Monday, February 6, 2017

GBS Road Trip New Zealand - 24 | Day 10 : Auckland - Part 1

Hari ke 10 di New Zealand.

Hari terakhir di tanah orang. Pengembaraan kami berakhir hari ni di sini. Hari ni kami bakal berangkat pulang.

Tinggalkan bumi Kiwi yang cantik dan mempesonakan ini.

Keindahannya nanti kami bawa pulang. Kenangan selama mana di sini, pasti akan kami kenang.

Penginapan terakhir di Auckland. Semalam tidur lena.

Simpang jalan

Kereta yang kami sewa di Auckland ni. Nama dia Fattah Phamin. Cukup selesa memandunya. Di temani pulak oleh perempuan garang, Bettina sebagai membantu tunjuk jalan.

Dek kerana tidur yang lena sangat, kami semua bangkit lambat. Tak de apa pun yang nak di kejar kan untuk hari ni, tapi ada few tempat yang kami nak pegi dan terjah sebelum ke airport petang nanti untuk penerbangan pulang.

Since penginapan kami tu dekat dengan area Devonport, maka kami plan pagi tu nak tuju ke sana dulu.

Di depan rumah tu pun sebenarnya ada pantai so pagi tu kami ke pantai dulu.

Kediaman

Usha rumah ni penuh dengan pokok lemon

Nama pantainya Cheltenham Beach. Di sini lah kami tuju selepas check out pagi tu.

Relax and breathe in the fresh sea air as you explore Devonport’s famous Cheltenham beach. Marvel at the awesome sea views from the shore or take a refreshing dip in the calm ocean waters.

The long sandy stretch of Cheltenham Beach is popular with locals and visitors for swimming, strolling and relaxing! There are also grassy areas that are great for picnics and enjoying fish and chips by the beach.

Located 1.5 km away from the ferry terminal – it’s an easy and scenic walk to Cheltenham Beach. Along the route you will see beautifully restored Victorian villas – many with spectacular ocean views.

North Head can be easily accessed from Cheltenham Beach and the Vauxhall Road shops are also conveniently located nearby.

Banglo mewah yang di bina di tepi pantai

Cheltenham Beach

Suasana pagi

Cuaca agak cerah hari ni.

Kami sebenarnya tak de destinasi yang khusus. Tapi since kami memang berada di belah utara Auckland dan berdekatan dengan Devonport, maka di situ lah destinasi seterusnya yang kami tuju.

Devonport. Jaraknya lebih kurang 7 minit je dari rumah penginapan

Devonport is a harbourside suburb of Auckland, New Zealand. It is located on the North Shore, at the southern end of a peninsula that runs southeast from near Lake Pupuke in Takapuna, forming the northern side of the Waitemata Harbour. East of Devonport lies North Head, the northern promontory guarding the mouth of the harbour.

Devonport is one of Auckland’s oldest suburbs and is well known for its independent spirit and activist community. Enjoying close proximity to the CBD, it has a relaxed seaside vibe and a strong link to the arts, music & literary scene. It is also home to the NZ Navy and is the site of the Tainui Waka landing. Devonport has a rich archaeological, maritime and boat building history.

Jom usha apa yang ada di Devonport ni.

Jetty di Devonport. Pengunjung boleh naik ferry dari Auckland ke sini dengan jarak perjalanan lebih kurang 30 minit mengikut jadualnya. Tambang ferry adalah NZD 12 untuk return/per adult

Di Devonport ni jugak banyak cafe cafe dan juga tempat santai.

Boleh duduk santai santai sambil menghirup udara segar.. ( sejuk gila sebenarnya )

Dari Devonport ni kita dapat lihat pusat bandar Auckland di kejauhan

CDB Auckland kelihatan dari Devonport. 

Kelihatan ferry datang dari arah Auckland menuju ke jetty Devonport

Kami tak lepak lama lama di Devnport ni sebab angin kuat dan rasa sejuk gila.

Bagi aku Devonport ni boleh datang singgah kalau berada di Auckland sebab di bahagian North Auckland ni ada bnayak juga tempat tempat yang menarik tak berapa jauh antara satu sama lain.

Sempat kami singgah di pasaray New World dekat Devonport tu untuk beli makanan nak breafast. Kat sini lah kebetulan kami jumpa kedai 2 Dollar Makcik Phillipines yang jual FM murah tu.

Friendly jugak dia dok borak borak dengan kami. Dia baru 2 tahun di Auckland datang ikut anak dia. Dia suka Auckland tapi dia tak suka cuaca di sini. Sejuk katanya.

Singgah cari makanan dan kudapan di New World, Davonport

Beli roti dan buah buahan jer

Dari Devonport, kami bergerak ke Mount Victoria yang terletak tak berapa jauh dari situ. 

Kena ikut laluan yang betul dan jalan tersebut akan membawa kita ke puncak North Head. Nak jalan kaki pun boleh. Nanti sampai di tempat parking di atas dan boleh tengok postcard views of the Auckland region.

Mount Victoria.

