Thursday, May 28, 2015

Jelajah Bumi Ceylon 17 - Galle - Part II : Galle Fort

Masih lagi berlegar legar di Galle Fort !

Sebenarnya lepas aku solat kat masjid tu, aku rasa macam nak blah je lah. Lagipun hari dah petang, so sebaiknya aku ambik transport untuk ke Colombo sewaktu masih siang lagi. At least aku tak de la sampai Colombo tengah tengah malam.

Tapi jalan nak keluar ke main entrance tu kena redah laluan yang bersimpang siur dalam Galle Fort 

Galle Fort Lighthouse atau dikenali juga sebagai Pointe de Galle Light  

Berjalan tanpa tujuan, akhirnya aku sampai di Galle Fort Hotel. Lawa betul hotel dia dengan binaan lama tapi masih di terjaga. So aku pun buat buat la masuk nak ambik gambar.

"Yes Sir how may I help you?"
"Oh... I like to have a drink here"

Ahaks !

Sebab nak cover malu la tu. Lagipun aku nampak kat lobby tu ramai je orang dok minum minum. Takkan la aku tak leh minum. Aku pun ada duit jugak walaupun tak banyak !

Dan dan tu waiter tu suruh aku duduk. Aku dah kerengsaan. Hotel macam ni aku nak minum apa? Buatnya mahal mati la aku kena cuci lantai kat sini.

Apa apa pun, usha gambar Galle Fort Hotel ni dulu.

Corridor depan bilik penginapan. Siap ada kerusi dan bantal

Kerusi di taman

Bunga bungaan

Swimming Pool 

Lobby

Hotel Galle Fort ni ada sejarahnya tersendiri sebagai salah satu hotel yang diwartakan sebagai UNESCO Heritage Site.

Cuma ada 12 bilik je kat sini, harga pun mesti la mahal kot sebab dia macam boutique hotel.

Sebab dah kena paksa duduk untuk minum, aku pun cas cas jadi orang kaya minum di hotel mewah !

Menu sampai. Berdebar debar tengok harga. Tapi sebenarnya tak de la mahal mana. Masih mampu lagi lah.

Apa aku order? Sri Lankan tea. Dahaga tekak dan saja nak rasa teh Sri Lanka. Seteko teh tu harga dia dalam 200 Rupee je. ( RM 6 ). 

Settled ! 

Minum teh seteko sampai perut dah kembung, pastu aku pun blah. Hari macam nak hujan time tu so aku jalan kaki keluar ke main entrance. Lalu lah lagi di bangunan bangunan lain yang turut ada di Galle Fort ni.

Salah satu bangunan lama dengan kereta antik !

Pejabat Pos Galle Fort

Muzium

Penanda UNESCO di roundabout

Pastu nampak menara jam Galle Fort ni so aku pun pegi usha kejap. Kena naik jalan berbukit sikit. Actually, kalau ikut kawasan luar je boleh buat satu pusingan dalam Galle Fort ni, so boleh jalan terus dai lighthouse tadi ke menara jam ni. Tapi kalau ikut luar, tak leh la tengok bangunan bangunan lama yang dalam kawasan ni.

Kubu di menara jam

Galle Clock Tower. Masa ni hujan renyai renyai dah kamera pun dah tak leh nak focus

Padang kriket dan station bas serta station keretapi, Arah tujuan aku selepas ini

Menara jam

Statue

Cuaca semakin gelap, aku bergegas keluar cepat cepat menuju ke train station Galle. Nasib baik la train station Galle ni dekat je dengan Galle Fort, jadi memudahkan urusan aku nak bergerak balik ke Colombo.

Kawasan luar Galle Fort

Train station Galle

Kaunter nak beli tiket.

Masuk masuk train station ni, aku terus ke kaunter.

"Can I get a ticket to Colombo"
"For tomorrow?"
"No.. today !"
"Sorry Sir.. no more train to Colombo. The last train left at 3.30 pm"

Tidak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Meleset perancangan aku. Tapi sebenarnya aku tak check pun jadual train dari Galle ke Colombo ni. Main belasah je gi beli tiket. Tup tup dah tak der.

