Thursday, June 8, 2017

Jejak Bumi Parsi : 08 - SHIRAZ : Vakil Mosque | Vakil Bazaar | Arg of Karim Khan

Pagi hari ke 2 di bumi Shiraz.

Terjaga agak awal sebab timing bangun tidur macam berbolak balik dengan biological clock. Dah tak leh lena, aku berguling guling atas katil buat masa sambil merangka rencana hari ni.

Memang aku tak de plan apa apa, tapi aku rancang hari ni aku nak abiskan tempat tempat di sekitar bandar Shiraz ni dan by hari ni aku akan cuba dapatkan tiket ke destinasi seterusnya which is aku pun tak berapa sure !

Dengan bantuan internet aku baca baca apa yang patut. Patut kah aku ke Yazd? Atau terus ke Isfahan? atau.......................... ?

Suasana pagi di jalanraya di Shiraz

Then aku decided nak ke Yazd je. Bersarapan pagi dulu kat hostel sambil borak dengan staff situ dan aku mintak dia booking tiket bas ke Yazd petang tu jugak. Bus ada banyak jugak so aku book pukul 3 petang dari Shiraz ke sana.

Courtyard tempat breakfast

Booking tiket bas dari Shiraz ke Yazd. Budak hostel tu siap tulis details pasal perjalanan tu nanti. Dia suruh aku bawak kertas ni ke terminal bas dan bagi kat orang kaunter. Price dia quote aku 360000 Rial ( USD 11).

Lepas settle semua aku keluar. Dah janji dengan Kim K nak jumpa dia kat depan dan kami sama sama nak gi jalan. Kim K dah ada agenda dia sendiri dan dia memang nak tuju ke Varzaneh. Dia ada ajak aku follow dia tapi aku memang macam terasa nak ke Yazd ! 

Budak Kim K ni bagus. Dia tak de lak paksa aku dan dia kental je travel solo. Dia memang jenis travel solo pun.... menarik gak la cerita travel dia dan cemana dia buleh start travel solo. Bagi aku pompuan travel solo ni memang berani lah. Aku salute abis. Even aku yang jantan ni pun kadang kadang goyah, kalau pompuan ni sure kebal emosi gegila kalau boleh manage travel solo macam ni.

Tepat pada masa yang di janjikan, aku jumpa Kim K.

Tempat pertemuan kami.

Pagi pagi ada orang jual buah buahan tepi jalan.

Menimbal nimbal mana nak pegi pagi ni, aku dengan Kim K akhirnya sepakat untuk tuju ke Vakil Mosque since tempat tu paling dekat dari kawasan penginapan kami. Tak jauh pun. Jalan kaki jer.

Ikut laluan yang ada 

Ada banyak bazaar bazaar tepi jalan

Sambil layan senibina di Shiraz

Ikut panduan dan arah

Dan akhirnya perjalanan kami membawa ke Vakil Mosque

Sebelum jumpa Vakil Mosque, akan jumpa Vakil Bath dulu. Tapi kami tak masuk pun dalam tu.

Vakil Bath is an old public bath in Shiraz, Iran. It was a part of the royal district constructed during Karim Khan Zand's reign, which includes Arg of Karim Khan, Vakil Bazaar, Vakil Mosque and many administrative buildings.The monument is inscribed with the number 917 on the list of national works of Iran.

Masa depan Vakil Bath tu ternampak budak budak tadika. Dia orang excited tengok orang asing macam aku dan cikgu dia pun bukan main lagi suruh hi hi kat aku.

"Cikgu.....? Kenapa tak Hi sendiri? Adanya aku di sini adalah menanti senyuman mu..................."

* pitam.

Sempat la layan budak budak kecik ni berborak borak. Bersungguh sungguh practise English dan aku lak terpaksa interview sorang demi sorang. Syok gak la layan sekejap. Tapi tak leh lama lama Nak. Uncle ada benda lain nak kena buat.

Exlore kawasan !

Di sebelah Vakil Bath tu lah letaknya Vakil Mosque.

Usha usha belah dalam. Nak masuk kena bayar. Harga.... 150,000 rial. ( RM 20). Bagi aku agak mahal la considering nak masuk masjid je kot. Walaupun masjid ni dah tak di guna pakai tapi takkan la semahal tu. Pasarah !

Apa ada dengan Vakil Mosque ni?

The Vakil Mosque (Persian: مسجد وکیل ‎‎ - Masjed-e Vakil) is a mosque in Shiraz, southern Iran, situated to the west of the Vakil Bazaar next to its entrance. 

