Thursday, May 23, 2013

Trip GBS 2013 - 09 : Pulau Karimun : Shopping @ Karimun

Orang kata shopping kat Indon ni murah murah kan?

Ntah. Aku pun tak reti nak agree ke tak. Bagi aku, ada yang murah, ada je yang mahal. Malah lebih mahal daripada barang kat Malaysia.

Ramai jugak yang berkunjung ke Indon semata mata untuk berbelanja di sana. Nasib baik aku ni bukan kaki shopping dan tak berapa reti nak shopping.

Tapi kalau sesapa yang consider nak pegi shopping di Karimun, mungkin entry ni boleh menjadi panduan.

Sebelum tu, barang di ingat, Pulau Karimun ni tak de la se gah Pulau Batam tu. Jadi dari banyak sudut masih ketinggalan. 

Tiada mall besar besar di sini ! Tiada jugak gedung pakaian ke apa. Yang ada kebanyakkannya cuma deretan kedai di pekan Tanjung Balai tu. Kalau lalu depan tu nanti ada la awek awek jurujual tu sibuk menggoda.

"Bang. Belanja Bang. Tengok tengok la Bang"

Tengok apa pun tak tau.

Apa apa pun tengok ni.


Pekan Tanjung Balai. Di sini la banyak kedai kedai di buka


Ni kedai jual kain kain. Aku tak masuk, BW masuk dia kata kain macam kat Malaysia je. Tak de yang menarik


Ni la biasanya kedai kedai kain yang ada


Ini Aston Karimun. Terletak di Padi Mas Shopping Center


Ni la Padi Mas Department Store betul betul depan Aston. Giant pun lagi gempak rasanya

Yang penting ada McDota. Rival Mc Donald's di Indonesia

Ini salah satu kedai di Tanjung Balai jugak. Kami merayau masa nak balik tu sementara tunggu ferry

Makanan makanan macam ni ada la di jual

Dan ada kek batik juga. Pilih je nak Agnes Monica, Monica Lewinsky atau Brandy & Monica ?

Keropok pun ada

Pisang? Nak pisang Karimun?

Tapi yang paling syok yang aku jumpa....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Hard Rock Cafe Tanjung Balai, Karimun !  Nak beli pun tak sampai hati

BW siap tanya aku lagi.

"Ada ke Hard Rock kat sini?"

Motip ! 7 eleven pun belum tentu ada, ni pulak kan HRC.

Apa apa pun, shopping di Karimun adalah satu option especially bagi yang mencari barang barang penghasilan tempatan. Lain lain selain daripada tu, rasanya tak de apa pun.

Fridge Magnet pun tak der !

* berlalu dengan hiba

Memang tak tau nak beli apa. Sebenarnya memang tak de plan nak shopping pun. Lepas check out dari Aston ingat nak terus ambik ferry balik ke Kukup. Tapi ferry yang kami nak naik tu penuh. Kena tunggu next ferry lagi 3 jam. So kami ambik ferry lain yang akan berlepas lagi 2 jam. Kena bayar Rp20,000 seorang. Tak pe lah, janji lepas balik. Dah bosan tak tau nak buat apa.

Sebab ada masa 2 jam tu la kami merayau lagi, konon nak shopping, tapi haram tak de apa nak di beli. Bosan sangat sempat kami lepak lepak kat masjid di Tanjung Balai tu. 


Abis window shopping, kami berangkat ke Jetty Tanjung Balai untuk naik ferry pulang ke Kukup. 

Urusan immigration juga mudah. Cuma jangan  lupa spare Rp65,000 (RM30) untuk port tax.

Terminal domestik 

Bas kayu yang masih di gunapakai

Terminal ferry antarabangsa

Ferry balik ke Kukup memang penuh. Tapi layan je la tengok TV dalam ferry selama sejam. Tup tup dah sampai ke Kukup.

Restaurant seafood di Kukup. Sesapa ke Kukup cuba cari Udang Goreng Nestum di sini !

Dah sampai Kukup, ambik kereta

Berakhir lah trip main belasah kami ke Pulau Karimun ni.

Nak kata kena pegi, tak jugak kot. Tapi kalau rasa nak pegi, tak de salah dan silap nya. 

Pastinya Pulau Karimun mengamit sejuta memori dan memberi pengalaman yang tersendiri. Yang pasti, dari Pontian kami tak terus balik ke KL. Tengok masih ada masa, bagi menebus kehampaan tak dapat shopping di Karimun, kami ke JPO untuk sesi jamu mata dan bertemu dengan peminat pulak kat sana....

bersambung......

14 comments :

  1. wah mcdota, lama tak dgr :)

    HRC tu plg tak bleh blah...patut tanya tokey kedai tu, kat mana HRC hahaha!

    FM takde? Allah ruginyer...len kali beli keychain, patu lekat ngan besi magnet, settle.

    ReplyDelete
  2. sedap ke Mc Dota tu? aku x pernah try...

    ReplyDelete
  3. Mc Dota?? wowww...kedai ayam goreng ni sejak aku kecil lagik dah ada...dulu sebelum ada kfc tempat aku ni la tempat kite org layan ayam goreng hahahahaha....sampai sekarang masih beroperasi..gile lama tol!!

    ReplyDelete
  4. bang kau tak beli kerepek nangka? best tau... kat msia tak de jual..

    ReplyDelete
  5. HB : di malaysia ada mc Dota ke?

    ke ko berasal dari karimun juga?

    JG : Nangka??

    What is that????

    * rebah tepi jackfruit tree

    ReplyDelete
  6. ada la Meng, ko igt indon jek ke ada? tah2 mcdota kat TBK tu org malaysia punya!! hehehe...cuma kat KL mmg xde la kot..

    ReplyDelete
  7. kau kenapa tak kenal nangka? ooohh.. lupe bang meng org hitaly.... sedap wehh..

    MC DOTA ade je kat msia mase aku kecik ni... tapi tak banyak tempat ade la... skang ni aku tak sure ade tak...

    hahaha... esok aku ke semporna sempena cuti sekolah... aku nak telan lobster 5 ekor sekali gus...

    ReplyDelete
  8. Fj tak pernah dgr pasal mcdota. Fj bukan di zaman abg2 semua hahahaha

    ReplyDelete
  9. I adalah seusia dengan FJ sebab tak tau kewujudan Mc Dota di Malaysia.

    * telah panadol 14 bijik

    ReplyDelete
  10. kalo sume tak penah dgr mcdota, kira aku la yg paling tua kat sini ek? ek? pfft! siut jer korang...

    mcdota tu la pojaan before sume2 kfc dan mcd tu dtg ke tepen...kira masa tu dia la yg plg sedap...

    ReplyDelete
  11. memang wujud ke Mc Dota ni? aku memang serious ingat ini rival mc D dan cuma ada di Indon saja..

    jadi fakta aku salah. di taiping juga ada?

    why oo why Hitaly nuh tak ada????

    * hentak hentak kaki tak puas hati

    ReplyDelete
  12. haha jangan disama ratain semua dong om, karimun itu pulau terisolir dan terluar indonesia, klw mau belanja murah ke bandung dg pasar barunya. jakarta dg tanah abang dan mangga duanya, disana harga2 murah dan berkualiti, kenapa disana murah, karena bahan2 pakainan itu di produksi dan didistribusi disekitar itu saja makanya murah, klw sudah nyampai karimun sudah tentulah sedikit mahal, karna biaya distribusi mahal, makin dekat kawasan shoping dg kawasan industri tekstil, maka makin murah harga, apalagi gaji karyawan pakbrik teksil di jawa itu terkenal murah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.... terima kasih kerana berkongsi

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...