Wednesday, February 8, 2017

GBS Road Trip New Zealand - 26 | Day 10 : E noho rā ( Goodbye ) New Zealand

Setiap yang bermula pasti akan berakhir.

Ini entry terakhir trip GBS ke New Zealand !

Ayuh kita habiskan cepat cepat dan tutup buku pasal trip ni.

Pelayaran ku..... bakal berakhir kini....

Lepas bersiar siar di CBD Auckland, kami tak ada banyak masa. Kalau ikutkan, aku memang nak teringin nak terjah ke pantai pantai di belah west coast Auckland ni. Tapi sebab masa tak begitu mengizinkan.

Waktu pun dah menjejak petang. Pukul 4 petang, kereta kena pulang dan lepas tu kami akan bergegas ke airport untuk ambik penerbangan jam 7.30 malam.

Dengan masa yang ada, kami sambung ronda ronda di sekitar kawasan Auckland City Center jer.

Memula nak pegi ke Wynyard Quarter tapi tak jumpa jalan dan sesat sampai ke hujung jetty. Lepak kejap menghirup suasana segar di sini.

Auckland Harbour Bridge dari kejauhan

Ada dua tiga orang turut sama melepak di sini

Dekat area jetty tu adalah kawasan berdekatan dengan Silo Park dan bekas kawasan perusahaan simen.

Auckland Harbour Bridge

The Auckland Harbour Bridge is an eight-lane box truss motorway bridge over the Waitemata Harbour, joining St Marys Bay in Auckland with Northcote in the former North Shore City, New Zealand. It is part of State Highway 1 and the Auckland Northern Motorway. The bridge is operated by the NZ Transport Agency (NZTA). It is the second-longest road bridge in New Zealand, and the longest in the North Island. 

It is 1,020 m (3,348 ft) long, with a main span of 243.8 m, rising 43.27 m above high water, allowing ships access to the deepwater wharf at the Chelsea Sugar Refinery, one of the few such wharves west of the bridge, the proposed Te Atatu port not having been built.

While often considered an Auckland icon, criticism has included the nickname of 'coathanger' due to its shape, and complaints that it mimics the Sydney Harbour Bridge in copyist fashion. Many see the construction of the bridge without walking, cycling, and rail facilities as a big oversight.

The bridge sees a small number of suicide attempts, with between one and two people each year dying from jumping into the Waitemata Harbour.

Bungy operator AJ Hackett operates a 40-m bungy jump from the bridge and offers a bridge climb with views of the city and the harbour

Dah abis lepak tu kami kembali semula keluar dan parking dekat dengan area Silo Park. Kawasan awam untuk aktiviti aktiviti santai dan riadah yang di bangunkan di kawasan ini.

Silo Park

Silo Park is a free public space that can be enjoyed by both young and old. During the summer season, Silo Park plays host to more than 50 events, activations and exhibitions attracting people from all over Auckland.

Events include the ever-popular Silo Cinema where films are projected onto the side of Silo7 to create a magical open-air movie theatre.

Silo Sessions bring live music to Silo Park in a range of different ways, with local and international artists taking to the stage around the area.

The Silo Sessions and Silo Cinema are complemented by the hustle and bustle of the Silo Markets that take place on Friday nights and Saturday afternoons - weather permitting.

Menarik sebenarnya kawasan ini di bangunkan dan banyak memberi faedah untuk orang awam di sini beriadah. 

Tempatnya pun cantik dan di jaga rapi dan sesuai untuk semua golongan

Tak berapa jauh dari Silo Park ni adalah kawasan Wynyard Quarter.

Welcome to Wynyard Quarter

Sebenarnya dari semalam lagi aku nak datang sini tapi Bettina Bahalol tu tak jumpa jalan nak bawak aku. Nasib baik hari ni terjumpa jugak kawasan Wynyard Quarter ni.

The Wynyard Quarter (historically also known as the Western Reclamation, Wynyard Point, Wynyard Wharf or Tank Farm) is a reclaimed piece of land on the Waitemata Harbour at the western edge of the Auckland waterfront, New Zealand.

It is located to the north of Freemans Bay and to the west of the Viaduct Basin. As of 2012, a good part of the area is still covered by petrol and liquid chemical storage facilities of Ports of Auckland Ltd (POAL) and various other companies, that gave the area its now slowly disappearing "Tank Farm" moniker. However, major changes are underway, with the area intended to be redeveloped into a mixed-use residential-commercial area, with a major park to run along the northern headland and up to the point. As one of the first changes, the eastern section of the Quarter, as well as one of the main west-east roads running across it, were revitalised with new office and entertainment/restaurant areas, with several major projects finishing in time for the Rugby World Cup 2011 tournament.

