Wednesday, February 1, 2017

GBS Road Trip New Zealand - 20 | Day 08 : Queenstown - Part 2

Hari ke 08 di bumi New Zealand !!!

"Happy birthday IH"

Hari ni sewaktu kami di Queenstown ni adalah tarikh jatuhnya birthday beliau.... So segala itinerary yang dia buat memang menyempatkan dia untuk buat aktiviti idaman dia di sini.

Yang bakal kami lakukan tak lama lagi !


Queenstown - Adventure Capital

Pagi pagi kami bersiap dengan hujan renyai renyai di luar.

Di luar bilik penginapan kami, pokok cherry sedang mekar mewangi.

Tapi cuaca memang macam tak menyebelahi

Sebenarnya pagi tu kami semua bangkit lambat dek kepanatan dan kesejukkan. Dah janji kena sampai di opis nzone Skydive pukul 8 pagi. 

Cepat cepat berkemas dan terus kami bergegas ke downtown. Nasib la jaraknya tak jauh mana.

Tapi cuaca hujan di Queenstown pagi tu. Kejap lebat kejap renyai. Awan pun gelap semacam je menutupi bumi Queenstown ni

Elok je dapat parking best depan kedai yang kami nak pegi. So park kereta terus bergegas masuk.

Masing masing teruja dan excited !

IH settlekan urusan check in pagi tu. Malangnya jawapannya hampa !

Disebabkan cuaca, jadual terjunan kami pukul 9.30 pagi terpaksa di batalkan.

Choice yang ada? 

Kami kena tunggu untuk jadual seterusnya pukul 10.30 pagi !

Pasrah. Kami berjanji untuk datang lagi. Sementara tu lepak lepak kat dalam kereta je menunggu.

Queenstown di pagi hari

Sudahnya duduk dalam kereta dan kami breakfast dalam kereta je.

Isi perut sampai kenyang then keboringan. Nak alih kereta takut nanti dah tak dapat parking royal macam tu. 

Akhirnya kami sepakat, tinggalkan kereta dan kami merayau sekitar pekan Queenstown ni dulu.

Jom kita jalan dulu ke arah tepi Lake Wakatipu sambil usha pekan Queenstown ni di waktu siang.

Bangunan di pekan Queenstown

Kedai kedai

Bangunan lama yang di jadikan kedai dan hotel.

Statue William Gilbert Rees

William Gilbert Rees (6 April 1827 — 31 October 1898) was an explorer, surveyor, and early settler in Central Otago, New Zealand. He and fellow explorer Nicholas von Tunzelmann were the first Europeans to settle the Wakatipu basin. Rees is regarded as the founder of Queenstown.

Sampai di kawasan tepi Lake Wakatipu di Queenstown


Pinggir tasik

Queenstown (Māori: Tāhuna) is a resort town in Otago in the south-west of New Zealand's South Island.

It is built around an inlet called Queenstown Bay on Lake Wakatipu, a long thin Z-shaped lake formed by glacial processes, and has spectacular views of nearby mountains such as The Remarkables, Cecil Peak, Walter Peak and just above the town; Ben Lomond and Queenstown Hill.

Queenstown has an urban population of 14,300 (June 2016), making it the 27th largest urban area in New Zealand. In 2016, it overtook Oamaru to become the second largest urban area in Otago, behind Dunedin.

Queenstown is known for being the centre of adventure and outdoor tourism with options like skiing, jet boating, mountain biking and tramping, and is known as the home of the first modern bungy jump. For people that want a more relaxed time, you can spend your time fly-fishing and hiking to enjoy in the area. After a hard day in the outdoors, go explore Queenstown's absolutely wonderful night life with a few good beers.

Layan Qiueenstown di sekitar kawasan pinggir Lake Wakatipu.









Clock tower di Queenstown

Pusing pusing keliling membawa kami semula ke tempat nzone Skydive tadi. Hampir sejam jugak lah kami merayap. Just pusing pusing ikut kaki.

Cuaca masih tak menentu. Kejap gelap, kejap ada sinar mentari. Banyak kali hujan turun lebat dan rintik bersilih ganti. Memungkinkan plan kami bakal terkubur lagi.

"Back up plan?"

Masing masing diam.

Sebab kami dah memang plan dan booking nak skydiving so aktiviti lain macam tak leh nak buat kami rasa teruja dah.

Masih mencuba untuk skydiving di sini !

Masuk lagi

Check in lagi sekali

Dan jawapan kali ni masih menghampakan seperti yang kami dah jangka.

Cuaca masih belum boleh mengesahkan sebarang aktiviti terjunan boleh di lakukan untuk waktu yang kesekian kalinya.

"OK. We'll come back at 12.00 am"

Tu lah ayat pasrah masing masing di pagi tu.

Keluar dan masih buntu dengan arah tuju

Singgah beli kopi dulu

Bagi hilang sejuk

Tempat yang sama aku beli cake untuk IH semalam

Nak duduk kat situ macam bosan. Mundar mandir tanpa tujuan. Sudahnya kami merayap lagi dengan masa yang ada.

