Tuesday, June 6, 2017

Jejak Bumi Parsi : 06 - SHIRAZ : Pasargad | Persepolis

Ramalan kami benar belaka !

Lepas makan tengahari kat restaurant tu Pakcik tu buat bodo je. Siap dia jumpa member dia dan borak. Nak tak nak, tak pe la kami belanja dia makan ! Terkono dah jadi nya. Aku tongtong bil makan dengan Kim K !

Dan perjalanan kami di teruskan lagi untuk menuju ke Pasargad.

Lebih kurang 10 minit dari simpang tempat kami berhenti makan tadi, akhirnya membawa kami ke kawasan seolah olah kawasan tumpuan pelancong.

Ada banyak kedai cendermata di sini

Confirm dah sampai di Pasargad ni

Dari jauh dah boleh nampak Pasargad ni tapi untuk masuk ke dalam kami kena beli tiket.

Harga tiket 150000 rial sorang. ( RM 20) Pakcik tu tak payah bayar.

Then dia drive masuk ke dalam menghampiri kubur yang bersejarah di kawasan ni.

Pasargad was a Persian capital built by Cyrus the Great in the 6th century BC. Around 500 BC, Darius I built a new capital at Persepolis 50 km away. 

Both are now listed on the UNESCO World Heritage List and both are near Shiraz.

Welcome to Pasargad

Penanda UNESCO World Heritage Site

Masuk ke dalam dan park kereta kat kawasan yang disediakan.

Pasargadae atau Pasargad adalah sebuah kota purba Persia di bawah Empayar Achaemenid di bawah Cyrus the Great yang dibina sekitar 559-530 SM. Ia juga merupakan lokasi kubur beliau disemadikan  
Sebuah kota purba

Baca ni....

Cyrus the Great began building the capital in 546 BC or later; it was unfinished when he died in battle, in 530 or 529 BC. The remains of the tomb of Cyrus' son and successor Cambyses II have been found in Pasargadae, near the fortress of Toll-e Takht, and identified in 2006.

Pasargadae remained the capital of the Achaemenid empire until Cambyses II moved it to Susa; later, Darius founded another in Persepolis. The archaeological site covers 1.6 square kilometres and includes a structure commonly believed to be the mausoleum of Cyrus, the fortress of Toll-e Takht sitting on top of a nearby hill, and the remains of two royal palaces and gardens. Pasargadae Persian Gardens provide the earliest known example of the Persian chahar bagh, or fourfold garden design (see Persian Gardens).

Makam

Pakcik teksi sibuk nak beraksi

Sejarahnya...

The most important monument in Pasargadae is the tomb of Cyrus the Great. It has six broad steps leading to the sepulchre, the chamber of which measures 3.17 m long by 2.11 m wide by 2.11 m high and has a low and narrow entrance. Though there is no firm evidence identifying the tomb as that of Cyrus, Greek historians tell that Alexander believed it was. When Alexander looted and destroyed Persepolis, he paid a visit to the tomb of Cyrus. Arrian, writing in the second century AD, recorded that Alexander commanded Aristobulus, one of his warriors, to enter the monument. Inside he found a golden bed, a table set with drinking vessels, a gold coffin, some ornaments studded with precious stones and an inscription on the tomb. No trace of any such inscription survives, and there is considerable disagreement to the exact wording of the text. Strabo reports that it read:

Passer-by, I am Cyrus, who gave the Persians an empire, and was king of Asia.
Grudge me not therefore this monument.

Another variation, as documented in Persia: The Immortal Kingdom, is:

O man, whoever thou art, from wheresoever thou cometh, for I know you shall come, I am Cyrus, who founded the empire of the Persians.
Grudge me not, therefore, this little earth that covers my body.

Sebijik kubur di tengah tengah kawasan lapang

Ada jugak beberapa tapak archaeology di kawasan sekitar ni tapi aku malas nak explore.

Cyrus the Great

Lagi pun kami tak de banyak masa sebab nak ke Persepolis sebelum senja.

Jalan patah balik ke Shiraz semula.

Bagi aku trip ke Pasargad ni agak meletihkan. Dah lah tak de apa kat situ cuma kubur tu semata mata dan jarak agak jauh.