Kiranya tempat ni adalah tempat makan dan lepak santai orang orang di Auckland. Ada banyak cafe, restaurants dan bar di kawasan ni

Layan gambar di sekitar waterfront Wynyard Quarter.

Ada kapal kapal besar

Datang minum kopi naik kapal terbang. Kau mampu Nak?

Kapal kapal layar apatah lagi

Burung camar menanti sesuatu....

ANZ Viaduct Events Centre

Bangunan pejabat yang modern dan unik

Kontena di bangunkan menjadi part of pembangunan Wynyard Quarter ni

Penanda kawasan promenade dan kawasan kawasan sekitar yang lain

Sempat kami lepak jap makan aiskerim di sini

Pilihan yang ada

Cuba cuba nak rasa jer

OK lah not bad. Sejuk sejuk makan aiskerim ni best jugak sebenarnya

Dan yang lebih menarik di kawasan Wynyard Quarter ni dapat lihat panorama kota Auckland dari arah pesisir teluk. 

Kawasan jetty dan dermaga dengan background bangunan bangunan utama di Auckland CBD ni. 

Tempat ni la aku nak datang semalam sebab nak ambik gambar, tapi tak kesampaian. So kali ni je la boleh snappy sikit area waterfront dan kawasan kawasan ni







Nampak tak ada orang mandi kat atas ni? Tak paham aku macamana diorang ni boleh mandi sejuk-sejuk gedi macam ni. Adakah kulit mereka setebal kulit ikan paus?

Agak cantik la kawasan ni. 

Kalau rajin boleh lalu ikut jambatan dan pegi ke sebelah sana. Tapi sebab kami tak de banyak masa. Patah balik ke kereta dan bergerak ke destinasi lain pula.

Kawasan CBD Auckland

Ferry building berdekatan dengan kawasan pelabuhan

Arah tujuan kami adalah menuju ke salah satu pantai di Auckland ni. Kalau di ikutkan memang aku nak pegi pantai yang jauh sikit belah west coast tapi tak sempat so pegi city beach je lah.

Kami nak pegi ke Mission Bay.

Opss. Ada orang kena saman !

Mission Bay is a seaside suburb of Auckland city, on the North Island of New Zealand, with a population of 5469. 

The suburb's beach is a popular resort, located alongside Tamaki Drive. The area also has a wide range of eateries. Mission Bay is located seven kilometres to the east of the city centre, on the southern shore of the Waitematā Harbour, between Orākei and Kohimarama. 

It covers an area of 1.08 km2 (267 acres), about three quarters of which comprises low hills, surrounding the remaining quarter, which slopes down to the sea.

Tak de la jauh mana dari city

Sebab lokasinya dekat dengan city, so memang ramai orang melepak di sini

Just aktiviti santai je di sini. Ramai jugak family yang datang petang petang beriadah

View of Rangitoto from Mission Bay

Mission Bay, Auckland

Abis masa di Mission Bay, kami bergerak ke destinasi terakhir. 

Kena balik ke airport, pulangkan kereta dan terus ke terminal Antarabangsa untuk perlepasan pulang malam nanti.

Jalan ke airport

Love Auckland ? I think I do............... Datang melawat OK lah. Nak duduk sini macam payah skit. Cuaca sejuk aku tak gemar.

Sebelum pegi pulangkan kereta, singgah kat Counttdown dulu

Borong cokelat

Jangan lupa beli Pokey, Hokey?

Pulangkan kereta dan hantar balik Bettina ke rumah pengasuh dia. Biar dia lebih tekun belajar dan pandai mengambil hati orang lain.

Bunga bunga sudah mula memekar di Auckland menandakan musim sejuk bakal tamat tak lama lagi dan musim bunga bakal kembali.

Sampai di Auckland Airport. Terminal antarabangsa

Flight kami on time

Urusan check in agak serabut sikit. Minah yang jaga kaunter AAX tu berkira betul dengan berat beg kita orang. Nak combine pun masalah. 

Rengsa aku di buatnya. 

Dia tanya tanya banyak aku buat muka ketat je. Malas aku layan. Last sekali dia terpaksa tanya IH dan dapat jawapan. Padan muka. Baru dia rasa cemana perasaan tak puas hati ditunjukkan oleh seorang customer terulung Air Asia. Ewah.

Abiskan duit. Beli kopi dulu

Kami tak boarding lagi sebab masih awal. Dok lepak lepak kat luar airport. Kerengsaan aku kembali bermaharajalela. Rokok mahal yang di beli semalam dah kehabisan !

