Ehihie öma!!
Enyi m, olee ka i mere?
Kelasss kata2 mukadimah..maklum la berkahwin dgn bangsa asing ni, kena la bljr ckp bahasa dia kan.. Hari ini i akan masak resipi simple aje, ditunjuk ajar oleh seorang rakan, resipe nya diberi nama, African Spiced Chicken..
Spice la sangat..pada i tkde spice mana..
Kos menyediakannya tidak juga mahal, mmg tk smpi RM30 utk 5 org lahap..
Dipersilakan membuat entrance bahan2 yang diperlukan;
Pelakon utama:
Ökükü – Ökükü ni ayam lah tasuke..kata nk masak ayam..
Bahan A:
4 batang cili merah
1 biji ose iaitu lada benggala
2 biji bawang merah
2 labu bawang putih
Bahan B:
2 sudu besar setiap rempah ribu juta berikut; (serbuk jintan putih (ground cumin), smoked paprika, serbuk ketumbar (g.coriander), rempah campuq (g.mixed spiced), 3 sudu besar jintan manis n nk tumbuk sedikit pun bole, jintan ni yg kasik aroma tu nnt..
Bahan C:
Lemon
Lime
3 sudu kecil Olive Oil
Cara2 nya;
Lada benggala dan bwg merah (dihiris sederhana besar)
Cili merah, bwg putih (dihiris halus)
Campuran rempah2 dinyatakan td.
Letakkan ayam dlm sebuah bekas, masukkan segala bahan2 A dan B tadik..
Campak kan shj kesemua bahan, lepas tu tambah 3 sudu kecil olive oil dan perah lime dan lemon td..
Gaul bagi rata..
Biarkan sebentar, perap dlm 5-10min.
Masukkan bekas yg sesuai utk dimasak dalam oven, masak selama 30-40 minit..
Walaaa...! Bole di makan begitu shj, klu i di makan begitu shj, cos m not very keen on cous-cous, as they always prefer to go with their meals, or salad pun okeh juga..
Enjoice...Selamat Hari Raya Havoc..
Ka e mesïa, ka odi oge özö..!!!!
ada lagi kumpulan havoc ye huhuh...kami je dinyahtirikan huhu>h....anyway selamat hari raya maaf zahir batin cikdu and others sihhhh !!! :)
ReplyDeleteSlmt Hari Raya abg meng!
ReplyDeleteMaaf zahir batin.
tq Fida
ReplyDelete