Boleh skip kalau rasa tak berbaloi. Bayar entrance fee sekadar tengok kubur tu saja.

Sepanjang jalan berpatah ke Shiraz aku membuta. Malas aku layan pakcik tu nak menari tak abis abis !

30 KM sebelum sampai ke Shiraz, pakcik drebar tu membelok ke arah destinasi seterusnya. Persepolis.

Nampak bas masuk dalam. So aku yakin selain naik teksi, boleh jugak naik bas. Tapi kena tau la bas ni dari mana dan cemana nak naik. Tapi aku pasti lebih jimat kos kalau naik bas ni.

Sampai di kawasan UNESCO yang berikutnya.

Sisa sisa Takht-e-Jamshid atau dikenali dengan Persepolis kelihatan dari jauh.

Baca....

Takht-e-Jamshid (Persepolis) - The centre of the great Persian Empire, ceremonial capital of the Achaemenians and the showpiece of Achaemenian art, Persepolis (Capital of Persia in Greek) is a historic site in Fars Province, 60 km to the northeast of Shiraz. Iranians call it Takht-e Jamshid (The throne of Jamshid), Jamshid being the first, probably mythical, ruler of Iran. 

This magnificent court was the summer residence of the Achaemenian emperors and their official reception quarters. It must be by some strange accident of history that Persepolis was never mentioned in foreign records, for it was here that representatives of all the varied peoples of the empire gathered to pay homage, and bring tribute, to the King of Kings, probably each spring, at the time of the ancient Now Ruz festival. Although set on fire and destroyed by Alexander in a gesture symbolizing the destruction of Persian imperial power, its still impressive ruins permit a fairly complete reconstruction of its original appearance. Entrance fee 200,000 rial (not including optional guide or museum entrance)

Pakcik Teksi dropped kami kat entrance dan bagi kami 3 jam di sini. Dia dah happy sebab nampak ramai geng geng dia kat sini.

Biarkan pakcik tu kat situ, kami masuk dan beli tiket dulu.

Harga tiket seorang. 200000 rial. 

A lamassu at the Gate of All Nations.

Kawasan sekitar. Ada hotel juga kat sini

Panduan arah

Ruins of the Gate of All Nations, Persepolis terletak di atas bukit

Gate untuk memasuki kawasan Persepolis

Peta kawasan Persepolis

Nak kena naik tangga. The Great Double Staircase at Persepolis.

Persepolis

Persepolis adalah ibu kota kerajaan Achaemenid di Iran dan didirikan oleh Raja Darius I pada tahun 518 SM. 

Kota tua ini terletak 70 km dari kota Shiraz di Iran dan diumumkan sebagai salah satu world heritage site oleh UNESCO pada 1979. Arkeologi mempercayai bahawa lokasi kota ini dicetuskan oleh Cyrus Agung tapi pembangunanya telah dilaksanakan oleh Darius dan dilanjutkan oleh anaknya Xerxes Agung.

Persepolis di bina bertujuan sebagai suatu simbol keagungan dari kejayaan kerajaan Achaemenid atau kerajaan Persia kuno, serta sebagai tempat meraikan upacara dan perayaan khusus. 

Masa kat sini aku dengan Kim K terpisah dan masing masing bawak haluan sendiri.


Bangunan di kompeks ibukota ini dibagi menjadi tiga kawasan: kawasan military, kawasan perbendaharaan dan kawasan di raja. Nama persepolis dikenal sebagai Parsa dalam bahasa Persia yang berarti Kota Bangsa Persia. 


Gate of All Nations merupakan struktur utama di Persepolis ini.

The Gate of All Nations, referring to subjects of the empire, consisted of a grand hall that was a square of approximately 25 metres (82 ft) in length, with four columns and its entrance on the Western Wall. There were two more doors, one to the south which opened to the Apadana yard and the other opened onto a long road to the east. Pivoting devices found on the inner corners of all the doors indicate that they were two-leafed doors, probably made of wood and covered with sheets of ornate metal.

Ruins of the Gate of All Nations, Persepolis.

A lamassu at the Gate of All Nations.

A lamassu at the Gate of All Nations.

Gerbang Xerxes

Selain itu terdapat juga Istana Apadana Darius.

Ruins of the Apadana, Persepolis.

