Thursday, May 7, 2015

Trip Bila Minda Superhero Bercelaru

Tajuk tak leh blah ! TQ Hannan.

Ni cerita sempena cuti hari buruh tempoh hari. Mulanya aku memang tak de plan ke mana mana sebab cuti ni memang banyak hal hal urusan kekeluargaan.

Tetapi......................


Tapi sebelum tu aku ada soalan cepu gangsa.

Di mana, some place yang korang rasa closer to heart ? Tempat yang korang akan pegi berkali kali biar pedulik orang kata apa. Tempat yang boleh cari kedamaian. Tempat yang kita bakal beroleh ketenangan. 

Jangan cakap Mekah dan Madinah. Tu orang Islam semua wajib pegi.

Ni tempat yang mungkin orang lain tak suka tapi ada sentimental value pada kita?

Kalau tanya aku tempatnya adalah Pulau Tioman !

Ke Tioman lagi kita yeop !

Aku pun tak tau kenapa aku suka Tioman. Rasanya dalam banyak banyak pulau, Tioman la yang aku paling banyak kali kunjungi. Time aku sedih. Time aku lari dari hiruk pikuk kota. Time aku nak berkasih sayang. Time aku lari mencari ketenangan dari problema dunia.

Pulau Tioman semestinya terlalu dekat di hati !

Kalau tanya aku, apa ada di Tioman ni? Aku pun tak boleh nak jawab sebab hanya aku je yang tahu kenapa dan mengapa.

Banyak kenangan sedih duka pilu dan gembira di sini. 

Tapi trip ni memang agak spontaneous jugak sebab aku tak de buat arrangement awal pun. Just bila rasa nak pegi then aku pegi ! Dan kunjungan kali ni memang nak mencari kedamaian. Aku ada problema sikit la lately. Problem dengan tempat keje. Sebenarnya asalnya bukan la problem, tapi menjadi problem sebab aku rejek promotion yang aku dapat sebab aku tak ready nak take up responsibility. Walhal, itu keputusan aku tapi keputusan tu diterima sebagai persepsi yang berbeza oleh orang lain.

Agak dungu jugak la aku jadinya sebab aku sendiri keliru. Jadi di sini, aku perlukan masa dan waktu yang tenang untuk berfikir. Untuk mencari kedamaian dalam keputusan yang aku dah buat. Dan keputusan itu pastinya hak dan benar dan tak membawa kepada satu penyesalan.

Anyway.... ini lah trip mencari damai di hati, bila si buruh mengimpikan ketenangan !

Aku lah buruh tu.

Apa apa pun, walaupun dah banyak kali ke Tioman, tapi aku belum pernah ke the other side of Tioman. Biasanya aku akan stay di Tekek atau belah belah yang biasa orang pegi. So kali ni aku terjah ke belah satu lagi ... Kampung Juara, Tioman.

Layan gegambar je lah dulu.

Selamat Datang ke Kampung Juara, Pulau Tioman

1511 Coconut Grove Juara

Belah matahari naik

Very nice beach

Very relaxing place

Kurang orang di sini

Antara resort yang ada

Cuma cuaca agak tak menarik sebab mendung dan hujan jer

Kampung Juara

Pantai yang landai dan ombak yang tenang

Dan di sini aku temui cahaya...............








Lepaskan aku dari kesamaran
Lepaskan aku dari kemarahan
Terjerat jiwa didalam kesedihan
Kau berpaut didahan kesengsaraan

Tak perlu lagi asyik berhenti
Adanya kehidupan untuk kau jalani
Tak perlu lagi asyik kau cari
Bila jawapannya di mata pasti

Ku temu cahaya dimalam gelita
Ku dakap sinarannya
Bangkitkan aku dari alam fana

Layarkanlah bahtera kehidupan
Layarnya dibawa arus ketenangan
Bebaskan sayap indah kebebasan
Terbang jauh dari wajah kegelapan

Tak perlu lagi asyik berhenti
Adanya kehidupan unutk kau dihayati
Tak perlu lagi asyik kau cari
Bila jawapannya dimata pasti

Ku temu cahaya dimalam gelita
Ku dakap sinarannya
Bangkitkan aku dari alam fana

Ku temu cahaya dimalam gelita
Ku dakap sinarannya
Bangkitkan aku dari alam fana

Ku temu cahaya dimalam gelita
Ku dakap sinarannya
Bangkitlah aku bangkitlah aku dari alam fana

Ku temu cahaya dimalam yang gelita
Ku dakap ku dakap sinarannya
Bangkitkan aku dari alam fana

Dan set ke dua percutian adalah more to acara kekeluargaan.

