Monday, January 12, 2015

Koh Lanta, Thailand - Highlight & Itinerary

Dah pulang !

* mati la tak de orang heran

Letih gak plus sengal sengal kaki. Baru la terasa diri ini tak fit. Tak berdaya saing. Tak langsing mahupun bersuara emas. Perlu ke kumpul lebih banyak wang dan travel secara mewah je tanpa perlu berpenat lelah?

Ada ke travel gaya macam tu? Tak mao penat penat baik tido di rumah.

Apa apa pun, highlight dan itinerary Koh Lanta, Thailand. Fresh from ketuhar gelombang mikro.

Flight pepagi hari ke Selatan Thailand

Ini adalah trip pertama untuk tahun 2015 dan trip ni adalah trip tak de lah plan mana tapi kira balas dendam sebab 2nd half year tahun lepas tak travel mana sebab takde cuti dan masa.

Ko Lanta atau Koh Lanta memang menjadi satu destinasi impian antara pulau pulau terkemuka di Thailand selepas berjaya jejakkan kaki ke Koh Samui, Phuket, Koh Lipe dan Krabi sebelum ni. Hari tu kebetulan ada last minit promo momo AA jadi aku tak lepaskan peluang untuk beli tiket dan kabulkan impian sendiri..

See the highlight !

Klong Dao Beach

Sunset over Koh Lanta

Senja berlabuh

Koh Lanta aka Ko Lanta terbalik jadi Lanta(k) Ko !

Penginapan untuk 2 malam di Koh Lanta

4 Islands Trip

Snorkelling

Longtail boat

Koh Kradan - One of the island near Koh Lanta

Koh Kradan 

Koh Chuaek

Sunset at Pra Ae, Koh Lanta

Koh Lanta

Koh Lanta

Lanta Oldtown

Koh Lanta National Park

Koh Lanta National Park

Koh Lanta National Park

Klong Jark Beach, Koh Lanta

Beach

Kantiang Bay

Klong Nin Beach

Klong Nin Beach

Koh Lanta

Koh Lanta

Klong Khong Beach

Klong Khong Beach

Long Beach

Koh Lanta

Nak kata lawa sangat tu, rasanya sama je macam pulau pulau di Laut Andaman yang lain. Cuma sebab aku belum sampai maka kiranya hajat dah kesampaian. Kalau sesapa pernah ke pulau pulau lain dan nak cuba ke Lanta, boleh jer. Koh Lanta ni more to family holiday island dan memang ramai Mat Salleh. Bersepah sepah. Tapi tak crowded !

Cemana nak pegi? Aku ambik flight ke Krabi dan naik transport ke Koh Lanta. 

Waktu patut pegi in January - April. Kiranya hot season lah. Cuaca okey cuma semuanya agak mahal time time ni. Kalau May to December dikhuatiri musin hujan.

Not so much activiti boleh di lakukan kecuali relaxing dan tour tour macam di pulau pulau lain. 

Makanan memang senang sebab mostly penduduk Koh Lanta adalah beragama Islam.

Transport around pulau boleh sewa motosikal. 

Sample itinerary aku.

Day 01 - Depart to Krabi from KLIA2.  ( 1 jam setengah ). Transport from Krabi to Koh Lanta ( 2 jam ).

Day 02 - 4 islands tour for snorkelling etc. Ada few tours untuk snorkelling but aku rasa semuanya biasa biasa jer. Sapa berkesempatan boleh snorkel ke Koh Rok.

Day 03 - Explore Koh Lanta by Motobike. Koh Lanta lebih kurang 30 km panjang dan 6 km lebar. Okey la 4 jam boleh abis round dengan motosikal.

By tengahari aku blah dari Koh Lanta by boat to Aonang, Krabi.

Day 04 - Depart back to KLIA2 from Krabi Airport.

Haaa.. saja je nak singgah Krabi. Rindu pulak. Lagipun alang alang sebab nak balik ke airport kena balik ke Krabi so instead bermalam di Krabi aku lepak lepak di Aonang.

Expect to pay around this price for benda benda berikut.

