Saturday, April 9, 2016

Backpacking Laos : 06 - LP | Kuang Si Falls

Selamat datang ke Kuang Si Falls, Luang Prabang.

Mood aku dah bersimpang siur lepas kata kata jahanam mamat bernama Kiki Al Fuki tu !

Kurang ajar betul. Baru kenal aku sekejap tadi dah bermulut puaka. Aku assume dia saja nak bergurau sebab tu aku malas nak lebih lebih, Kang ada yang makan siku karang.

Entrance Kuang Si Falls

Sampai di KuangSi Falls, kami di beri masa 2 jam oleh drebar tuk tuk tadi tu. Dia tunggu kat parking. 

Untuk masuk ke Kuang Si Falls ni, entrance fees adalah sebanyak 20,000 kip per person (RM 10)

Sebaik saja beli tiket dan masuk ke kawasan air terjun ni, ikut laluan yang telah di tetapkan, maka akan tiba di kawasan pemeliharaan beruang atau Bear Rescue Center.

Panduan arah

Tat Kuang Si Bear Rescue Centre, (inside Kuang Si Waterfall park). Run by Free the Bears, an organisation that rescues endangered Asiatic black bears from poachers and bear bile farms. The sanctuary does not receive any money from the waterfall park admission and relies on donations, so support them by buying T-shirts and other merchandise from their shop. 

Feeding time is around noon

Ada banyak beruang beruang dibela di sini dan di jaga.

Kalau nak donate boleh beli t shirt dan cenderamata yang di jual di sini

Mereka hidup riang

Cenderamata yang di jual

Lepas dah tengok beruang tu, naik lagi ke atas sikit menuju ke arah waterfall.

Apa yang bagusnya kawasan waterfall ni bersih dan sangat terjaga.

Di larang membuang sampah merata rata

Kuang Si Falls.

Di buka jam 08:00-17:30.

A large multi-stage waterfall, accessible by boat or truck hire, some 29 km south of Luang Prabang. You can rent a motorbike to transport yourself there. Parking your bike at the entrance costs 2000 kip. There are food and tourist stalls outside the waterfalls. It is worth putting a whole day or more aside for seeing this because it is a great place to relax and meet others. There are multiple pools at different levels, all of which are reportedly safe to bathe in, and are extremely picturesque. Shared tuk-tuks to go there charge about 30 to 50,000 kip. The cheapest seems to be near slow boat pier, though you can get them for 40,000 kip near JoMa Bakery. You may have to wait until the tuk-tuk fills up. Tuk-tuks are legally only allowed to take six people, and there is a checkpoint at the falls, so some drivers may try to get a 7th person in the front seat. A private tuk-tuk will cost you around 150,000 kip after some haggling.

Drivers will try to show you some documents that quote 200,000 kip or more. Ignore it and insist on your price. Try and go with 5 people and insist on 30,000 kip each. Drivers should wait for 3-4 hours for you at the waterfall gate area. Make sure your 150,000 kip includes transport there and back. Bargain, bargain, bargain. Just remember that there are dozens of tuk-tuks around, so you have the advantage. If on your own, propose 30,000 kip, and if you have the patience wait until he finds more people. A seat in a mini bus costs 40,000 kip, more if booked through travel agent. Be careful of leeches in the water, especially if you climb to the top of the top of the falls. There is a lot of leeches in the water. Admission, 20,000 kip

The locals charge a nominal admission fee to visit the site, but it is well maintained with walkways and bridges to guide the visitor. Most of the pools are open to swimming (although at least one is closed as being a sacred site).

Memula akan sampai di bahagian paling bawah sekali. Di sini ramai budak budak mandi sebab air tak dalam.

Kolam di bahagian bawah

Air agak cetek dan sesuai untuk kanak kanak mandi manda

Cascades waterfall dengan air yang membiru

Dan air agak sejuk di sini

Dan naik atas lagi akan sampai di bahagian ke 2. 

Di sini banyak air terjun bertingkat tingkat dengan kolam jernih. Memang area ni lawa.






Dan lepas tu naik atas lagi sampai di terjunan paling besar dan paling lawa.

Laluan ke atas

Kincir

Jambatan merentasi kolam air terjun

Air terjun yang bertingkat tingkat. Boleh naik sampai ke atas kalau mahu

Kuang Si (Xi) Waterfall is the biggest in the Luang Prabang area with three tiers leading to a 50-metre drop into spectacular azure pools before flowing downstream. The pools also make great swimming holes and are very popular with both tourists and locals. You can change clothes for swimming at the wooden huts located close to the entrance.

The pools also have cascades of up to five metres high with deliciously cold water due to the shade given by the surrounding lush tropical jungle, if you don’t fancy a swim then you can relax in the shade and watch others having fun jumping in and out of the water.

There are trails allowing you to climb up to the top where you can see the stream feeding into the falls and enjoy some more natural pools. Remember to bring the correct footwear as the trails can get slippery and are certainly not recommended for children or the frail.

