Friday, May 18, 2018

Masjid Cyber 10, CYBERJAYA

Sesat di Cyberjaya. Terjumpa masjid kecil molek dengan binaan agak simple tapi indah.

Masjid Cyber 10.

Entrance

Parking

Bangunan Utama

Masjid dengan konsep terbuka

Mineret

Bangunan utama solat

Tempat letak kasut

Ruangan tambahan untuk jemaah

Ruang terbuka

Tak banyak maklumat yang aku jumpa mengenai masjid ni. Aku jumpa pun secara tak sengaja. Kedudukannya agak terceruk jauh dari kawasan tumpuan, tapi ada beberapa pangsapuri dalam pembinaan di kawasan persekitaran.

Masjid ini telah dibuka untuk solat Jumaat bermula 13 April 2018 yang lalu.

Usha dulu facilities yang ada di Masjid Cyber 10 ni.

Tandas

Khas untuk lelaki dan wanita

Tempat wuduk

Pokok pandan di tanam di sekeliling menambah wangi kawasan

Menarik sebab kawasannya terbuka. Sebab masih baru, nampak bersih dan terjaga. Harap kekal sampai bila bila.

Ayuh ke bangunan utama yang menempatkan ruangan solat.

Waktu solat

Entrance ke dewan solat

Ruangan yang luas dengan pengaliran udara yang bagus

Di bawah kubah dengan kipas resaksa

Ruangan hadapan masjid

Sejadah

Saf utama

Mihrab

Mimbar. Ada solat Jumaat di jalankan di masjid ini

Al quran

Kawasan anjungan tambahan untuk menampung jemaah

Sejadah

Masjid Cyber 10

Lokasi yang agak terpencil tapi binaan masjid ini punyai daya tarikan tersendiri. Kalau tersesat boleh singgah di masjid ni.

Konsep rekabentuk terbuka untuk semua golongan masyarakat dengan eletakkan rekaan landskap dengan banyak tanaman hijau di sekeliling masjid.

Kawasan berhampiran

Penduduk berdekataran

Selamat berkunjung !

Mari sama sama mengimarahkan Masjid bersempena bulan Ramadan yang mulia ini.

Salam Ramadan & Salam Jumaat !
Masjid Cyberjaya 10
Persiaran Rimba Permai
Cyber 10
63000 Cyberjaya
FB : /masjid cyberjaya 10

12 comments :

  1. Masjid dekat rumah i ni bang meng. Setakat 2 Ramadhan ni, penuh orang time tarawikh. Haritu sempat singgah solat. Panas sikit la sebab open concept, takde aircond. Masjid hipster katanya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh rumah kat apt sebelah tu ke? boleh la pegi beraya tahun ni... hahahah

      untung la dpt masjid hipster

      Delete
  2. dari luar nampak cam panas...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. org yang masuk dalam tu semua menikmati kesejukannya.... hihihi

      Delete
  3. cantik design & kaler sejadahnya..

    ReplyDelete
  4. baru balik solat jumaat sini.
    agak jauh dari pejabat saya di tengah cyberjaya.

    tapi rekabentuknya unik.

    ReplyDelete
  5. Cantik nie...area mana ya? Tk pernah tau ada lg 1 masjid area cyber. Jumaat penuh tk mcm masjid cyber tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. belah cyber10...

      masjid baru.. rasanya ramai dah tau. should be penuh time jumaat sebab parking dia lebih friendly daripada masjid cyberjaya tu.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...