Monday, October 1, 2018

ROAD TRIP 2018 : CENTRAL EROPAH - The Highlight

Whether we are stepping onto a new continent or diving to the bottom of the ocean sea, travel has the power to change the way we think, act and live.

It was a road trip around Central Europe that went far beyond miles, and deep into heart !

* wah cakap omputeh padahal pegi 9 hari jer

Road trip sekitar Central Europe, End of summer. Sept 2018.

Perjalanan kembara di negara negara di Eropah tengah

Just the 3 of us

Mengambil peluang cuti panjang bulan Sept 2018

First time flying with Oman Air

OMAN

Transit di Muscat

Then headed to Central Europe where the journey started.

 SWITZERLAND di mana roadtrip kami bermula

Zurich

The machine, jentera penggerak. Nama dia Aiman Tino !

LIECHTENSTEIN

Negara ke empat terkecil di benua Eropah

Singgah di Vaduz - Kota kecil yang menarik 

AUSTRIA

Yang cantik landskap alamnya

Mengintip salju di Innsbruck

Dan rocking di HRC, Innsbruck

GERMANY

Janji untuk makan tengahari dengan Si Sleeping Beauty di Neuschwanstein Castle tapi dia memang jenis tido mampus agaknya, janji kami di khianati !

Lalu lari ke kota Munich

Mencari hiburan di Hard Rock Cafe, Munich

Dan melawat kota ke 3 terbesar di negara Jerman dan yang ke 12 terbesar di kalangan kota kota Eropah

Namun masih mengekalkan kedamaian alam

Seperti Rosenheim yang menenangkan

Perjalanan bersambung ke AUSTRIA semula

Kerana janji dengan Mozart untuk melawat beliau di sana.

Salzburg, yang menjadi sebuah bandar bersejarah serta kota warisan dunia UNESCO

Lari dari hiruk pikuk kota dan menikmati keindahan sebuah lagi tapak warisan dunia UNESCO

Hallstatt, bandar gaya dan unik budaya.

Merentas kota Linz, bandar di utara AUSTRIA

Untuk memasuki CZECH REPUBLIC

Dan melawat medieval town dan juga tapak UNESCO, Český Krumlov

Yang indah dan bersejarah

Serta bandar terbesar di South Bohemia - České Budějovice

Sebelum kembali sekali lagi ke AUSTRIA

Dan melawat kota Vienna, kota terbesar di AUSTRIA ini.

Singgah berjimba di HRC, Vienna.

Memang dalam perancangan untuk tersasar ke SLOVAKIA

Namun kembara ini tersesat ke Pezinok

Sebelum kembali ke Bratislava, one of underrated European City.

HUNGARY untuk yang laparkan budaya dan sejarah.

Serta kota Budapest yang sangat tersohor untuk dijejaki para penggembara dari seluruh dunia.

HRC Budapest

CROATIA sekali lagi di lawati

Dan singgah di kota Zagreb yang happening tapi tak sempat jejaki masa trip Balkan dulu.

Dan perjalanan kembara bersambung untuk menjengah negara seterusnya, SLOVENIA

Melawat Lake Bled

Yang indah dan menawan

Yang menjadi pujaan dan tumpuan ramai orang.

Kata orang, tak kenal maka tak cinta... Ljubljana bandar terbesar di SLOVENIA ini

Ada gaya dan hype yang tersendiri.

Apa kata makcik makcik bawang kalau ke Eropah tapi tak balik kampung halaman yang tercinta ?

ITALY 

Dan Venice sekali lagi di jejaki

Balik tengok itik ayam serta ternakan di desa....

Sambil berockin dengan kawan kawan di HRC, Venice ni

Kota yang mencipta keindahan, kesesatan serta kenangan tersendiri...  

Alang alang balik kampung... singgah di Verona

Untuk bertemu dengan Juliette, kekasih lama (Jangan tanya tetek dia kena kanser ke apa)

Singgah di Kota besar Milan

Serta Lake Como yang mendamaikan

Serta mencabar pemanduan.

Melihat keindahan tasik Lugano

Untuk kembali ke bumi SWITZERLAND yang di tinggalkan

Masa masa tersisa yang ada...

Lucerne menjadi singgahan terakhir

Sebelum kembara ini benar benar sampai ke penghujungnya.....

11 countries, 25 cities & point of interests, 5 HRCs. 3165 KM distance on the road, countless hours of driving, 1 tiket saman parking, few times ikat perut tahan lapar, many times tahan kencing tak de RNR. 

Called it crazy, but it is definitely one hell of a road trip. Awesome, crazy, fun and macam macam travel tales; all from these 9 days trip. Epic trip. Kick ass adventure !

Nanti aku update lagi. Tengah cuba move on and sorting things out. Missing the winding road.



Ku ukir namamu
Di pintu hatiku
Walaupun kau pergi
Masih namamu disini

Tak mudah
Untuk ku lupakan
Kisah yang terindah
Sewaktu denganmu

Kini ku sendiri tanpamu
Merindu belaian mu

Ke mana kau bawa hatiku
Jauh pergi rindu
Tergapai ku mengejarmu

Tiada selain darimu
Pengubat rinduku
Tidak lagiku mahu
Sesat dalam rindu

Tak mudah
Untuk ku lupakan
Kisah yang terindah
Sewaktu denganmu

Kini ku sendiri tanpamu
Merindu belaian mu

Ke mana kau bawa hatiku
Jauh pergi rindu
Tergapai ku mengejarmu

Tiada selain darimu
Pengubat rinduku
Tidak lagiku mahu
Sesat dalam rindu

Ke mana kau bawa hatiku
Jauh pergi rindu
Tergapai ku mengejarmu

Tiada selain darimu
Pengubat rinduku
Tidak lagiku mahu
Sesat dalam rindu
Woo woo, sesat dalam rindu

12 comments :

  1. Wah, inilah yg kat IG tu ek...
    Btw, 9 hari tu naik CHR tu?

    ReplyDelete
  2. Wooowww... Itu saja yg boleh Seri kata....

    ReplyDelete
  3. Waaaa cayalah! Tahniah... bole la cedok ilmu drive kat Europe ni for my next mission :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh boleh.. tunggu kerajinan datang boleh update

      Delete
  4. Huntung la menjadi seorang "supermeng"...merata dah berjalan...tak sabar ni nak baca pengalaman ko kat negara negara impian aku tu...

    ReplyDelete
  5. Wahhh..teaser kemain menarik. Tak sabar tunggu full entry. Chaiyok meng..jgn malas! Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. trip balkan 2017 tak abis tulis lagi. yang ni tahun depan baru start la kot. hahaha

      Delete
  6. menunggu dengan penuh sabar entry penuh trip ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kan sikit kesabaran tu sebab mcm tak nampak punca bila boleh update entry2 nih

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...