So moralnya di sini, pastikan check jadual train sebelum nak pegi beli tiket.

Nasib baik la station bas cuma bersebelahan dengan station keretapi tu. So aku terus je pegi ke station bas Galle ni.

Bus Station Galle

Ada banyak bas kat sini tapi ada tulis destinasi kat bahagian atas, so senang jugak la nak cari.

Masa aku nampak local bas ke Colombo, aku perasan jugak sebelah tu ada private bus ke Colombo jugak. Kalau nak murah, ambik local bus lah tapi sesak dan penuh orang. Tak de aircond ! So aku ambik private mini bus tu je. Harga tak banyak beza pun, ada aircond dan yang paling penting ada seat !

Local bas dari Galle to Colombo

Dalam private mini bus. Bas bas di Sri Lanka ni memang bersih.

Memang naik private mini bas ni lebih selesa. Dan aku dapat duduk depan. Memang aku plan nak duduk depan or tepi tingkap sebab perjalanan dari Galle ke Colombo ni be it naik train or naik bas, dia akan lalu kawasan tepi pantai. So make sure dapat ocean view. Lagi pun hari dah nak senja, mana tau boleh layan sunset di perjalanan.

Tambang bas untuk private mini bas ni adalah sebanyak 270 Rupee ( RM 7.20 ). Kira masih murah la tu.

Dalam pada hujan lebat yang mencurah curah, bas aku bergerak meninggalkan Galle menuju ke Colombo. Seperti biasa, dalam bas di temani dengan lagu Sri Lankan yang gegak gempita dari speaker. Macam nak roboh dia pasang lagu dalam tu.

Layan je lah.

Apa yang penting, persinggahan aku di Galle adalah sangat best. Selain daripada tempatnya yang menarik, Galle juga pastinya tempat paling aku gemari sepanjang trip ke Sri Lanka ni.

Sesungguhnya Galle menyempurnakan penjelajahan aku di Sri Lanka ni.



Sempurna waktu
Ada dirimu
Ada cintamu

Apakah kita
Akan bersama
Harus bersama

Semua indah
Kan bererti
Rasa hati lagi

Sungguh ku milikmu
Kau milikku
Takkan ada
Yang pisahkan kita

Ku mampu bertahan
Cepat atau lambat
Mampu bertahan
Sempurna oleh waktu

Sungguh ku melikmu
Kau juga milikku
Sempurna

Semua indah
Kan bererti
Rasa hati lagi

Sungguh ku milikmu
Kau milikku
Takkan ada
Yang pisahkan kita

Ku mampu bertahan
Cepat atau lambat
Mampu bertahan
Sempurna oleh waktu

Takkan aku tinggalkan dirimu

Ku mampu bertahan
Cepat atau lambat
Mampu bertahan
Sempurna oleh waktu
Sempurna oleh waktu

Bas lalu tepi pantai menuju ke Colombo

Tapi cuaca mendung dan senja pun memang tak ada

Pekan Hikkaduwa. Salah satu tourist spot di Sri Lanka bagi yang menggemari aktiviti snorkeling

Tuk tuk di perjalanan

Daripada petang sampai ke malam, akhirnya bas aku tu masuk jugak area Colombo. Lebih kurang 3 jam jugak la dalam bas. 

Aku dah cakap siap siap kat drebar bas tu, suruh dia berhentikan aku kat area Colombo 05. Kat Colombo ni kawasan dia di bahagikan dengan nombor kat belakang macam Colombo 01, Colombo 02 dan seterusnya.

Aku nak turun Colombo 05 sebab hotel yang aku dah book tu kat situ.

Tetiba masa dah masuk Colombo tu drebar tu kata aku dah sampai. Aku pun turun lah walaupun rasa macam kawasan yang tak berapa nak betul.

Bas dah sampai ke Colombo

Dan dia turunkan aku tepi jalan lepas tu aku garu garu kepala sendiri.

Di mana kah aku berada kini?

Tetiba ................. 

Nampak kedai Bata. Hahaha.Aku dah sampai Malaysia kah?