1. Flight ticket - depends lah. Aku punya Air Asia return dalam RM 200 lebih.
2. Accomodation - range from murah to mahal. Banyak penginapan along the beach but aku recommend duduk di area Klong Dao Beach ataupun Pra Ae ( Long Beach ).. kalau pantai lain ke bawah bawah agak sunyi sepi sikit.
3. Transfer from Krabi Airport to Koh Lanta - THB 400 ( RM 42 ) one way/per pax. Naik aircond van.
4. Sewa motosikal for 24 hour - THB 250 ( RM 27 ) kalau dekat hotel, Kalau tepi jalan dalam 200 THB tapi kena bagi passport.
5. Tour 4 islands trip - THB 1000 ( RM 106 ) per pax for longtail boat. Speedboat dalam THB 1700.
6. Makan. dan shopping ikut perut dan selera masing masing.
7. Boat from Koh Lanta to Aonang THB 500 ( RM 53 ) per pax/per way. Jarak perjalanan 2 jam.
8. Transfer from Aonang to Krabi airport 200 THB for one way.

Itu je la kot. Anyway Koh Lanta ada tarikannya yang tersendiri.



Kan ku abaikan
Sgala hasratku
Agar kamu tenang dengan nya
Ku pertaruhkan
Semua ragaku
Demi dirimu bintang

biarkan ku menggapaimu
Memelukmu
Memanjakanmu
Tidurlah kau di pelukku
Di pelukku
Di pelukku

biar ku tunda
Segala hasratku
Tuk miliki dirimu
Karna semua
Tlah tersiratkan
Dirimu kan milikku

biarkan ku menggapaimu
Memelukmu
Memanjakanmu
Tidurlah kau di pelukku
Di pelukku
Di pelukku

biarkan ku menggapaimu
Memelukmu
Memanjakanmu
Tidurlah kau di pelukku
Di pelukku
Di pelukku

Hingga kau mimpikan aku,
Mimpikan kita,
Mimpikan kita
Jangan pernah kau terjaga,
Dari tidurmu,
Di pelukanku

Apa apa pun masa di Koh Lanta... kali ni memang aku jatuh motosikal !

* nanges tepi jalan mengenang luka di betis. 

Sedih sebab betis dah tak bunting padi lagi................. !! Lagi haru motosikal abis minyak ! 

Kalau nak pegi dalam masa terdekat, sila tanya. Nanti aku jawab sebab kerajinan nak tulis entry penuh tak senang nak datang.

Untuk kesempatan waktu sila baca ni untuk menambah ilmu di dada yang bidang : Wikitravel Ko Lanta

Nak travel kena rajin walaupun kita ni orang yang malas. Jangan senang senang nak spoon fed saja !

31 comments :

  1. hahaha tak rempit laaaa jatuh motor wei...ada orang dtg tolong tak?sian bunting padi ko tuh....

    aku baru tau kewujudan koh lanta, koh rok mung nih...hehehe krabi pung aku tak pnah sampai kan...kena start enjin keta la pasni, roadtrip to krabi & phuket...nak layan cabaret show.eh.

    ReplyDelete
  2. Cute .... Lanta(k) Ko !!!! Hahahahhahahaa

    Survey survey gak tiket ke Krabi / Phuket for July - Aug 2015 .... quite mahal gak , dalam RM 500 gitu ...

    Tapi apa apa pun, memang tak sabar nak ke Negara Gajah Putih summer nih ....

    (Tapi tak nak sewa motor , takut naik motor !!!! - Nanti tak macho , anak anak tau kita takut naik motor ! OR lagi berani naik motor hahahahaha)

    ReplyDelete
  3. lor....ingatkan pegi Colombo...KOh Lanta rupanya...

    ReplyDelete
  4. padat entri abg meng!

    suka gambar atas awan yg first2 tuh.

    ayat last tuh pun sentap seketika. hehehe.

    ReplyDelete
  5. abang meng p bercuti dgn tiz zakiah ke? tiz pun ada dekat Thailand jugak, pulau2 jugak...hehee :-P

    lawa sunset...
    koh lanta national park tu pun tak kurang inzalnya...lawa

    ReplyDelete
  6. zasss! satu nafas je baca..sempoi!

    ReplyDelete
  7. Jatuh motor??? Hahaha..track record lah ni abg meng xleh naik kenderaan roda 2..hihiks

    ReplyDelete
  8. Ko dah knape siok sndri jtuh muto? Dh la kt thai. Merempit plak ko kt sne ye.

    Aku terminat dgn ayt ko kt atas tu. Travel mewah cmne nye nk tak letih? Aku kdg2 dgn berat yg tak semenggah ni letih do fkir nk pg travel. Mewah cmne pon ko kne menapak gak klu cab or org sne tak pnh dgr tmpt yg ko nk tuju. Binget nyeeeee. Lg2 klau mnapak mse ujan. Drama hbis. Nmpk gmbr indah je, blakang tabir? Tercungap!

    Btw aku Teringin sgt p noyok, LA n vegas.

