Wednesday, April 6, 2016

Backpacking Laos : 03 - VV | Tham Poukham ( Blue Lagoon )

Lepas cross jambatan kayu yang kena bayar tu, ikut je laluan yang ada.

Laluan tak berturap dan tak de signage. Make sure dapatkan peta dari tempat sewa motosikal tu lah. Tak pun tanya je sesiapa arah ke Blue Lagoon ni, ramai je yang boleh tolong.

Jalan tak berturap dan berdebu bila berselisih dengan lori yang lalu

Walaupun jalan dia flat tapi kalau naik basikal penat jugak. Ada je aku jumpa Mat Salleh jalan kaki. Kebal betul dia orang ni! Tapi view memang cantik dengan pemandangan sawah dan bukit bukau

Jangan mudah tertipu on the way tu macam banyak je scam yang kononnya claim tu la Blue Lagoon  tapi sebenarnya bukan ! Dia orang pancing jer ni.

Sesekali terserempak dengan budak budak local

Kena hati hati sebab laluan dia akan bersimpang. Signage tak berapa jelas

Tapi kat simpang tu orang jual kain tenunan

Ambik kanan dan terus lagi 2 KM

Jalan penuh debu

Selepas hampir 7 KM bawak motosikal, akhirnya aku sampai ke tujuan aku iaitu Blue Lagoon, Vang Vieng.

Entrance masuk dan kawasan parking. Ada je mat salleh yang have have naik ATV.

Blue Lagoon

Tham Poukham - Blue Lagoon, (7 km west from town, maps provided where you can rent bicycles, accessible by mountain bike or motorbike. Be careful along the way, in recent years a number of imposters have shown up, all claiming to be the 'blue lagoon'. Keep to the main road and you should be OK). 8AM-6PM. 

A spring fed lagoon at the bottom of "Golden Cave". The lagoon itself is small, and surrounded by a parking lot, vendors, construction and trash. On most days, it is plenty crowded, with tourists practically landing on top of each other from the rope swing. The waters are inhabitated with a few hundred carp that will eat locally sold fish food out of your hand. The cave above requires a modest 100 m climb up a makeshift bamboo ladder. Once inside, there is a short walk to the Sleeping Golden Buddha and glimmering stalactites about 300 m further inside. 10,000 kip entry and 10,000 kip to rent a head-torch, mandatory if you go deeper into the cave than the Buddha (check the battery in advance). Guides for the cave advertised at 50,000 kip but this is probably negotiable. 

Guides are recommended as finding the best way to climb through the cave can be quite difficult.

Untuk masuk ke kawasan ni, kena bayar entrance fee 10.000. Ada pondok tiket sebelum masuk area parking.

Ada kawasan parking di sediakan di kawasan ni.

Jambatan. Ada orang check tiket di sini

Kawasan Blue Lagoon ni tak de la besar mana. Kiranya dia macam sebatang sungai tapi air memang kaler turqoise. Memang lawa.


Kawasan tumpuan

Yang tak lawanya tempat sempit dan orang ramai !

Memang ramai yang datang untuk mandi manda di sini.

Masing masing bersedia nak terjun

Lihatlah aksi dan gaya mereka semua ni bermandi manda penuh keriangan.

Berenang renang

Apa apa ke la gaya kau dik. Asal kau bahagia

Beriang ria

Menunggu giliran

Terjunan

Aksi

Riang

Memang part paling best kat sini adalah tengok orang !

Aku memang tak de plan nak berbasah basah so aku just tengok tengok je lah. Puas tengok orang kat sini aku cari port jauh skit dan berehat jer.

Kawasan tak de orang berenang


Air dia macam dalam jugak

Berendam

Memang area ni tak besar mana, tapi selain daripada mandi manda di Blue Lagoon tu, ada jugak aktivuti lain yang boleh di lakukan di sini.

Seperti zipline

Atau berehat dan bersantai di pondok pondok yang di sediakan. Kena bayar lain rasanya ni. Mat salleh ada yang sun bathing kat padang.

