jepun yang pertama memang mabuk pagoda dan temple, kali ni mabuk bunga ler pulak.

Apa apa pun, layan....................

Ferris Wheel di tengah tengah park

Nemophila atau Baby Blue Eyes...

Selautan Nemophila

Canola Flowers

Ladang canola

Abis satu bukit di tanam nya dengan pokok ni

Tapi masa ni semuanya baru nak mekar, kebiruan tu agak kurang menyerlah

Adik makan ais kerim tak ajak Abam !

Sayup

Sebatang pokok di lautan Nemophila

Nemophila dan Conola

Daffodil

Garden

Belum mekar

Daffodil

Tulips

Tak tau apa nama nya

Tulips yang dah mekar merebak

Tulips garden, Ibaraki

Colorful tulips

Two colors tulips

Tak payah pegi Amsterdam

Merah

Pink color

Baru nak kembang

Pink tulips

Ntah apa bunga ni. Ke tulips.

Bunga lagi. Ya betul, memang tulip tapi yang dah mekar

Mekar setaman

Colofrul

Tulips Garden

White tulips

Tulips

Mabuk bunga kan?

Memang banyak bunga. 

Tapi personally, since aku pegi ke Showa Garden Park tempoh hari dan ke sini, untuk tengok tulips, di Showa Garden tu lagi lawa. Sini biasa biasa jer.

Tapi apa yang menarik di sini adalah ketika musim Spring bunga bunga Nemopilia tu yang banyak di tanam di lereng bukit. Begitu juga kalau time Autumn boleh tengok pokok Kokia.

Red Kokia

Apart from these two, park ni biasa biasa je bagi aku.

Agak besar dan terpongek jugak kalau nak berjalan kaki. Tapi boleh naik tram atau sewa basikal (pun bakal terpongeh ).

Cemana cara nak pegi?

Kalau dari Tokyo.


Dari Station UENO, Tokyo, ambik train Limited Super Hitachi 7. Train yang agak laju tapi better reserved dulu la sebab selalu penuh. ( kat Ueno station tak leh reserve seat ). Train bergerak lebih kurang 84 minit ke station Katsuta.

Kalau ada JR pass, kiranya dah covered !!

Cuma sampai kat Station Katsuta, kena ambik bas. 

Sebaik saja keluar dari station Katsuta, ambik bas dengan platform no 2 depan Lawson Mart. Tambang bas 400 Yen, betul betul sampai di Hitachi Seaside Park ni ( dalam 30 minit ). 

Entrance fee 400 Yen. Tram dalam park 500 Yen. Kalau naik basikal sewa 400 Yen. Dalam tu ada banyak park park lain lagi. Ada tempat makan etc tapi doubt it ada kedai halal. Sebaiknya beli makanan kat Lawson tu then bawak bekal.

Boleh kira day trip from Tokyo. Tapi area Ibaraki ni prone to gempa bumi. So kena alert sikit.

Sila ambik maklum, park ni tutup setiap hari isnin. Sila check dulu website dia sebelum pegi sana.


Aku nak kata recommended sangat, tak jugak. Tapi kalau bermasa dan nak cuba pegi, boleh jer. Kalau tak sempat, pegi je Showa Kinen Park tu kalau untuk tulips. Tapi kalau nak tengok pokok pokok saujana mata memandang tu, yes, boleh la datang sini !!!

Boleh jugak layan jiwa............

Boleh ambik feel macam berada di kayangan.

* like aku pernah tau kayangan tu cemana?



Jikalau kau tidur
Tidurlah hai manja
Aahai tidurlah selesa
Tidurlah nan nyenyak
Aahaaaiiiiiiiiiiii di pinggir kayangan

Silalah kau kenang
Kenangilah hamba
Aahaaai kenangkan adinda
Kenangilah sayang
Aahaaaiiiiiiiiiiii bayang membayang

Kan ku hidangi segala santapan
Bersulam-sulaman
Yang enak dan nyaman
Sang buluh perindu
Menghibur merdu

Amboi tersusun
Silang mengalun
Lunaknya berseri
Lunaknya berseri
Bak patun memantun

Kan ku taburi rampai-rampaian
Kembangan cina yang harum semerbak
Engkaulah kekasih di alam impian
Tangan beralun jari menyusun
Sembah yang berseri
Sembah berseri
Bersopanlah santun

Sekiranya bangun
Bangunlaberdoa
Aahaaiiiiiiii bangunlah berkisah

Berkisah semalam
Aahaaaiiiiiiiii di pinggir kayangan

6 comments :

  1. Superb pic, insyaallah akan ke sana in Sept

    ReplyDelete
  2. Walau aku bkn minah bunga tapi tulips mmg cantek! Nice pic...

    Selmt hari raya;)

    ReplyDelete
  3. cantiknya pokok red kokia tu..

    ReplyDelete
  4. NL : Thanks.. enjoy nanti. jangan lupa bawak bekal makanan..

    piknik piknik skit.


    AO : Thanks. Selamat hari raya to u too.


    NM : Lawo la kot... time hijau sampai ke kaler merah.

    ReplyDelete
  5. Lovely flowers, lovely view and lovely song. Surely miss her..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...