Tuesday, April 18, 2017

EUROPE | COPENHAGEN - 03 : Copenhagen Walking Tour - Part 1

Dah abis lepak kat HRC dan membeli merchandise, kami bergerak untuk melawat kawasan sekitar bandar Copenhagen ni.

Bangunan di mana terletaknya Hard Rock Cafe, Copenhagen. Sebelah tu adalah laluan Walking Street Stroget yang famous tu.

Sikit fakta fakta menarik mengenai negara Denmark dan rakyatnya......

01. Denmark's Unemployed Workers Get 90 Percent Of Their Old Salary For 2 Whole Years....
02. Denmark Spends Much Less On Healthcare ...
03. Denmark was The Happiest Nation On Earth.... (Now Norway)
04. The Danes Enjoy The World's Shortest Workweek....
05. Denmark Pays Students $900 A Month To Attend College!...

Menarik kan? Ada rasa nak pindah ke Denmark sekarang?

Tapi..........................

Denmark’s standard of living is one the world’s highest in the world and therefore it is no surprise that the cost of living is not cheap. However, when keeping consumption sensible by following local customs such as eating at home and cycling, living in Denmark should not be impossible on a budget.

Here are some examples of Danish prices:

Typical rent per month for students is around 2500 - 4000 DKK ( RM 1500 - 2500)
Enjoying coffee at a café costs around 25 – 40 DKK ( RM 15 - 25)
Enjoying a soft drink or a beer at a bar costs around 30-50 DKK ( RM 19 - 30)
Going to movies is around 80 DKK ( RM 50 )
Dining out costs around 200 DKK  (RM 127)

Apa? Tak jadi migrate ? Nah ambik balik passport masing masing.........................

Tak pe. Tak jadi migrate kita gi melawat je lah................   Tapi walaupun kat Copenhagen ni banyak basikal, kita jalan kaki je la lebih senang..... bandar dia pun tak besar. Cuma kena lebih gigih je menapak.

Sebab tak de map dan info, terpaksa on data roaming untuk map. Daripada sesat barat dan membuang masa tak tentu hala.


City Hall Square ( Rådhuspladsen ) - Large open space outside city hall used for concerts, cultural performances & celebrations.


Metallica buat consert di Kobenhavn ! Lars Ulrich, the drummer for the heavy metal band Metallica, was born in Denmark. Kira dia balik menghiburkan orang kampung la ni.....

Copenhagen City Hall. Dalam bangunan City Hall ni juga ada The Jens Olsen Astronomical Clock yang merupakan advanced astronomical clock dengan paparan planetary movements, time, date & more.

Scandic Palace Hotel yang telah di bina pada tahun 1910

Suasana di laluan utama bandaraya Copenhagen berdekatan dengan Hotel The Square

Bangunan Danish Industry (DI) - a private organisation funded, owned and managed entirely by 10,000 companies within manufacturing, trade and service industry.

Clock Tower City Hall

Courtyard bangunan City Hall Copenhagen

Hans Christian Andersen statue di luar bangunan Rådhushaven (Town Hall). Beliau adalah bapak kepada segala cerita Fairy Tales...termasuk la cerita Little Mermaid ( ada patung The Little Mermaid di Copenhagen yang menjadi tarikan pelancong ). Dia pandang ke belah kiri tu tengok bangunan ni..........................

H.C. Andersen Slottet (The Hans Christian Andersen Castle). Dulunya adalah Louis Tussaud's Wax Museum tapi dah di tutup pada August 31st 2007.

Di sebelahnya adalah Tivoli Gardens. Taman tema kedua tertua di dunia dengan roller coaster yang juga tertua masih di gunapakai. 

Tivoli amusement park ini juga merupakan the most visited theme park of all Nordic cities. Walt Disney telah menginspirasikan Tivoli Gardens sebelum membuka Disneyland

Ny Carlsberg Glyptotek - Fine-art museum with antique Mediterranean sculptures, plus 19th-century French & Danish works.

Arkitektur bangunan di Copenhagen. Sebenarnya aku jalan ikut kaki je.. tak tau pun mana nak tuju tourist spot yang mana.

Ada sungai. Cross jambatan

Tapi kat sini dah nampak bangunan lawa lawa tepi sungai.

National Museum of Denmark

Thorvaldsens Museum - Muzium yang ditujukan khas buat Bertel Thorvaldsen yang berasal dari Denmark tetapi menghabiskan masanya hidupnya di Rome sebagai neoclassicistic sculptor.

Ada orang jual flea market. barangan buatan tangan. Aku usha usha macam tu je lah. 

Entrance ke bangunan kerajaan

Laluan

Clock Tower dekat area Stroget. Tapi tak moh gi sana lagi

Christiansborg Palace- Istana lama yang kini dijadikan pejabat kerajaan termasuk Parlimen dan juga Courts.

Equestrian statue of King Christian IX.

Sini bangunan nampak lawa lawa dan ceria

Sebenarnya buleh explore bangunan ni tapi kami malas. Cuaca lak sejuk dingin jer

Pastu nampak ferry. Baru lah nampak ada pelancong. Kalau tak dari tadi macam aku je yang berjalan kat kawasan ni.

Bangunann opis

Børsen - Bangunan bursa saham pada abad ke 17 dahulu

Pelancong naik ferry menyusuri sungai

Sungai yang bersih. Area ni dah banyak skit pelancong

Church

Clock tower

Church of Holmen - 17th-century church with a carved oak altarpiece & pulpit & a barrel-vaulted ceiling.

Statue kat smpang jalan

Jalan utama menuju ke arah pusat kota komersial

Bangunan bangunan di kawasan pusat perbankkan

Dan kediaman kediaman mewah di pusat kota

Dan tak lama lepas tu, kami pun tiba di destinasi yang di nanti nanti.................... 

Melopong jap sebab tetiba jumpa tempat lawa dan hidup. Ramai pelancong dan bangunan bangunan yang sungguh ikonik yang memberi gambaran sebenar kota Copenhagen ini.





Puas hati. Baru lah rasa penat ilang tengok suasana macam ni.

p/s Group Aqua yang popular dengan lagu Barbie Girl berasal dari Denmark.



Give me time to reason,
give me time to think it through
Passing through the season,
where I cheated you

I will always have a cross to wear,
but the bolt reminds me I was there

So give me strength,
to face this test tonight

If only I could turn back time
If only I had said what I still hide
If only I could turn back time
I would stay for the night. For the night...

Claim your right to science
Claim your right to see the truth
Though my pangs of conscience,
Will drill a hole in you

I seen it coming like a thief in the night,
I seen it coming from the flash of your light

So give me strength,
to face this test tonight

If only I could turn back time
If only I had said what I still hide
If only I could turn back time..
I would stay for the night

The bolt reminds me I was there
the bolt reminds me I was there

If only I could turn back time
If only I had said what I still hide
If only I could turn back time
I would stay for the night

bersambung..............

2 comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...