Thursday, June 15, 2017

Jejak Bumi Parsi : 15 - ISFAHAN : Ali Qapu Palace | The Lotfollah Mosque | The Imperial Bazaar | Masjed-e Shah

Lihat lah dunia !

Aku sudah sampai ke bumi Isfahan ni. Kabarnya sesiapa yang datang melawat ke kota ini bermakna sudah melawat separuh daripada planet bumi.

Erk................. betul ke? Jom saksikan sendiri..

* feeling feeling macam host rancangan TV dan tetiba rampas microfon

Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

* tarik key Tok Pah 40 harkat 

Kuda ku lari gagah berani........ Ayuh larrry.....  ayuh larrry.... hai kuda ku larry........

* sambung lagi ni.

Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

Ha ha ha hai !

Nampak tak mood seronok sebenarnya sebab dah sampai ke Naqsh-e Jahan Square

Di tengah tengah dataran ni terdapat kolam dengan air pancut. Ramai je yang melepak lepak dan berpicnic dan bersantai di kawasan padang di sekitar kawasan dataran

OK. Masa untuk menambah ilmu di dada. Sila baca ni.

Naqsh-e Jahan Square (Persian: میدان نقش جهان‎‎ Maidān-e Naqsh-e Jahān; trans: "Image of the World Square"), is a square situated at the center of Isfahan city, Iran. Constructed between 1598 and 1629, it is now an important historical site, and one of UNESCO's World Heritage Sites. It is 160 metres (520 ft) wide by 560 metres (1,840 ft) long (an area of 89,600 square metres (964,000 sq ft)). It is also referred to as Shah Sqaure or Imam Sqaure.

The square is surrounded by buildings from the Safavid era. The Shah Mosque is situated on the south side of this square. On the west side is the Ali Qapu Palace. Sheikh Lotf Allah Mosque is situated on the eastern side of this square and at the northern side Keisaria gate opens into the Isfahan Grand Bazaar. Today, Namaaz-e Jom'eh (the Muslim Friday prayer) is held in the Shah Mosque.

The square is depicted on the reverse of the Iranian 20,000 rials banknote

Dan sebab square ni ada 4 sisi dan ada 4 tempat yang boleh di usha jadi kita pergi satu persatu.

Yang pertama adalah Ali Qapu Palace.

Actually aku masuk dari entrance tepi Ali Qapu Palace ni so tempat ni la paling dekat dan aku lawat dulu.

Close up sikit. Nampak tak ramai orang bersidai kat atas tu.

Tapi jangan ingat boleh bersidai sidai dengan perchomah ! Kena bayar okeh. Nak naik atas tu ada tangga dan kena bayar IRR 200K !!! ( RM 30) Fuh. Macam tak worth it jer.

Jadi... let's beramsssssss

Tapi sebelum tu ambik tau sikit pasal Ali Qapu Palace ni.

Ali Qapu (pronounced, ah-lee gah-pooh) is in effect but a pavilion that marks the entrance to the vast royal residential quarter of the Safavid Isfahan which stretched from the Maidan Naqsh-i-Jahan to the Chahar Bagh Boulevard. The name is made of two elements: "Ali", Arabic for exalted, and "Qapu" Turkic for portal or royal threshold. The compound stands for "Exalted Porte". This name was chosen by the Safavids to rival the Ottomans' celebrated name for their court : Bab-i Ali, or the "Sublime Porte"). It was here that the great monarch used to entertain noble visitors, and foreign ambassadors. Shah Abbas, here for the first time celebrated the Nowruz (New Year's Day) of 1006 AH / 1597 A.D. A large and massive rectangular structure, the Ali Qapu is 48 m (157 ft) high and has six floors, fronted with a wide terrace whose ceiling is inlaid and supported by wooden columns.

On the sixth floor, the royal reception and banquets were held. The largest rooms are found on this floor. The stucco decoration of the banquet hall abounds in motif of various vessels and cups. The sixth floor was popularly called (the music room) as it was here that various ensembles performed music and sang songs. From the upper galleries, the Safavid ruler watched polo games, maneuvers and horse-racing below in the Naqsh-i-Jahan square.

Bacaan lanjut : Wiki : Ali Qapu Palace

Jom pegi ke tempat ke 2. Cross square tu, just opposite Ali Qapu Palace adalah The Lotfollah Mosque atau Sheikh Lotfollah Mosque ( bukan Lofattah !)

Wait ! I am coming to you..........

Kubah Lotfollah Mosque, one of the architectural masterpieces of Persian architecture yang di bina sewaktu Safavid Empire berdiri megah Naghsh-i Jahan Square, Isfahan, Iran.

Entrance. Kalau perasan kubah dia terpesong sikit dari pintu masuk.

Eh. Jangan kau ingat kau boleh masuk free free.... Pegi ke kaunter dan beli tiket di sana ! 

Sediakan IRR 200K lagi.

Now dah ready?

Nah ! Baca ni.... 