This mosque was built between 1751 and 1773, during the Zand period; however, it was restored in the 19th century during the Qajar period. Vakil means regent, which was the title used by Karim Khan, the founder of Zand Dynasty. Shiraz was the seat of Karim Khan’s government and he endowed many buildings, including this mosque

Tak de ramai pelancong pagi tu kat sini, so aku masuk dan explore sendiri. Kim K pun sama. Kami terpisah dan masing masing sibuk menala kamera dan mencari sudut sudut menarik untuk menembak.

Ukiran dan senibina Parsi pada entrance masuk

Pintu masuk

Ada courtyard di kawasan tengah. Ada kolam tapi tak de air. Macam ada kerja kerja restoration sedang di jalankan.

Facade dengan ukiran menarik

Vakil Mosque ini berkeluasan lebih 8,660 square meters. 

Terdapat 2 gerbang menghadap satu sama lain. Satu daripadanya adalah entrance masuk dan satu lagi merupakan gerbang masuk ke prayer hall.

Gerbang masuk ke prayer hall Vakil Mosque

Apa yang menarik di sini la prayer hall yang di bina dengan keluasan  2,700 square meters, dengan binaan 48 tiang tiang monolithic di ukir secara spirals, dan setiap satunya berbentuk dedaun acanthus leaves. 

Setiap tiang tiang terdapat ceiling berkubah di atasnya

Ruangan solat

Di tengah tengahnya terdapat ruang mimbar Vakil Mosque ini.

The minbar in this hall is cut from a solid piece of green marble with a flight of 14 steps and is considered to be one of the master pieces of the Zand period. 

The exuberant floral decorative tiles largely date from the Qajar period.

Vakil Mosque

Menarik jugak la binaan Vakil Mosque ni. Nampak ciri ciri binaan lama tapi dengan hiasan dalaman yang begitu teliti dan diukir begitu indah sekali.

Tak pernah lagi aku nampak masjid yang di bina dengan ruang solat seperti ini. Nampak sempit sebab taing tiang di bina agak rapat tapi senibina tu sendiri unik dan tersendiri.

Keluar dari Vakil Mosque ni, kami ke bahagian sebelah masjid ini iaitu Vakil Bazaar.

Vakil Bazaar, Shiraz

Kalau di Tehran terkenal dengan Grand Bazaar nya. Shiraz jugak memiliki tempat shopping yang tak kurang hebat nya juga.

Baca ni....

Vakil Bazaar (Persian: بازار وکیل‎‎) is the main bazaar of Shiraz, Iran, located in the historical center of the city.

It is thought that the market originally was established by the Buwayhids in the 11th century AD, and was completed mainly by the Atabaks of Fars, and was renamed after Karim Khan Zand only in the 18th century.

The bazaar has beautiful courtyards, caravansarais, bath houses, and old shops which are deemed among the best places in Shiraz to buy all kinds of Persian rugs, spices, copper handicrafts and antiques.

Like other Middle Eastern bazaars, there are a few mosques and Imamzadehs constructed beside or behind the bazaar.

Dan layan gegambar dalam Vakil Bazaar ni.




Seperti biasa, banyak jenis benda di jual di sini. Tak de la aku usha beriya. Just lalu dan tengok tengok je. Last sekali keluar ke pintu depan.

Bukan saja di belah dalam, belah luar pun tak kurang hebatnya urusan beli belah di jalankan.

Kim K singgah beli makanan

Warga Shiraz dan jualan rempah ratus

Dari Vakil Bazaar kami berjalan lagi. Tak jauh dari sini terletak salah satu lagi tarikan pelancong di Shiraz yang memiliki nilai sejarah yang tersendiri.

Arg of Karim Khan

Dulunya merupakan sebuah penjara tapi kini menjadi salah satu architectural wonder on exhibit di Shiraz ni.

Di kelilingi dengan kawasan lapang dan menjadi tempat tumpuan local berkumpul dan bersantai

Baca ni...

The Karim Khan Castle (Persian: ارگ کریم خان‎‎ Arg-e Karim Khan) is a citadel located in the downtown Shiraz, southern Iran. It was built as part of a complex during the Zand dynasty and is named after Karim Khan, and served as his living quarters. In shape it resembles a medieval fortress.
At times, the citadel was used as a prison. Today, it is a museum operated by Iran's Cultural Heritage Organization.

