Tuesday, July 3, 2018

ALOFT Kuala Lumpur Sentral - 01 : Hotel

Staycation bersempena cuti sekolah penggal pertama dulu March yang lalu ! Dah lama dah.


Kali ni aku nak share penginapan yang kami pilih untuk sesi cuti cuti tempoh hari tu iaitu di ALOFT KL Sentral.

#aloftskls

Dah lama teringin nak menginap di sini tapi macam tak jumpa peluang. Kali ni awal awal dah buat tempahan. Lagi pun aku prefer cari penginapan dekat dengan mall sebab nak mencari barang keperluan untuk anak bujang aku tu.

Nak duduk St Regis macam melampau sangat, so pilih la ikut kemampuan.

Lokasinya hebat !. Di tengah tengah pusat kota KL Sentral

Berdepan dengan terminal KL Sentral Station. Aku pun jarang jarang datang area ni. Jakun kejap

Di kelilingi pencakar langit KL Sentral yang pesat membangun


Bangunan hotel ALOFT Kuala Lumpur Sentral

Yang bersambung dengan Nu Sentral

Hotel entrance

Hotel Signage

Intro....

If what you're looking for is a conveniently located hotel in Kuala Lumpur, look no further than Aloft Kuala Lumpur Sentral Hotel. With its location just 10 KM from the city center and 70 KM from the airport, this 4-star hotel attracts numerous travelers each year. Visitors to the hotel can take pleasure in touring the city's top attractions: Nu Sentral Mall, KL Sentral Left Luggage Office, Nu Sentral.

Offering hotel guests superior services and a broad range of amenities, Aloft Kuala Lumpur Sentral Hotel is committed to ensuring that your stay is as comfortable as possible. 24-hour room service, free Wi-Fi in all rooms, 24-hour security, daily housekeeping, wheelchair accessible are just a few of the facilities that set Aloft Kuala Lumpur Sentral Hotel apart from other hotels in the city.

Experience high quality room facilities during your stay here. Some rooms include television LCD/plasma screen, internet access – wireless, internet access – wireless (complimentary), non smoking rooms, air conditioning, provided to help guests recharge after a long day. Besides, the hotel's host of recreational offerings ensures you have plenty to do during your stay. Whatever your purpose of visit, Aloft Kuala Lumpur Sentral Hotel is an excellent choice for your stay in Kuala Lumpur.

aloft KL Sentral

As usual travel dengan budak budak ni ada je yang buat sangkut. Keluar rumah pun dah lambat, nasib destinasi staycation dekat KL je. Patut check in kul 3 petang, nak dekat pukul 4 baru kami buat kemunculan !

Muncul secara grandis dengan hot air baloon? No !

Lagi bikin lambat sebab salah masuk jalan. Maklum lah area situ jalan bersimpang siur, silap masuk simpang terus di bawanya ke mana hala.....

Aloft KLS

Lobby foyer

Cabaran pertama nak cari tempat parking. Dah lah kat foyer tu guard tak bagi berhenti lama nak unload barang.

Mentang mentang lah aku datang naik keta tak mewah !

Lepas unload barang dan orang, pegi cari parking. Parking FOC untuk hotel guests.

So dah parking, ayuh terus ke lobby ! Cas cas gaya mewah walaupun cuma berseluar pendek dan berselipar jamban.

Welcome to aloft

Welcome to the exciting, sassy and happening Aloft Kuala Lumpur Sentral. 

Conveniently located in the new business hub of Kuala Lumpur, Aloft Kuala Lumpur Sentral is home to 482 rooms & suites, multiple meeting rooms, ballrooms, restaurants, happening bars and only steps away from KL Sentral station, the largest transport hub in South East Asia.

Lif dari parking

Terus ke lobby utama

Ruang istirehat

Event hari itu

Ruangan lobby

Karpet celoreng celoreng

Luas jugak kawasan lobby dia. Warna pun agak vibrant memang chic dan trendy rasa environment dia. Tapi tak de lah di welcome mana sebab orang macam ramai gila kat area lobby tu.

Aku cari kaunter untuk check in.

Ada macam island kat tengah lobby

Sebagai ahli priviledge SPG aku beratur di tempat sepatutnya.

Tunggu di layani tapi tak berapa di layan. Ada dua tiga orang staff kat check in kaunter tu tapi masing masing macam busy gila. Macam berada di dunia sendiri.

"Awak ! Saya datang nak check in ni !!! Hello ! Tak nampak ke aku sebesar badak guling ni ????"

Nasib ada yang perasan. 

Dan macam biasa, urusan nak check in cuba di selesaikan. Dah bagi semua dokumen, verify apa yang patut, bayar deposit semua then awek muka masam tu boleh cakap.

"Tapi bilik Encik tak ready lagi ya. Ada guests lambat keluar !"

* krik krik krik

Tetiba rasa macam ada lipas lalu dan aku nak smash kasi hancur tubuh badannya itu.

'Jam di dinding terus berdetak ah !!!'....

Dah nak dekat pukul 4 lebih kot, apa masalahnya sampai tak boleh nak check in lagi?...... Menyirap terus aku rasa ! Aku dah datang lambat dengan harapan bilik dah ready. Tapi tak ready !

