Tuesday, May 3, 2016

Jom Makan : d'Cengkih, TTDI, Kuala Lumpur

Pagi hari minggu pegi sarapan kat luar.

Kami ke Restoran d'Cengkih, Taman Tun Dr Ismail, Kuala Lumpur yang memang terkenal sebagai restoran Melayu yang menyediakan masakan Johor !

Aku TERINGIN nak makan lontong !

* humban baju kotor kat Shima suruh cuci

Sebenarnya dah banyak kali aku nak makan kat sini tapi tau je la masalah utamanya adalah nak mendapatkan parking ! Pernah sekali berpusing pusing macam gasing kat area TTDI tu semata mata nak cari parking dan sudahnya, hampa.

* pose pose sebelah Tokki nyanyi lagu HAMPA.

Kali ni pastikan jadi. Kalau tak dapat jugak, aku akan mengamok !

* begitu aku pose pose sebelah Bandi Amuk tapi kena halau so tak jadi posing lama lama.

"Yeah Yeah !"

Gembira time dapat parking.

Ini restoran d'Cengkih. Macam pelik je ejaan dia.

Payung payung merah tu bagi menghalang cahaya sebab dia mengadap matahari naik. Kalau pagi pagi SINARAN cahaya mentari menerpa dengan terang. * mana pegi Sheila Majid tadi? 

Mencari parking adalah macam mencari sebutir INTAN KU KESEPIAN di dalam debu debu pasir. Posing sebelah Awie aci?

Dah dapat parking, maka berjalan dengan megah sambil kembang kuncup hidung masuk ke resto ni dan mencari tempat duduk.

Orang agak ramai, dapat tempat bawah payung merah, maka jadi lah...............

Buku menu kaler pink. Mujur ada Pamoga

Menu lunch

Seperti sudah dilaporkan oleh media media asing serta media barat, kalau sarapan pagi waktu aku adalah dekat dekat nak tengahari dah.

Orang datang sibuk nak lunch, aku baru nak sarap !

Tapi demi lontong. Pedulikkan. Janji aku tak kempunan.

Tengok hidangan yang kami ambik.

Ini lempeng pisang. Hero punya. Kaler cokelat dah jadi kaler pink jugak. Sedap jugak lempeng ni

Bukti kenapa gambar gambar menjadi kaler pink. Sebab kami duduk bawah payung neh

OR ambik kuih dan ubi kayu. Very the kampung one makan ubi kayu !! Tak Hitaly langsung. Kan? * caboooooottttt

Masing masing dah ambik bahagian masing masing. Now giliran aku lak gi order kat dalam. Sambil tu boleh sorok sorok snappy gambar dalam ruang kedai ni.

Aneka desserts yang ada

Tak pasti lak ini apa. Tapai?

Ni rupa lempeng yang sedang di masak

Bubur bubur pun ada

Kan aku kata waktu tu dah nak menjelang tengahari. So orang lain semua beratur nak makan nasik dan aku masih cuba cuba untuk teguh dengan pendirian asal.

Lauk pauk terhidang. Banyak gak lauk. Nampak sungguh menyelerakan. Macam buffet kat hotel pulak.

Kuih kuih tempatan pun ada untuk yang berselera.

Lauk pauk untuk lunch

Dalam resto;. Ruang agak sempit. 

Orang pun ramai. Agak SESAK di situ. Boleh mengundang rasa SEBAK menunggu kalau tak dapat seat. Last last makan pun terasa SEKSA. 

* saya undi Amir Ukays !!!

Biarkan orang ramai tu, ayuh sambung tengok makanan.

AYAM * panggil Jalil Hamid

Sayur sayuran untuk kesihatan tubuh dan kejelitaan wajah.

Macam best je tengok lemon tu.

Jangan tak percaya, di sini walaupun pagi buta, sudah ada hiburan ! Ada Pakcik 2 orang bekas ahli kumpulan KRU yang kena rejek cuba cuba menghiburkan pelanggan. Pakcik nyanyi lagu SANDIWARA CINTA - Repvlik. Nora bagi 1 bintang je pakcik.... Cuba lagi.

