Saturday, September 5, 2015

Postcard from Mexico - 01 - Tijuana

Apart from USA aku pernah berkesempatan ke salah satu bandar di sempadan US/Mexico iaitu Tijuana.

Tijuana adalah bandar yang terletak di negeri Baja sempadan Mexico/USA kira kira 40 KM dari bandaraya San Diego.

Dulu dulu, nak lepas border Mexico tak susah, boleh pakai I-20 jer jadi aku pernah la sekali buat day trip ke Tijuana ni.

Boarder US/Mexico


Area boarder


Bandar Tijuana ; the most visited cities in the world. Jumlahnya mengalahkan jumlah orang pegi Disneyland.


Dulu ada HRC Tijuana. Tapi now rasanya dah tutup


Agak cuak berjalan di Tijuana ni sebab banyak mata memandang. Dia orang selalu ingat kita ni Chicanos tapi bila bercakap.. keluar la slang Belacan. Kantoi !


Bandar dia agak pack


Tapi ada area yang ramai tourist juga. Bahagian agak selamat nak berjalan


Tijuana, Baja.

Bandar Tijuana

Salah satu bangunan iconic di Tijuana. Tijuana Cultural Center yang juga merupakan IMAX Theather

Bar dan restaurants at night

Apa apa menarik jugak untuk melihat perbezaan kehidupan rakyat US dengan kehidupan orang Mexiso. 

Map Tijuana

Orang kata di Tijuana ni sesapa pun  boleh beli pistol macam beli baju jer... tapi aku tak nampak pun orang pegang pistol sepanjang aku di sana.

Kalau nampak pun sah sah aku dah berterabur lari. Tak pun menyorok belakang pasu.

Tu pun kalau pasu tu boleh lindung aku lah.. Hehehe.

Tijuana boleh redah kalau berkesempatan. Tapi nothing much to expect over there. Boleh feel feel ada chop Mexico dalam passport pun jadi lah ! Tapi aku memang teringin nak repeat Mexico untuk ke Mexico City dan Acapulco !

No postcards from Tijuana. 

Aku beli short glass HRC dengan T shirt jer. Tapi t shirt tu mak aku bagi kat orang kampung dan aku nampak pakcik nelayan pegi ke laut tangkap ikan pakai baju Hard Rock Cafe, Tijuana !

* cry .................



Late at night when all the world is sleeping
I stay up and think of you
And I wish on a star that somewhere you are
Thinking of me too

Cause I'm dreaming of you tonight
Till tomorrow I'll be holding you tight
And there's nowhere in the world I'd rather be
Than here in my room dreaming about you and me

Wonder if you ever see me
And I wonder if you know I'm there
If you looked in my eyes
Would you see what's inside
Would you even care?

I just wanna hold you close
But so far all I have are dreams of you
So I wait for the day (wait for the day)
And the courage to say how much I love you
Yes I do!

I'll be dreaming of you tonight
Till tomorrow I'll be holding you tight
And there's nowhere in the world I'd rather be
Than here in my room dreaming about you and me

I can't stop dreaming of you
(No puedo dejar de pensar en ti)
I can't stop dreaming
(Cómo te necesito)
I can't stop dreaming of you
(Mi amor, cómo te extraño)

Late at night when all the world is sleeping
I stay up and think of you
And I still can't believe
That you came up to me and said I love you
I love you too!

Now I'm dreaming with you tonight
Till tomorrow and for all of my life
And there's nowhere in the world I'd rather be
Than here in my room dreaming with you endlessly
With you tonight
And there's nowhere in the world where I'd rather be
Than here in my room I'll be dreaming
With you tonight
(In my sleep)

22 comments :

  1. Ada kawan pernah bertugas di Kedutaan Mexico.
    Dia kata punya seronok life kat sana sebab Mexico sangat kaya dengan culture yang pelbagai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah.... macam teringin lak nak pegi. tapi jauh la pulak. duduk lama lama dlm flight buleh juling bijik mata kang

      Delete
    2. Tu la dia kata.. dah la takda direct flight.. bangun tido.. bangun tido.. 2 ari fly baru sampai..

      Delete
    3. Kan... mesti sakit tulang temulang duduk dalam flite lama lama

      Delete
  2. muka kita dgn muka org Mexico lbh kurang sama...sbb tu dorang ingat Chicanos..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la... tegur je cakap mexican...

      tu belum pegang taco bell lagi tu.

      Delete
  3. dulu dulu tu tahun berapa? ntah2 JM tak lahir lagi ngeh ngeh ngeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu tu masa zaman dinosaur masih wujud dan bebas merayau di muka bumi ini..

      hahaha..

      hujung 90 an awal 2000 ni.

      Delete
  4. Tijuana? Ya ampun..buta geography....kalau Piranna JM tahu ahaahah...

    The most visited city in the world..pergghhh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa. piranha tu JM pernah goreng buat lauk ke? macam kenal rapat jerr

      Delete
  5. Replies
    1. Follow gi mana? cuaca skrg ni jerebu. tak elok berkeliaran di kawasan luar rumah.

      Delete
  6. Kalau dulu dulu kita di anggap macam Chicanos ... namun kini scenario dah berubah !!! Kita di panggil PINOY !!! Sebab orang orang Pinoy dah melanda seluruh dunia !!!!

    Zaman kami dulu, Tijuana nih agak terkenal dengan jaket kulit .... biasa ler student Melayu .... semua pakat borong jaket kulit !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul.. jaket kulit dan barang barang kulit. ada member beli jaket kulit kat sini,.. bila balik.. org cakap kulut babi.

      kesian dia.... rugi jer

      Delete
  7. asal dengar mexico je mesti teringat cerita2 gangster.. tp mmg teringin la nak gi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala jangan la ingat gangster je. ingat pantai dia yang lawa lawa tu.. dan awek awek dia yang curvy.. hahahahah

      gangster mana mana pun ader

      Delete
  8. mehico...
    aribaaa...
    hahaha.....tamau pi dah ...nanti kena tahan lagi dengan imigresen mehico...
    (macam la kaya beno nak ripit ke sana?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ya pernah baca kak anash pernah pegi mexico city... jauh tu...

      kalau ada rezeki.. buleh je repeat kan?

      Delete
  9. Tijuana... Hmmmm... Kami kena paw oleh mexicsn border police. Shite! Way back 1988

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa. korang muka pailang sgt kot..

      1988? Amoi.. aku kat sekolah rendah lagi tgh main cop cop tiang kat gajah menyusu tu

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...