Menyewa tube

Sliding. Ni pun kena bayar lain

Atau bagi ikan makan

Memang tak de banyak aktiviti yang boleh di lakukan di sini unless memang datang nak mandi. Tapi kawasan ni kecik je. Tu yang aku rasa agak kecewa juga.

Ada jugak local yang datang piknik. Dah la piknik bising, pastu siap blast muzik kuat kuat menganggu ketenteraman awam jer.

Ada few restaurants dan jugak kemudahan toilet di sediakan.

Aku tak stay lama. Lepak lebih kurang, nampak makin ramai orang datang menjelang tengahari tu then aku pun blah.

Cuaca tengahari semakin panas

Blah bawak motosikal patah balik ke pekan Vang Vieng.

Panas tak menahan. Aku dah tak de acara lain lepas ni cuma nak tunggu sunset. Rela lah aku menanti cuaca redup sikit untuk menikmati senja di Vang Vieng ni nanti.



Apa yang kau impikan, bukankah untuk bahagia?
Perlu apakah lagi bersandiwara?
Bukan kasih dan sayang yang membuat diri gelisah.
Tapi penghalang cinta yang kita tempuh.
Rela menanti walaupun parah, walau berdarah.
Rela menanti walau terhalang, walaupun malang.
Rindu selalu membara di dada.
Oh.

oh.
Ingin selalu berjumpa berdua.
Rela hatiku kau curi.
Rela hingga akhir nanti.
Rela menanti walaupun parah, walau berdarah.
Rela menanti walau terhalang, walaupun malang.
Rela menanti walaupun parah, walau berdarah.
Rela menanti walau terhalang, walaupun malang.
Rindu selalu membara di dada.
Oh...

ohh...
ingin selalu berjumpa berdua.
Rela hatiku kau curi.
Rela hingga akhir nanti.
Rela menanti walaupun parah, walau berdarah.
Rela menanti walau terhalang, walaupun malang.
Rela menanti walaupun parah, walau berdarah.
Rela menanti walau terhalang, walaupun malang.
Rela menanti walaupun parah, walau berdarah.
Rela menanti walau terhalang, walaupun malang.
Rela menanti walaupun parah, walau berdarah.

bersambung..............

16 comments :

  1. Cantik nya kain tenunan jual kt simpang tu....# rare

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaks.... sah sah berdebu debu dah kain tu ....

      Delete
  2. meng, blue lagoon ne lah tempat yang ada kes mat saleh mati sebab salah terjun tu kan?

    ada terbaca, katanya VV ne antara lokasi paling senang nak beli ganja/dadah kat laos...betul atau tidak, entahlah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu mungkin. skrg tak sure la pulak. tapi ada few bars kat tepi2 sungai tu mcm port dia org ni high high kot....

      tapi byk notis peringatan kat VV yang tak bagi ambik drug and tubing.... maybe sebab banyak kes yang mati tu

      Delete
  3. lagu rela menanti gambar kucing muncul.
    tanjat kejap hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah.... pastu keluar gambar pelakon omputih tu. ntah apa kena mengena ntah... nasib la. tu je yg org upload

      Delete
  4. menarik betul kaler sungai ni..tapi kalau crowded mcm ni mmg x enjoy nk mandi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. dah la ramai.. terjerit2 lak tu.. mcm kena sampuk polong

      Delete
  5. Nice view, cantik kaler air membiru tapi ramainya umat

    ReplyDelete
    Replies
    1. airnya lawa.... kawasan pun ok. cuma manusia je yang terlebih memburuk kan keadaan

      Delete
  6. cantiknya area tu . tapi tak dalam kan. nampak uncle tu berdiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. area terjun2 tu dalam jugak kot.. tapi ok lagi la.. belah belah tepi dia tu tak berapa dalam sgt

      Delete
  7. Lain mcm birunya... Mcm ada satu lombong tinggal kat ipoh nu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la ingat kan ada sulfur ke apa.. tapi tak jugak... ikan2 pun banyak

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...