Thursday, December 4, 2014

Jejak Myanmar - 04 - Yangon : Yangon City

Matahari dah mula meninggi diri.

Aku bajet macam kejap je nak pusing pusing area Sule Pagoda ni, tapi nampak itu nampak ini, jadi lama pulak.

Tak boleh melambat lambatkan permainan. Kita kena cargas ! Kalau tak kesedihan bakal menimpa diri ini.

Tapi layan dulu gambar gambar di sekitar Sule Pagoda yang sempat aku snappy.

Sule Pagoda.  

Independence Monument dan bangunan bangunan di Yangon City

Tak leh nak lari dari ambik gambar Sule Pagoda ni banyak banyak

Warga Yangon melepak di Maha Bandula Park

Bahagian bawah Sule Pagoda

Masjid di sebelah Sule Pagoda

Typical building di Yangon

Bas di Yangon

Jangan lupa beli donut kat sini.. Orang kata sedap !

Pekerja baru nak mula keje. Siap kena kawad dulu

Bangunan yang kotor dan tak di jaga

Panggung wayang. Aku tertarik sebab tengok billboard cerita ala ala wrestling tu tapi 3D.. Kalau 3D agak agak nampak apa?

Kedai kedai runcit yang banyak di tepi tepi jalan

Dari Sule Pagoda tu, aku menapak terus menuju ke arah Railway Station Yangon. Tiket bas ke Bagan dan bandar bandar lain ada di jual di depan bangunan station keretapi tu berdekatan dengan stadium.

Panas panas aku menapak. Memang panas betul. Rasa nak cair otak.

Sakura Tower. Aku ada plan nak naik atas ni nak tengok view Yangon dari atas. Tu pun kalau sempat.

Shangri La Hotel Yangon

Jalan punya jalan sampai lah ke station keretapi. Memang nampak rail track tapi tak pasti station dia kat mana. Nampak ada orang keluar masuk, aku pun follow....

Last sekali nampak kaunter tiket macam ni. * pengsan.... terasa kembali ke zaman seluar senteng dan baju fit. Oh Tuhan di manakah aku berada?

Rupa rupanya ni bukan tempatnya !

Tak pasti tempat apa maybe station untuk kiriman barang kot.

Menapak lagi.. ikut jalan besar. Hati dah berbelah bagi.. mana lagi aku nak pegi?

Warga Yangon dengan urusan masing masing

Sampai satu tahap tu aku dah tak tau mana nak tuju. Rasa macam sesat. 

Aku tanya orang tapi haram tak de yang faham.

"Where can I get a bus ticket to Bagan?"

Semua tak faham. Angguk angguk. Geleng geleng. Pastu cakap benda yang aku sendiri tak tau. Ada nampak penjual Muslim, aku try jugak la approached, Pun sama. Jawapan yang aku dapat adalah mengecewakan.

* seka peluh dan airmata...

Last sekali aku nampak ada hotel. Nampak hotel tu macam OK so aku rasa orang kat hotel tu mesti ada yang pandai spekong English. Dan telahan aku tepat sekali. Mamat receptionist tu lah yang bagitau aku, Kalau nak beli tiket tu kena beli depan railway station Yangon. Dan station keretapi tu terletak di seberang rail track yang aku nampak tadi..

Kena naik flyover dulu. cross then baru jumpa station. Tempat jual tiket tu depan station keretapi tu.

Fuh. Lega.

Terpaksa aku patah balik sebab flyover tu aku dah terlepas. Lalu balik kat gerai gerai tepi jalan. Sejuk je hati tengok ramai orang muslim berniaga. Ingat macam nak beli, tapi tak rasa lapar lagi. Aku bajet nanti nanti la aku singgah kalau aku lapar time balik.

Railway track

Jalan menuju ke railway station. Awek awek Burmese ni pun berpayungan dek panas

Baru nampak railway track dan platform

Dan ini la bangunan station keretapi Yangon. Cool jugak bangunan dia

Pakcik melepak dekat station keretapi

Waktu aku sampai kat station keretapi tu sekali lagi melilau lilau nak cari kat mana jual tiket bas.

Masuk dalam bangunan tu, tanya orang tapi tak faham jugak. Masak ! Last sekali aku berdiri depan station keretapi tu nampak lot lot kedai dari jauh. Nampak macam meriah jugak tempat tu. Tapi sebab aku ni agak buta tak nampak nak baca.

Terpaksa pegi dekat dekat.

Bila dah dekat, baru la pasti.. Ya... sini la tempat yang aku cari cari. Hoorey !!!!

