Monday, August 5, 2013

Masterchoi Seleburiti Ramadhan 2013 : KELLY CLARKSON : Kari Ayam Who Do You Think You Are.

Perjalanan cerita bermula...

Pertama sekali iols nak minta maaf sebab iols terlewat menghantar tugasan...banyak pulak jemputan melalak untuk orang berbuka puasa ni kan...maklumlah sejak berat badan naik mendadak, iols kena praktis lebih sikit untuk fitness katenye... sedeh :(


anyway, nak tahu apa rahsia iols jadi cenggitu...haaaaaa....

banyak makan kari uols,perut dah berlapis lapis dah nih...nak tunjuk kang, ada yang batal puasa sebab termuntah hijo tengok nye..iols tunjuk ketiak je la...sebab iols confirm ketiak iols putih dari uolsss...

rahsianye, nanti iols share di lain rancangan ye.... :P

  

okey, rancangan memasak kali ni, iols share dengan uols je la eh...sebab cara2 memasak kali ni hanya untuk yang balik keje pukul 6 petang lepas tu tergopoh gapah berlanggar montot untuk siapkan hidangan berbuka gitu. Kebetulan pulak hari tu, iols tak berbuka di luar, read:berbuka free di rumah mak merrr.

Ahha....tajuk hidangan kita pada hari ini...Kari Ayam Who DO You Think You Are...

Phewww...rebel gitu masakan kita hari ni...So, kena la masak sambil jerit jerit jeling jeling gitu...baru feel masuk dalam masakan, baru ada ummmphhh..

1. Macam biasala, kena sediakan bawang putih, bawang merah, halia dan 2 batang serai...iol hiris masuk dalam blender.Waah...macam pandai masak je kan...sebenarnye..sedeeeeh...




2. Dah blend, i tumis la....bagi naik bauuuuu....memang naik lah bauuu...actually bos opis i yang ajar letak serai banyak sikit :)

 

3. Masa tengah tumis tu, baru i perasan stock cili blend dah habis...terpaksa blend baru, rase macam nak angkat kaki nak buat keje sekali tau uols..masa macam dah suntuk sangat..tapi demi peminat, i take a deep breath gitu, sambil meng Who Do You Think You Are..gitu...

 

4. Sambil shake shake montot aku pun keluarkan benda benda alah ni... cuba tengok uols, bitau iol itu apakah...yang iol kenal bunga cengkih 2 batang tu..yang lain iol masuk kan aje.. pandai tak iol...

* tersipu sipu malu..

 

5. sambil menumis benda yang telah diblend tu serta barang2 kecil di atas tapak tangan tu, iols pun keluarkan kari alagappas campur dengan cili blend tadi..sikit je kan..cukup lah untuk dua orang makan gitu..

 

6. dah agak2 bau semerbak tu, iols pun tuangkan lah hasil kacaun kari dan cili dalam kuali dan iols masuk sekali ayam kampung yang di potong sederhana..ayam kampung tu, iol beli dengan jiran belakang rumah mak bangi je.

Jangan lupa masuk kan daun kari sekali. haaa daun kari mak iols dari golok punya...jauh kan...:) bila dah agak2 dah masak benda yang kat dalam kuali tu...iols pun tuangkan la santan dalam kuali tu..


 

7. Uols tahu tak, dah nak siap masak, baru iols terfikir kenapa iols masak dalam kuali,periuk kan ada...ok...lupa kan..haaaaa...jangan gelak kan iols..;(

 

8. Hampir 7.20 masak lah kari ayam Who Do You Think You are...

Nampak macam sedeh je kan uols...tapi...haaaa...boleh tahan uols...sodap pulak anak omak masak ni haaa....bak kate pepatah, biar rupe buruk tapi kababooooommmm nyamiehhhhh

hahahahah...perasan...

tapi iols tak tipu, my other half kata soooodap...terharu iols...

Dah, jangan buat muka simpati pada iols....baik bagi duit raya kan...bagi laaa bagi la.....

ohhh tak lupa, Selamat berbuka ye uolsss...Selamat Hari Raya...Maaf Zahir dan Batin..Love uolsss!!

7 comments :

  1. haha...sempat lagi resepi. ingatkan dapur dh tutup and beli lauk jer skrg.

    selamat hari raya meng! maap zahir batin :)

    ReplyDelete
  2. AR : thenfks... selamat hari raya jugak.. maaf zahir batin.

    MD : dia cuti nyanyi. jaga suara utk raya..

    ReplyDelete
  3. awat buruukk bebenor rope kelly kelaksen ni..aishhh x selera nak makan kekekeke..apapun..

    SELAMAT HARI RAYA MENGGGGGG...!!!!

    p/s: balik dari Italy jgn lupe bawak spaghetti utk kite org kat meysia ni..hehe

    ReplyDelete
  4. makan dengan lempeng pon sodap ni..hehe

    ReplyDelete
  5. HB : Kelly kan dah kata dia makan kari banyak sgt tu... hahaha

    tq... akan ku bawak spaghetti kalau ingat ( kat italy di panggil mee batang )...

    PBP : posa nih !

    ReplyDelete
  6. Meng...

    Aku bt masakan itali raya ni..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...