Thursday, April 20, 2017

EUROPE | COPENHAGEN - 05 : Copenhagen Walking Tour - Part 3

Kita nak gi shopping di Copenhagen ni tapi sebelum kita alpa dengan benda benda duniawi ni, elok kita check lagi fakta menarik mengenai negara Denmark ini.

01. In Denmark, it rains or snows every second day. On average, Denmark has 171 days with precipitation. Jadi sediakan payung sebelum hujan !

02. Scandinavians, including Danes, are the world’s highest per-capital consumers of coffee, with Danes (who drink an average of four cups a day) coming in third after Sweden and Finland.

03. Denmark has 7,314 miles (11,771 km) of coastline, which is longer than the Great Wall of China

04. Denmark’s national flag, the Dannebrog (the flag of the Danes), is the oldest flag in the world still in use by an independent nation, having been acknowledged in 1219.

05. The name Lego® is an abbreviation of two Danish words leg godt, meaning “play well.” The company was started in 1932 by Ole Kirk Christiansen. Lego began producing its iconic bricks in 1958. For more than 60 years, over 320 billion Lego bricks have been sold worldwide—nearly 60 bricks for every human on the planet.

Dah abis baca.?

OK now kena jalan laju laju. 2 batu ni dan jangan tengok kiri kanan. Jangan terpedaya dengan ajakan jualan murah atau diskaun. Itu semua dusta.................... ! Ini semua poyo !!!

House of Amber / Copenhagen Amber Museum

Nordicom A/S - The Nordic Information Centre

Hotel D’Angleterre. A 5 star hotel built in refined building dating from 1755.

Royal Danish Theatre - Theater built in 1874 staging concerts & drama, home to Royal Danish Opera, Ballet & Orchestra.

Manusia berpusu pusu keluar dan masuk ke laluan Strøget yang sangat terkenal di Copenhagen ini.

Copenhagen’s Strøget, at almost 2 miles (3.2 km) long, is the oldest and longest pedestrian street in the world.

Tahan godaan ! Jangan mudah tertarik dengan jualan murah................

Sale ! Sale ! Alle ! Alle !

Guinness World Records Museum

Strøget is one of the largest pedestrian malls in the world which links City Hall, Kongens Nytorv, and Nørreport station.

Macam macam kedai ada

Banyak butik butik high end  tepi tepi jalan ni. Cakap je nak brand apa.... Cap Ayam je tak der !..

Nanti jumpa dataran Storkespringvandet 

Memang kiranya ni pusat Strøget  ni

The Stork Fountain is located on Amagertorv in central Copenhagen, Denmark.

Bangunan yang cukup synonym dengan area Strøget

Gedung gedung jualan

Outlet

Orang ramai

Memang kawasan tumpuan

Tumpang lalu je laaa

Sebenarnya kami kelaparan. So mencari tempat makan.

Google punya google...lepas gereja ni ada Turkish Restaurant....

Nama dia Sultan Palace. Siap buffet lagi.

Makanan buleh tahan. Tapi tokey dia muka ketat gila. Mintak sudu macam aku mintak duit... masam jer.

Makanan pun banyak. Harga pun boleh tahan. Lupa dah berapa harga buffet. Dekat RM 100 gak lah.

Janji kenyang !!! Abis makan drebar datang............... eh.... bukan drebar ambik aku pun. "Little Bastard" punya driver.

Aku sambung jalan kaki... Memang panjang jalan ni. Tapi sebab banyak kedai tak rasa jauh sangat.

Dah kenyang baru ada tenaga nak shopping

Tapi tak beli apa pun. Tengok tengok jer. Masuk LEGO Store

Masa ni hujan. So tumpang berteduh sat

Murah sikit la dari kat Malaysia

Dan akhirnya jumpa kedai souvenir

Usha usha apa yang patut

Mahal jugak la. FM dia seketul RM 15

Little Mermaid ni pun ada di jual

Leman !! Amboih... bukak company pakai nama sendiri.... komersial rupanya nama Leman ni.

Cuaca mendung kejap kejap hujan

Dan kami tak de banyak masa yang tinggal

Boleh pulak ada kedai nama dia MALAS ! Memang dasar pemalas.

Butter cookies... Tapi tak beli pun. Cuma borong cenderamata sikit sikit. Tapi memang agak mahal so kena pilih pilih lah. 29 Krr = RM 18.

Jumpa restoran nama dia Makan !! Tapi kami dah kenyang. Rasanya kedai Indo kot sebab memang kat Copenhagen ni banyak jumpa orang Indonesia.

Fuh ............. Jauh lagi nak sampai hujung jalan...........

Bertabahlah kaki.....

Jadi.. memang tak leh janji kalau datang sini dan nak jimat masa. Ada je yang tergoda nak singgah sini sana.

Tapi tak per... kami masih ada masa lagi sebelum ke airport untuk flight balik ke London malam nanti.



Hey baby, when we are together, doing things that we love
Every time you're near I feel like I'm in heaven, feeling high
I don't want to let go, girl
I just need you to know girl
I don't wanna run away, baby you're the one I need tonight,
No promises
Baby, now I need to hold you tight, I just wanna die in your arms
Here tonight
Hey baby, when we are together, doing things that we love
Every time you're near I feel like I'm in heaven, feeling high
I don't want to let go, girl
I just need you to know girl
I don't wanna run away, baby you're the one I need tonight,
No promises
Baby, now I need to hold you tight, I just wanna die in your arms…
I don't want to run away, I want to stay forever, thru time and time

No promises
I don't wanna run away, I don't wanna be alone
No Promises
Baby, now I need to hold you tight, now and forever my love
No promises
I don't wanna run away, baby you're the one I need tonight,
No promises
Baby, now I need to hold you tight, I just wanna die in your arms
I don't wanna run away, baby you're the one I need tonight,
No promises.
Baby, now I need to hold you tight, I just wanna die in your arms
Here tonight…

p/s Lagu No Promises ini asalnya dinyanyikan oleh penyanyi Denmark, Bryan Rice tapi telah di cover oleh Shayne Ward. 

Kesian penyanyi Denmark asyik kena sabotage je. 

bersambung.............

2 comments :

  1. bestnyaaaa bilalah dapat pergi belah sana lagi.. kalo kat sana souvenirs memang kena catu.. hehehe.. kena pkir poket sndiri dlu =P

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...