Tuesday, May 16, 2017

Jom Skodeng : Damansara Uptown

Hari ni abang Long kawasan nak bawak korang semua skodeng salah satu kawasan yang kalau di sebut je memang banyak orang tahu iaitu Damansara. Pendek kata kalau budak Damansara ni kiranya comparable hebat jugak macam budak budak Subang Jaya.

Ada ntah lagu satu tu... siap nak minum kopi sampai ke Damansara.....  ( macam tak de kedai kopi kat tempat lain? ) Tapi nak menunjukkan yang kawasan Damansara ni especially Damansara Utama ni sebenarnya memang hype !

Memang hebat !

Area Damansara Utama

Kata wiki....

Damansara Utama is a suburb of Petaling Jaya, Selangor, Malaysia. The suburb is divided into two sections, SS20 in the east and SS21 in the west which are separated in the middle by the Damansara-Puchong Expressway, a heavily used six-lane expressway. It has a population of about 142,000 people.

Tak tau la fakta tahun bila tu. Aku bet population dah jauh lebih ramai daripada tu.

Rumah kedai di area DU

Di Damansara Utama ni terdapat kawasan pusat komersial yang menempatkan opis, restoran, kedai kedai yang memang terkenal sejak dahulu lagi. Terdapat juga kolej KDU dan hospital KPJ di kawasan berdekatan. 

Yang menariknya di kawasan ni macam semua bank ada !

CIMB Bank
Maybank
Public Bank
RHB Bank
AmBank
Hong Leong Bank
Alliance Bank
Standard Chartered
UOB
OCBC
HSBC

Dan Uptown ni dulu terkenal dengan pasar malam yang banyak jualan lambak dan harga murah murah yang di buka sehingga awal pagi.  (Orang sekarang panggil downtown) Tapi tu dulu lah... sebelum di pindahkan ke Kota Damansara sebab area ni dah jem semacam. Tapi kalau dulu, kalau port merayap malam.. kalau orang tanya nak gi mana?

Mesti jawapannya..

"Nak gi lepak Uptown lah !"

Masa tu ada satu ni je uptown. Tambah tambah lagi area food court tu memang tempat lekatkan ponggong dan lepak lama lama.

Uptown sekarang yang lebih komersial

Sekarang dah banyak bangunan pejabat

Pusat perdagangan

Dan kedai kedai

Uptown sekarang...

UPtown is made up of a variety of choices, of options, of diversity. This diversity of choices comes in all shapes and sizes. We want you to make UP your mind. We want you to “Live √† la carte”.

Damansara UPtown was developed in the early 1980s. Since then, it has flourished and grown into a well-established commercial hub. Things are still moving UP in UPtown. See Hoy Chan Sdn. Berhad's integrated development in UPtown will consist of a 5-storey neighborhood mall called the Starling; UPtown 8, a 38-storey MSC Status Green Grade-A office building; a serviced residence managed by The Ascott Limited known as the Somerset Residences at Damansara UPtown; and the UPtown Residences condominium.

See Hoy Chan Sdn. Berhad has plans to improve traffic flow within the area to ensure easier access and smoother traffic. There will also be more than adequate parking facilities available in UPtown. Upon targeted completion in 2019, Damansara UPtown will be a one-stop gateway to business, leisure and home.

Aku memang suka datang DU ni sebab favourite pharmacy aku ada kat sini !

Damansara Uptown ni memang strategik sebab terletak kiranya di bahagian tengah dengan tempat tempat komersial lain yang ada di sekitar kawasan ni. Dan dari area DU ni je buleh nampak banyak shopping malls di kawasan yang ada, menambah up kan lagi kawasan ni.

Sekarang telah terdapat sebuah hotel 5 bintang di kawasan DU. Somerset Uptown Damansara PJ yang baru di buka tahun 2017 ni.

So layan view yang boleh di lihat dari kawasan DU ni.