Sheikh Lotfallah Mosque atau The Lotfollah Mosque had a secret entrance that spanned underneath the Maidan, from the Palace on the opposite side of the square.

Of the four monuments that dominated the perimeter of the Naqsh-e Jahan square, the Lotfollah Mosque, opposite the palace, was the first to be built. The purpose of this mosque was for it to be a private mosque of the royal court, unlike the Masjed-e Shah, which was meant for the public. For this reason, the mosque does not have any minarets and is of a smaller size. Indeed, few Westerners at the time of the Safavids even paid any attention to this mosque, and they certainly did not have access to it. It wasn't until centuries later, when the doors were opened to the public, that ordinary people could admire the effort that Shah Abbas had put into making this a sacred place for the ladies of his harem, and the exquisite tile-work, which is far superior to those covering the Shah Mosque.

Sambung baca di sini : Wiki Sheikh Lotfollah Mosque

Ntah kenapa aku decided tak nak masuk. Memang jadi kedekut gila lak rasa.

* korek hidung dan jilat.... hmmm betul lah, ada masin masin sikit. 

Haks !

So aku just usha masjid ni dari luar je.

Ukiran pada gerbang masuk

Ukiran di bahagian atas

Laluan masuk ke arah dalam

Tiles di segenap dinding

Dari bawah sampai la ke dinding atas

Sangat cantik dan berseni. Kalau sampai Isfahan dan ada masa masuk lah dalam ni. Jangan kedekut macam aku.....

Kedekut ke aku?

* korek hidung sekali dan jilat lagi.... hmmmph.. lagi masin dari yang tadi lah !

Di sekeliling dataran Naqsh-e Jahan ni ada bangunan 2 tingkat yang merupakan ruang bazaar. Ada pintu utama iaitu Keisaria gate tapi aku malas nak menapak ke sana.

Dan kawasan ini di namakan sebagai The Imperial Bazaar atau Bazaar of Isfahan

The Bazaar of Isfahan is a historical market and one of the oldest and largest bazaars of the Middle East. Although the present structure dates back to the Safavid era, parts of it are more than a thousand years old, dating back to the Seljuq dynasty. It is a vaulted, two kilometer street linking the old city with the new

Tak de apa pun aku nak beli, so just usha usha jer

Hasil tangan untuk jualan

Ukiran dalaman

Tidak hanya di bahagian dalam, di kaki jalan di bahagian luar pun ada jual macam macam

Anting anting.....

Karpet

Untuk yang meminati koleksi koleksi sebegini

So kalau dah tak nak shopping apa apa, kita bergerak ke bahagian lain pulak. 

Tak jauh. Kat sana tu jer

Tempat yang di maksudkan ini adalah Masjed-e Shah atau pun Shah Mosque.

Entrance Shah Mosque

Baca ni jangan malas...

The Crown Jewel in the Naghs-e Jahan Square was the Masjed-e Shah, which would replace the much older Jameh Mosque in conducting the Friday prayers. 

To achieve this, the Shah Mosque was constructed not only with vision of grandeur, having the largest dome in the city, but Shaykh Bahai also planned the construction of a religious school and a winter-mosque clamped at either side of it

Mengadap

Mendongak

Close up

Intai intai belah dalam...

"Sir.. your ticket?"

Tetiba ada orang tegur. Pak guard rupanya.

"Oh... I am a Muslim.. I need to go inside to pray"

Nampak tak cubaan bangang abadi nak masuk free sebab kedekut tahap gaban.

"No pray here.... "

Ahaks !!!

Gagal.

"It is Friday. Friday prayer?"
"No Friday prayer here.."
"Then?"
"You have to go to other mosque. It is quite far from here but you can walk. Where are you from?"

Hmmmph...

"Malaysia"
"Oh.. nice people !"
"So... boleh masuk free eh?"
"No Sir.. You have to buy a ticket"

Hampeh !

Beratur dan beli ticket di sini.

Serious masa tu aku tak leh decide nak masuk ke tidak. Tipah takut Tipah tertipu lagi......

Tup tup aku nampak 2 orang Chinese yang aku stayed same hostel dengan aku kat Tehran hari tu. Dia orang tegur aku dan borak borak jap. Dia orang jumpa Kim K kat Shiraz.

Borak borak then minah minah ni suggest aku masuk je Shah Mosque ni sebab dia kata OK, so atas sebab tu, aku tukar fikiran dan nak masuk !

Harga tiket IRR 200K jugak. Pejam mata lah dan fikirkan yang indah indah. Harap harap pelaburan aku kali ni tak sia sia !

Sebaik saja masuk ke dalam, pak guard tadik check tiket dan ada sorang pompuan Iran bagi alat audiovisual dengan map untuk dengar dan mengetahui pasal Masjid ni.

"It is OK.... "

Nampak tak? Dah lah tahik hidung masin. Menyombong lak tu. Hiks.

Aku menolak atas alasan aku malas nak dengar dengar. Aku nak masuk tengok tengok jer.