    ReplyDelete
  9. laaa ye ke 2nd half year thn lepas tak berjalan...apesal aku rasa macam slalu je ko berjengketan..

    haha 1st trip thn ni pulau eh
    aku pong samaaa
    tak saba weh..menghitung hari !!

    ReplyDelete
  10. boleh tahan jugak koh lanta ni

    Sadis la jatuh motor.Lain kali ko naik basikal je senang baru fit.

    Agaknya pembukaan travel semua orang adalah Pulau untuk tahun 2015

    ReplyDelete
  11. Nolida : thanks..


    DJ : tu la. aku ingat macho dah. tapi jath tetap maintain macho..

    sebab tu org tak tolong. padahal kaki dah pedih..

    hiks

    kau pegi la phuket tu. tgk caberat show..

    ReplyDelete
  12. Ghaz: kalau sefamily tak payah naik moto la.. sewa je transport.. tak mahal mana...

    tuk tuk pun ada..

    krabi ni tgk season jugak. kdg kdg memang tiket mencanak mahal..


    John : deep.................

    hahhaha tak de .. kdg kdg soalan boleh cari kat internet jer pun. buat la homework sikit kan.. kan?


    PM : oh itu belum..

    tu nanti..

    ReplyDelete
  13. Ajla : hahaha thanks

    ayat last tu tak tuju kat sesapa. general jer..

    jgn terasa

    ahahhaha


    Dzuchan : lenguh bontot gak nak sampai national park tu. jalan pun berbukit2

    nasib la cuaca oke

    tiz zaqyah pegi koh lipe kot.. bf dia ckp


    JJ : hahah ada neb ke tak?

    ReplyDelete
  14. An : tu la.. apa ntah masalahnya padahal dulu perempit jugak aku ni.


    Beb : betul tu.. sebab nya aku tgk org kaya kaya travel pun mcm letih gak. so kalau x nak letih memang x leh travel la kot

    noyok? wahh.. gud.. aku doakan tercapai impian ko tu.. amin


    NanaT : nak pi mana tu?

    mabul lagi kah?

    ReplyDelete
  15. CC : jatuh moto tu adalah dlm keadaan slow motion sebab moto dah stop

    maybe tgk minah salleh bogel byk sgt kot

    ahaks..


    MKL : insya allah boleh

    ReplyDelete
  16. Dah ada peringatan tu segan plk nk tnya...takper aku studi wiki jer...hahaha
    Gmbr2 sgt cntik....tak jemu tgk

    ReplyDelete
  17. Liza : olololo buleh je tanya pendapat tapi jgn tanya fakta..

    org biasa travel mesti tau kan kan

    ReplyDelete
  18. JM sebenarnya minat nk pegi pulau2 ni tp dek kerana kulit sgt sensitip ngna cuaca 'hot' nih terpaksa batalkan hayat buat sementara waktu. Hari tu balik Thailand semua org x kenal kerana bertukar jadi dayang senandung...pakai Qu Puteh pun x menjadi iklan je lebih

    ReplyDelete
  19. JM : boleh. JM boleh pegi pulau. tapi pakai purdah..

    tak pun pinjam baju robocop.. maun?

    ReplyDelete
  20. Nak tnye pasal Tour 4 islands trip - THB 1000 ( RM 106 ) per pax for longtail boat. Speedboat dalam THB 1700. ( tu kire atas bot kan.. so bp owg leh naik utk satu bot) trip 1/4 ni..

    ReplyDelete
  21. Fazly : berapa org boleh naik tu tak pasti..

    as long as tak penuh la kot. sure dia ada limit.. first come first serve. kalau ramai.. banyak bot lagi... cuba je tanya..

    long tail dlm 15 org boleh. speedboat dlm 30 oke.. kapal kayu besar pun boleh.

    tapi aku syorkan kalau suka snorkelling baik je kau pegi Koh Rok punya snorkelling trip. 4 islands ni tak best sgt..

    good luck !

    ReplyDelete
  22. Wiki Travel..ha..ha..good..Tq..Meng..

    ReplyDelete
  23. Salam nk tanya airport transfer tu naik minivan ke? Bape org satu van? Xde naik feri eh?

    ReplyDelete
  24. ya naik minivan.. tak sure la bro ramai.. muat 15 orang kot van macam mini bas.

    minivan tu yang akan naik ferry.

    ReplyDelete
  25. Salam..maaf lambat tanya..baru jumpa blog. Tiket minivan tu beli kat mana? Kalau nak balik ke Saladan Pier dari hotel di Koh Lanta naik apa?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...