Monday, April 28, 2014

Paro, Bhutan

Kalau ke Bhutan mesti landing di Paro kerana di Paro lah terletaknya satu satunya international airport untuk negara Bhutan.

Memiliki penduduk sekitar 4,500 orang dan dianggap kawasan tercantik di Bhutan.

Bagi aku Paro hanya pekan biasa yang masih suci dengan alam sekitar yang terjaga dan terbela. Paro merupakan akses paling dekat untuk ke Tiger's Nest yang terkenal di Bhutan ini.

Layan ni.

I Love Bhutan?

Pekan Paro

Pekan Paro dan Paro Valley

Paro, Bhutan

Paro Dzong

Paro Dzong

Paro Dzong

Paro Dzong

Paro Valley

Paro Dzong

Paro Dzong

Paro Dzong

Pekan Paro

Paro

Paro

Paro

Kedai kedai di Paro

Bangunan di Paro. Bangunan tak boleh melebihi 6 tingkat !

Paro

Small stuppa

Tiger's Nest

Tiger's Nest - The icon of Bhutan

Pekan Paro

Paro


Paro Airport dan Paro Dzong

Tak de apa yang gah sangat nak gebang pasal Paro ni kecuali di sini la letaknya Tiger's Nest yang terkenal di Bhutan ni.

Dan satu lagi yang interesting di Paro adalah airport dia. One of the dangerous aiport to land.

Memang thrill gila.

Bukan semua pilot boleh landing di Paro kerana kedudukannya di atas pergunungan dan dilitupi gunung ganang dan kawasan penempatan lembah Paro. Memiliki landasan cuma sepanjang 6,500 kaki.

Sebelum touch down tu siap boleh twist sekali lagi....

Tengok ni.



Fakta menarik mengenai Bhutan !

Bhutan, secara rasmi dikenali sebagai Kingdom of Bhutan. Negara landlocked di Asia Selatan terletak di hujung timur pergunungan Himalaya bersempadan dengan India di selatan, timur dan barat dan China di utara. Ia dianggap sebagai salah satu negara yang terpencil di dunia kerana kerajaan Bhutan telah dikawal selia daripada pengaruh asing dan pelancongan di tahap paling minima untuk melindungi dan memelihara identiti negara, budaya dan eko-sistem.

Berikut adalah fakta-fakta yang menarik tentang Bhutan Kingdom - misteri di Himalaya:

1. Bhutan adalah negara demokrasi raja berperlembagaan. Monarki Bhutan ditubuhkan pada tahun 1907 dan hanya mengadakan pilihan raya demokratik pertama pada tahun 2008.

2. Dalam tahun 1910 Bhutan menandatangani perjanjian dengan United Kingdom memberikan kawalan UK ke atas hal ehwal asing. Ia mencapai kemerdekaan pada tahun 1947.

3. Bangsa-Bangsa Bersatu hanya  mengiktiraf Bhutan sebagai sebuah negara pada tahun 1974.

4. Asal-usul nama Bhutan mungkin berasal dari bahasa Sanskrit Bhotanta yang bermaksud "The end of Tibet," atau Sanskrit Bhu-Attan, yang bermaksud "tanah tinggi"

5. Bhutan menggelar negara mereka sebagai "Druk Yul," yang bermaksud "The Land of Thunder Dragons," kerana ribut yang amat kuat yang sentiasa bergelora di pergunungan Himalaya.

8. Buddha adalah agama rasmi dan agama Hindu adalalah agama kedua.

9. Dzongka merupakan bahasa rasmi Bhutan.

10. 54.3% orang dewasa dan 76.2% daripada belia di Bhutan adalah celik huruf. English adalah bahasa kedua and you will be impressed dengan English dia orang ni !

bersambung....

7 comments :

  1. Ingatkan Paroi.. He3. BTW bangunan dekat bandar Paro memang style macam tu ker.. Gigih aku tgk dia punya architectural details and richness.

    ReplyDelete
  2. gila la nak landing 2x twist, final twist tu terus landing, bukan calang2 pilot woo nak landing kat sini...

    Dulu aku gi Bario naik twin otter, nak landing berkali2 bumping hahahaha mcm bola jek rasa...tp seronok hehehe..

    ReplyDelete
  3. Kat Tigers Nest tu kalau aku la memang tak pegi la. Gayat ya amat! Gamba makanannya mana Meng? Heheheeh

    ReplyDelete
  4. Paro...kenapa terpikir kain pario pulak?

    Blue Sky..cantik di mana-mana sahaja

    iya..bole la nak panggil Kak Anash kot? (sedar diri pun dah tak remaja..hahahaaa)

    ReplyDelete
  5. gila landing dia...tapi best..thrill abis...

    ReplyDelete
  6. DZ : ya. kebanyakkan bangunan semua mcm tu.. siap awan larat lagi penuh di dinding.. so aku assume memang semua nya mcm tu...


    HB : kalau x jadi apa apa seronok la.. cuba kalu tetiba terhentak..

    haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    insapppp


    Ali : oooooooooo aku dah tau fear factor hang..

    gayat ropanya.. kih kih kih

    ReplyDelete
  7. Anash : paro.. hahaha bukan pario, bukan paroi....


    MKL : memang excited la. sampai confus nak ambik gambar ke nak ambik video..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...