Masuk masuk terus terkesima

Dan seperti masjid masjid lain, ada courtyard kat tengah tengah. Tapi Shah Mosque ni entrance dia pelik sikit. Path dia tak direct tapi kena ikut facades tu lalu membawa ke ruang tengah dan nampak satu lagi entrance dan gerbang di belah dalam

OK. Confirm lawa dan aku rasa duit aku RM 30 nak masuk tadi berbaloi !

Courtyard. Patut ada kolam tu tapi tempat ni macam under renovation jugak

Gerbang yang ada minerts tu adalah ruang dewan solat utama masjid ni.

Mineret

Moh masuk dalam.

Dalam dia memang luas. Ada kubah dan ruang solat utama dengan mihrab dan mimbar. Ruang yang luas ni kalau orang bercakap buat suara kita bergema gema.

Ada je yang test suara dok OOooooooooOOooooooooo.

Nak je aku jerit..

"Hoi Tarzan ! Kau ingat suara kau sedap? Dengar ni............ !"

Ooooooooooo kesuma jiwa... ku.
Mari obatiiiiiiii... uhuk uhuk....

* terus di serang penyakit TB

Kubah dari arah dalam

Mihrab

Mimbar

Shah Mosque Isfahan

Dipersilakan...

The Shah Mosque (Persian: مسجد شاه), also known as Jaame' Abbasi Mosque or Imam Mosque after Iranian revolution, is a mosque in Isfahan, Iran, standing in south side of Naghsh-e Jahan Square. Built during the Safavid Empire, ordered by Abbas I of Persia.

It is regarded as one of the masterpieces of Iranian architecture and an excellent example of Islamic era architecture of Iran. The Shah Mosque of Isfahan is one of the everlasting masterpieces of architecture in Iran. It is registered, along with the Naghsh-e Jahan Square, as a UNESCO World Heritage Site. Its construction began in 1611, and its splendor is mainly due to the beauty of its seven-colour mosaic tiles and calligraphic inscriptions.

Sambung baca sini : Wiki Shah Mosque

Abis lepak dan berkeliaran kat dalam masjid ni aku keluar. Waktu dah tengahari. Aku plan nak gi cari masjid untuk solat Jumaat nanti.

Pandangan Naqsh-e Jahan Square dari arah Shah Mosque

Dah keluar tu aku cari port dan lepak jap. Sambil sambil tu cari info sikit kat internet ke mana aku nak tuju selepas ni.

Malas dah nak pegi keliling square ni. Besar tu tak larat. Tapi kalau malas jalan memang boleh naik kuda tu keliling. Tak sure berapa bayaran dia.

Lepak jap kat tempat teduh

Bagi aku Naqsh-e Jahan Square ni memang cantik dan menarik. Tarikan ni lah yang menjadikan Isfahan berada pada tarikan pelancongan yang unik dan tersendiri.

Highly recommended especially Shah Mosque ( sebab tu je yang aku masuk pun )....

Layan sikit lagi area Naqsh-e Jahan Square ni.





Overall aku suka Isfahan ni. And so far antara ke empat empat bandar yang aku dah jejak, Isfahan pasti akan buat aku rindukan bumi Iran ni.



Bila kau hadir di dalam diriku
Indahnya bagai irama dan lagu
Bila kau jauh terasa merindu
Wajahmu terbayang di hatiku

Biarpun engkau jauh di mataku
Serasa bagai purnama merindu
Begitu sedalam dalam cintaku
Sayangnya pada dirimu

Sungguh ku terasa pilu dan sayu
Bila kau berjauhan dariku
Namun kau yang bertahta di hatiku
Jangan kau pergi meninggalkan diriku

Hanya kau yang tersemat di jiwaku
Hanya kau yang sentiasa di hatiku
Cuma kau yang ku harapkan selalu
Moga kau terus merasa merindu

Tiada lagi ku berasa sangsi
Walaupun tanpa dirimu di sisi
Cukup sekadar diriku di uji
Namun kau tetap di hati

Sungguh ku terasa pilu dan sayu
Bila kau berjauhan dariku
Namun kau yang bertahta di hatiku
Jangan kau pergi meninggalkan diriku

Hanya kau yang tersemat di jiwaku
Hanya kau yang sentiasa di hatiku
Cuma kau yang ku harapkan selalu
Moga kau terus merasa merindu

Tiada lagi ku berasa sangsi
Walaupun tanpa dirimu di sisi
Cukup sekadar diriku di uji
Namun kau tetap di hati

bersambung..........

8 comments :

  1. bang meng...saya pun baca Lofattah tadi !!
    btw, masjid2 cantik2 kat Iran ni memang tak digunakan untuk solat 5 waktu macam kita lah ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde. semua dah jadi muzium... boleh la menambah pendapatan negara

      Delete
  2. syiok nengok segala senibina yang ade tuuu

    ReplyDelete
  3. moga dapat ke Turki suatu masa nanti. Doa untuk saya.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...