Wednesday, April 23, 2014

Nah ! Goyah? - Japan 2014 - Highlight

Konichiwa dono yō ni shiteiru

* kau mampu balik balik dari luar negara terus terusan menukar bahasa Ibunda?

Oh no ! Aku masih orang Melayu. Masih makan belacan.

Are you ready people?

Sedut ................................................. !!!!!

# 01

# 02

# 03

# 04

# 05

# 06

# 07

# 08

# 09

# 10

# 11

# 12

# 13

# 14

# 15

# 16

# 17

# 18

# 19

# 20

# 21

# 22

# 23

# 24

# 25

# 26

# 27

# 28

# 29

Ada rasa goyah?

Ramai yang ke Jepun bulan ni, tapi ni versi aku.

Japan adalah antara country yang aku memang nak repeat, tapi tak de la bercadangnya bila. Tapi bilamana hari tu ada sales AAX ke Nagoya, aku memula tak ambik pot, tak de la plan aku nak kejar sakura ke apa. Tapi masa check tu harga agak murah, terus aku sebat ! Bagi aku tak kisah sangat pasal sakura, kalau ada tu, ada lah, tak de pun tak per.

Japan is more than just seeing the cherry blossom trees !

Dan... preparation macam biasa, kocoh kocoh last minit sebab aku sungguh busy dengan banyak benda. Tapi akhirnya lepas jugak nak pegi.

Overall, trip yang best dan still aku rasa Japan adalah negara ke 3 terbest yang aku pernah jejak so far.

Tak de drama sangat dalam trip ni, Alhamdulillah semuanya smooth dan OK. Ada la hiccup skit skit, cuaca, ubah plan dan macam macam tapi semuanya managable. Park park dan bunga bunga tu idea last minit jer. Banyak pulak bunga bunga time time ni.

Apa apa pun, springtime in Japan is nothing less than magical.

Yang tak menahan, aku selalu dok whatapps gambar bunga kat OR, siap Princess aku hantar voice message.

"Papa.. adik nak bunga kaler pink tu.. Nanti Papa cabut ya?"

Bukan petik tapi cabut !!!!

Motip suruh bapak kau kena masuk penjara menjahamkan tanaman orang?

Nanti aku sambung part 2 untuk costing dan itinerary.

Anyway, Jepun memang best !



Kareha chiru yuu'ngure wa
Kuruhi no samusa o mono'ngatari
Ame ni kowareta benchi ni wa
Ai o sasayaku uta mo nai

Koibito yo sabani ite
Ko'ngoeru watashi no soba ni ite yo
Soshite hitokoto
Kono wakare banashi wa
Joodan dayo to
Waratte hohii

Jarimichi o kakeashi de
Marason bito nga yukisu'ngiru
Marude bookyaku nozomuyoo ni
Tomaru watashi o sasotte iru

Koibito yo sayoonara
Kisetsu wa me'ngutte kuru kedo
Ano hi no hutari yoi no na'ngareboshi
Hikatte wa kieru mujoo no yume yo

Koibito yo sobani ite
Ko'ngoeru watashi no soba ni ite yo
Soshite hitokoto
Kono wakare banashi nga
Joodan dayo to
Waratte hoshii

bersambung.........

29 comments :

  1. dah balek ko meng. Alhamdulillah selamat

    ReplyDelete
  2. Eh eh bila masa pulak en.meng ni pegi jepun? Diam2 jer ek...

    Nanti details kan part airport nagoya ngan hotel yer...hiks

    Lawa gambar tepi tasik yg nampak fuji-san...

    ReplyDelete
  3. Negara pertama & kedua mana ye? No 3 meng kata jepun antara tg paling suka dilawati.

    ReplyDelete
  4. Ayat xleh blah: "Motip suruh bapak kau kena masuk penjara menjahamkan tanaman orang?" Hahaha...

    Anyway, belachan masih mkn, gi Jepun xcari diorang punya Etok? Hehe

    ReplyDelete
  5. satu gambar missing..gambar kain ela warna pelangi takde...hehe..

    memang goyah tengok gambar2 ni..bestnya..gassho-zukuri..gmbr #04 tu mcm dlm website japan-guide.com..

    ReplyDelete
  6. ye la Meng negara pertama ngan kedua negara mana yg terbest ko gi? hehehe..

    ReplyDelete
  7. Mmg goyah iman den ingatkan belum pegi upernya dh balik waduhhh diam berisi nih
    Jm nampak odaiba park, betul japan mmg best sgt tiap thn nk ke sana, ehh motip nk ripit every year kan mcm org kaya heee

    ReplyDelete
  8. lebih wow from what i expected from nagoya. menjadikan diri berasa beribu sesalan *tarik key jaclyn victor

    ReplyDelete
  9. hade jumpe kain baju raya pelangi berapi meletopss?hehehe hamboih mcm biasa gamba meletop!#04 dan #06 tu marveles!!

    ReplyDelete
  10. cam biasa..
    terpegun.


    wa tabik.
    gambars cun sangat!!

    ReplyDelete
  11. << follower baru nk blaja terbang..