* chicken dance tengah tengah jalan

Ini lah tempat jual tiket bas. Terletak di Bogyoke Aung San Stadium. Ada banyak kedai jual tiket, boleh pilih mana mana jer.. semua jual tiket lebih kurang sama.

Berpeluh peluh jugak lah aku di buatnya.

Sampai kat satu kedai tu, minah tu terus ambik air mineral water bagi kat aku. Kesian agaknya dia tengok aku macam baru lepas balik dari medan peperangan.

"Can I get JJ bus ticket to Bagan. Tonite !"
"Oh.. I am sorry. No bus ticket tonite. Finish"
"Aaaaaaaaaaaaaaaaa?"

Pengsan.

* bangun balik.

Back up plan !!!!!!

Kena sentiasa ada back up plan.

Aku dah fikir benda macam ni akan terjadi walaupun aku tak nak ianya terjadi. Cara lain adalah ambik bas ke Inle Lake dulu pastu baru ke Bagan. Tapi masa la pulak. Or pegi ke Inle and forgo Bagan? Hmmm aku dah book hotel kat Bagan untuk malam esok. Nanti rugi.

Atau perlu stay di Yangon je dan abiskan masa menangis merintih hiba duka nestapa sebab tak dapat ke Bagan?

Nehi..........................

Sebenarnya yang abis tu adalah tiket JJ bus tu. Aku aim nak dapatkan tiket bas JJ sebab bas dia lebih selesa. Tapi memang dah abis, tak de cara lain kecuali ambik je mana yang available. Banyak bas lain ke Bagan.. cuma tu la selesa dengan tidak je lah.

Harga tiket bas adalah 15,000 Kyat ( USD 15 ) kalau bas biasa. Kalau JJ bus tu harga dia mahal sikit 18,000 Kyatt ( USD 18 )tapi dia 3 seater 1 row. So ada ruang besar sikit. Jarak perjalanan sama je lebih kurang 10 jam dari Yangon ke Bagan. Masalahnya bas inter-city dari Yangon ni terletak agak jauh dari bandar Yangon. So kena pepandai spare masa 1 jam untuk ke sana nanti.

Sebab tak de, so aku beli lah tiket biasa, cuma balik dari Bagan nanti aku ambik bas JJ. Boleh lah jugak merasa nak naik.

For bus schedule boleh refer FB JJ Express. Aku tak pasti boleh book online ke tak, tapi boleh try call.

Dapat tiket. Yahooo ! 

Berkomunikasi dengan minah jual tiket ni adalah sangat kelakar.

English dia berterabur tapi seboleh mungkin dia cuba nak bercakap. Aku berpeluh sebab panas, dia berpeluh sebab nak susun ayat.

Berkali kali aku cuba teka apa yang dia cuba nak cakap.

"JJ bus no ticket today. Tomorrow day have"
"Tomorrow day? No ! I dont want tomorrow day. I want today"
"Today no have.... you go Bagan tomorrow day?"

Tomorrow day. Kau mampu?

Beriya jugak dia call JJ office tanya pasal available tiket. Memang confirmed tak der. Tu dia syorkan aku naik bas lain. Pasrah lah pada aku tersadai di Yangon ni.

Dan beriya iya dia terangkan tempat nak naik bas ni sebab tempat naik bas tu bukan kat Yangon ni tapi di Aung Mingular Bus Station outskirt Yangon.

Fuh... Anyway aku lega sebab dah dapat tiket ke Bagan malam ni. Dah boleh nampak ke mana aku akan pergi nanti. Aku ambik bas pukul 8.30 7 malam. So aku fikir ada masa untuk ronda ronda Yangon hari ni.

Ayuh. Pastikan jaya. Aku cuma ada hari ni je nak abiskan Yangon. Only today. Tomorrow day, aku akan berada di Bagan !

Yippey yippey yey !

* chicken dance sekali lagi......



Sometimes late at night
I lie awake and watch her sleeping
She's lost in peaceful dreams
So I turn out the lights and lay there in the dark
And the thought crosses my mind
If I never wake up in the morning
Would she ever doubt the way I feel
About her in my heart

If tomorrow never comes
Will she know how much I loved her
Did I try in every way to show her every day
That she's my only one
And if my time on earth were through
And she must face this world without me
Is the love I gave her in the past
Gonna be enough to last
If tomorrow never comes

'Cause I've lost loved ones in my life
Who never knew how much I loved them
Now I live with the regret
That my true feelings for them never were revealed
So I made a promise to myself
To say each day how much she means to me
And avoid that circumstance
Where there's no second chance to tell her how I feel

If tomorrow never comes
Will she know how much I loved her
Did I try in every way to show her every day
That she's my only one
And if my time on earth were through
And she must face this world without me
Is the love I gave her in the past
Gonna be enough to last
If tomorrow never comes

So tell that someone that you love
Just what you're thinking of
If tomorrow never comes

bersambung............