Mount Victoria is the highest volcano on Auckland's North Shore, rising to 87 m. Its age is currently unknown. Its lava flows now line much of Devonport's waterfront. An important pa once occupied its slopes, and some of the pa's earthworks can still be seen.

Mount Victoria offers panoramic views of Auckland City, Rangitoto Island, the North Shore and the Hauraki Gulf.

Over the years the peak and upper slopes have housed a signal station for shipping, artiller emplacements, farmland, and various concrete army bunkers, some from as early as the 1870s.

View kota Auckland

Mount Victoria

Di atas Mount Victoria

View Rangitoto Island sebuah volcanic island in the Hauraki Gulf near Auckland, New Zealand.

Water pump station

Dari puncak Mount Victoria ni, dapat di lihat North Head sebuah volcano yang terletak tidak jauh dari sini.

North Head ( kawasan berbukit hijau)

Maungauika is a volcano forming a headland called North Head at the east end of the Waitemata Harbour in Auckland, New Zealand in the suburb of Devonport.

Known for its sweeping views over the harbour and the Hauraki Gulf, since 1885 the head was mainly used by the military as a coastal defence installation, which left a network of accessible old bunkers and tunnels as its legacy, forming part of the attraction. The site was protected as part of Hauraki Gulf Maritime Park in 1972 and listed as a Category I historic place in 2001.

As part of a 2014 Treaty of Waitangi claim settlement the volcanic cone was officially named Maungauika and the reserve renamed Maungauika / North Head Historic Reserve. Maungauika is the Māori word for Mountain of Uika.

North Head

Kami tak pegi pun ke North Head tu sebab rasanya view lebih kurang je dengan Mount Victoria ni. 

Apa apa pun, layan view sekitar Auckland dan kawasan persekitaran lain dari puncak Mount Victoria, Auckland ni.

Di kawasan Hauraki Gulf

CBD Auckland


View Auckland Harbour Bridge. Kat jambatan ni boleh buat bungy jumping

Ada ramai budak budak Jepun kat atas ni. Rombongan sekolah agaknya

Kapal kapal layar yang ada di Auckland - City of Sails

Masa kat Moiunt Victoria ni kami terserempak dengan satu keluarga. Dia yang tegur kami. Rupanya dari Singapore. Borak borak la kejap.

Tapi kat atas ni angin kuat. Jadi tak boleh berlama lama. 

Ayuh blah dan menuju ke destinasi seterusnya.

Mount Victoria dari kejauhan.

Dengan bantuan Bettina yang garang tu, kami meninggalkan Auckland North menuju ke CBD

Melintasi Auckland Harbour Bridge

Menuju ke CBD Auckland

Sky Tower dan CBD Auckland

Dari sini kami merentas CBD untuk ke Auckland War Memorial Museum.

Terletak tidak jauh dari CBD

Hari yang terang

White memorial crosses are pictured on the lawn in front of the Auckland War Memorial Museum

Bangunan Auckland War Museum dengan cenotaph

The Auckland War Memorial Museum (or simply the Auckland Museum ) is one of New Zealand's most important museums and war memorials. Its collections concentrate on New Zealand history (and especially the history of the Auckland Region), natural history, as well as military history.

The museum is also one of the most iconic Auckland buildings, constructed in the neo-classicist style, and sitting on a grassed plinth (the remains of a dormant volcano) in the Auckland Domain, a large public park close to the Auckland CBD.

Bangunan muzium. Dah sampai. Saja gi usha dekat dekat

Waktu melawat

Kat dalam. Ada bayaran di kenakan, jadi kami tak masuk. Tumpang toilet jer.... 

Bayaran masuk. Macam mahal gak ler

Tengah lepak kat lobby tetiba ada orang tiup benda alah ni. Simbolik orang Maori mengucapkan selamat datang kepada pengunjung muzium kot.

Sian baby ni hingus kering kat hidung. Cuaca sejuk kat luar.

Lepak lebih kurang, akhirnya kami berganjak keluar dari kawasan ni.

Kawasan Auckland Domain. Auckland Domain is Auckland's oldest park,

Sky Tower dari kejauhan.

Ayuh ! 

Ke mana lagi harus kita melangkah?

Masa dah tak banyak untuk explore Auckland ni tapi kena mencuba sehabis mungkin sebagai kenangan berada di sini. So kena cuba cuba redah semuanya. All at once !



All at once,
I finally took a moment and I'm realizing that
Your not coming back
And it finally hit me all at once
All at once,
I started counting teardrops and at least a million fell
My eyes began to swell,
And all my dreams were shattered all at once

Ever since I met you
You're the only love I've known
And I can't forget you
Though I must face it all alone
All at once, I'm drifting on a lonely see
Wishing you'd come back to me
And that's all that matters now
All at once, I'm drifting on a lonely sea
Holding on to memories
And it hurts me more than you know
So much more than it shows
All at once

All at once,
I looked around and found that you were with another love
In someone else's arms,
And all my dreams were shattered, all at once
All at once
The smile that used to greet me brightened someone else's day
She took your smile away
And left me with just memories, all at once

bersambung.........................

2 comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...