    Hi brader supermeng y popiler..hahaha..wah pego jepon ke..kenape ramai sangat y pegi jepun tahun ni...

    ReplyDelete
  12. The first photo cantik. And the second one. The third one too. Ahhh, conclusion, semua cantik cantik belaka. Boleh Abang Supermeng buat kelas kah macam mana nak ambik gambar gambar cantik? Hahahaha...

    I just curious where is the location for tulip. Just can't wait for ur blogpost for this. Japan, I love you so much.

    By the way, what are the other two favourite countries of yours?

    ReplyDelete
  13. Subhanallah! Lawa sangat! Lawa dalam gambar, sure depan mata lagi rasa wow xabis. View kat kawasan kampung & rumah tradisional tu memang awesome. Aku pun nak repeat Japan tapi ntah nye bila.

    ReplyDelete
  14. Jeles mode on.
    gamba mmg super terbaik.

    ramai btul gi Jepun ni, ni yg jadi bersemangat nak hapdate blog. hahah

    ReplyDelete
  15. AAAAAAAA.....*TERcaps LOCK?*

    aaaaaaaaaa....

    to summarised all...

    sume gambo cantik!!! SUME SUME AAAA...

    *sambung nganga*

    ReplyDelete
  16. Terbaik la gambo2 abang meng ni.

    ReplyDelete
  17. Azlol : tima kasih. Alhamdulillah.. intact lagi.


    Liza : dah pi last week la. dah di war war kan hari tu nak gi beli kain.

    Details ek? kena tunggu la lama lagi kot nak rajin update. kalau apa apa nak tanya, boleh komen jer. insya allah terjawab...


    MKL : hahahaha nak tau ke??

    1. USA
    2. Canada.

    ReplyDelete
  18. DZ : makasey


    Amir : aku x selera nak makan makanan jepun. tengok pun tak lalu... kalau masuk tekak. muntah belahak aku situ. hahaha


    Nohas : x jadi nak beli kain. rambang mata tengok sakura.. terlupa dah.

    tapi nampak la rainbow bridge.. kira pelangi ler jugak tu..


    HB : USA/Canada..hahahaa..


    JM : boleh je kalau perancangan tu betul... boleh repeat lagi nanti...


    CNa : hmm.. japan ni lain dari yang lain. aku kasik chance sekali lagi nak pi hokkaido/sapporo.

    Okinawa as an option

    tak tau la bila.....

    ReplyDelete
  19. NanaT : ada masa lagi... boleh di ikhtiarkan...

    aku doakan. insya allah. amin..



    DJ : jumpa rainbow bridge je.. kain x jumpa..hahahah


    DrS : Thanks Dr... tima kasey...


    LP : makasey.. ramai yang pegi sebab tempatnya bagus.

    ReplyDelete
  20. DDT : aiyo.. u know what.. i always envy ur photos.. terbalik pulak.. anyway ambik gambar agaknya kena praktis byk byk kali...

    Tulips tu di Showa dan Ibaraki.. i'll let know the details esok.

    The others two are canada and USA.. hehhe..


    BK : tunggu letih hilang dulu baru fikir..

    pegi time autumn la.. mesti cung...


    Rei : cepat sambung hupdate !


    Anash : thank u Kak Anash.. eh kak ke?? hahahaha


    Ren : thanks Ren.. gambo gambo ko pun aku tatap penuh cemburu juga...

    ReplyDelete
  21. wahhhh gambar semua lawa nih! yg gmbr kt rainbow bridge tu kot. cantik! taktau lak jepun ade tulips gak.

    ReplyDelete
  22. Meng, aku baca entri kedua dlu... Tp tetap nk komen wpun aku org paling last bg komen... Shirakawago adalah tempat yg aku nk pegi klu pi Jepun lagi... Aku jeles... Sekian....

    ReplyDelete
  23. John : kau pun ambik la gambar cantik2 byk2 di eropah nuh....

    banyak je tulip kat jepun tu.. x payah gi jauh jauh sampai belanda.


    PM : haaa.. nasib sedar diri.. baru aku nak tuduh mabuk ketum...

    sila terjah ke shirakawago tu.. bawak bekal. makan nasik lemak di situ inzal gak

    ReplyDelete
  24. Gambar #8 n #16 tu kat mana? Berapa total bajet?

    ReplyDelete
  25. Sarah : no 8 kat japanese alps.. shin hotaka ropeway.. no 16 tu dekat showa kinen park.. dekat area tokyo...

    bajet eh? lupa la... 5 ribu kot total semua

    ReplyDelete
  26. meng, mase ko pegi ni brape haribulan meng? aku rase mcm nak merepeat tapi nak pegi time sakura kembang kat kawaguchiko mcm gegambo ko nih

    ReplyDelete
  27. Azra : to be exact 12 april tapi masa tu sakura belum bloom lagi di kawaguchiko ni.. ada certain pokok jer. tapi kat shimoyoshida tengah meriah..

    and the other part of japan semua dah tak de.

    so kena bajet timing bebetul la kot..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...