Wednesday, April 19, 2017

EUROPE | COPENHAGEN - 04 : Copenhagen Walking Tour - Part 2

Brsambung dengan fakta mengenai negara Denmark.

01. Denmark Has One Of The Highest Per Capital Incomes In The Developed World. ...
02. Denmark Has One Of The World's Lowest Poverty Rates. ...
03. Denmark Is Ranked The #1 Best Country For Business ...
04. New Parents In Denmark Get 52 Weeks Of Paid Family Leave....
05. The least corrupt countries in the world are New Zealand and Denmark, according to the Corruptions Perception Index.

* tabik !!!!!!!!!!!!!

Ayuh sambung walking tour aku di kota Kobehavn ni.

Hari dah hampir tengahari, akhirnya selepas menapak tak tau berapa ratus langkah dah ( ke ribu ).... ( aci kurus tak macam ni? ).. maka kami pun sampai la ke kawasan yang sememangnya cukup terkenal di Copenhagen ni.

Kata orang, kalau datang sini, tak datang area ni kira macam tak sah !...............

Tempat yang di maksudkan adalah.....

Nyhavn

Nyhavn bermaksud New Harbour, adalah sebuah kawasan waterfront abad ke-17, yang meliputi kawasan terusan serta pusat hiburan di Copenhagen , Denmark .

Bermula dari Kongens Nytorv sehingga ke pelabuhan selatan Royal Playhouse , ia dipenuhi dengan bangunan berwarna warni yang terang. 

Bangunan bangunan ini merupakan struktur binaan dari abad ke 17 yang meliputi perumahan townhouse, bar, cafe dan restoran

Canal dan terusan yang ada turut menjadi dermaga kapal kapal kayu yang sangat bersejarah.

Nyhavn telah dibina oleh Raja Christian V 1670-1673. Kerja kerja buruh menggali kawasan telah dilakukan oleh banduan banduan Sweden dari perang Dano-Sweden 1658-1660.

Laluan ini pernah menjadi pintu masuk dari laut ke dalam bandar lama di Kongens Nytorv (King's Square), di mana kapal-kapal membawa kargo dan hasil tangkapan nelayan. 

Tempat ini menjadi terkenal sebagai tempat kelasi kapal berehat sambil minum bir dan turut terkenal sebagai kawasan pelacuran. 

Pengarang Denmark Hans Christian Andersen tinggal di Nyhavn untuk kira-kira 18 tahun.

Jambatan pertama merentasi Nyhavn dibuka pada 6 Februari 1875 . Ia adalah sebuahjambatan kayu sementara. Ia telah digantikan dengan jambatan yang ada kini pada tahun 1912.

Macam biasa kat atas jambatan tetap ada kunci dan mangga pengikat kasih setia.

 Pada tahun 1977, Nyhavn telah diwartakan sebagai  Veteran Ship and Museum Harbour oleh Datuk Bandar Copenhagen Egon Weidekamp . 

Pada tahun 1980 Nyhavn quay dijadikan kawasan pejalan kaki dan menjadi tempat yang popular untuk pelancong dan penduduk tempatan, yang disediakan sebagai dataran awam oleh arkitek Jan Gehl dan Lars Gemzøe.

Area Nyhavn ni memang tenang dan relax je walaupun ramai orang lalu lalang dan ramai jugak yang duduk melepak minum minum kat cafe berdekatan.

Aku pun sempat gak la lepak kejap nikmati pemandangan dan layan perasaan. Best area ni, dah la lawa, jiwa pun rasa tenang jer.

No doubt Denmark antara negara paling bahagia di dunia.....

Canal dia tak de lah panjang mana pun.

Memula macam nak lepak minum tapi tak jumpa kedai yang menarik untuk melepak.

Sudahnya pusing pusing kawasan je. 

The Memorial Anchor at the end of Nyhavn

Then merayap lagi ikut haluan kaki

Nak ke arah waterfront yang satu lagi

Ada banyak hotel hotel di kawasan ni

Dan sampai ke arah waterfront kat belah belakang Nyhavn tadi

Copenhagen Admiral Hotel

Dari kawasan docking yang belah sini boleh tuju ke Statue Little Mermaid yang terkenal di Copenhagen ni tapi kena menapak jauh sikit lah. 