Jalan ikut arah lain pulak, tapi masih di sekitar Queenstown dan Lake Wakatipu tadi tu.

Lake Wakatipu

Lake Wakatipu is an inland lake (finger lake) in the South Island of New Zealand. It is in the southwest corner of the Otago Region, near its boundary with Southland. Lake Wakatipu comes from the original Māori word Whakatipu wai-māori.

With a length of 80 kilometres (50 mi), it is New Zealand's longest lake, and, at 291 km2 (112 sq mi), its third largest. The lake is also very deep, its floor being below sea level, with a maximum depth of 380 metres (1,250 ft). It is at an altitude of 310 metres (1,020 ft), towards the southern end of the Southern Alps. The general topography is a reversed "N" shape or "dog leg". The Dart River flows into the northern end, the lake then runs south for 30 kilometres before turning abruptly to the east. Twenty kilometres (12.4 mi) further along, it turns sharply to the south, reaching its southern end 30 kilometres (19 mi) further south, near Kingston.

The lake is drained by the Kawarau River, which flows out from the lake's Frankton Arm, 8 km (5.0 mi) east of Queenstown. Until about 18,000 years ago the Mataura River drained Lake Wakatipu. The Kingston Flyer follows part of the former river bed now blocked by glacial moraine . Queenstown is on the northern shore of the lake close to eastern end of its middle section. It has a seiche of period 26.7 minutes which, in Queenstown Bay, causes the water level to rise and fall some 200 millimetres (7.9 in).

Lake Wakatipu is renowned for its scenic beauty, being surrounded by mountains. The Remarkables mountain range lies along its southeastern edge. It is a popular venue for adventure tourism, with skifields, paragliding, bungy jumping and tramping tracks within easy reach. A vintage steamboat, the TSS Earnslaw regularly plies its waters. Several vineyards are nearby in the Gibbston Valley.

Layan view sekitar Lake Wakatipu di Queenstown ni.






Cukup masa untuk kami kembali semula.

Kali ni dengan perasaan yang lebih berdebar debar.

"Kalau tak lepas jugak cemana?"
Masing masing diam tak berkata apa ! Berdoa dalam hati, semoga di permudahkan semuanya....

"I am sorry. I dont think you got a chance to do the skydiving today. I am sorry. Would you like to reschedule to tomorrow?"

Hmm itu lah yang kami khuatiri sebab kami tak ada masa di sini sampai esok ! Hari ni sepatutnya waktu ni kami dah bergegas menuju ke Lake Tekapo dan bermalam di sana.

Kemudian, Dia bagi pilihan untuk skydiving di Wanaka atau refund. Masalahnya kami kejar masa. Kalau nak ke Wanaka tu ntah jam berapa boleh bertolak ke Tekapo. Last sekali kami akur dengan refund jer.

Segala agenda dan plan di Queenstown ternyata tak terlaksana.

* nangis kat bucu kaunter

Musnah segala impian

Punah semua harapan

Tapi kami pasrah dengan ketentuan. Kalau sudah suratan. Apa lah daya yang mampu kami lawan.

Aku suka Queenstown tapi ternyata, Queenstown bagi aku mengecewakan !

* seka airmata



I know I never loved this way before
And no one else has loved me more
With you I've laughed and cried
I have lived and died
What I wouldn't do just to be with you

I know I must forget you and go on
I can't hold back my tears too long
Though life won't be the same
I've got to take the blame
And find the strenght I need to let you go

Just walk away
Just say goodbye
Don't turn around now you may see me cry
I mustn't fall apart
Or show my broken heart
Or the love I feel for you

So walk away
And close the door
And let my life be as it was before
And I'll never never know
Just how I let you go
But there's nothing left to say
Just walk away

There'll never be a moment I'll regret
I've loved you since the day we met
For all the love you gave
And all the love we made
I know I've got to find the strenght to say

Just walk away
Just say goodbye
Don't turn around now you may see me cry
I mustn't fall apart
Or show my broken heart
Or the love I feel for you

So walk away
And close the door
And let my life be as it was before
And I'll never never know
Just how I let you go
But there's nothing left to say
Just walk away





Life ni.... sometimes.............................. memang tak seperti yang kita harapkan.

Selamat tinggal Queenstown. Haruskah kami tinggalkan tempat ini dengan sebuah perasaan yang tak kesampaian?

bersambung.................

10 comments :

  1. Mesti IH paling keciwa kan..xpe ada reason utk kembali..hihi. Million dollar cruise tak try ka meng?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak try la... nak naik kat gondola ke atas bukit tu pun tak dan.... memang pengalaman kat queestown ni mendukacitakan sikit... x abis nak explore

      Delete
  2. Frust menonggeng wehh..qtown mmg terbaik..syg weather x permit..xde jodoh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah. boleh pulak time kat queestown ni la cuaca hujan... isk isk isk...ada hikmah la tu

      Delete
  3. Sama tak pokok cherry depa dengan pokok sakura ?

    ReplyDelete
  4. IH paling kuciwa...jam hilang pastu x dpt tunaikan hajat...phewwww

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...