Thursday, December 7, 2017

ACAPPELLA SUITE HOTEL, Shah Alam - Part 1

Kemas beg masing masing !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kali ni kita nak gi bercuti santai di hotel.

Ke mana? Tak jauh pun. Dekat saja. Jap aku laung !

"Hoi ! dengar tak?"

Haaa. dengar kan? Sepelaung je.

Tempatnya adalah Acappella Suite Hotel yang terletak di Seksyen 13, Shah Alam.

Memang tak jauh dari rumah aku !

Acappella Suite Hotel

Memang plan tak nak gi jauh jauh pun. Dan plan ni pun kira adhoc je. Sebab bebudak sibuk nak mandi kolam tak puas puas lagi, jadi aku mencari hotel yang santai dan tak memerlukan terperangkap dalam jem untuk sampai.

Dekat dan dah lama jugak teringin.

Mencari hotel di Shah Alam ni agak kurang sikit yang kena dengan jiwa aku. Banyak hotel tapi mostly dah lama dan agak buruk. So dalam pada mencari cari hotel di KL asalnya terspot pulak dengan service apartment ni.

Kita cuba lah !

Booking pagi tu dan tengahari terus berbondong bondong keluar rumah konon gi bercuti

Nasib jiran jiran tak tanya kalau tak segan nak bagitau nak gi bercuti kat Shah Alam jer.....

Selalu lalu lalang kali ni nak cuba test power

Sebab katanya hotel No 1 di Shah Alam ni... #1 ke 1#?

Baca intro sikit.....

Nestled within the peaceful neighbourhood of Shah Alam, with shops, eateries and hypermarkets nearby, is the ideal “Home Away From Home” for the business and leisure traveler.

Newly opened in 2015, Acappella Suite Hotel & Residences is an oasis of splendour within the lush city of Shah Alam, and the boldest concept development to date by the Acappella Group.

Impeccably designed with a stunning plethora of choice accommodation and fine facilities, Acappella Suite Hotel & Residences is the perfect home away from home for the most discerning of travelers.

Offering more space hence value for money than traditional hotels, Acappella Suite Hotel & Residences is the accommodation of choice for leading MNCs in major industries including oil & gas, telecommunications, aviation, IT, consulting and many, many more. Welcome and allow yourself to be enchanted by the song of the tropical rainforest.

Usha dulu kawasan persekitaran suite hotel ni.




Sampai je aku terus ke concierge lobby untuk turunkan budak budak dan aku pegi parking kat dalam bangunan hotel ni. Yang bagusnya parking adalah free dan di beri pass keluar masuk selama berada dan menginap di sini.

Usha lobby ! 

Tetiba malam. Hahaha. Ambik gambar time malam ni.

Jemput masuk

Sila duduk dulu sebab orang ramai kat reception desk

Lobby

Reception desk

Masa aku sampai weekend tu memang ramai orang menginap kat sini. Ramainya dengan family dan mungkin mengambil peluang bersantai di sini.

Busy jugak la receptionist dia orang ni. Ada yang baru sampai, yang nak check out, yang nak tanya itu ini dan dia orang agak helpful dan nampak friendly juga.

Tengok sapa yang ada? Afgan dan Ungu. Ada concert time tu.... dan hotel ni kiranya official hotel untuk mereka. 

Urusan check in agak slow lah sebab ramai orang. Pastu deposit dia mintak RM 200 walaupun aku dah fully paid bilik aku. Walhal bukan ada benda pun dalam bilik.. mini bar ke apa. Deposit macam hotel 5 star. Tapi tak pe lah... desposit tu akan di pulangkan masa nak check out nanti nanti.

Usha tempat tempat yang ada berhampiran kawasan lobby.

Bilik meeting dan lain lain

Di aras 2 ada functions room.

The latest boutique function venue in Shah Alam, Acappella Suite Hotel offers event spaces ranging from small conference and meeting rooms to grand ballrooms to suit wedding banquets, concerts, seminars, corporate trainings, cocktail parties, exhibitions, dinners and more.

Ballroom dan meeting room

Our elegant conference room is the perfect venue for those seeking to impress and be impressed. With a pre-function area on the mezzanine floor with the opportunity for natural light, let this be the setting for your next breath-taking event.