Melawat sedara mara dan pegi kenduri kendara.

Jadi ke JB kita.

Menginap di Double Tree by Hilton, Johor Bahru

Double Tree by Hilton

Pool

Newest hotel in town

Santai

View

Jay Em Bee

Kamar beradu

The room

View at night

Aku bukan la peminat brand Hilton. So biasa biasa je bagi aku hotel nih.

Sempat jugak la ronda ronda jalan jalan di JB dan checkidaut mall baru. Komtar JBCC

Bangunan Sultan Ibrahim

Kuil Sri Mariamman JB

Kalongan bunga

JB City Square

Jalan Wong Ah Fook JB

JBCC Komtar, Johor Bahru

Pulang

Trip yang singkat.

Alhamdulillah. 

Aku temui apa yang aku cari. Semoga tetap dan istiqamah dengan keyakinan yang di beri. Amin.

So destinasi mana yang memberi kesan yang amat dalam dalam kehidupan korang? Destinasi yang buat korang rasa 'hebat hebat rasa ...... maggie cukup rasa' !

43 comments :

  1. Pulau Tioman sentiasa ada di sudut yang palingggg dalam di hati ini... cehhh! I feel you, Meng. Mmg mcm ada something yg memanggil-manggil suruh datang ke Tioman ni over n over again. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. emo lak aku tetiba membaca ayat ko ni..

      ya ya ya.. tioman dekat di hati

      Delete
  2. Nak sgt ke Tioman nih... iolz belum pernah sampai... huhuhuhu.. sedey bukann....

    Follow me at www.mytravellicious.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah nak sedih la. pulau tu tak gerak ke mana mana. sampai masa nanti sampai la tu... myanmar pun boleh pegi ini kan pulak pulau tioman

      Delete
  3. Aku tak penah sampai Tioman lagi. Insya Allah di suatu hari nanti...

    Rasanya tempat yang paling dekat dengan aku Taiping la kot, kampung ku hehe.

    Semoga kau jumpa ketenangan dan kedamaian yang kau cari.
    Semoga kau dapat buat keputusan yang terbaik k? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih normaya....

      taiping pun best.. tapi asyik ujan jer... syok tido tu..

      aku doakan kau sampai di tioman nanti

      Delete
  4. FRIM (hutan simpan Kepong)...hehehe...aku tenang kalau berada di sana sambil menikmati kehijauan, keredupan hutan simpan tu...ko try le jogging kat sana...best !!! Btw...syukur ko dah temui apa yg ko cari :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jogging????

      * gigit kuku......

      tido aci?

      Delete
  5. tak pernah jejak tioman....teringin tapi jauh plak rasa

    tempat dekat di hati??

    krabi.....tak tau nape...tapi x pernah plak repeat hahaha...jatuh cinta sgt dgn krabi....

    yg pelik paling xsuka pergi -- langkawi...tapi sedar x sedar dah repeat 4kali!!!

    i olls confius....ekekekke

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya langkawi tu memang la... dalam pada tak suka mesti terpegi jugak dua tiga kali.. hiks..

      x pe la.. ada rezeki sampai la tu krabi. aku tak suka krabi pun boleh repeat.. hiks

      Delete
  6. Meng ...

    I pernah baca, Chef Wan sewaktu dia nak decide tukar profesion, dari finance ke masak masak nih, dia bawa hati dia ke Hong Kong , ke Puncak Victoria gitu .... dan Meng ke Tioman hehehehhe ...

    As for me ... usually will drive and drive tanpa arah tujuan .... tapi rasanya dah lama tak buat kot ... zaman muda muda dulu selalu ler ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello.. jangan sama kan i dgn chef wan oke. i lagi antarabangsa dari sheols..

      eh sheols kah? hahahahah

      chef wan tu banyak duit tak pe lah... drive dari calgary ke banff memang menarik ! sila sila !

      Delete
  7. Minda Eksekutif Tua Bercelaru, haha...

    -hannan-
    -www.kembaraanakmuda.com-

    ReplyDelete
    Replies
    1. i like ! aku nak tukar tajuk aku laaaa

      Delete
    2. tapi tak nak buh tua. rasa macam tua jer.. hahahaha

      Delete
    3. Haha, tukar tajuk!

      -hannan-
      -www.kembaraanakmuda.com-

      Delete
    4. terima kasih di atas buah fikiran

      Delete
  8. Problema yang melandaa....menikam nikam jiwaa~ *azza elite hadir sbg artis jemputan


    Woohh huntonglah dalam pd melenjit kau tu prestasi keje ekselen smpi org atas nak pomot. maybe dia tgk kau dah ready dan dia dah sedia nak menurap jalan utk kau berjaya di menara korporat! Dia fikir path itu betul utk kau tapi dia tak tahu yang path itu berliku liku utk sang superhero ---- buruh by day, travelbug errr ikut season promoAA.

