Saturday, May 13, 2017

Jom Usha : Bangsar South

Aku tetap bayangkan yang Bangsar South ni adalah masih lagi Kampung Kerinci.

Sebab aku dari muda sampai lah tak berapa tua sekarang ni memang biasa dengan area ni. Pembangunannya macam depan mata. Tapi cepat betul landskanpenya berubah sampai nama pun ditukar untuk tujuan komersial.

Kata wiki..............

Bangsar South is an integrated property development project in Kuala Lumpur, Malaysia. The ongoing 60-acre (240,000 m2) development is undertaken by UOA Holdings Berhad, which acquired the land once known as Kampung Kerinchi (Kerinchi Village) back in 2005. The site is located near Menara Telekom and the Mid Valley Megamall. Other notable landmarks in the vicinity are the Angkasapuri building and the University of Malaya. Existing residential projects in the immediate vicinity consist of affordable apartments and flats such as Vista Angkasa apartments, Kampung Kerinchi and Sri Angkasa flats. The Bangsar South project will feature several modern office towers, mid- to high-end condominiums, as well as retail and commercial spaces.

In 2007, prior to construction, the developer carried out upgrading and landscaping works in Kampung Kerinchi, including the widening of the main access road and new pedestrian walkways, in attempts to rejuvenate and enhance the once unattractive area.

Now, kita teropong area Bangsar South ni dan lihat apa yang telah merubah setiap inci kawasannya ini.

Flat flat lama sudah tidak dapat mendabek dada lagi. Ketinggian mereka telah di atasi

Oleh pencakar pencakar langit yang baru 

Pusat pusat komersial. Rumah rumah mewah dan hotel penginapan didirikan

Membahagikan kasta manusia manusia di persekitaran kawasan

Bukit Angkasa yang kini melenyapkan binaan asalnya

Dan bangunan bangunan dibina berlawanan ketinggian

Pantai Hillpark. Satu ketika dulu gah dan menjadi lambang masyarakat urban

Hakikatnya masih ada tempat tempat yang elok diselia

Walaupun kepadatan penduduk telah mengubah hala dan cara

Dan kemewahan hidup juga membeza bezakan nilai dan harta

Dan di sebalik mercu tanda

Ada rahsia rahsia yang dijaga

Dan disebalik bangunan bangunan yang didirikan

Pastu ada yang terlepas pandang

Rencana hidup sentiasa bertukar mengikut peredaran masa

Moga apa yang dinikmati masih kekal terjaga

Pembangunan juga memberi bakti

Dan kemudahan untuk dikecapi

Dan pembangunan juga menukar modenisasi

Yang lama pantas saja di ganti

Pembangiunan menukar corak kaki langit

Dan lanskap fizikal sesebuah kawasan juga akan berubah. 

Yang mungkin akan membawa kesan untuk jangka masa yang panjang.

Kepada masyarakat sejagat

Serta alam sekitar

Apa lagi aku nak merapek ni

Gambar tak abis abis lagi ni

Nun di sana. Gah kau berdiri !

Dengan lampu neon bergemerlapan

Pembangunan dan pembaziran tenaga

Cepat la abis gambar ni..............

Dah tak de idea nak goreng

Semoga apa apa jua pembangunan yang di laksana, mengambil kira impak dan kesannya.

Perjalanan kita masih jauh. Masih beronak duri........... Eh... abang ni ke agen pembangunan?

Pembangunan oh Pembangunan. Kau yang menukar Kg Kerinci kepada Bangsar South dan melenyapokan identiti sebenar kawasan.

Kau lah yang merubah segalanya........................ !

Tu yang sebenarnya dari tadi aku nak bagitau...........
.


Kau yang merubah segalanya
Kau sebenarnya yang mencuri hati
Aku yang masih meratapi kehancuran
Cinta lalu yang tak kesampaian

Apakah aku yang terburu-buru
Cuba melupakan peristiwa lalu
Atau mungkinkah ku terpesona pada
Kejujuran yang engkau berikan

Tercipta suatu ikatan
Yang kita bina
Dari kehancuran masa silam
Oh tuhan kau restukanlah
Cinta indah bagai pelangi
Kekal abadi

Masih jauh sayang
Perjalanan kita
Pasti ada yang beronak duri
Namun tiada yang merubah rasa
Kerna ku tahu kau saja di hati

Tercipta suatu ikatan
Yang kita bina
Dari kehancuran masa silam
Oh tuhan kau restukanlah
Cinta indah bagai pelangi
Kekal abadi

Masih jauh sayang
Perjalanan kita
Pasti ada yang beronak duri
Namun tiada yang merubah rasa
Kerna ku tahu kau saja di hati

p/s Thanks for 5 Million viewers/readers :-) 

Doakan 5 juta tu adalah cash maka buleh bawa buku merah dan pergi lebih jauh ...................

10 comments :

  1. Di sinilah ambo menghabiskan zaman remaja, dr zaman tempat anjing liar bermain lo ni tau2 tubik nexus!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh remaja urban sanga demo....

      nexus tu dulu semak semak kan. pernah sekali singgah masuk dlm semak sebab tak tahan nak kencing.

      hahahaha

      Delete
  2. sek.menengah di sini...baru2 pergi kaw.kerinci ni..banyak betul bangunan baru..hampir tak kenal..sek.men .tu pun ..dengarnya akan dirobohkan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekolah kat belah mana? dlm flat tu ya

      Delete
  3. Replies
    1. ha ha ha... aku ketawa.....


      kenapa kau ketawa?

      Delete
  4. Meng ...

    Berubah ... berbeza ... namun ada lagi bangunan yg nostlagia hahahhahahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann. kalau biasa main area ni pasti tau mana yang baru dan mana yang lama.. moga2 yang lama tak di biarkan begitu saja.... memang tempat ni nostalgia cinta - awie !

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...