Bukan ! Kedai Bata ni memang berlambak kat Sri Lanka ni. 

Dah tak tau mana nak tuju, jalan tu pulak macam highway, last sekali aku tanya sorang mamat ni kat kedai. Dia cakap tempat aku nak pegi tu jauh. Kena naik bas !

Cis. Bedebah drebar bas tadi tu. Patut la dari awal awal lagi aku rasa dia tak faham apa aku cakap. Dok main angguk jer.

Sudahnya, aku terdampar sepi tengah tengah kota Colombo ni.

Cemana nak buat. Aku tahan tuk tuk. Dan yang bagusnya tuk tuk di Colombo ni semuanya pakai meter so harga dia tak de la boleh nego nego tapi at least, tak de la kena tipu.

Dalam tuk tuk. Aku di belakang drebar tuk tuk

Sebab pakai meter aku tak kisah sangat lah. Tapi aku rasa macam jauh jugak dia bawak aku sebab memula dia cakap macam dekat. Tengok kat meter tu lebih kurang 5 KM perjalanan.

Tak pe la kalau dia nak tipu aku pun. Harga tambang tuk tuk ni 350 Rupee.

Apa yang penting, aku dah selamat sampai ke destinasi. Dah boleh betul betulkan urat betis yang tegang selepas penat seharian berjalan. Dan boleh jugak baring baring lenguh pinggang sebab duduk lama dalam bas tadi.

Welcome to Colombo !!!!

Dan dekat hotel di Colombo aku bertekak pulak dengan mamat hotel tu. I is stressed !!!

bersambung...............

22 comments :

  1. Haaa... Br laa betul pegi Ceylon bila dpt minum teh Ceylon... (Apa aku ckp ni...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. neelopah bui tu rasa doh sekali. ni kali ke dua. dok beh mana

      Delete
  2. Replies
    1. rasakan debarannya..... kelak !

      * mati la citer tak suspen mana pung

      Delete
  3. Oh my Oh my .... memang penuh dengan drama !!!

    Ala ala Bollywood gitu !!!

    Hahahhahahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lankawood !!! hahahaha

      nasib tak de guling2 jer

      Delete
  4. penuh drama betul lah trip Sri Lanka kau ni..

    alaa..
    mana pun kau.. mesti ada drama nya..

    cepat sambung..
    sebelum kita orang pergi ni...

    ReplyDelete
  5. uishhh..bertekak lagi?? hahaha drama tul trip sri lanka ni bang..

    cepat sambung pliss..x sabor nk taw ending..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nantikan malam ini di kilauan emas.....................


      * tetibaaaa

      Delete
  6. drama ala-ala tamil ke hindustan ni?
    tak sabar nak baca lagi...yes aku pun suka Galle nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tandus !!! - tamil dan hindustan.. ihik....

      yes galle memang lawa dan best. tak terasa mcm di sri lanka sgt

      Delete
  7. bapak la ptg2 sangap ni berbelas org on9 kat sini. kaye laaa ko meng.
    mne post hibiscus nye? ko perap la sampai kembang. cit! baik ko up cpt. hotel tu tgh trending tuh. lol

    ReplyDelete
    Replies
    1. minggu depan lah.. tunggu giliran. abiskan sri lanka dulu....

      Delete
  8. Lawa la galle fort tu...mmg byk drama ko pegi sri lanka ni kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau x drama tu bukan supermeng la...... supermeng the movie

      Delete
  9. Sambung sambung ...

    mlm ni mesti asyik menanti jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha detik 12 malam..

      ting ting ting..

      * macam citer seram lak

      Delete
  10. murah jer air teh tu rm6.00 setekoh....cuba kt sini kedai SR pun lagi mahal....
    klau tak berdrama bukan supermang namanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. dah kira duit dah sebelum nak order. bila tengok menu dia. haaaa mampu milik lagi.

      boleh la tumpang pose pose mewah di hotel mewah

      Delete
  11. haha memang tak la aku nak minum mahal2 macam tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak mahal la. rm 6 jer.. sekali sekala merasa

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...