    Solution? Tunjukkn spenda merah kau meng. Kelirukan dia lagi. Nyiahahah..

    -sekian propa dua sen

    Tioman tuh easy access dan bleh walk in je bebile rasa mcm serabut. Tempat dkt dihati? Mana2 yg ada laut. Bole gitu? Tapi so far mabul buat aku rindu terok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. azza elite sila ke tepi.

      anda dah tak in sekarang..... !!!!

      tu la sebenarnya kalau take up promo tak leh la nak sesuka hati usha promo AA dah.. banyak masa pasal keje je.. padahal tak kaya kaya gak.. kan.

      tapi tak pe la... tengok la hala tuju cemana... bersyukur tu penting. ye dok.

      tioman tu senang nak pegi. tapi tiket ferry tak selalu ada... dan trip nya kdg kdg awal pagi dan tak banyak kali dalam sehari

      mabul? aku suka jugak tapi tak berapa damai sgt kat sana bagi aku sebab banyak budak2 bajau

      Delete
  9. For me, Korea. Tp tak tau bila lagi nak repeat heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. korea paling win la... mesti ramai yang suka gi korea. kalau tak, takkan la ada yang boleh repeat berkali kali dan jadikan korea kampung halaman?

      * lari....................

      Delete
  10. Best nyer bang.
    Kita kut tensi.. mrajuk.. nyorok blakang pintu jer bang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah klaka. nyorok belakang pintu dapat ketenangan tak? silap silap terserempak dengan tikus menyorok belakang tu.

      Delete
    2. Until now bang.. its an open secret..

      Delete
    3. ololololo syahdu nyaaaa. lepas ni sedih2 makan !!!

      Delete
  11. ada tempat saya pun pergi berkali-kali. Contohnya Hatyai....Peduli apa orang kata. ki3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. balik balik hatyai.. balik balik hatyai... close to heart ek? hehehe

      Delete
  12. Tak pernah pergi Tioman, nampak cam cantik dan tenang.
    Okeh. Buleh masuk list nih. Ingat nak gi mersing. Pun cam cantik.
    Pulau Rawa pun cantik. Eh. Banyak nya.

    Tapi, rasanya yg best utk tenang2 tempat sy pernah pergi - Redang.
    Belah yg naik ikut jeti syahbandar tu. Best. Dan tak berapa ramai orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Redang tu menarik tapi dekat dgn kampung halaman. kalau balik kampung kaki memang kena ikat tak buleh ke lain lain... busy je dah jadual nya....


      Sila la ke tioman. Rawa pun ok cuma mahal sikit laaa

      Delete
  13. Saya Langkawi sentiasa di hati... Alhamdulillah... Allah bagi rezeki utk melawat Sana selalu.... Sejak tahun 2008 sampai 2015 kecuali 2014, mmg akan bercuti Kat Sana... 1st place dgn wife honeymoon... :)

    Banyak memori suka duka... Riang2, merajuk2, LIMA, tertinggal kapal terbang bulan 3 hari Tu, and kena kencing... Hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat di hati...di Sabah ni je....Borneo Golf Resort... X pernah dgr? Nnt la dah cukup vitamin rajin aku review tmpt ni....

      Delete
    2. kena kending tak tahan tu.... skrg ni travel bukan setakat gi oversea je kena scam. kat malaysia pun dah naik minyak dia org2 ni.

      sungguh dekat langkawi di hati tu kalau setiap tahun pegi... borong cokelat tak?

      Delete
    3. PM : aku dah siap google borneo golf resort tu. cantik lawa jugak.

      cepat seru roh kerajinan.. update mana yang perlu.

      Delete
  14. Panggilan pulau sentiasa mengamit kenangan sebb pernah jadi warga pulau jugak suatu masa dulu....small is beauty..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... ada org suka pulau kan.. ada yang suka tempat tinggi... ada jugak yang suka hutan..

      masing masing ada preference masing masing...

      Delete
  15. Aku suka pi sabah. Xtau pasai apa. Mungkin aku suka lorat bahasa dia. Dan gadis2 kadazan-dusun nya ;).

    Tp jarang dapat pi. Hiks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaaaaaaaaaaaaaa ke sebab.. ke sebab............ ke sebab?

      hahahahaha aku nak speku tapi terpaksa hentikan..

      Delete
    2. Hahaha hoiii sila teruskan speku itu untuk menafikannyah!

      Delete
    3. biarlah rahsia ye dok? hahahaha

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...