Laluan di atas air

Air terjun

Mengalir

Terjunan

Di puncak

Lagenda Tat Kuang Si

Di bahagian atas kawasan air terjun ini ada kawasan khas untuk piknik dan juga ada cafe dan restauran di buka bagi yang memerlukan juadah makanan.

Siap ada table setting lagi

Pendek kata Kuang Si Falls ni memang cantik dan lawa. Memang wajib datang kalau ke Luang Prabang. Kalau nak mandi pun boleh jugak tapi aku memang tak gemar nak basah basahkan baju ni. Baju dan seluar pun tak bawak banyak.

Masa kat jambatan atas tu aku terserempak dengan Kiki dan awek dia Steph. Dia buat selamba je la macam tak bersalah tegur aku.

Aku lak yang emo tak menentu. Macam nak tolak je dia jatuh bawah !

Pastu ada buaya dan buaya ngap dia dan dia mati. Baru puas hati kan? Hahahaha

Selain tu tak jauh dari waterfall ni ada Kuang Si Butterfly park. Boleh la usha kalau sesapa nak tengok rama rama.

Kuang Si Butterfly Park, (300 m before Kuang Si Waterfalls), Open : 10:00am -17:00pm.

Total of 2,800 m² of landscaped gardens, orchids, 900 m² of netted butterfly garden, free natural fish spa (those little nibbling fish that feed on your skin), European bakery, good coffee/tea. Best visit on sunny days. 30,000 kip

Aku tak berlama lama kat atas waterfall tu. Nampak orang pun tak putus putus datang, so abis ambik gambar aku pun turun semula ke kawasan parking.

Jalan jalan usha kawasan kedai kedai yang menjual di kawasan sekitar tu.

Jual kerepek ni. Macam sedap je

Kedai kedai menjual pelbagai makanan dan cenderamata

Goreng pisang

Kanak kanak riang gembira

Dah abis tu aku tunggu dia orang semua balik ke tuk tuk. Aku sampai dulu. Yang lain lain tu lambat. Juan tu siap mandi lagi kat belah atas.

On the way balik tu aku dah tak borak mana dah. Malas nak layan. Plus aku mengantuk. Lagi kalau aku tengok muka mamat Kiki tu aku rasa nak kekah dia sampai putus leher.

So baik aku layan perasaan sendiri jer.

Hari menjelang petang

Sampai di Luang Prabang kami semua berpisah. Juan dan Joyah still cuba cuba mintak khidmat nasihat dari aku mana dia nak lawat bila datang Malaysia nanti. Aku suruh dia pegi Penang, KL dan Melaka dan selepas tu dia nak gi Singapore.

Aku suruh dia ke Lombok dan Gili jugak kalau ada masa.

Kiki?

Aku suruh dia pegi jahanam ! Hahaha.

Dia still macam biasa, ajak borak borak jugak. Dia tunjukkan aku tempat orang tenun kain dari benang sutera yang dia dah pegi. Beriya dia suruh aku pegi jugak kalau ada masa. Aku mengiyakan je.

Apa apa pun Kuang Si Falls ni memang kena pegi. Wajib ! Terbaik.

Hari dah hampir petang. Plan aku petang ni nak ronda ronda lagi kawasan Luang Prabang ni yang aku belum jejak lagi pagi tadi then nak layan senja pastu nak gi pasar malam !

Bangunan di Luang Prabang

Pengantin Laos. Tahniah. Semoga berkekalan hingga ke anak cucu. Jaga pasangan dan jangan sakiti hati mereka. Faham? * mati la tetiba khutbah orang.

Pujuk hati sendiri yang masih terluka di sakiti.

Kill kill die die mamat nama Kiki !



Tak kusangka dirimu berdusta
Menduakan cintaku selama ini
Saat diriku jauh darimu
Kau bermain cinta dibelakangku

Tak sadarkah dirimu sayang
Kau telah melukai hatiku
Saat kulihat dengan mataku
Kau bercumbu mesra bersamanya

Sayang terima kasih tuk semua
Selama ini kau telah menyakitiku
Ku terima semua keputusanmu
Di dalam hidupku

Sayang jaga jiwa dan ragamu
Walau dirimu tak lagi bersamaku
Cukup aku yang kamu sakiti
Di dalam hidupmu

bersambung............

10 comments :

  1. Eeerrmmmm..... Pegi tmpt cam ni.. Mknan halal susah... Terliur je # lapar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik jugak la ada... cuma tak banyak pilihan....

      Delete
  2. lawa oh Kuang si ni, tambah2 kat area ada jambatan tu...jangan biarkan perangai busuk Kiki lala merosakkan keindahan tempat cmni haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. rosakkan mood aku je. nasib baik la mood ambik gambar masih ader

      Delete
    2. dzuchan kalau nak pi ajak i... nak repeat.. x puas gi aritu.. x leh mandi.. xde org nak jaga beg

      Delete
    3. hahah sila repeat ! jangan serik.

      Delete
  3. lawa giler meng!!!! air terjun tu...

    ReplyDelete
  4. tak jumpa elves ke kat waterfall tu - mcm gmbr poskad pun ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh... tak jumpa.

      memang lawa.. tempat pun bersih. cuma org ramai la

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...