Monday, June 5, 2017

Jejak Bumi Parsi : 05 - SHIRAZ : Nasir Al Mulk Mosque | Road to Pasargad

Dan siap siap tu seperti yang di janjikan aku keluar ke jalan besar dan tunggu Kim K kat situ.

Laluan di jalan utama

Ada banyak kedai kedai dan jualan harian.

Dan aku berterima kasih kat Kim K ni sebab lokasi penginapan yang dia pilih ni memang betul betul di kawasan lokasi yang aku nak sangat pegi di Shiraz ni iaitu Pink Mosque atau lebih di kenali sebagai Nasir Al Mulk Mosque.

Memang betul betul dekat sebab dari jalan utama tu cross je terus ke laluan Pink Mosque. Dari tepi jalan tu sendiri dah buleh nampak.

Cuma dari belah luar memang tak nampak sangat apa yang menarik mengenai Pink Mosque ni.

Tapi dapat di lihat dari senibina dan ukiran hasil tangan warga Parsi di bahagian pintu masuknya lagi.

Nasir al-Mulk Mosque it was built during the Qājār era, the mosque has extensively colored glass in its facade, and other traditional elements such as panj kāseh-i (five concaves) in its design. Best to go in the morning for the colorful shades. 

Entry 150,000 rials for foreigners.

Jom masuk !

Beli tiket di sini

Tempat menunggu

Dongak ke atas

Lepas bayar tiket terus nampak kawasan compound dalaman masjid ni.

Tapi tarikan utama di Nasir Al Mulk ni bukan lah sekadar bangunan di bahagian compound tu semata mata tapi satu dewan dalam masjid yang terletak sebalik dinding berukir indah ini.

Pintu masuk

Dan sebaik saja masuk akan kelihatan sebuah dewan dengan ukiran ukiran details. Dan keseluruhan kawasan dalamannya berwarna pink !

Cukup pink !

Dan yang lebih menarik lagi kawasan dalamannya di sinari cahaya berwarna hasil daripada biasan cahaya matahari yang masuk menerusi tetingkap kaca berwarna.

Yang menjadikan suasana dalamannya sungguh menakjubkan....

The Nasir-ol-Molk Mosque (Persian: مسجد نصیر الملک‎‎ Masjed-e Nasir-ol-Molk), also known as the Pink Mosque, is a traditional mosque in Shiraz, Iran. It is located at the district of Gowad-e-Arabān, near Shāh Chérāgh Mosque.

The mosque includes extensive colored glass in its facade, and displays other traditional elements such as the Panj Kāse ("five concaved") design. It is named in popular culture as the Pink Mosque due to the usage of considerable pink color tiles for its interior design.

The mosque was built during the Qajar era, and is still in use under protection by Endowment Foundation of Nasir ol Molk. It was built from 1876 to 1888, by the order of Mirzā Hasan Ali (Nasir ol Molk), a Qajar ruler. The designers were Mohammad Hasan-e-Memār, an Iranian architect, and Mohammad Rezā Kāshi-Sāz-e-Širāzi

Cahaya seperti ini hanya dapat di lihat pada waktu pagi... 

Cahaya yang melintas melalui kaca kaca berwarna.

Dan cahaya mentari akan terbias pada karpet di lantai masjid ini

Mempesonakan seolah olah kita berada di dunia lain....

Sebab tu la ada macam macam cara dan gaya orang orang yang datang ke sini untuk menyimpan memori masing masing setelah sampai. Ada yang gaya macam pocong pun ada. Nak tergelak pun ada. Nak marah pun ada.

Mereka beraksi

Marah tu sebab dia orang ni conquer tempat lama lama so nak ambik gambar pun payah. Tak bagi can langsung. Dah la kawasan ni tak luas mana.

Colored glass dalam masjid

Ukiran pada bumbung dalaman masjid ini

Indah dan mempesonakan

Bagi aku Nasir Al Mulk Mosque ni memang cantik dan menarik. Cuma ramai sangat yang datang so dah jadi masjid yang sangat commercial. Memang tak de orang nak solat kat sini, tapi dah nama masjid, gaya dan tatacara tu tetap kena di jaga.

Apa apa pun, kalau ke Shiraz memang wajib singgah di sini. Elok datang awal pagi sebelum matahari lebih tinggi.

Layan gambar sikit lagi............

Facade di belah luar

Interior courtyard

Iranian woman

Nasir Al Mulk

Pink Mosque di bahagian luar....

Biasan pada kolam

Iranian arts

Lepas spent lebih kurang setengah jam kat dalam ni, aku pun keluar. Tunggu Kim K jap then kami pun tak decide nak spent the rest of the day di Shiraz ni cemana.



Mati rasa cinta ini
Setelah engkau melukai hatiku ini
Mati rasa sayang ini
Mungkin kau berpaling
Sehingga kau tinggal
Hatiku kau sakiti

Dengan mudah engkau ucapkan benci
Dengan mudah engkau melangkah pergi
Semestinya tak terjadi pertengkaran
Seolah engkau mencari kesempatan

Hari-hari indah yang penuh asmara
Kini hilang sudah tinggalah kecewa
Bayang-bayang cinta bergelora
Kini musnahlah sudah

Mati rasa cinta ini
Setelah engkau melukai hatiku ini
Mati rasa sayang ini
Mungkin kau berpaling
Sehingga kau tinggal
Hatiku kau sakiti

Hari-hari indah yang penuh asmara
Kini hilang sudah tinggalah kecewa
Bayang-bayang cinta bergelora
Kini musnahlah sudah

Mati rasa cinta ini
Setelah engkau melukai hatiku ini
Mati rasa sayang ini
Mungkin kau berpaling
Sehingga kau tinggal
Hatiku kau sakiti

Memula ingat nak abiskan pusing pusing Shiraz hari ni dan esok macam nak ke Persepolis dan kawasan di luar Shiraz. Tapi masa kat luar tu ada pakcik teksi ni datang. Sebenarnya dia dah usha time awal kami sampai di Nasir Al Mulk tadi lagi.