Arg-e-Karim Khan was built in 1180 AH (1766-7). Karim Khan invited the best architects and artists of the time and bought the best materials from other cities and abroad for the construction of the citadel of Karim Khan, which was quickly constructed. During the Zand dynasty it was used by the king as living quarters. During the Qajar period it was used as the governor's seat.

Prince Abdolhosein Mirza Farmanfarma, governor of Fars Province, ordered the miniatures in the citadel to be renovated.

After the fall of the Qajar Dynasty it was converted into a prison and the paintings were plastered over. In 1971 it was given to Iran's Cultural Heritage Organization. The renovation of the citadel started in 1977.

and of course nak masuk dalam ni kena bayar. 200000 rial.

Malas aku nak masuk. Tapi dekat tempat kaunter tiket tu ada lubang so boleh la usha apa ada kat dalam. Basically ada courtyard yang di kelilingi dinding kubu tinggi.

Pusing kawasan Arg of Karim Khan ni.

Berjaya khatam satu pusingan. Tapi sebenarnya aku dengan Kim K tengah nak cari tempat nak tukar duit. Masing masing dah kehabisan Rial.

Arca tepi jalan

Dengan bantuan offfline map yang aku download tu ada la dia bagitau tempat tukar duit tak jauh dari situ.

Macam biasa depan tempat Currency Exchange ni biasanya akan ada ramai orang orang or consider ulat la yang offer tukar duit dengan mereka. Kalau tak nak, buat tak layan je lah. Tapi aku check jugak, rate dia orang sama je dengan rate Exchange tu sendiri. So pepandai lah.

Dah dapat wang baru.... aku cuma tukar 100 Euro kat sini

Baru boleh beli air dan berbelanja dengan ria

Jalanraya di kota Shiraz

Kesibukan lalu lintas

Aku ada beberapa jam lagi sebelum perlu ke Terminal untuk naik bas ke Yazd. 

"Nak ke mana kita?"

Aku tanya Kim K.

"Abang, saya terasa nak pegi Shah Cheragh lah. Ada budak kat hostel tu cakap tempat dia lawa !"
"Shah Cheragh?"

Aku macam ada terbaca tapi tak de la rasa macam teruja nak pegi melawat. 

Tapi since tempatnya tak jauh dari situ dan aku ada masa.... follow je lah. Jadi bayang bayang.

"OK. Let's gone........................ !"



Lubuk hati yang terdalam
Dihuni rindu menjalar
Jarak terus memisahkan
Tapi hati

Mungkin tangan ini tak pernah
Membelai indah cintamu
Mungkin mata ini tak terlihat
Tak akan hilang

Bayang
Mekar di dalam jiwaku
Bersebelahan tanganku
Tak mungkin aku terlupa

Rindu
Hati ini semakin risau
Jurang perjalananku
Walau jauh takkan berubah

Bayang
Mekar di dalam jiwaku
Bersebelahan tanganku
Tak mungkin aku terlupa

Rindu
Hati ini semakin risau
Jurang perjalananku
Walau jauh takkan berubah

Bengang
Rindu mendera hatiku
Pedih menyiksa jiwaku
Tak pernah kita bersua

bersambung.................

10 comments :

  1. Cantik design spiral tu. Tp silap2 tgk bole pening lak nnt. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kubu je tu. x sure dia org bagi panjat ke tidak.

      Delete
  2. Meng....gamba Kim K xde ke? ihikss

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena mintak kebenaran Kanye West dulu nak tunjuk. ahaks

      Delete
  3. tgh musim ape time ni..autumn ke. lawooo view

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru abis winter.... tapi still sejuk jugak kat few area especially malam malam.

      Delete
  4. Lawanya cikgu!
    Memang sytle budak2 pakai tudung jambul terkeluar camtu ke Meng?

    Gambar Kim K takde ke? Nak tengok hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pompuan iran kena pakai tudung.. tapi setakat tutup sikit rambut jer... ada gak yg pakai penuh tapi mostly mcm yang trendy trendy skit cam tu la gaya mereka. yang penting rambut kaler kaler pun ader... budak budak sekolah tu dah ikut trendy gaya gitu gak kot.

      aik gambar kim k? hmmmmm nanti hujung2 entry ada kot nampak kelibat dia..

      kim k sepanjang masa kat iran dok pakai jubah jerr... kalah orang iran

      Delete
  5. Meng, memang gitu ke gaya ppuan kat sana pakai tudung...keluar jambul..budak2 n org tua sepesen jek pakai tudung..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.... memang gitu la rata rata yg memakainya. tapi ramai gak yg pakai litup terus

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...