Cemana ni nikotin dalam badan dan berkurangan?

Belum kira flight time 12 jam nanti tak hisap rokok. Fuh !

Last sekali aku buat tebal muka. Bawak duit konon nak pegi menagih simpati kat tempat orang hisap rokok nak beli rokok batang dengan mereka.

Dalam takut takut, rasa berani masih ada.

Mula-mula nak try mat salleh sorang ni tapi dia macam sibuk on the phone.

Ada sorang mamat kat sebelah dia, aku cuba tegur nak beli rokok. Sembang punya sembang, rupanya orang Malaysia. Tapi Indian lah. Hahahha. Terus dia bagi rokok free 2 batang.

Syukur !!!!

Syukur dia bagi rokok, tapi rengsa aku nak layan dengar dia borak. Pong pang pong pang. Dia lah manusia paling hebat di alam maya ni. Dan macam dia lah Malaysian Indian paling berjaya di New Zealand ni agaknya.

Macam tu dia bercerita !

Aku layan layan bodoh. Menyeringai dengan lagak palsu. Yang penting, ada rokok ! Hahaha.

Masa yang di tunggu tunggu pun tiba. Boarding. Lepas kastam apa semua.

Merayap kat Duty Free area

Hati hati sikit kat Airport Auckland ni polis selamba je bawak anjing pastu anjing tu akan merayap dan hidu ikut suka hati dia.

Dia nak check sapa yang tak mandi sebelum naik flight ! Hahaha

Ada jugak la dia datang kat aku, tapi nasib dia tak bermanja terlebih. Anjing tu buat random check je kot ada barang barang terlarang yang cuba di bawa oleh passengers.

Sedikit makluman mengenai Auckland Airport.

Auckland Airport (IATA: AKL, ICAO: NZAA) is the largest and busiest airport in New Zealand, with 16,487,648 (9,005,612 international and 7,482,036 domestic) passengers in the year ended December 2015. The airport is located near Mangere, a residential suburb and Airport Oaks, a service hub suburb 21 kilometres (13 mi) south of Auckland city centre. It is both a domestic and international hub for Air New Zealand, and as the New Zealand hubs of Virgin Australia and Jetstar Airways.

Auckland Airport is one of New Zealand’s most important infrastructure assets, providing thousands of jobs for the region. It had 71% of New Zealand's international air passenger arrivals and departures in 2000. It is one of only two airports in New Zealand (the other being Christchurch) capable of handling Boeing 747 and Airbus A380 aircraft.

The airport is the fourth busiest in Australasia after Sydney, Melbourne and Brisbane airports. 

Around 2008, the airport was rated in the top 3 worldwide for airports handling 5–15 million passengers annually. It was also voted the 12th best airport in the world in 2013 at the Skytrax World Airport Awards, as well as being the best airport in the Australia/Pacific region.

It has a capacity of about 45 flight movements per hour, using a single runway which is fully Cat IIIb capable (at a reduced rate of movements).

International departure dia pun OK cuma masa hari tu ada renovation so tak boleh nak explore lelebih. Duty Free Shop pun not bad.

Sampai masa, kami ready bersama penumpang dan anak kapal Air Asia X untuk memulakan penerbangan.

Sepanjang perjalanan aku membuta je. Dah la timing malam je. Bertolak pukul 7.30 malam waktu Auckland dan sampai 4.30 pagi waktu Malaysia dengan keseluruhan perjalanan lebih kurang 12 jam lebih.

Pesawat transit di Gold Coast Airport dan penumpang di minta turun dan boarding semula untuk perjalanan ke Kuala Lumpur.

Pesawat Air Asia X

Dalam flight sambung membuta lagi. Tapi tidur tidur ayam je lah. Sebelah aku ada makcik Malaysian tapi dia duduk NZ. Dia nak balik jumpa sedara mara dia kat KL. Excited terlebih. Pastu sibuk la ajak aku borak.

I is malas............

I is sedang berduka nestapa dan tak mau layan orang sembang.

Sembang sendiri ! 

Ada dia tanya aku pasal resepi sambal nasi lemak? Ingat aku chef Celebrity ke? Aku cuma seorang celebrity. International !!!

Aku buat buat tido je dan melayan perasaan sendiri. 

Trip NZ telah tamat. Memang tidak dapat di sangkal lagi, NZ istimewa dan tersendiri. Pengalaman di sana akan sebati dan tetap di ingati.

New Zealand, my everlasting love...........

* poyo



It looks like heaven to see you walk,
To see the way you're moving on
Sounds like an angel, when you talk
The words come out like in a song.