"What time do you think the room will be available?"
"I am not sure. We will call you once the room is ready"

Hmmmm ! 

Ni yang aku tak berapa gemar ni. Hotel bukan calang calang hotel. 4 bintang ! Under brand Starwood bukan calang calang hotel, tapi takkan la sampai lewat check in nya?

Nak marah tak guna. Lagi aku stress minah tu muka masam mencuka. Macam kena paksa bekerja je. Lagi dia buat muka cekodok macam tu lagi aku rasa tak selesa.

Nasib ada staff hotel tetiba datang suruh aku duduk dulu dan dia hidangkan welcome drink !

Cari kerusi, duduk di lobby. Memang time tu ramai lagi jugak guests lain yang terpaksa menunggu.

Oh minum air dulu. Hilangkan hangat hati. Air apa ntah... macam pelik pelik je rasa...

Air pun dah togok, gok gok gok. Apa lagi nak buat kalau bilik tak ready ready.

Ayuh jalan jalan usha area kat lobby hotel ALOFT KL Sentral yang di kenal sebagai REMIX LOUNGE


Discover the free flow of modern living at re:mix(SM), Aloft Kuala Lumpur Sentral’s communal lounge. Large windows, an open layout, mood lighting, and music set the tone for an eclectic and electric destination, day and night. A social hub to hang out in. A playful place to work, relax—or just get away from the quiet of your room.

Sink into seating that’s colorful and contemporary, but still comfy-cozy. Sidle up to the w xyz(SM) bar for some drinks or pop into re:fuel by Aloft(SM) for a self-serve snack. Catch up with friends, or catch the big game on the four-panel LCD TV screening wall. Bring your laptop and get some work done (or just surf)—the Wi-Fi is always on the house! Or just relax, low-tech-style: bring a book to lounge quietly, or battle it out over billiards or a board game. re:mix is whatever you make it!

Check out all the perks:

Open lounge with social spaces and quiet places
w xyz bar
Fast + free wireless and wired High Speed Internet Access
Pool Tables
re:fuel by Aloft grab ’n go pantry
Games
in-touch terminals
LCD TVs

Lobby area. Ada pool table

Sempat aku ajar anak anak aku main pool. Haram. Perut aku yang di tonjolnya...

Area lobby

Satu sudut di lobby area

Menariknya ada tempat charging. FOC

Hello !

Interior

re:fuel... tempat lepak kalau nak makan

Macam santai. Tapi nak makan kena bayar lah.

Aiskerim.. Not for free !

Newspapers

Dan yang menariknya kat lobby ada PS4. Anak aku si Hero ralit lah main kat sini....

Kasik dia orang busy busy sikit kalau tak nanti tak berhenti tanya, bila boleh masuk bilik !.... 

Aku siap buat muka tebal gi front desk tanya bilik dah siap ke belum. 

Dan jawapannya menghampakan seisi rakyat jelata !

Business center kat lobby area

Laluan escalator ke area meeting dan ballroom. Ada access jugak terus ke Nu Sentral

Untuk yang nak guna kemudahan PC turut ada di sediakan...

Toilet dia... hmmm menghairahkan.....macam citer 'blue'

Dah tak tau apa nak buat lagi dah. Dah lah nak hisap rokok kena jauh jauh dari lobby sebab hotel ni smoking free.

W'xyz bar

Lepak lepak kat luar

Berasap dan sabar menanti berita gembira kot dah boleh check in... 

Check out boleh express pulak. Check in slow mellow...

Why ? Why ? Why? Kedatangan kami nak bercuti di sini dicemari dengan menunggu lama untuk mendapatkan bilik.

Last sekali aku buat muka geram panas hati sebab jam dah nak dekat pukul 5 kot.. Biar betik dia orang ni............ !

"It is almost 5 pm. When can the room be available?"

Minah muka masam tu jugak. Dia check check komputer dia dan last sekali dia bagitau ada bilik kosong dan dia siapkan access card untuk aku.

Hmmm. Lega sikit rasa. Nak kena buat muka Komeng baru dia terhegeh hegeh nak speed up.

"Anak anak ku... Jom bilik kita dah siap...................... !!!! "

Naik lif menuju puncak

Awal awal aku dah pesan aku nak higher floor room. Masa booking pun aku dah spelled out siap siap. So aku bayangkan, view dari kamar nanti akan nampak pencakar pencakar langit sekitar KL Sentral yang megah berdiri.

Malangnya, keinginan aku itu gagal di penuhi.......................


Hoi ! Apa view dinding kau bagi aku ni???

Room dah OK kat corner, tapi view kiri dinding ! Kanan pun dinding !

Fuh ! Fuh ! Fuh ! 

Aku perlukan oksigen !

HOTEL INFORMATION

Check in time : 3:00 pm
Check out time : 12:00 pm
No service charge
Complimentary Wi-fi throughout the hotel
100% smoke-free guest rooms
Dedicated smoking areas
Hotel Reception is located on Ground Floor
Malaysia's Tourism Tax
SPG Category 2

bersambung.................

2 comments :

  1. Fuh review yang menghampakan, Hotel gah tapi service cam haremmm..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...