Friday, June 16, 2017

Jejak Bumi Parsi : 16 - ISFAHAN : Chahar Bagh Boulevard | Khaju Bridge

Dah abis spent masa kat Naqsh-e Jahan Square aku masih merangka mana tempat nak di tuju.

Ada few places yang menarik tapi macam jauh jauh lokasinya. Nak jalan kaki mau berdarah jugak hidung karang. Plan nak solat Jumaat pun tergendala sebab aku tanya orang kat situ masjid terdekat dan ramai yang tak tau.

Akhirnya.......

* tarik key Rock Kapak...

Aku ..
Musafir hina........................ 
Kini terluka.
Di taman cinta...... !

Tetiba kedengaran suara bergema seluruh alam....

Sepohon kayu daunnya rimbun
Lebat bunganya serta buahnya....
Nanana....... ( sambung sendiri )

Part ni jangan contohi aku. Solat tu kena jaga selalu.

* register dalam kepala otak sendiri.

Tempat tujuan aku seterusnya adalah melawat bridge bridge yang ada di Isfahan ni.

Selain daripada Naqsh-e Jahan Square, Isfahan turut terkenal kerana memiliki beberapa bridges yang merentas Zayanderud River di pinggir kota Isfahan ni. Masalahnya nak jalan tu jauh jugak tapi doable lah. 

Setakat jalan kaki 3-4 KM tu apa lah sangat untuk orang yang fit macam aku ni kan?

So aku nak cuba ! Hastag : #brocuba

Tinggalkan Shah Mosque dan area dataran Naqsh-e Jahan 

Lalu ikut laluan dalam peta pusing belakang kawasan Shah Mosque. Jelas kelihatan kubah masjid ini dalam peringat restoration


Jumpa kereta ni. Rasa macam nak hijack

Pastu aku nampak macam ramai orang dengan camera apa semua dok kerumun. Sebab menyibuk, aku gi usha. Rupanya ada sesi photography. Ada minah Iran sebagai model. Tak tau la photoshoot apa tapi bila aku dekat je, semua yang pegang camera tu pandang aku.

Dan aku rasa dari pandangan mata dia orang, mereka seia sekata berkata..

"Lu sapa? Pehal buat kat sini?"

Sebab aku sedar diri aku pun blah !

Tak tau tempat apa

Tapi macam lawa gak kawasan dia

Dan aku menapak lagi beberapa KM. Tak ramai orang yang aku selisih maybe semua duduk rumah kot sebab tengahari. Or pegi masjid untuk solat Jumaat. Tapi aku nampak ada je kaum lelaki time time tu berkeliaran di jalanan.

Tapi aku cool sikit la. 

  
Jalanraya di Isfahan

Menapak agak lama juga akhirnya aku sampai di sebatang jalan yang di kenali sebagai Chahar Bagh Boulevard.

Ada Pakcik naik basikal. Nak ajak race kang..... makan asap je pakcik ni dengan aku. Ahaks

Chaharbagh Boulevard 

1596, dating from the Saffavid era, the avenue is the most historically famous in all of Persia.

Memang canttik jalan ni. Ada ramai yang duduk melepak juga.

Chahar Bagh Boulevard (Persian: چهارباغ, translation: Four Gardens) is a historical avenue in Isfahan constructed in the Safavid era of Iran.

The avenue, historically, is the most famous in all of Persia. It connects the northern parts of the city to the southern sections and is about 6 kilometers long. On the east side of this street, there are the Hasht Behesht and Chehel Sotoun gardens.

Shah Abbas I was the king who changed his capital from Qazvin to Esfahan and decided to pour all the countries artistic wealth into that central spot which has been dubbed for centuries "Nisfi Jahan" or "Half the World". The chief architect of this task of urban planning was Shaykh Bahai (Baha' ad-Din al-`Amili), who focused the programme on two key features of Shah Abbas's master plan: the Chahar Bagh avenue, flanked at either side by all the prominent institutions of the city, such as the residences of all foreign dignitaries, and the Naqsh-e Jahan Square ("Exemplar of the World")

Aku sebenarnya lapar. Tapi masa jalan tadi aku nampak kedai roti so aku berhenti beli. So aku plan nak lepak kat area boulevard ni dan isi perut.

Roti beli kat kedai. Susah nak explain kat budak kedai tu sebab dia tak pandai English. Tapi cukup la untuk melapik perut aku ni buat sementara.

Masa tengah duduk makan tu, aku perasan ada 3 orang warga emas lalu kat situ. 2 lelali sorang pompuan tua.

Dan dia orang melepasi aku.

Tetiba aku perasan salah sorang daripada lelaki tu patah balik. Then dia seluk poket dia dan hulurkan pada aku.

Aku ambik je lah.

Dia bagi aku kekacang !

Pastu dia pusing tak cakap apa apa pun dan blah jalan balik ikut yang 2 orang lagi tadi. Sungguh aku terkejut dan terharu.

"Pakcik ! Pakcik !"

Cubaan untuk memanggil.

"Kacang je ke? KFC tak de?"

Jeng ! Jeng ! Jeng !

Agak agak Pakcik tu datang karate aku tak? Hahaha....

Tapi sungguh aku terharu. Lepas budak budak semalam belanja aku makan, pakcik ni pulak tunjuk kat aku Iranian Hospitality yang tersemai dalam diri warga di sini.

Pastu jumpa kucing gemuk. Tapi kucing kucing kat sini sombong sombong belaka

Sambung makan dan rehat jap kat Chahar Bagh Boulevard tu sebelum menyambung berjalan another 1 KM.