Never thought what love could do inside
You're the place where I can hide.

It feels like heaven, to be with you
When you treat me like you do

Every minute of the day just with you I wanna stay, there will be no end..

We've got an everlasting love
So pure, divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time

Could draw a picture just by heart
Know every line on your face
You stopped me doing from the start
All the things I used to chase

Every minute of the day just with you
I wanna stay
There will be no end...

We've got an everlasting love
So pure, divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time.

Should you ever, should you ever
Have any doubt about you and me
Please don't ever, no love never
Don't hesitate to tell me how it should be

We've got an everlasting love
So pure divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time

We've got an everlasting love
So pure divine
We've got an everlasting love
Our love will last for all time

(An everlasting love
An everlasting love...)

Lepas lebih 8 jam penerbangan dari Gold Coast tadi, pesawat mula turun untuk mendarat di KLIA 2.

Urusan ketibaan semua selesai dengan pantas. Pukul 4.30 pagi masih belum ramai orang. 

KLIA 2 di subuh hari.

Selesai solat subuh di KLIA 2 baru kami keluar. Lagipun nak tunggu ERL start. BW dengan IH gi breakfast, dan aku keluar dari terminal untuk hisap rokok.

Oh ! Nikmat dapat keluarkan asap kepul kepul.

Dah lama tak jumpa Wonda. Kembali bersatu. Mudah untuk urusan membuang nanti. 

Eh di NZ aku tak berapa berak sangat. Sebab tu aku rasa macam badan naik jer sepanjang berada di sana. Kiranya tak berapa tinggal bendasing lah di bumi NZ tu.

Maka dengan itu, tamatlah kisah trip ni. 

Semoga memberi manfaat kepada yang membaca. Terima kasih kerana sudi spend time baca aku mengarut. Salah dan silap harap di maafi.

Supermeng Malaya bakal ke negara bersalji lagi selepas ni?

Special thanks to BW dan IH yang sama sama mengerah tenaga dan memori daun pisang masing masing menulis, menaip, mengedit dan menambah tokok serta bersama sama membantu menyiapkan entries NZ ini. 

Jasamu di kenang !

Btw, IH kini adalah pengguna Huawei P9. Huawei, hebat weyyy .............. !

* tetiba promo

Dah ! Tamat. Terima kasih semua sudi baca.............

THE END.................

20 comments :

  1. Tqvm ...seri baca pengalaman uncle meng ...tp seri tk dpt bercuti lama2 lg unt travel....bz dgn tugas..sob sob sob...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi baca..

      cuti akan datang bila tiba masa yang sesuai nanti. time keje ni, fokus pada kerja...

      Delete
  2. Syabas & tq di atas perkongsian perjalanan (ayat skema)

    ReplyDelete
  3. Yezza...sambung entry Iran lak Bang Meng :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insha allah..

      tapi lambat lagi sebab trip trip europe ada sebelum trip iran ni

      Delete
  4. Waahhh GST kena saman! Huawei gambo tipu jerawat semua ilang

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.... ramai je yang suka kalau hp buleh buat tipu mcm tu

      Delete
  5. tq meng! entry nz ni dah jadi mcm breakfast aku setiap pagi waah gitu kan haha
    moga ada rezeki aku pulak lepas ni kesana

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh.. so lepas ni kau nak breakfast apa? entry dah abis? hahahaha

      tq sudi baca. aku doakan rezeki kau ke sana pulak nanti.

      Delete
  6. and thank you Meng sebab sudi berkongsi gambar dan pengalaman masa di sana...now aku tunggu entry ko kat istanbul ke apa...moga ko terus gigih memeras idea...nanti aku lanje dunhill sekaton :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la. banyak betul entry nak buat tapi tak terbuat buat.. kerajinan tak selalu datang plus aku busy dan buat buat busy...

      nanti lah... kalau rajin aku buat.

      * rampas rokok dan hisap 12 batang sekali gus ( sebab banyak )

      Delete
  7. Best!. Lepas nie boleh kami plan pi nz jugakk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insha allah... amin. semoga sampai hajat tuan ke sana.

      Delete
  8. Abis dah..sedih. Tunggu entry iran lak

    ReplyDelete
  9. Meng;

    Terima kasih kerana bersusah payah menaip kisah kisah NZ ... walaupun sebelum nih kita tak komen, tapi kita tetap baca tiap tiap hari sebelum memulakan tugas ... dah macam routine lak ... apa apa baca blog dulu ... cuma tak tinggal komen jer ....

    Nice !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi baca dan terima kasih sudi komen...

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...