Dan asyik cerita makan lain je, kan niat asal aku datang nak makan lontong. Jadi mana lontong aku?

Jangan risau. Aku tetap dengan pendirian aku sebulat suara dan bersegi sama tekadnya macam niat asal yang terpasang masa keluar rumah lagi iaitu nak makan lontong !

Maka dipersilakan masuk........................

Lontong perisa strawberry. Hahaha. Tak de la. Ni pun bahana payung merah tu.

Overall, makanan adalah biasa biasa je tapi pilihan memang banyak. Boleh rambang mata di buatnya.

OR dengan Hero makan nasi tengahari. Tergoda la tu tengok lauk yang banyak. Tengok Papa ni kuat iman nya... setia kepada lontong walaupun lontong tu rasa ala ala jer.

Dan sangat mengerikan, OR ambik nasi lauk ayam masak lemak. Hero ambik nasi dengan lauk ayam goreng. Princess tak makan. Aku ambik lontong. Then ada kuih dan ubi kayu plus lempeng pisang dan minuman. Minuman semua standard teh o ais limau, milo etc.

Jumlah harga semuanya adalah RM 53. 

* terus tarik key Rahmat Mega

"Tidak ku sangka... jadi begini.................................. !!!"



Tidak kutahu mengapakah
Sepinya melanda hatiku
Dan bukannya kemahuanku
Datangnya sendiri

Tidak kutahu mengapakah
Pilunya dipinggir hatiku
Dan kucuba untuk mengusir
Tapi tak berdaya

Lalu terbuka gerbang hatiku
Menyambut rindu datang bertemu
Aku gelisah

Kini rinduku menjemput cinta
Yang ditakdirkan denganmu sayang
Bukan pintaku atau mahumu
Semuanya suratanNya

Tapi mengapakah kau sekadar waktu
Cinta yang datang cepat berlalu
Pergimu sayang bersama cinta
Tercalar pedih di dalam dada
Aku tersiksa

Aku terdiam kaku menahan
Bisanya menikam kalbuku
Separuh nyawa ku pandang wajah
Di depan kaca

Tutup kembali gerbang hatiku
Tidak bermaya langkah kakiku
Di saat ini

Tidak kusangka jadi begini
Terpisah jua kita akhirnya
Aku sendiri tidak mengerti
Sungguh pilu di hatiku

Untuk melepaskanmu demi kerana
Ku masih sayang, sayang padamu
Terbangkit resah di dalam kalbu
Terhimpun rindu (sayang)
(Luka cintaku)

Begitu la TAKDIR kena mahal time WAKTU makan.

Hmmm... Gi la cuba sapa nak cuba.

Jangan cakap abang tak warning !

D'cengkih  
Restoran Malaysia
Alamat: 6, Jalan Tun Mohd Fuad,
Taman Tun Dr Ismail,
60000 Kuala Lumpur.
Telefon:+60 12-499 9908

Masa Dibuka · 7:00 PG – 7:00 PTG

10 comments :

  1. Entry ni lg ramai retis pd aritu

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan royat kuat kuat.. nanti dia org mintak royalti

      Delete
  2. resto haslam kat bangsar tu lg win lempeng dia...ada daun pisang lg
    tp mmg bapuk mahal seh kat sini

    ReplyDelete
  3. Ceehhhh terkena lg... Harga ngalahkn 3 pinggan nasi briyani...#tk brbaloi....tp tk pe kot.. Uncle meng kn berduit

    ReplyDelete
  4. hamboi....carotss OR tak Hitaly...sentap la sheols..

    rege wise is standard la tu encik meng..dh lokasi pun TTDI...takkan nak letak rege Olak Lempit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. possible lah... tapi mahal pun org ramai jugak. maybe lauk pauk dia sedap kot..

      moga maju jaya hendaknya

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...