Dan akhirnya aku sampai di tebing Zayanderud River yang mana ada salah satu jambatan yang terkenal di Isfahan ini iaitu Khaju Bridge

Waktu tengahari berdiri tapi nampak macam ramai local bersantai santai di kawasan ni. Memang sah ! Yang lelaki tak gi solat Jumaat kat sini rasanya orang tak heran. 

Siap ada yang berkelah kelah dan mengambil kesempatan cuti hari Jumaat ni untuk bersantai.

Zayanderud River yang kering kontang

Pol-e Khaju (Khaju Bridge)

Laluan di atas jambatan merentas sungai

Khaju Bridge (Persian: پل خواجو ‎‎ Pol-e Khāju) is a bridge in the province of Isfahan, Iran, which has been described as the finest in the province. It was built by the Persian Safavid king, Shah Abbas II around 1650, on the foundations of an older bridge. Serving as both a bridge, and a dam (or a weir), it links the Khaju quarter on the north bank with the Zoroastrian quarter across the Zayandeh River. Although architecturally functioning as a bridge and a weir, it also served a primary function as a building and a place for public meetings. 

This structure was originally decorated with artistic tilework and paintings, and served as a teahouse. In the center of the structure, a pavilion exists inside which Shah Abbas would have once sat, admiring the view. Today, remnants of a stone seat is all that is left of the king's chair. This bridge is one of the finest examples of Persian architecture at the height of Safavid cultural influence in Iran. In words of Upham Pope and Jean Chardin, Khaju bridge is "the culminating monument of Persian bridge architecture and one of the most interesting bridges extant...where the whole has rhythm and dignity and combines in the happiest consistency, utility, beauty, and recreation.

Sambung baca lagi : Wiki Khaju Bridge

Aku tak plan nak cross Khaju Bridge tu lagi sebab ada few jambatan lagi dan aku nak usha belah sini dulu. 

Khaju Bridge. Kalau malam malam tempat ni lagi meriah rasanya sebab ada lampu lampu.

So aku menyusuri kawasan tepi sungai yang kering kontang tu.

Sungai ni patut jadi macam empangan tapi end up kering kontang disebab kan silap planning.

So sudahnya tempat ni jadi tempat warga tempatan bersantai. Tak semayang Jumaat gak la tewww

Dan beraktiviti bersama keluarga masing masing

Jalan lagi jumpa taman. Ramai family bawak anak anak mereka main kat sini. Tengah tengah hari buta !

Pinggiran sungai

Jumpa jambatan ke 2. Joubi Bridge

Aku crossed jambatan ni

Joubi Bridge ni is one of Isfahan's oldest bridges and was built in 1665, during the Safavid era.

Maklumat tambahan.

Joui Bridge ( Persian: پل جویی‎‎ Pol-e Joui ), also called the Choobi Bridge, is a bridge in Isfahan, Iran. It was built in 1665, during the Safavid era.

The Joui Bridge is located between Khaju and Ferdowsi bridges. It is 147 meters long and 4 meters wide, with 21 arches. It was built during the reign of Shah Abbas II to irrigate and connect the king's gardens on both sides of the river. The bridge and the two parlours within were for the exclusive use of the shah and his courtiers. Nowadays the parlours are being used as tea houses.

Zayanderud River yang seperti padang jarak

Crossed ke belah satu lagi dan aku berjalan menyusuri sungai ni. Belah sini teduh sikit

Di tepi ada taman dan tempat orang beriadah

Berjalan dan jumpa jambatan dengan lalulintas trafik.  Nama jambatan ni Ferdowsi Bridge

Sebab tujuan aku bukan nak melintas kat jambatan tu, so aku kena jalan lagi ke depan

Bangunan di seberang. Ni part of Isfahan jugak

Lebih kurang 2 KM berjalan kaki dari Khaju Bridge tadi, maka sampai la aku ke destinasi yang di tuju

Siosepol Bridge atau ejaan sebenarnya Si-o-seh pol

Si-o-seh pol turut di kenali sebagai The Bridge of 33 Arches

Gambaran mudah untuk menyatakan yang jambatan ni ada 33 lengkungan di bawahnya

Aku ambik masa lepak lepak di jambatan termasyur di Isfahan ni. Angin sepoi sepoi begitu menenangkan walaupun matahari cerah memancar.



Pernah berpikir 'tuk pergi
Dan terlintas tinggalkan kau sendiri
Sempat ingin sudahi sampai di sini
Coba lari dari kenyataan

Tapi ku tak bisa jauh jauh darimu
Ku tak bisa jauh jauh darimu

Lalu mau apa lagi
Kalau kita sudah gak saling mengerti
Sampai kapan bertahan seperti ini
Dua hati bercampur emosi

Tapi ku tak bisa jauh jauh darimu
Ku tak bisa jauh jauh darimu

Sabar sabar aku coba sadar
Sadar sadar seharusnya kita sadar
Kau dan aku tercipta
Gak boleh terpisah

Dan tak bisa jauh jauh darimu
Ku tak bisa jauh jauh darimu

bersambung.................

8 comments :

  1. Gemok gedempol kucing tu. Kucing jalanan jer kot. Murah rezeki depa kat sana ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. gemuk dan poyo poyo belaka.. perasan seksi.. hehehe

      Delete
  2. x dapat aku bayangkan muka ko lepas dorang tgk ko dan ko blah dgn muka toya...hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia org masing masing muka macam nak ajak berperang !

      aku nak usha awek model tu.. nampak mcm lawa tapi tak dan nak ambik gambar dia

      Delete
  3. Baguslah iranian. Beratkan dpt jenjalan Sana... Cuma kucing he la z friendly sgt ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. berat? kucing kucing di sana memang poyo sikit...

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...