Friday, May 10, 2013

Jom Riadah : Pusat Akuatik Darul Ehsan, Shah Alam

Jom riadah !

Hero lah sebenarnya kemaruk sangat nak mandi manda. 

So satu weekend tu selepas dia berpuluh kali pujuk aku ajak pegi mandi kolam dan aku pulak sibuk bermalas malasan di rumah malas nak melayan.

Dah petang tu baru la aku rasa OK sikit. OR pun memula malas nak ikut, tapi dia kata OK pulak. Masalahnya tak tau nak pegi mana. Nak pegi mana mana waterpark kat KL ni, macam rugi je sebab hari pun dah petang.

Akhirnya, aku riki riki jumpa la tempat ni.

Pusat Akuatik Darul Ehsan terletak di sebelah Tesco di Shah Alam sana.


Tak susah pun nak cari. Dekat dengan istana dan Kelab Darul Ehsan tu je. Lagi senang kalau ikut Tesco tu. Pusing pusing baca signboard then nanti terjumpa.

Pastu buat buat la terkejut. Lagi menarik kalau ada efek airmata dan sebak di dada.

Apa yang menarik kat sini, harga masuk memang la murah. Dewasa RM2.50 dan kanak kanak RM2 (weekend)

Hah !

Undilah kerajaan !

* tetiba.

Bangunan pusat akuatik 

Parking pun banyak, siap ada kedai makan kat luar tu boleh makan dan ada 7 eleven jugak. Masuk masuk tu ada kedai kedai beli kelengkapan renang. Hero macam biasalah, semua benda dia nampak semua nak beli. Kalau boleh tong okisgen tu pun dia nak beli. Punya la excited. Berenangnya bukan pandai pun.

Tapi kat sini siap ada kelas renang. Nak jugak aku hantar Hero join tapi jauh lah pulak. Tak daya nak ulang alik pegi hantar. Belajar berenang kat lopak air je la sudah. Kan An An?

Kolam ada 2. Indoor dan outdoor. Indoor tu Olympic Size pool tu. Kami pilih yang outdoor je lah. 

By the way, waktu operasi dia ada 4 sesi. Macam ni.


Waktu operasi dan harga masuk

Isnin tutup. Hari Jumaat waktu solat pun tutup.

Now layan gambar.

Kaunter nak beli tiket

Indoor Olympic Size pool. 

Kalau pandai berenang buleh la kot kat sini

Kedai kedai kat bahagian entrance. Mak bapak sila bertahan sewaktu melalui kawasan ni ! Nampak tak budak baju kuning tu tengah usha mainan?

Dekat outdoor tu ada 2 pools jugak. 1 pool besar dan 1 lagi pool untuk kanak kanak.

Dalam sikit

Untuk dewasa dan kanak kanak yang pandai berenang

Hah. Ni sesuai untuk yang tak pandai berenang dan nak bergodek godek sahaja

Tapi !

Orang punya la ramai. Macam ulat. Start dari nak beratur masuk tu sampai la dalam ni memang macam theme park betul. Tapi tak boleh nak salahkan sesiapa la sebab tempat public dan harga pun murah.

Ramai jugak di sebab yang orang yang belajar berenang. So jangan expect tempat ni kosong dan suka suka hati je nak feeling feeling tak de orang. Gelongsor kat tempat budak budak tu sampai dah jahanam. Tak di betul betulkan pun.

Kelas belajar berenang

Yang ambik kelas pun ramai

Dan saksikan la di belah belah sana !  Awan mendung berarak kelabu.............* pitam

Dah bercampur campur dah

Yang penting budak ni seronok

1 Bangsa 1 Malaysia.

Tak tau apa motip, beriya iya dia orang suruh aku ambik gambar mereka. Pastu aku nak buat apa dengan gambar gambar ni?

Nak tergelak pun ada.

Kami stay tak lama. Bagi Hero mandi dalam 45 minit je sebab dah nak maghrib. 

"Ala Papa ni.. Hero tak puas lagi"
"Dah lah. Kang ada 'darah sotong' kan"
"Apa Papa?"
"Darah sotong"
"Ada sotong ke dalam kolam ni?"

Hahaha. Aku bantai gelak je dengan OR.  Last last makan pujuk sebab dia lapar. Jadi kami pegi Tesco kat sebelah tu untuk solat maghrib.

Anyway, orang memang ramai. Masa kami balik pun masih ramai yang beratur nak masuk.

Panjang lagi ni

Tapi nak buat cemana, dah tempat ni di buka kepada orang awam.

So, kalau nak murah, tempat ni memang boleh di kunjungi. Setakat budak budak nak mandi dan celup celup badan tu OK jer. Tapi kalau nak facilities dan permainan yang lebih lebih, pegi je la waterpark mana mana.

15 comments :

  1. selalu lalu sini jeling dari jarak jauh
    oooomakkk aaii..ramainyer

    ReplyDelete
  2. aku x pernah pergi walaupun dokattt...!! tu jek aku nak bgtau!! kbai!!

    ReplyDelete
  3. Fj slalu pergi tp masuk indoor. nyaman sungguh rasanya kalau down pergi swimming hihi.

    ReplyDelete
  4. FJ kalau nak pi swimming jangan lupa
    ajak JG sekali..

    *selongkar gerobok(bahasa johor) cari
    swimming trunk.

    ReplyDelete
  5. Anash : memang rameyyyyyyy. tapi murah.

    HB : tu la kau.. dekat x nak pegi.. laos yang jauh tu nak pegi.

    * jeles sebenarnya.. eh kau kenapa tak pegi pegi lagi?

    FJ : FJ pandelela renong tak per ler... dah terror.

    JG : ko pandai ke berenang?

    ReplyDelete
  6. HB pergi bila Laos..? 1 FM can??

    Laos tu FJ kalau pergi pun entah bile so nak mohon jasa baik org je ler. Hahah.

    Fj pergi time syahdu2 jah berenang ni JG oi. time hepi cam malas. hahahah..

    ReplyDelete
  7. esok aku gi sbb tu busy nak siapkan keje...ihikk errr aku cuti x apply lagi ni...apa nak bg reason kat boss??? hahaha gileee!!

    ok cannnnn...1 FM jek FJ :p

    ReplyDelete
  8. oh yee...nntkan video aku dalam youtube (kalau rajin la nak upload) bila aku balik nnt...ihiikkk

    ReplyDelete
  9. HB aku nak gak la.... meh secawan!!!!

    ReplyDelete
  10. sama la kita FJ. Laos tu teringin tapi payah beno...

    HB : kau nak cuti berapa lama ni x apply lagi? kalau aku jadi boss kau aku reject mentah2

    sila upload video. sila bukak blog jugak pasal laos.. ( aku nak tiru )

    CNa : ramai.. lagi lagi yang set set berdarah sotong

    ReplyDelete
  11. Nasib baik bos aku bukan ko hahahaha... ok aku nak tido esok kena bangun awal nnt kejutkan aku meng hehehe...

    Jumpa lagi di minggu hadapan di hari dan waktu yg berlainan...chiowwww.. errr ko nak kim salam ngan sesapa x meng? Ihikk

    JG ok boleh jak..

    ReplyDelete
  12. Memang best. Saya baru aje daftarkan anak2 kelas renang kat situ dgn Mai Swim. Saya pn daftar gak tp mula lepas raya... :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...