Darius I built the greatest palace at Persepolis on the western side. This palace was called the Apadana. The King of Kings used it for official audiences. The work began in 515 BC, and his son, Xerxes I, completed it 30 years later. The palace had a grand hall in the shape of a square, each side 60 metres (200 ft) long with seventy-two columns, thirteen of which still stand on the enormous platform. Each column is 19 metres (62 ft) high with a square Taurus (bull) and plinth. The columns carried the weight of the vast and heavy ceiling. The tops of the columns were made from animal sculptures such as two-headed bulls, lions and eagles. The columns were joined to each other with the help of oak and cedar beams, which were brought from Lebanon. The walls were covered with a layer of mud and stucco to a depth of 5 cm, which was used for bonding, and then covered with the greenish stucco which is found throughout the palaces.

Ruins of the Apadana

Istana Apadana

Gambaran raja

Ruins of the Apadana

Ruin pillar

Balai Takhta yang juga merupakan struktur kedua terbesar di Persepolis ini.

The Throne Hall

Next to the Apadana, second largest building of the Terrace and the final edifices, is the Throne Hall or the Imperial Army's Hall of Honor (also called the Hundred-Columns Palace). This 70x70 square meter hall was started by Xerxes I and completed by his son Artaxerxes I by the end of the fifth century BC. Its eight stone doorways are decorated on the south and north with reliefs of throne scenes and on the east and west with scenes depicting the king in combat with monsters. 

Ruins of the Tachara, Persepolis.

The Hadish Palace of Xerxes I

Untuk lebih info boleh baca sini : Persepolis

Layan je la gambar gambar sekitar Persepolis ni.











Impression aku kat Persepolis ni adalah WOW ! 

Wajib datang melawat ke sini.

Memang ni antara benda yang aku nak datang dan tengok di sini. Dan kini, aku berjaya sampai ke Persepolis. Bukti kewujudan tamadun yang terdahulu, yang gah sebagai kerajaan yang terbukti sebuah kemegahan sejati !



Kau Selalu ada
Ku tenggelam Dengan dunia
Kau Tetap sempurna
Ku tak sedar Waktu beredar

Andai dipisah Engkau dari aku
Gelap gulita Musnah semua
Musnah semua

Biar matik u mencuba Demi bahagia
Biar sakiti luka ini dapat ku rasa
Biar nadiku terhenti Demi ke syurga
Biar selamanya mencari Cinta sejati Sejati

Kau Selalu ada
Kau tak pernah Hilang berjaya
Kau Tetap sahaja
Kau cahaya Dalam gulita

Andai dipisah Engkau dari aku
Gelap gulita Musnah semua

Biar mati ku mencuba Demi bahagia
Biar sakiti luka ini dapat ku rasa
Biar nadiku terhenti Demi ke syurga
Biar selamanya mencari Cinta sejati Sejati

Tuhan Sedarku Kau Hanya satu
Tunjuk Tunjukkan ku jalan Kepadaku
Diri-Mu Yang Satu

Biar mati ku mencuba Demi bahagia
Biar sakiti luka ini dapat ku rasa
Biar nadiku terhenti Demi ke syurga
Biar selamanya mencari Cinta sejati Sejati

Hanya kau satu Cinta sejati
Kau selalu ada

Abis melawat Persepolis

Boleh jugak kalau nak menunggu sampai sunset.

Tapi sebab kami dah janji dengan pakcik Teksi tu, so seperti masa yang di tetapkan, kami berpatah cari dia.

Mana pulak la Pakcik Ravers ni ?

bersambung..............

6 comments :

  1. Persepolis dah hebat. Pakcik teksi ravers mmg bole kasi spoil mood

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah.... jadi bahan cemuhan je la pakcik ravers ni. tapi dgr dia cerita kehidupan dia yang mcm tak mewah mana tu macam kesian lak...

      Delete
  2. Bila baca pasargadae tu terbaca pasargede dan terbayang Indonesia.

    Eh, Kim K tahu tak abam ni Supermeng Malaya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah... suka ajer gede gede tu...

      errrr... tak tau kot. x yah tahu lah.

      Delete
  3. Bestnya ... Bila lah mama nk smpai sini ye

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...