Kawasan Damansara Jaya dan KPJ

Area TTDI

Sinaran Condo

TTDI, jiran terdekat

Bangunan yang sangat dekat di hati

Lagi kawasan Taman Tun

Perumahan yang padat

Glomac office and residences dengan laluan MRT

Dahulunya, walaupun area DU ni agak busy, tapi tak de mall di sini. Tapi kat kawasan sekitar memang banyak. Kalau intip intip, keliling area ni ada mall....

Tropicana City Mall

Glo Damansara

1 Utama in Bandar Utama; 

The Curve, IKEA, Ikano Power Centre in Mutiara Damansara

The Atria

Paradigm Mall di Kelana Jaya

Punya la banyak mall dan merata rata. Ada ke orang nak gi beli beli ni? 

Dan tak mau ketinggalan atau di tuduh tidak hipster anymore, area Damansara Utama tampil dengan shopping mall tersendiri yang siap sedia menawan hati orang datang berkunjung.

The Starling. The Starling. The Mall in a park

Memang baru di buka


Mall dengan konsep taman


Dan beburung berkicauan


Hijau dan kesegaran


Kawasan persekitaran


Foyer


Cafe


Bangunan mall yang bersambung dengan Somerset Apartment

Mall yang berkonsepkan garden. Pandangan dari atas.

Dan kawasan taman

Interior mall. MBO Cinema pun bukak cinema outlet yang baru di sini, siap ada 4D. 


Dan salah satu tarikan dalam mall ni adalah restoran The Embassy by Wak Doyok ! ( nanti aku buat separate entry pasal tempat makan ni )

Starling at nite

Jadi itu la tarikan tarikan terbaru di area DU yang mungkin boleh membawa lebih ramai orang ke sana.

Jemput jemput la datang. Jangan malu malu dan jangan segan. Datang lah Damansara untuk minum kopi dan makan cookies ker.... Tapi bayar sendiri lah !



Tiba masa untuk kita ceritakan semua
Keluar berjalan meluang waktu hujung minggu
Grab your key and drive your car
All the way to Damansara
Come on this is the night
Have some cookies and coffee

Masa muda
Jangan pernah sia-siakan
Simpankan sebagai memori
Jadikan polaroid

Sungguh indah
Lupakan segala resah
Bersama sahabat gembira
Jadikan satu polaroid

Biarkan mereka berkata apa
Yang dirasa
Hidupkanlah hari ini muda
Hanya sekali

Grab your key and drive your car
All the way to Damansara
Come on this the night
Have some cookies and coffee

Masa muda
Jangan pernah sia-siakan
Simpankan sebagai memori
Jadikan polaroid

Sungguh indah
Lupakan segala resah
Bersama sahabat gembira
Jadikan satu polaroid

Hey! hey! hey!

Masa muda da da da da da da da da...
Masa muda
Jangan pernah sia-siakan
Simpankan sebagai memori
Jadikan polaroid

Sungguh indah
Lupakan segala resah
Bersama sahabat gembira
Jadikan satu polaroid

Abang Long kawasan mengundur diri..... nak gi terjah kawasan lain pulak !

8 comments :

  1. Meng;

    Walaupun kita nih orang Malaya, bila baca/tgk pasal DU nih, rasa terlalu asing bagi kita ... sebab tak pernah ke sini hahahhahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa.... dulu memang up tempat ni. skrg dah berubah dah.... food court pun dulu lebih meriah.. skrg ni so so jer lah...

      Delete
  2. Ni pun kwsn zaman2 remaja dulu gak. X wat entry sal food court dia? Eh, cam pernah ada ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernoh doh dulu... tapi yang ni pegi x singgah food court...

      Delete
  3. Nnt mai la mall baru kat damansara height ni, dc mall. Hahaa leh acah2 terserempak. Gitu lols

    ReplyDelete
    Replies
    1. merata rata mall baru ni.. ongkos je yang x cukup2 nak gi bazirkan

      Delete
  4. Dulu port dating situ..hehe banyak memories

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... mesti dak dak pj ke damansara ke ada kenangan dgn DU ni...

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...