Terletak berdekatan dengan  Langelinje Pier, The sculpture of The Little Mermaid ini telah berusia 100 tahun pada 23 Ogos 2013. Now umur dia dah seratus lebih.

Tapi bak orang kata.. kalau hidup 1000 tahun kalau tak sembahyang apa guna nya???? Kann. Tetap tak tutup aurat. * mati laaa

Tapi ia menjadi Copenhagen's most famous tourist attractions dah menjadi bahan vandalism dan amarah orang. Dah 2 kali kepala dia terputus. Banyak kali kena simbah cat... Tetap dia pose pose kat situ.

Ada ceritanya kenapa dia kat situ.......

The sculpture is made of bronze and granite and was inspired by Hans Christian Andersen’s fairy tale about a mermaid who gives up everything to be united with a young, handsome prince on land.

Every morning and evening she swims to the surface from the bottom of the sea and, perched on her rock in the water, she stares longingly towards the shore hoping to catch a glimpse of her beloved prince.

Kesian dia. Aku syak putera raja tu dah friendzone dia dah tu yang tak datang muncul. Dah unfriend kat FB pun tetap menyeringai tunggu putera tu. Get a life !!!!!

Hahaha. Aku lak emosi.

Dan di kawasan pier ni ada beberapa bangunan utama dan penting di kota Copenhagen ni.

Skuespilhuset (Royal Danish Playhouse) - Striking purpose-built waterside theater for plays.

Juga tempat makan mewah dengan view harbor & bandar

Ada show amende ntah. Perang lidah kot.

Di seberang ada Copenhagen Opera House - International opera company in a landmark harborfront building with a 1400-seat main auditorium.

Pier sepanjang terusan menghala ke laut lepas

Copenhagen Street Food - Waterside marketplace featuring independent food stalls & trucks selling snacks, meals & drinks.

Hotel hotel di seberang terusan

Nærvær Vinbar og Restaurant - Wine bar serta perumahan mewah

Danish Architecture Center - Restored warehouse, home to architecture and design exhibitions and seminars, plus conference space.
'
Bangunan bangunan tepi terusan

Patah balik dan kami lalu Nyhavn sekali lagi

Memang tempat ni favourite spot aku kat Copenhagen ni. Tapi ada lagi spot yang bakal kami kunjungi lepas ni....

Bukan yang ni

Bergerak menapak dari area Nyhavn nak cari tempat makan. Lapar. 

Pastu nak cari souvenir dan cuci cuci mata kat tempat shopping sepanjang 3.1 KM ..... dan di anggap pedestrian street terpanjang dan tertua di dunia...

Ini .............. destinasi seterusnya.......................

Oh mata.... jangan lah kau dustakan hati yang sudah berjaya dibutakan dengan benda benda material dan duniawi semata................... 

Iman kena kuat. Window shopping jer....

Ahaks !



p/s Celine Dion cover sebuah lagu yang pernah popular di Denmark untuk album beliau. Tajuk dia Right next to the right one.... ( buleh jadi pick up line yang power ni)

Ni versi penyanyi asal......



What if we were meant to be together
What if you were meant to be the one
I could hide a million years and try to believe
That any time the girl in mind will come and rescue me

Cause you're the fire, you're the one
But you'll never see the sun
If you don't know, you're right next to the right one
And I could call it many names
But it's myself I need to blame
If you don't know, you're right next to the right one

In the end you've got a friend for lifetime
Truly there to truly care for you
I know you cry a million tears so I want you to know
That a pretty face can take you places, you dont wanna go

Cause you're the fire, you're the one
But you'll never see the sun
If you don't know, you're right next to the right one
And I could call it many names
But it's myself I need to blame
If you don't know, you're right next to the right one

So in the end it all depends on whether you'll find
Warm embraces when I replace the one you had in mind...

Cause you're the fire, you're the one
But you'll never see the sun
If you don't know, you're right next to the right one
And I could call it many names
But it's myself I need to blame
If you don't know, you're right next to the right one

bersambung........................

6 comments :

  1. Replies
    1. area shopping tapi bukan mall.. kira sepanjang jalan tu kedai kedai serba serbi ada jual

      Delete
  2. bestnya..setahun lebih cuti bergaji utk new parents..contoh negara berkebajikan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau kat malaysia buleh gak buat.. kurang skit orang buang anak ... sebab bakal dpt cuti

      Delete
  3. hahaha aneh aneh yeropah ni...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...