Tuesday, July 31, 2012

06 MasterChoi Selebriti Ramadhan - Bekas Model Terkenal - Sotong Lemak Rahsia Victoria's

“Lights..Camera..Pose!”

Ya bersama lagi kita dalam program Masterchoii sempena bulan Ramadhan yang mulia ini..VIP jemputan pada hari ini adalah seorang “bekas” model terkenal bukan saja di key ell key ell ye..tapi jugak di key key, key tee, key bee dan semua key yang berkenaan..

Jadi dipersembahkan masuk Ratu Kebaya tiga tahun berturut2..Miss Adriana Lima Enam untuk menu istimewa hari ini..

“rambut ok..mulut merah ok..bulu mata pelesu check!”

Assalamualaikum adik2 sume..

OK ye..how to start ni..I ni mmg la dah jarang masuk dapur..tetiba dpt job buat masterchoii ni..terus I is stress..abes laa kuku I ni..abes laa jari jemari mulus gebus I ni..tapi takpe lah..tetap bersyukur ada jugak org nk bg job memandangkan I dah lama meninggalkan bidang permodelan ni..maklumla dah kertu takde org nk..

* pose pose bulu mata lentik atas bawah 14 kali.

Jadi..menu I pada arini adalah Sotong Lemak Rahsia Victoria's dan side dish Ikan Talang Vogue de Vass. Sebelum apa2..kita tgk bahan yg paling utama sekali ya adik2..

Alat2an mekap untuk touch up  !!!


Penting ni okeh ! 

Sebelum start apa2..adalah perlu utk kita mentouch up kan diri to make sure we always look the best ye adik2..I kan model. Macam ni lah. Walaupun nak ke dapur..sapa tau ada paparazzi yg nk amik gamba I curi2 masuk majalah Mangga nanti?

* bating eyelashes lagi 14 kali.

So selepas dah make sure vogue the vass and berwangi2an..kite mulakan menu pertama. 

Bahan2 utama utk lauk sotong adalah seperti di bawah :

Tu sotong okeh, bukan seluar dalam....

Sebab kat kota I beli santan asli, kalau kat kampung, I panjat pokok kelapa tu sendiri okeh, pastu perah !!! Ada model macam I?

4-5 ekor sotong saiz besar..(ikut suka laa nk letak byk mana sotong, kalau rasa nk makan byk..letak laa byk ok?)
Sekotak santan 200ml..tak pakai semua pun..ikut suka nk pekat mana kuah
Bawang putih, bawang merah, serai, kunyit hidup, asam keping
Cili padi atau cabai melaka dlm 10-15 bijik..ikut laa berapa pedas korg nk..I model so I tak makan pedas so xde laa byk sgt..
Sehelai daun kunyit dan secubit belacan (baca slow slow yang ni tau)
Garam dan serbuk kunyit secukup rasa

Jadi, mari kita lihat persekitaran dapur I dulu ya..



Jangan terkejut !!

Must have di dapur adalah satu cermin besar ya adik2..senang untuk I mentouch up kan diri sambil memasak. Kate Moss pun tak de tau !! I dah pegi tengok dapur sheols..

Then, kena ade dapur utk masak seperti di atas..sebab I ni jarang masuk dapur jadi dapur kecik adalah memadai ye memandangkan ia akan berasap setahun brp kali je. Selalu I makan di hotel 5 bintang, tapi kalau ada job ciput, I makan nasik bungkus je, tapi tetap, di hotel 5 bintang. ( Bahagian belakang hotel)

Langkah langkah 

1. Potong sotong ikut saiz mulut. Kalau Uols Ning, potong size besar batu nesan pun tak per. Kalau Jac pun saiz batu bersurat pun memadai. 
2. Masukkan cili padi, bawang2an, serai dah kunyit hidup dalam blender and blend sampai halus. Kalau nk ikut cara tradisional bole guna lesung batu tp sebab I sayang jari jemari nk tumbuk segala, maka humban semua dlm blender senang keje.


3. Tuangkan dalam periuk jenama ikea and campurkan air sikit untuk kuah
4. Masukkan asam keping, secubit belacan untuk rasa and serbuk kunyit untuk kaler.

Kacau semua and biarkan mendidih..

OK sementara menunggu mendidih..kita boleh la touch up sikit lagi. Bukan apa, nanti make up luntur kena asap. Sambil2 tu masak nasi and sediakan bahan2 side dish nanti


Macam biasa laa masak nasik kan..sapa yg tak tau masak nasi tu mmg harus nk kena tunjal kepala..sila balik kampong belaja balik ngan mak ye..Tapi yang paling penting mak I selalu pesan..masa basuh beras tu baca laa selawat 3 kali supaya bersih dan berkat rezeki yg masuk dlm perut ya..then jgn lupa tekan suis rice cooker tu..nnt makan lauk je la jawabnye bila org azan.


5. Sambung balik..santan yg dalam kotak tadi masukkan dlm mangkuk dulu..jgn terus tuang dlm periuk..kot2 laa santan dah masam tak elok ke..kang rosak masakan korg plak kan..pastu hiris daun kunyit halus2 untuk hiasan last skali


6. Bila da mendidih tadi, tuangkan santan tadi ikut kepekatan yg u org nak. Biar mendidih kejap bagi santan masak.
7. Masukkan sotong then garam secukup rasa
8. Biarkan mendidih, bila da kompem cukup rasa, pecah lemak semua..masukkan hirisan daun kunyit tadi last skali..Kacau bagi rata then tutup api..Taraaa..dah siap satu dish..
9. Pastu gi touch up sekali lagi. Cermin kan dekat jer. Alat solek pun kat meja sebelah kan???

By this time..nasi sepatutnya dah masak. Untuk side dish pulak, basuh dan rendamkan ikan talang sekejap utk kurangkan masin and hiris bawang untuk hiasan


10. Panaskan kuali dan goreng ikan tadi sampai garing.
11. Agak2 sebelum angkat, masukkan bawang tadi and kaut semua bila bawang dah garing


Akhirnya..siap juga menu kita hari ini..

Last step..susunkan lauk2 tadi di dalam pinggan yg cantik untuk dihidangkan kepada tetamu. Sebelum tetamu sampai, apa lagi, make up la dulu uolssss !


Lengkap laa satu hidangan berbuka ala top model. Kebetulan korek2 peti es tadi terjumpa 2 ketul ayam bakar belen sahur semalam jadi bolehlah dihidangkan bersama.

Sebab I is malas bab kira mengira jadi u ols agak2 je laa bajet berapa ya..Kalau agak2 mahal, pegi bazaar ramadhan beli je senang..kuku tak patah, jari tak lekat kaler kuning kunyit.. Make up pun tak cair !

Dah..selamat menjamu selera..sekarang I nk pegi buat Mani n Pedi..matila jari jemari da kuning kaler kunyit n bau bawang segala..

Tata…

2 comments :

  1. cik model baru kawin ke? tu siap inai dijari tuuuuuuu! haaaa kantoiiii!

    ReplyDelete
  2. Bekas model terkenalJuly 31, 2012 at 9:20 PM

    Tetttt salah...tu inai sbb mak baru balik umrah hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...