Wednesday, September 2, 2015

Jom Makan : Muara Ikan Bakar Tanjung Harapan 2015

Macam dah lama tak pegi Muara Klang makan makan seafood di sana.  

Ada masanya 'mood' mari jadi kerah semua ahli rombongan untuk makan di sana. Kami gerak dari rumah agak lewat jugak sebab kalau dah keluar mesti singgah sana sini nak beli itu ini.

Sudahnya menjelang petang baru bergerak ke Tanjung Harapan. 

Masa on the way nampak matahari macam cun walaupun berjerebu. Tapi time ni tak bawak kamera pun so plan konon nak snappy pakai phone je lah. Tup tup sampai sana cari parking lama sangat sudahnya matahari dah hilang !

Tak de rezeki. 

Cuma ada sisa sisa je yang tertinggal.

Senja di Tanjung Harapan

Dermaga

Dah park kereta berjalan ke resto mesti akan jumpa tempat jual mainan ni

Dan macam biasa Princess kalau nampak mainan, ada je yang dia berkenan. Selagi tak dapat dia tak nak berjalan. Mula la tarik baju. Aku memang biasa tak layan bab mainan ni tapi kalau dia pujuk OR sedar sedar je pasti dapat. Dia nak buih sabun tu.

Dah sampai di Medan Muara Ikan Bakar, Tanjung Harapan

Order makanan dulu. Orang macam biasa ramai macam selalu selalu...

Proses menunggu dan ambik turn pegi solat dulu

Cahaya dari North Port. Gambar pakai iPhone so kureng sikit

Senja yang tersisa

Ni mainan Princess... Anak patung tu dah kena gunting rambut. Kusut masai jadi nya. Tu pun kerja dia. Tapi untung la Tuan dia bawak jugak berjalan jalan walaupun rambut bersepah

Menu malam tu. Kami order nasi lemak

Udang Goreng Tepung

Lala masak cili. Princess la ni suka Lala. Suka bukakkan je tapi makan tidak. Dia sumbat dalam mulut aku jugak..

Sotong Goreng Kunyit.. Keras dan liat !

Ketam Masak Cili. Ketam kurus tak de isi

Overall food sebenarnya agak mengecewakan.

Dah lama tak dapat sini dan based on pegi makan ke few tempat tempat lain yang menghidangkan seafood, Muara Ikan Bakar Tanjung Harapan ni tetiba aku rasa OUT terus.

Makanan tak fresh. Servis slow gila dan untuk semua semua tu cost makan adalah RM 150. Aku rasa agak mahal.

Tapi tu lah... 

Redha je lah. Kenyang jugak la Alhamdulillah cuma serba serbi dan kureng.

On the way balik terserempak dengan Noraniza Idris. Agaknya nak tukar baju kat surau Petronas ! Maybe ada persembahan kot.  

Sebagai artis antarabangsa, kalau jumpa artis artis kat luar ni aku biasa buat bodo je. Bukan sombong... cuma.... errrrrr malas layan.



Ala ewau ewau bule
Ewau bule teraju tigo

Sibuk parok gu lawe dok ngikat tepi sawoh
Hoo tok chair cut
Rotan buluh ngaloh kot barat di kampung kerilla tigo rikat
Tanoh serendoh sekebun bungo
Mekar kayo budayo steady jangok
Ikut nadi tuan layan lenggok
Kito bulih naik tinggi pakat ngango tengok

Sedak mato mandang ngubati pilu hati
Sakit kito pikul parah duo nanti
Kato patoh lamo ikut resmi padi
Teraju tigo simpul wau dengan tali

Dipegang tuan terkawal dok kube
Dok lawe angin tok degih tok terbang
Banyok berona bulih saloh kona
Berderek wau naik wau kawe pah bule

Ala ewau ewau bule
Ewau bule teraju tigo
Ala ewau ewau bule
Ewau bule teraju tigo
Ala ewau ewau bule
Ewau bule teraju tigo
Ala ewau ewau ewau bule
Ewau bule teraju tigo

Hok keno caro lawa mudoh kiro
Bare sene baso pakat kampung suko
Nyetat 6 ko 60 banyok usul sakut pauk
Tokleh pitih sedekoh senyum
Den malu tanyo boleh hanyut hilang wei

Corak bungo berterus terang
Alur jalur peringkat susoh senang
Nyo make sobek wau tahan lamo
Nyo habih zaman dio tinggal namo

Bak kato hidup sementara
Dalam perjalanan jupo banyok karo
Berselang seli berduri nyusoh kot orang
Asal bulih bawok diri jale tegak ikut den

Ala ewau ewau bule
Ewau bule teraju tigo
Ala ewau ewau bule
Ewau bule teraju tigo
Ala ewau ewau bule
Ewau bule teraju tigo
Ala ewau ewau ewau bule
Ewau bule teraju tigo

Ambo tukang karut moden
Tumpang mintok lalu sapa sini dulu
Kalu ado saloh silap maaf dipohon
Tokse disimpan tinggi mengunung

Semerdu buluh perindu semerbak bunga
Sekarung cinta tersemai budi

Dok nyusoh tok susoh cukup limo maso
Boleh sikit sorang samo raso secubit
Nyo tegur sikit tok balek duo male
Bukan boleh kiro memang tando sayang

Hidup bersama tanam semangat kasih sayang
Telus hati terserlah suci

Ala ewau ewau bule
Ewau bule teraju tigo
Ala ewau ewau bule
Ewau bule teraju tigo
Ala ewau ewau bule
Ewau bule teraju tigo
Ala ewau ewau ewau bule
Ewau bule teraju tigo

6 comments :

  1. Alalala..supermeng masuk kawasan. Kalu taw boleh mintak sign..hihi

    ReplyDelete
  2. Princess boleh geng ngan Arif la.
    Asal keluar jer.. sure nak beli mainan.
    Tapi dia tau.. mintak ngan Ibu sure tak merasa.. so dia paw Cik Asben.
    - bab merengek yang tak tahan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah. harap2 nya just a phase je la kot.. Hero dulu pun mcm tu jugak. skrg ni dah tak der dah.. hopefully ok sendiri nanti.

      tak larat nak beli mainan, balik rumah je dah jahanam

      Delete
  3. Meng ...

    Dulu zaman kerja Kilang kat Shah Alam, Muara Ikan Bakar adalah port kami utk celebrate ker apa ker ... tapi memang dari dulu agak mengeciwakan ... dari segi services, mutu dan sebagainya !!!

    Tapi yang hairannya, orang tetap kerumun !!!

    Rupa rupanya, setelah 20 tahun berlalu ... walaupun berubah wajah , namun, service dan mutu masih di takuk lama !!!

    Sedih !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kdg kdg dia ok.. last time i went oke je.. makanan tasty la jugak. org ramai tu memang standard la kot sebab muara klang ni paling dekat kalau nak compare bagan lalang etc...

      dia dah untung banyak ni... servis main main la kot. tunggu la kalau ada competitor baru dia rasa.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...