Jeng Jeng Jeng. Dengan gaya James Bond dia berdiri dan menanti kami.................

So dia offer benda yang sama. Nak bawak kami ke mana mana yang kami nak pegi. Biasalah drebar teksi kan.

So aku cuba cuba tanya dia kalau nak ke Persepolis dan berapa dia nak charge.

Memula dia offered USD 50 untuk bawak kami ke sana tapi aku rejek. Sebenarnya aku tengah cuba cuba bargain sebab kat hostel tadi, kalau satu trip sharing ke Persepolis dia charge USD 45 pegi balik full day. Dan USD 30 ke Persepolis saja. 

Berlakulah adengan bargain dan jual mahal. Aku insist dia turunkan lagi sampai USD 35 sekali ke Pasargad dan dia pun play hard to give.  

Last sekali aku nak blah dia offered USD 40 pegi Pasargad dan balik singgah Persepolis dan Necropolis. Tak mudah menyerah, Aku bargain lagi sampai la dia akhirnya bagi harga USD 38 untuk ke semuanya.

So both agreed !

Maka bermulalah perjalanan dari Shiraz berpatah balik ikut arah aku datang dengan bus pagi tadi. Dan kali ni menuju lokadi Pasargad. One of UNESCO World Heritage Site di Shiraz ni.

Menuju ke Pasargad

Quran Gate - City main gate

Menuju highway

Bentuk muka bumi

Tandus

Pasargad terletak 50 km dari Shiraz

Laluan highway

Salah sebuah masjid di tepi jalan

Ni drebar aku !

Emo jugak la aku dengan pakcik ni. Dah la dia asyik main phone jer.. Sambil drive dok tekan tekan phone. Pastu memekak call sana sini. Cakap kuat lak tu.

Cakap English boleh tahan lah. 

Yang tak tahannya, dia dok pasang lagu kuat kuat dalam teksi dia ni, pastu siap menari.

"This song for wedding !!!"

Sambil tu dok angkat tangan feeling feeling menari. Macam tarian gelek pun ada. Macam dak dak ravers pun ada jugak. Pastu ! Dia paksa pulak aku menari dalam teksi dia yang sedikit buruk ni.

"Hoi Pakcik !!!!.. Kau jangan cabar.... sekali aku raver kang, tertusuk jari dalam lubang hidung kau ni.........."

Macam tu aku nak emo kat dia yang sibuk paksa paksa aku menari. Kim K kat belakang membuta. Selamat lah dia. Aku pulak kena ikut tarian ntah hapa hapa ni. Dalam kereta pulak tu. 

Pastu sibuk la tanya.

"Am I a good driver?"

Nak je keluar kepala kat tingkap dan aku muntah hijau. Good la sangat. 

Tapi overall dia agak OK la sebab setia menunggu aku sepanjang trip ni.

Dan sebelum nak sampai ke Pasargad tu, dia bagitau aku...

"You dont hungry?"
"No. I am fine"
"I know good restaurant. We can stop and have lunch before going to Pasargad"

Aku memula menolak tapi lama lama ikutkan je la pakcik ni.

So dia singgah kat satu restaurant ni sebelum kami masuk ke simpan menuju Pasargad.

Restaurant. Agak OK la nampak resto ni.

Masuk dalam dan kami duduk. Order makanan.

Aku dengan Kim K order ayam dengan nasi.

Portion dia agak besar

Dan pakcik tu senang senang hati order kambing dan makanan untuk dia. Aku dah hint hint kat Kim K.

"Rasa rasa kita yang kena bayar nasi dia ni"
"Tu lah.. makanan dia dah la lagi mahal pada kita !"

Erk......................

"Eat. Eat... very good here"

Dan pakcik tu tak henti henti nak ambik hati kami dan paksa kami makan tengahari. 

Nanti la kita lihat siapa sebenarnya yang kena ni.................

bersambung.........................

11 comments :

  1. Hahah... Lain mcm pakcik James Bond ni

    ReplyDelete
  2. masjid pink tu lawa nya!!!!

    aku terbayang kau berduet berjoget raver dengan pakcik tu.
    kadang tu la menyampah bila ambik driver ceni.
    feeling je kita akan bayar food dia kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah... dah bagi diskaun kat lain, dia ketuk pulak kat lain.
      x nak bayor kang nampak kedek lak..
      sedekah amal jariah je la kat pakcik ravers ni.

      aku angin tu, selagi aku tak angkat tangan pusing2 macam dia, selagi tu dia tepuk peha aku paksa paksa. dia ingat dia seksi menari mcm tu

      Delete
  3. Lawaaaaaanyaaa masjid pink..mesti ramai dok berselpie dlm tue kan..

    Pakcik driver..haha mesti hang menahan jer layan auta dia..apa ending nyer?? Korang kena paw ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. lawa gak dlm tu tapi sempit dan ramai org. Kim K siap dtg 2 kali. aku kirim kamera je suruh dia snappy. malas nak masuk dan bayar

      Delete
    2. kami sedekah belanja pakcik ravers tu makan. buar dia kenyang dan happy!

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...