19 comments :

  1. mampoo berkawad pakai kain??

    kalau naik bas kul 8.30 mlm, tomorrow day smpai bagan kul berapa?

    ReplyDelete
  2. Matahari sejengkal atas kepala?... Errr

    ReplyDelete
  3. Memang kat sana pakai kain pelekat simbol budaya.. mula2 terkejut jugak hahaha :D

    ReplyDelete
  4. fuhh..lega! suspen baca dpt ke idok abg meng ticket td..hahaha.

    tomorrow day?? hahaha mmg x mampoo ;p

    ReplyDelete
  5. susah jugak communication break down :):)

    ReplyDelete
  6. Gila lama x jengah sini..tup2 ko dh gi myanmar...cisssss

    ReplyDelete
  7. tomorrow day pun bolehhhh haha..

    ReplyDelete
  8. aku Nak travel sesorang ke Myammar kena fikir berkali kali

    Kawad kain tu buat aku kelu jap tapi takpe la culture diorang

    konter tiket tu aku pun sgt wink

    Hug untuk pempuan yg gigih bantu ko beli tiket

    diorang ada sapu Tanaka tak kat muka ?

    ReplyDelete
  9. nak chicken dance gak!

    sebab ko dpt pi bagan!yeay...dapat tgk bagan dari lensa supermeng!

    *chicken dance sekali lagik!

    ReplyDelete
  10. Doa agar saya dapat ke sana suatu hari nanti.

    ReplyDelete
  11. Jea : tu la.. tengah kawad kawad kain terlerah..

    bas tu perjalanan 10 jam. kalau malam ni naik.. tomorrow day subuh baru sampai...


    amir : matahari time pagi dah panas.. time tengahari mendidih...

    panas btol..


    TT : Btol tu... tak myanmar la kalau x pakai kain sarong kot..

    kalau yang pomp muka bertempek.

    ReplyDelete
  12. An : suspen kan? kekalkan momentum suspen tu sebab lepas ni ada suspender lagi.

    hahaha..

    saja aku kasik suspen.


    Amiza : dia orang susah nak ckp tapi ok la... at least dia org cuba..

    buleh je nak faham cuma keluar gak la bunyi badak nak tahan gelak.


    HB : kau sombong skrg aaaa

    ReplyDelete
  13. Mya : ya la normaya.. kau hari tu kever kever yangon je kan?

    memang la panas.. jalan kaki mcm bermandi peluh jer..


    CC : hahah kalau pompuan nak jalan sorang ok je rasanya.. cuma kena hati hati gak la..

    kebanyakkan pompuan myanmar sapu bedak tanaka..

    tapi !!

    kalau pakai tudung.. muka clear.. takde bedak tanaka pung.


    DJ : jaga jaga.. kang tergeliat tubuh....susah lak nanti...


    MKL : amin. insya Allah.

    ReplyDelete
  14. Baca sambil menyeka air mata. Aku belum ada keberanian nak meredah tahap kau Meng.

    ReplyDelete
  15. BuK : kena start. kalau x start mana nak tau...

    ReplyDelete
  16. tengok dlm gmbr2 ni dorang ni muka macam india sikit, kulit gelap ...ke kebetulan yg meng tangkap gmbr je???

    ReplyDelete
  17. PM : myanmar kan bersempadan dengan bangladesh.. kebanyakkan pelarian dari india asalnya lari ke myanmar..

    sebab tu ramai yang berwajah capati dan juga beragama islam juga...

    ReplyDelete
  18. pekerja pakai kain sarung? ahaha..berkawad dulu sebelum start keje mmg budaya yg belum pernah di lihat di mana2..so JM kalau nko nk cari bakal suami x perlu dari di sini (Myanmar) coz itu bukan taste ko..sila muntah darah kalau baca statement nih kerana JM tu perasan lawa walhal tukang sapu pun x pandang eheeheh

    tommorow day? ahaha...boleh lah..janji bukan the day after tommorow

    ReplyDelete
  19. JM : kain sarung tu dah mcm uniform mereka kot. dalam agaknya ada seluar. kalau berkawad pastu terlerah.. saja bagi wayang free...

    heheh day after tmrrw ? hahahhaa

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...