Restaurant number 8. Tapi bilik penginapan tak termasuk sarapan untuk family room so aku tak de lah usha makan kat sini pun.

The Number8 Cafe and Bar is truly a meeting place – suitable for special birthday dinners, corporate dinners, private gatherings and much more. Enjoy ambient settings while pampering your palate at this fresh new restaurant.

Yang menariknya di roof top bangunan hotel ni ada skyforest venue sesuai untuk majlis majlis tertutup macam wedding ke atau melenggang perut kucing nak beranak. 

Set atop the Skyforest Venue overlooking the lush treespace, the Rooftop Lawn is a unique and interesting venue for outdoor parties, picnics and indie events.

Skyforest venue di tingkat atas. Kalau tak de event memang tak leh access ke atas sana.

Sebelum tengok bilik, usha dulu facilities yang ada di sini.

High-End Gymnasium

Terletak di tingkat atas where you can enjoy a productive workout at our Gymnasium with a range of cardio, stand alone stations and free weights, powered by Techno gym.

View dari gym

Belah depan hotel ada residence condo

Satu lagi facility yang penting yang ada di sini ialah.

Outdoor Swimming Pool

Tengok dalam gambar macam menarik eh

Tapi pool dia bagi aku agak kecik je sebenarnya.

Tapi boleh la bagi lepas budak budak nak berenang

Dan bapak budak bersantai tepi kolam

Kawasan pool agak kecik

Tapi kira Okey lah.

Savour the experience with a dip into our outdoor swimming pool with lush landscaping to create the perfect sense of tranquility. Children may also enjoy a splash in the wading pool to the tune of flowing water.

Tapi orang memang ramai. Banyak family datang dan berbondong bondong mandi manda di sini. Lama aku tak pegi hotel yang jumpa ramai Melayu so bila kat sini rasa pelik sikit. Anak anak aku pun nak mandi tak nak mandi pun sama banyak sebab orang ramai. Kalau tak de orang mandi kat perigi kat kampung je la kan?

Memula je dia orang segan lepas tu siap buat kawan. Seronok berendam bangun pagi terus ajak ke kolam !

Then layan view yang dapat di lihat dari persekitaran Acappela Suite Hotel Shah Alam ni.

Nampak Masjid Shah Alam

Bangunan Puncak Niaga yang ikonic di Seksyen 13 ni.

Bangunan bangunan baru ni

Stadium Shah Alam.

Bangunan commercial di Seksyen 13

Pokok pokok jadi tempat iklan

Bangunan suite hotel

Kawasan persekitaran Seksyen 13

Sekitar Shah Alam

Menanti senja

Senja tiba

Dah malam

Bilik belum usha lagi ni. Esok sambung entry bilik. Malam ni masing masing dipersilakan tidur di lobi atau balik rumah sendiri !

Afgan... sila nyanyi dulu selagu....


Teringat pada saat itu
Tertegun lamunanku melihatmu
Tulus senyumanmu
Sejenak tenangkan
Hatiku yang telah lama tak menentu

Rasa sepi yang telah sekian lama
Selimuti ruang hati yang kosong
Perlahan tlah sirna
Bersama hangatnya
Kasihmu yang buatku percaya lagi

Dan ku akui
Hanyalah dirimu
Yang bisa merubah segala
Sudut pandang gila

Yang kurasakan tentang cinta
Yang selama ini menutup pintu hatiku
Yang kini tlah kau buka

(Yang telah kau buka)
(Hanyalah dirimu)
(Dan aku akui)

Disaat ku sudah lelah mencari
Disaat hati ini tlah terkunci
Kau datang membawa
Seberkas harapan
Engkau yang memiliki kunci hatiku

Dan ku akui
Hanyalah dirimu
Yang bisa merubah segala
Sudut pandang gila

Yang kurasakan tentang cinta
Yang selama ini menutup pintu hatiku
Yang kini tlah kau buka

Tiada kata yang mampu
Utarakan betapa indah
Ijin kan ku tuk selalu
Berada disampingmu

Dan ku akui
Hanyalah dirimu
Yang bisa merubah segala
Sudut pandang gila

Yang kurasakan tentang cinta
Yang selama ini menutup pintu hatiku
Yang kini tlah kau buka
Yang kini tlah kau buka

bersambung.........................

4 comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...